image
Getty Images

Dit zijn de top 10 trending bestemmingen voor dit najaar (en de nummer 1 is verrassend!)

Wie er dit najaar nog tussenuit wil knijpen, hoeft zich niet al te veel zorgen te maken om z’n portemonnee. Uit onderzoek van Airbnb blijkt dat de herfst het voordeligste seizoen is om je overnachtingen te boeken. Het accommodatieplatform zette daarom de trending bestemmingen voor dit najaar op een rij en de nummer één is op zijn zachtst gezegd verrassend te noemen!

De herfst is voor veel reizigers een ideaal seizoen om op vakantie te gaan: bestemmingen zijn niet meer zo heet en nóg niet te koud, er zijn minder toeristen dan in de zomer- en kerstvakantie en de reizen zijn over het algemeen ook nog eens goedkoper. Dat signaleert ook Airbnb, die opmerkt dat de huurprijzen van hun woningen tussen september en november de afgelopen jaren consistent het laagst waren. En hoewel de Nederlander in het najaar traditioneel massaal afreist naar Spanje en Italië, worden deze hotspots dit jaar van de troon gestoten.


De top 10 trending bestemmingen onder Nederlanders deze herfst

Japan is de populairste bestemming om deze herfst te bezoeken. Foto: Getty Images

1. Tokio, Japan
2. Tanger, Marokko
3. Palma de Mallorca, Spanje
4. Rocca Pietore, Italië
5. Rome, Italië
6. Samos, Griekenland
7. Kalamata, Griekenland
8. Vlorë, Albanië
9. Almería, Spanje
10 Rethymnon, Griekenland

Japan is dan ook een ideale najaarsbestemming: in de herfst verandert het landschap in een palet van rood, oranje en goud en door de aangename temperaturen kun je perfect outdooractiviteiten ondernemen. Eerder onderzoek zette Japan ook al in de top tien van meest betaalbare landen als het gaat om eten en drinken. Al met al ben je hier dus extra voordelig uit. Wil jij deze herfst nog naar de Aziatische hotspot? Volgens Airbnb vind je de grootste prijsdalingen in Itoman, Kitanakagusuku, Onomichi, Miyakojima-ku en Okinawa. 


Waar liggen al die trending bestemmingen?

De trending reisbestemming van 2024

Hoewel Spanje, Italië en Griekenland goede bekenden zijn van de Nederlandse reiziger, zijn de bestemmingen binnen de landen opvallend te noemen. Met uitzondering van het Griekse eiland Samos en de Italiaanse hoofdstad Rome zijn deze trending bestemmingen plekken die de gemiddelde Nederlandse reiziger niet één twee drie zou kunnen aanwijzen op de kaart. Wie echter verder kijkt dan z'n neus lang is, zal zien dat Rocca Pietore in het hart van de Dolomieten ligt, een van de populairste Italiaanse regio's van dit jaar. Kalamata, een fijne kuststad op het Griekse schiereiland Peloponnesos en Rethymnon, een havenstad aan de noordkust van Kreta, bieden uitstekende alternatieven voor de veel drukker bezochte plekken in Griekenland. En ook Alméria is een uitstekend alternatief voor populairdere steden in het Spaanse Andalusië.

Wie de massa voor wil zijn, doet er inderdaad goed aan om dit jaar nog Albanië aan te doen, dat in rap tempo uit z'n voegen begint te groeien als het op het toerisme aankomt - lees vooral ook onze tien tips voor Albanië! En hetzelfde geldt opvallend genoeg voor Rome: in het kader van het Heilig Jaar zal de Italiaanse stad in 2025 naar verwachting overstelpt worden door bedevaartsgangers. 

Over het onderzoek
Voor het onderzoek keek Airbnb naar de wereldwijde gemiddelde dagprijzen in 2023 en 2022. Hieruit bleek dat de maanden september, oktober en november elk jaar het goedkoopst zijn. De bestemmingen in de top 10 vertoonden binnen Nederland de grootste groei in zoekopdrachten tussen 1 januari en 15 augustus voor de herfst van 2024, vergeleken met dezelfde periode voor zoekopdrachten in de herfst van 2023. Voor het onderzoek is alleen gekeken naar de gemiddelde prijs van een verblijf en zijn de reiskosten om er te komen niet meegenomen.

Beste bestemmingen voor de herfst 

Beste bestemmingen voor de herfst op een rij

Wil jij liever elders op vakantie? Wij hebben de beste bestemmingen om in september, oktober of november te bezoeken al voor je uitgeplozen. Laat je jouw koffer deze herfst in de kast liggen, dan kun je op onze themapagina ‘Beste reistijd’ alle bestemmingen vinden die zich lenen voor jouw ideale reisperiode. Nog handiger: bestel de Columbus Reisplanner en je hebt het klimaat en de beste reistips voor jouw favoriete bestemming altijd bij de hand. 


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.