image
Getty Images

Werelderfgoed om je vingers bij af te likken

Van truffels en Belgisch bier tot werkelijk alles wat je in Japan kunt proeven: sommige gerechten en dranken zijn zo bijzonder dat je er een hele reis omheen kunt plannen. We geven je zeven voorbeelden van culinair werelderfgoed waar je je vingers bijna bij op wilt eten!

1. Airag: de favoriet in Mongolië

Culinair werelderfgoed: Airag, Mongolië. Foto's: Getty ImagesAirag, Mongolië. Foto's: Getty Images

Dat er niet alleen verrukkelijks op de werelderfgoedlijst staat, bewijst airag. Het licht gefermenteerde drankje wordt gemaakt door verse paardenmelk minimaal vijfhonderd maal te karnen in een koeienhuid. De Mongolen zijn er verzot op, net als veel buurvolken in Centraal-Azië. Op sommige plekken worden zelfs hoorntjes met airag-ijs verkocht, wat volledig subjectief bezien toch smaakt alsof je aan een bevroren bolletje braaksel likt.


2. De Japanse keuken: aandacht voor detail

Culinair werelderfgoed: Japanse keuken. Foto: Getty ImagesJapanse keuken. Foto: Getty Images

Je weet dat je gerechten tiptop in orde zijn als Unesco de volledige keuken van je land nomineert als werelderfgoed. Japans eten ofwel washoku kenmerkt zich door een diepgeworteld respect voor de natuur en een minutieuze aandacht voor detail, van de bereiding tot de presentatie.


3. Turkse koffie: cultuurschat

Culinair werelderfgoed: Turkse koffie. Foto: Getty ImagesTurkse koffie. Foto: Getty Images

De Hagia Sophia, het Topkapıpaleis, de Süleymaniye-moskee, de Basilica Cisterne en het Hippodroom: Istanbul is tot de rand gevuld met cultuurschatten. Tussen alle sterattracties door kun je een shot Unesco nuttigen om je op de been te houden: net als de historische monumenten zelf staat ook Turkse koffie op de werelderfgoedlijst.


4. Belgisch bier: tijd voor de kroeg

Culinair werelderfgoed: Belgisch bier. Foto: Getty ImagesBelgisch bier. Foto: Getty Images

Voor een cultureel verantwoord dagje uit bij onze zuiderburen kun je natuurlijk door de middeleeuwse begijnhofjes van Gent en Leuven struinen, de Onze Lieve Vrouwekathedraal in Tournai bewonderen of het historisch centrum van Brugge bezoeken. Maar de kroeg induiken mag ook. Al in de middeleeuwen brouwden monniken en nonnen bier, dat veiliger was om te drinken dan het vaak vervuilde water. Naast het beroemde Trappistenbier staan er nog zo’n 1500 andere Belgische biersoorten op de borrelkaart én op de werelderfgoedlijst.


5. Tereré: ijskoude thee in Paraguay

Culinair werelderfgoed: Tereré, Paraguay. Foto's: Getty ImagesTereré, Paraguay. Foto's: Getty Images

Tereré is de Paraguayaanse tegenhanger van het in Zuid-Amerika mateloos populaire maté. Het cafeïnehoudende drankje wordt bereid met pohá ñaná, medicinale kruiden, en wordt koud gedronken met veel ijs.


6. Joumou: soep van slavendrijvers in Haïti

Culinair werelderfgoed: Joumou, Haiti. Foto: Getty ImagesJoumou, Haïti. Foto: Getty Images

Joumou is niet zomaar een voorafje waarmee je een avondmaal begint. Het is een gerecht waarmee je het nieuwe jaar en zelfs een nieuw land begint. De soep van tulbandpompoen, rundvlees, pasta en kruiden was het lievelingsgerecht van de Franse slavendrijvers in Haïti. Tot slaaf gemaakten mochten wél Joumou bereiden, maar nooit proeven. Toen Haïti na een succesvolle opstand als eerste land ter wereld de slavernij volledig afschafte, werd de soep het symbool van onafhankelijkheid. Nog altijd is Joumou het eerste gerecht dat op nieuwjaarsdag wordt gegeten.


7. Truffels jagen in Italië

Culinair werelderfgoed: Truffels verzamelen, Italië. Foto's: Getty ImagesTruffels verzamelen, Italië. Foto's: Getty Images

In het Italiaanse Piëmont geven truffeljagers de kneepjes van hun vak door van generatie op generatie. Van oudsher worden de truffeljagers of tartufai ondersteund door varkens en honden. Vooral zeugen zijn goed in het opsporen van truffels − de muffe geur van de zwammen schijnt wat weg te hebben van een bereidwillig mannetjesvarken. Tegenwoordig worden er vaker honden ingezet, met als grote voordeel dat honden de truffels niet opeten. Zodra de truffels gevonden zijn, volgt de tweede en meer delicate stap van het proces: het uitgraven van de gevonden schat met een speciaal schepje, zonder de bodem en het ecosysteem te beschadigen. Hoe geheimzinnig en mensenschuw veel truffeljagers ook zijn, er zijn tartufai die hun ambacht graag aan belangstellenden demonstreren tijdens een truffeltrail


Meer lezen over Unesco Werelderfgoed? Bekijk onze themapagina Werelderfgoederen en Wereldwonderen.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.