image
Getty Images

'Eetiquette': opmerkelijke internationale tafelmanieren

Eet met vork en mes. Slurp niet, maar nip. Sla een drankje af als je teveel gedronken hebt. Het zijn zomaar wat regels die bij ons gelden, maar in andere landen juist getuigen van ongemanierdheid. Wil je in het buitenland gênante situaties voorkomen, check dan deze lijst van vreemde tafelmanieren.

1. Stop geen eten in je mond met een vork - Thailand

Wanneer je in Thailand een gerecht met rijst eet, gebruik je alleen een vork met je linkerhand om het eten op je lepel te scheppen. In de Thaise keuken is het gebruik van een mes ook overbodig; alle gerechten worden namelijk al klein gesneden. Noord- en noordoostelijke Thaise gerechten worden zelfs karakteristiek met de hand gegeten. En behalve tijdens het nuttigen van Chinese gerechten zijn eetstokjes ook uit den boze!


2. Laat je stokjes nooit rechtop in je rijst staan - Japan

Tussen het eten van sushi en andere Japanse heerlijkheden door, plaats je je eetstokjes in de daarvoor bestemde houder. Als die ontbreekt, plaats je je eetstokjes voor je, parallel aan de rand van de tafel. Wee degene die denkt dat de eetstokjes ook wel even in een kom met rijst mogen staan! In Japan wordt dit namelijk als een teken van de dood gezien. Bij een begrafenis wordt de kom met rijst van de overleden eigenaar voor de grafkist geplaatst, met de eetstokjes rechtop in de rijst.


3. Eet niet met je linkerhand - Midden-Oosten, India en delen van Afrika

In het zuiden van India, in het Midden-Oosten en in sommige delen van Afrika is het niet aan te bevelen om je bord aan te raken met je linkerhand tijdens het eten. De linkerhand gebruik je namelijk tijdens het toiletbezoek. Eten met links wordt dan ook als heel onhygiënisch beschouwd!


4. Het is onbeleefd om van je wijn te nippen - Georgië

Op een traditioneel Georgiaans feest (ook wel supra genoemd), wordt wijn alleen gedronken tijdens een toost. Het is dan ook even wachten op die momenten, maar dan wordt ook meteen je dorst gelest. Want wanneer je eindelijk van je wijn mag genieten, is het beleefd om de drank in een keer op te drinken. Gelukkig zijn de wijnglazen niet al te groot, dan blijft het nog een beetje leuk om je drankje zo snel op te moeten drinken.


5. Eet je taco nooit met vork en mes - Mexico

Je eet je burger toch ook niet met bestek? Voor Mexicanen is het eten van een taco hetzelfde als een hamburger. Het wordt daarom gezien als maf, maar ook als aanstellerig, om mes en vork te gebruiken bij het eten van een taco. Eet daarom gewoon met je handen, zoals elke Mexicaan dat doet.


6. Drink alleen cappuccino vóór het middag is - Italië

Sommige Italianen beweren dat je maag van streek raakt wanneer je laat op de dag een cappuccino drinkt, maar anderen beweren dat het een vervanging van een maaltijd is. Zo is het gebruikelijk om voor je ontbijt deze espresso met gestoomde melk en melkschuim te nuttigen, al dan niet met een cornetto (een zoete croissant). Italianen betrap je dus niet snel op het drinken van een cappuccino in de late middag of na een diner. Wil je niet de toerist uithangen, maar heb je toch cafeïne nodig? Drink dan een espresso.


7. Mix nooit wodka en sla het al helemaal niet af - Rusland

Wodka wordt in Ruslandaltijd zuiver gedronken, zelfs een ijsblokje is niet gebruikelijk. Wat je ook wilt toevoegen, het wordt gezien als aantasting van de zuiverheid van het sterke drankje. Nog erger dan wodka mixen, is het aangeboden drankje afslaan. In Rusland ziet men het aanbieden van drank als een teken van vertrouwen en vriendschap. Wie ervoor bedankt een drankje aan te nemen, kan dus rekenen op boze blikken. Ook al is het pas negen uur in de ochtend ...


8. Patatje met je handen eten? Not done - Chili

In Chili zijn tafelmanieren streng en net iets formeler dan in andere Zuid-Amerikaanse landen. Dus wanneer je denkt een patatje met je handen te kunnen eten, wat voor ons vrij logisch is, heb je het mis. In Chili eten ze alles met een mes en vork, dus ook patat.


9. Na het drinken van koffie je kopje schudden - Midden-Oosten

Als je bij de Bedoeïenen in het Midden Oosten bent, kun je koffiedrinken tot je een ons weegt als je de regels niet kent. Ze blijven de drank namelijk net zolang inschenken tot je het kopje een aantal keer kantelt, als teken dat je genoeg hebt. Handig om te weten om niet te bezwijken aan een overdosis cafeïne!


10. Brood is niet als aperitief bedoeld - Frankrijk

In Frankrijk geldt brood als aanvulling op de maaltijd, of als extraatje bij de kaas aan het einde van het diner. Kijk niet gek op als het brood op de tafel wordt geserveerd in plaats van op een bord, dat is volledig geaccepteerd in Frankrijk en geniet zelfs de voorkeur.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief