image
Getty Images

Reisverslaving: het bestaat echt! Tijd voor een doktersbriefje?

Als doorgewinterde reiziger ken je het gevoel vast wel: de constante drang om weg te willen. Niet zomaar een weekendje naar de kust, maar écht weg, ver weg. Elk stukje onbekende horizon roept je naam en je voelt een oncontroleerbare drang om je paspoort weer op te diepen en af te stoffen. Herkenbaar? Helaas, je lijdt aan 'dromomanie', een officieel erkende reisverslaving. Maar ... kun je hiervoor een doktersbriefje krijgen?

Wat is dromomanie?

Wat is dromomanie? Foto: Getty Images

De term ‘dromomanie’ komt van het Griekse dromos (rennen) en manie (waanzin). Het werd voor het eerst opgemerkt in de negentiende eeuw, toen de Franse arts Philippe Tissié patiënten beschreef die simpelweg niet in staat waren zich ergens te settelen. Ze hadden een onbedwingbare drang om te reizen - en nee, niet voor de culturele ervaring, maar eerder vanuit een soort dwangmatige noodzaak om altijd in beweging te zijn. Een klassiek geval van ‘rusteloosheid’. Tegenwoordig kennen we het als een extreme versie van wanderlust, een reishonger die nooit gestild kan worden.

Volgens de American Psychological Association Dictionary of Psychology is dromomanie ‘een abnormale drang of verlangen om te reizen waarbij men meer uitgeeft dan men kan betalen en werk, partner of veiligheid opoffert in de zucht naar nieuwe ervaringen. Mensen met dromomanie voelen zich niet alleen levendiger als ze reizen, maar beginnen ook met het plannen van hun volgende reis zodra ze thuiskomen. Fantasieën over reizen nemen veel van hun wakkere gedachten en sommige van hun dromen in beslag. De aandoening werd vroeger vagebondneurose genoemd.’ Dromomanie is dus een niet te stoppen drang om te reizen, waarbij patiënten vaak geen idee hebben waar ze naartoe gaan, zolang het maar ergens anders is. Het gaat niet om het ontsnappen aan problemen, maar om het volgen van een diepe, onverklaarbare impuls om altijd in beweging te blijven.


Herken jij je in deze symptomen?

Herken jij je in deze symptomen van reisverslaving? Foto: Getty Images

Misschien begin je je nu zorgen te maken: heb ik dromomanie? Laten we het even testen met deze checklist:

  • Sta je regelmatig op het punt om impulsief tickets te boeken zonder enige planning?
  • Heb je moeite om langer dan een paar weken op één plek te blijven?
  • Ben je geobsedeerd door het voortdurend ontdekken van nieuwe bestemmingen?
  • Heb je meer dan drie reisapps op je telefoon (en check je die vaker dan je bankapp)?
  • Plan je meestal je volgende avontuur voordat je thuiskomt van je huidige avontuur?
  • Vind je het moeilijk om te focussen op je werk omdat je met je hoofd alweer bij je volgende reis zit?
  • Is je koffer altijd halfvol en heb je standaard een toilettas klaarstaan?
  • Is je grootste (of enige) motivatie om te werken meer geld verdienen voor je reizen?
  • Heb je meer vrienden in het buitenland dan in eigen land?
  • Voelt het vaak vreemd om thuis wakker te worden in je eigen bed?
  • Staat je huis vol met souvenirs van over de hele wereld?
  • Lees je liever een reisgids dan een lekker leesboek?
  • Krijg je een lichte paniekaanval bij de gedachte om het weekend thuis door te brengen?
  • Voelt het niet hebben van een reis op de kalender bijna als een doodvonnis?

Als je op meer dan drie vragen volmondig ‘ja’ hebt geantwoord, dan is het misschien tijd om je reisverslaving onder ogen te zien. Geen zorgen, we oordelen niet—iedereen bij Columbus Travel kan een groot deel van dit lijstje afvinken.


Kun je hiervoor een doktersbriefje halen?

Kun je een doktersbriefje halen voor reisverslaving? Foto: Getty Images

Hoewel dromomanie officieel in medische handboeken voorkomt, hoef je je huisarts niet meteen te bellen voor een doktersbriefje om meer dagen vrij te krijgen. De Nederlandse psycholoog en hartstochtelijk reiziger Ap Dijksterhuis, bekend van het boek 'Wie (niet) reist is gek' noemt vakantie ‘een schoonmaakhulp voor het hoofd’. In zekere zin hebben we het allemaal nodig om scherp en gelukkig te blijven. Het probleem begint pas wanneer die drang om te reizen je leven begint over te nemen. Dromomanie is dus geen kwestie van jezelf af en toe belonen met een mooie vakantie; het gaat verder dan dat. Het is de oncontroleerbare noodzaak om altijd onderweg te zijn, zelfs als je omgeving je aanmoedigt om rustig aan te doen.


Hoe ga je ermee om?

Geniet van je reisverslaving! Foto: Getty Images

Heb je nu je diagnose? Gelukkig zijn er geen strenge therapieën nodig, maar het kan helpen om af en toe een moment van reflectie te nemen en te bedenken wat je echt zoekt in je reizen. Misschien is het de tijd om wat meer slow travel in je leven te brengen. Reizen op een duurzaam, ontspannen tempo geeft je de kans om nog steeds aan die dromomanie toe te geven zonder jezelf volledig uit te putten. Ook kan het helpen om een doel toe te voegen aan je reizen. Of het nu gaat om nieuwe mensen leren kennen, de lokale cultuur beter begrijpen of bijdragen aan een goed doel: je reizen kunnen  met een specifiek doel een diepere betekenis krijgen. 

Dromomanie mag dan officieel erkend zijn, maar voor de meesten van ons is het gewoon een uiting van een passie voor avontuur en ontdekking. Dus, kun je hiervoor een doktersbriefje krijgen? Waarschijnlijk niet. Maar de echte vraag is: wil je dat wel? Als je jezelf geregeld betrapt op het staren naar een wereldkaart of het voortdurend checken van vliegtickets, weet dan dat je niet alleen bent. En zolang je die reislust slim en duurzaam in de praktijk brengt, valt er met deze ‘verslaving’ prima te leven.


Bekijk ook onze themapagina 'Gezond op reis' voor nog meer tips om zoveel mogelijk gezond te kunnen reizen!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.