Wuppie51
Waar de zon schijnt i
Waar de zon schijnt en/of de wind waait is de energie gratis Over de hele wereld zijn veel huizen en zelfs hele dorpen niet op het electriciteisnet aangesloten. Daar moet je dus zelf voor je elektriciteit zorgen. Kleine zonne-energie systemen kunnen hiervoor de oplossing zijn. Met dank aan de zon kunnen deze mensen van elektriciteit voorzien worden. Bijkomend voordeel is dat het plaatsen van zonne-panelen in de armere gebieden werkgelegenheid biedt voor de plaatselijke onderhoudsmonteurs. Deze foto is gemaakt tijdens een trekking in Zhanglang, in het zuid-westen van China. Het was behoorlijk koud, maar dankzij de panelen op het dak kon er warm gedoucht worden. Op de foto zie je dat zonne-energie opgewekt wordt middels een buizensysteem. Er is een verbinding gelegd met het water in de opslagtank zodat dat verwarmd wordt. Een balkonnetje lager droogt de was zich middels de zon en de wind. Toegegeven, het is niet altijd even mooi, maar het werkt wél.
Gespot: cheetah met..
Je rijdt in een jeep over de savanne en ziet een cheetah die op haar hoede is. Je hart slaat over, je stopt, je pakt je verrekijker en je ziet dat ze niet alleen is. Verscholen achter een klein struikje zitten haar drie speelse cubs. Het lijkt erop dat ze verstoppertje spelen terwijl moeder cheetah waakzaam uit haar ogen kijkt. En dan breekt voor jou het ultieme fotomoment aan.
Torreador gespiesd...
Op 1 januari 2012 woonden wij een rodeo bij in Balgue, een dorp op het eiland Ometepe in Nicaragua. Het was een bloedstollende happening. Je ziet een stier en een rodeorijder die gespiesd wordt. Je denkt in eerste instantie dat deze torreador het wel kan vergeten ooit nog nageslacht te krijgen. Een blik door de verrekijker stelt je gerust: het zijn niet de edele delen maar het bovenbeen dat op de horen genomen wordt.
Gewonde rodeo onder..
Op 1 januari 2012 woonden wij een rodeo bij in Balgue, een dorp op het eiland Ometepe in Nicaragua. Het was een bloedstollende happening. Wat je in eerste instantie ziet is angst en paniek. Een woedende stier heeft de toeschouwers de tribune opgejaagd. Bij de stier zelf is weinig actie te bespeuren, hij bekijkt het tafereel zelfvoldaan en rustig. De verrekijker gaf een aanvullend beeld. De mensen die zich in veiligheid gebracht hebben, kijken niet naar de stier maar naar iets anders. Het blijkt de gewonde rodeo te zijn die onder de stier tegen het hek aanligt. Zijn ogen staan wazig en gedesorienteerd. Genoeg reden om je zorgen te maken over het lot van deze man.
Energie
Energie is overal. Zelfs thuis. Je ziet het, je voelt het en je gebruikt het. Op de foto zie je hoe simpel en effectief de energie van de zon en de wind gebruikt wordt om de was te drogen.
Hangende kinderen aan
Over bijzondere vervoemiddelen gesproken. De toy train is er zeker een. Nog steeds kun je in Darjeeling, Noord India , dit treintje nemen van Darjeeling naar Siliguri. De Toy Train staat niet voor niets op Unesco’s Werelderfgoedlijst. Hij is gebouwd rond 1880 en heeft hele mooie wagons, met name de 1e klas wagon ziet er heel prachtig uit van binnen. De wanden zijn bekleed met fluwelen paneeltjes, hij heeft schemerlampjes en een bewerkt plafond en natuurlijk super comfortabele zachte stoelen. Het tempo is langzaam. Het tochtje, zo’n 80 km. duurt 8 uur. De uitzichten zijn mooi. Spectaculair zijn de stukken waarbij de trein achteruit moet om op een lager gelegen spoor te komen. Het mag niet, en het is ook best gevaarlijk maar toch springen schoolkinderen op de trein om een stukje mee te liften. Wil je weten hoe deze trein er van binnen uitziet, kijk dan naar mijn andere geplaatste foto van de Toy Train.
Poffertjes in Mali
Voordat wij aan de trek in Dogon Country begonnen deden wij ons in Bandiagara tegoed aan deze overheerlijke “’poffertjes””. Het zijn niet de poffertjes zoals wij ze kennen. Ze zijn wat groter en steviger. In kleine straatwinkeltjes kun je minihoeveelheden suiker kopen. Eet ze warm met de suiker. Heerlijk. Ze zijn niet alleen lekker, maar het is ook een leuk gezicht om op straat in de vroege ochtend de vrouwen bezig te zien met het bereiden. Overigens, je vindt ze niet alleen in Bandiagara, maar ook nog in andere steden in Mali.
Woestijnman
Vanuit Djenne liep ik in de vroege ochtend naar Senissa. De wandeling ging over een kale vlakte met af en toe een zandverstuiving, ezelskarren en stofwolken van brommers. Deze mooie oude woestijnman kwam ik vlak voor Senissa tegen.
Hand uitsteken
Mocht je soms denken dat ze het in West Afrika met de verkeersregels niet zo nauw nemen, dan is dat niet altijd waar. Getuige deze Touareg te paard, die in Timboektoe netjes zijn hand uitsteekt alvorens hij de weg oversteekt.
Rokende man in...Timb
Timboektoe met haar rijke geschiedenis is een magische stad. Lopend door de straatjes (autovrij!) kwam ik deze man tegen. Hij had een mooie kop en een grappig pijpje. Toen ik een foto van hem maakte blies hij een grote pluim rook uit.
Vuile handjes
Het lijkt net of dit jochie zegt: kijk eens wat een vuile handen ik heb.Niet alles is echter wat het lijkt. Dit manneke stond op de kade in een van de dorpen waar wij per pinasse van Timboektoe naar Mopti aan voorbijvoeren. Voor de bewoners is de voorbijkomst van een boot met touristen een welkome afwisseling in de dagelijkse routine. Van beide kanten wordt er hartelijk gezwaaid. Om beter tegen de zon in te kunnen kijken hield hij zijn handjes omhoog.
Rimpels, aders en...g
Het is een bijzondere ervaring om een aantal dagen door Dogonland te lopen. Er is geen electriciteit, de telefoonontvangst is slecht. Wij moeten het zonder moderne communicatiemiddelen doen. Wij slapen op de daken van de campementen onder een schitterende sterrenhemel. 's Nachts is het koud, en ben je blij dat je die slaapzak niet voor niets het hele eind hebt meegezeuld. De mensen die je tegenkomt zijn vriendelijk en getekend door het leven en het weer. Zo ook deze vriendelijke oude baas. Hij vond het best dat ik een foto van hem wilde nemen.
Vrolijk meisje
Het is niet makkelijk om mensen spontaan op de foto te krijgen, meestal verstarren ze op het moment dat je een foto wilt maken.Op een kleine lokale markt in Kumasi keek dit meisje vrolijk om de hoek in de hoop dat ik van haar een foto zou maken. Gelukkig had ik mijn toestel al in de aanslag zodat ik haar spontane blik direct kon vangen.
Zonsondergang op...st
Terwijl de zon ondergaat heeft men nog plezier op het strand. De zee kan hier erg tekeer gaan. De palm op de foto is inmiddels onder het zand begraven.
Rivierferry over de..
De rivierferry over de Volta River. Als je de tijd hebt en je wilt van Akosombo naar Ada (of andersom) dan is de rivierferry een belevenis. Het kost heel veel tijd omdat de boot bij elk dorp aanmeer om passagiers en goederen in en uit te laden. Je kunt in elk dorp langs de rivier opstappen. Akuse is het beginpunt en Ada het eindpunt. Het kostte me wat moeite om het beginpunt bij Akuse te vinden. Vanaf Kpong kun je vrij makkelijk in Akuse komen. Daarvandaan moet je nog 2 km naar een plek die klinkt als Amerika, maar wschl iets Amegna heet. Een tazi kan je brengen. De boot vertrekt om 6 uur ‘s morgens. Ik begreep dat je er ook kunt slapen. Belangrijk is om te weten wanneer de boot vaart en in welke richting. Welnu: van Ada richting Akuse op vrijdag en maandag; van Akuse naar Ada op dinsdag en zaterdag. Helaas heb ik die boot niet kunnen nemen, omdat hij i.t.t. de info die ik gehad had niet 3x per week maar 2x per week vaart. Ik zal dus nog een keer terugmoeten naar Ghana. Meer over Ada kun je lezen in mijn tip over Ada Foah.
Schildpadden kijken i
Van november tot februari is het schildpadden seizoen. ‘s Nachts gaan niet alleen kleine, maar ook reuzeschildpadden het strand op om eieren te leggen. Een goede plek om te kijken is in Ada Foah. Bel de wildlife officer in Ada tel. 0243 376619. Hij kan je vertellen wanneer en op welk tijdstip de kans het grootst is om ze te zien. Dit hangt o.a. af van het tij en de maanstand. Vervolgens kun je een afspraak maken en ga je met een gids op pas. Zie ook mijn tip over Ada Foah.
Ada Foah en Cocoloco.
Ada Foah en Cocoloco. Ada Foah staat niet meer in de laatste LonelyPlanet (2009), maar is nog steeds een geweldige plek om naar toe te gaan. Logeer bij Cocoloco. Zij hebben een tuin met een grote overkapping waar je kan eten, zitten of muziek luisteren. Her en der verspreid staan de in vrolijke kleuren geschilderde hutten, Ze zijn simpel, maar schoon en hebben een ventilator, koelkast en een badkamer. Binnen afzienbare tijd komen er ook hutten met airco en een internetaansluiting. Als je de weg oversteekt is het 50 meter lopen voor je bij de zee bent. De zee is weliswaar wild, maar als je niet te ver gaat kun je in de golven springen. Kijk gewoon hoever de Ghanezen de zee in gaan.I.t.t. de zee bij de lagune is hij hier schoon. Wat kun je er doen: 1. Als het eb is over het strand naar de lagune lopen, 1 uur. Onderweg kom je vissers tegen die de netten binnenhalen met de hulp van het hele dorp. Een ieder die meehelpt krijgt wat vis. Bij de lagune aangekomen kun je wat drinken in het beach camp. Vervolgens loop je een stuk langs de oever van de lagune . Prachtige gekleurde boten liggen op de kant en in het water. Je komt langs de huizen van de vissers en je ontmoet vriendelijke mensen en vrolijke kinderen. De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat het hier wel een beetje vieze bedoening is. Overal ligt afval en ook het water ziet er smerig uit. Ga dus niet met je voeten het water in. Bilharzia komt hier nog voor. 2. Ga in het seizoen november-februari turtles kijken (zie mijn tip over turtles) 3. Neem de rivierferry van Ada naar Akuse over de VoltaRiver (zie mijn tip over de VoltaRiver ferry) 4. Als je geluk hebt is de Happines dans-en djembe groep in Ada. Zij voeren een gratis show op van zo’n 2 uur. Afrikaanse muziek met prachtig uittgebeelde dansen. Hele verhalen worden uitgebeeld, en de costuums zijn super! De manager van Cocoloco is hoofdsponsor van deze groep, vandaar.
Triest meisje in de..
Dit is een van de twee meisjes uit het campement waar wij sliepen in Dogonland. Ze zagen er die ochtend wat verdrietig uit. Ik vroeg me af of ze binnenkort geinitieerd zouden worden. Toen ik een van de twee zo zag zitten in de ochtendzon, met die dieprode kleuren en die prachtige schaduwen heb ik, met toestemming, een foto gemaakt.
Moederliefde
Op het eind van de droge tijd, als de regens gaan komen worden er in korte tijd duizenden gnoes geboren in het zuid oosten van de Seregeti. Het is prachtig om ze te zien dollen op de vlakte. Hier een moeder die haar pasgeboren jong schoonlikt.
Jachttrofee
Onverstoorbaar, zo liep ze daar, deze leeuwin met haar jachttrofee, een pas geboren gnoe, in de bek. In Februari worden er in het zuid oosten van de Serengeti in enkele weken tijd duizenden jonge gnoes geboren. De Serengeti verandert dan in een waar luilekkerland, immers de net geboren kalfjes vormen een gemakkelijke prooi.
Ieder zijn ding
In de Serengeti troffen wij deze moeder cheetah met haar jongen aan bij het verorberen van de prooi. Het is leuk om te zien dat ieder met iets anders bezig is: Moeder cheetah likt liefkozend een van haan jongen. een ander jong doet zich tegoed aan de maaltijd terwijl de derde, nagenietend, zijn liippen aflikt.