Dit Nederlandse eiland is volgens CNN de perfecte getaway (+ nog 9 tips)
Binnen Europa alleen liggen honderdduizenden eilanden. Wie dus wil ontsnappen van de massa, hoeft niet uit te wijken naar hotspots als Mykonos, Ibiza of Santorini. CNN zette tien onbekendere Europese eilanden op een rij en een daarvan ligt in ons eigen kikkerland!
Volgens CNN is ons eigen Schiermonnikoog, ook wel liefkozend ‘Schier’ genoemd, de perfecte plek om naartoe te ontsnappen als je even weg wilt van de massa. Waar de meeste toeristen drommen om de grachten en de tulpenvelden, zijn onze waddeneilanden nog een onontdekt walhalla bij internationale bezoekers. Volgens CNN is van alle eilanden Schiermonnikoog ‘een van de meest vredige eilandontsnappingen van Europa.’ Dat er niet veel te doen valt, anders dan je onder te dompelen in de duinen en bossen van het nationale park, is volgens het Amerikaanse nieuwsmedium juist de charme van het eiland. Schiermonnikoog telt slechts 950 inwoners, die ook de enigen zijn die op het eiland met de auto mogen rondrijden. Als bezoeker pak je de veerboot vanaf Lauwersoog. ‘Ga op zoek naar aangespoelde stukken barnsteen op de brede witte zandstranden, neem kitesurflessen en fiets of wandel over de kilometerslange eenzame paden van het eiland’, tipt CNN.
En welke andere eilanden tipt CNN dan? We zetten ze voor je op een rij:
1. Fasta Åland, Finland
In de Botnische Golf tussen Zweden en Finland ligt de Åland-archipel met meer dan 6.500 eilanden, waarvan er maar zo'n zestig bewoond zijn. Dit is dan ook de ultieme plek om tot rust te komen. Hoewel de eilanden als autonome regio bij Finland horen, liggen ze op slechts veertig kilometer van Zweden, en is Zweeds zelfs de officiële voertaal.
Fasta Åland is het grootste eiland en een goede uitvalsbasis om de archipel verder te verkennen. Nabijgelegen eilanden zijn per veerboten en bruggen (en dus in veel gevallen zelfs per fiets) bereikbaar.
2. Skyros, Griekenland
We zeiden het al: vergeet Santorini en Mykonos in Griekenland. Ga in plaats daarvan naar Skyros, verstopt in het noorden. Dit is een van de 24 eilanden in de grotendeels onbewoonde Sporaden in het noordwesten van de Egeïsche Zee. Het eiland is bereikbaar per vliegtuig en per veerboot vanaf het Griekse vasteland of andere nabijgelegen Griekse eilanden. Hier vind je afgelegen stranden, een Byzantijns kasteel en zelfs het unieke Skyrian-miniatuurpaard, een ras dat alleen op dit eiland in het wild leeft.
Met uitzondering van de aanloop naar de vastentijd - wanneer het beroemde carnaval van Skyros het eiland in non-stop feeststand zet met parades en gekostumeerd feestgedruis en een overvloed aan Atheners - is Skyros een bijzonder vredige plek.
3. Rathlin, Noord-Ierland
Het smaragdgroene eiland Rathlin voor de kust van Noord-Ierland telt slechts 150 permanente bewoners op een oppervlakte van zo’n acht kilometer bij één kilometer.
Als je van de veerboot vanuit Ballycastle het eiland op stapt, word je verwelkomd door dramatische zeekliffen met duizenden nestelende vogels, waaronder papegaaiduikers, zeekoeten, drieteenmeeuwen en alken, terwijl de wateren bewoond worden door kolonies zeehonden en grijze zeehonden. Het is dan ook een perfecte plek om te duiken: onder water vind je tientallen scheepswrakken, waaronder de HMS Drake, die tijdens de Eerste Wereldoorlog door een Duitse U-boot werd getorpedeerd.
Het ruige eiland wordt doorkruist door wandelpaden. Mis een bezoek aan Rathlin West Light niet, een vuurtoren die opvallend genoeg ondersteboven op de rotsen is gebouwd om beter door de lage, dichte mist te breken die vaak op het eiland neerdaalt.
4. Heimaey, IJsland
Het eiland Heimaey op de Vestmannaeyjar voor de zuidkust van IJsland lijkt volgens CNN rechtstreeks uit een sprookjesboek te komen, met smaragdgroene kliffen, een zwart zandstrand en mystieke zeegrotten. Op het eiland wonen meer papegaaiduikers (ruim een miljoen) dan mensen (zo’n 4.500). Ander ‘wild’ bestaat uit schapen, jan-van-genten en Noordse pijlstormvogels.
Heimaey werd in 1973 getroffen door een catastrofale vulkaanuitbarsting, waardoor het gebied bedekt werd door maar liefst 200 miljoen ton as en lava. Wonderbaarlijk genoeg werd er slechts één dode gemeld. Vandaag de dag heerst er volkomen rust, met eenzame wandelpaden om te verkennen en weidse uitzichten over de oceaan.
5. Alicudi, Italië
Laat het toeristische Taormina links liggen en ga naar het meest westelijke en meest afgelegen Eolische eiland Alicudi. Dit is met zo’n honderd inwoners het dunstbevolkte en meest ruige eiland van archipel voor de noordkust van Sicilië. Als je op zoek bent naar het Robinson Crusoë-gevoel, dan is dit de plek, stelt CNN.
De kenmerkende vulkaan van Alicudi rijst dramatisch op uit de Tyrreense Zee, terwijl kleurrijke vissersboten langs de kustlijn het ansichtkaartje compleet maken. Een rustig plekje voor jezelf vinden is hier nooit een probleem. Hoe hoger je loopt langs lavastenen treden die omhoog leiden naar de vulkanische hellingen, hoe dieper de stilte en het gevoel even weg te zijn van alles. Hoewel Alicudi geen hotels kent, maken villa's en Airbnb's het mogelijk om hier langer dan een dag te blijven.
6. Berlengas, Portugal
De Berlengas Biosphere Reserve, dat toebehoort aan Portugal, is opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco en bestaat uit drie groepen vooral onbewoonde eilanden. Berlengas staat vooral bekend om het Fort van São João Baptista uit de zeventiende eeuw, dat imposant gebouwd is een rots op Berlengas Grande, het grootste eiland van de archipel. In de zomer kun je in de herberg van het fort slapen. Alternatief vind je op het eiland verschillende campings.
Berlengas Grande heeft in de zomer campings waar bezoekers kunnen overnachten en zich helemaal alleen kunnen voelen onder de melkweg. De archipel is een van de beste plekken in Portugal om te duiken, dankzij unieke stromingen en een klimaat dat wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.
7. Flores, Azoren
Hoewel de Portugese Azoren flink populair zijn onder Europese toeristen, is de afgelegen archipel Flores nog redelijk onontdekt. ‘Diepblauwe kratermeren, levendige groene hellingen, duizelingwekkende valleien, watervallen en kokende warmwaterbronnen behoren tot de buitenaardse bezienswaardigheden’ jubelt CNN. Flores is slechts 55 vierkante kilometer groot en kent zo’n 3.400 mensen inwoners.
Een van de meest magische plekken op Flores is Rocha dos Bordões, een geologische formatie van begroeide basaltzuilen, waar je het gevoel hebt dat je in Jurassic Park bent beland.
8. Naustholmen, Noorwegen
In het noorden van Noorwegen ligt een privé-eiland dat eigendom is van de Noorse avonturier Randi Skaug, de eerste Noorse vrouw die de Mount Everest beklom. Privé betekent niet dat je het niet mag bezoeken, al moet je er wel wat voor over hebben: een vlucht naar Bodø en een flinke boottocht. Op het eiland staat drie huizen waar gasten in kunnen verblijven. Hier valt niets anders te doen dan kajakken naar witte zandstranden omgeven door diepblauw water, wandelen over nabijgelegen bergtoppen om te genieten van een spectaculair uitzicht over de Lofoten, of simpelweg in een hangmat schommelen en helemaal niets doen.
9. Isle of Tiree, Schotland
Het Schotse eiland Tiree wordt ook wel het ‘Hawaï van het noorden’ genoemd en dat is niet voor niets: hier vind je turquoise wateren en perfecte surfgolven.
Dit meest westelijk gelegen eiland in de Binnen-Hebriden voor de westkust van Schotland kent een mild klimaat en prachtige witte zandstranden waar je je bijna op de Caraïben waant.
Het jaarlijkse Tiree Music Festival trekt elk jaar in juli zo’n tweeduizend bezoekers, maar meestal heb je de vlakke wandel- en fietspaden en stranden voor jezelf. Je bereikt het eiland met een veerboot vanuit Oban (overtocht duurt zo’n vier uur) of door een Loganair-vlucht te pakken vanuit Oban of Glasgow.
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.