Walterstoffers
Verse vis
Op het eilandje Pidgeon waar we tijdens een rondtochtje door de baai bij Rabaul aanmeerde om te gaan snorkelen zagen we deze visser die trots zijn zojuist gevangen vissen liet zien. Ze zagen er zo lekker uit dat we een paar vissen gekocht hebben en in ons hotel heeft de kok er 's-avonds een geweldige maaltijd van gekookt.
Gele wever in Mkuze
Het plaatsje Mkuze ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Swaziland. Wij sliepen hier in de Ghost Mountain Inn. Dit hotel heeft ongeveer 50 kamers. Het ligt in de buurt van diverse parken. Verder wordt de omgeving gedomineerd door suikerrietvelden. Sommige eigenaren zijn een privépark gestart. Daarnaast is het "openbare" park Mkuze GR zeer dichtbij. Het hotel heeft een grote tuin en achter het hotel ligt een meertje. Bij dit meertje zijn veel watervogels te zien. Vooral de gele wevers waren heel actief. Dit mannetje heeft een prachtig nestje gebouwd. Met zijn opvallende gefladder en prachtige gele kleur (met rode oogjes) probeert hij een dame te verleiden in zijn huisje te komen en voor nageslacht te zorgen.
Kyauk Kalap
Kyauk Kalap is 'beroemd' vanwege de uit het water oprijzende rots -in de vorm van een wijnglas- met daar bovenop een pagode. Maar het bijbehorende klooster is m.i. net zo bijzonder. Vooral 's-ochtends vroeg, wanneer er mist over het water hangt en de -van achter de bergen- opkomende zon voor een diffuus licht zorgt.
Stilleven
Deze foto is gemaakt bij de haven van Mannar. Een plaatje wat ik op een of andere manier niet vaak maak. In de haven van Mannar is het een drukte van belang. Vissers varen in en uit, halen hun vissersnetten binnen en staan tot hun knieën in het water om stokken te plaatsen waar ze vervolgens hun visnetten aan kunnen ophangen. Ik vind het fijn om tijdens een reis een moment van rust op te zoeken. Dat heb ik hier bewust of onbewust gedaan. Je kunt dan letterlijk even afstand nemen. Dat zal het vast geweest zijn. Ook dat heeft zijn charmes.
Jinka
Jinka lijkt op het eerste gezicht niet zo'n interessante stad, er is een drukke doorgaande weg met wat huizen en hotels, maar als je de weg oversteekt en de achterliggende straatjes inloopt, krijg je toch een heel ander beeld. Hier vind je leuke kleurige huizen, winkeltjes, enorm veel kapperszaken, een moskee en de levendigheid van een echte Afrikaanse stad. Tegen zonsondergang komen we op een markt terecht. Naast groenten, fruit, graan en koffie wordt hier ook veel hout verhandeld. De markt is het domein van de Ari, één van de etnische minderheden van de Omovallei. In tegenstelling tot andere stammen zijn de Ari minder traditioneel gekleed, maar vallen zij op door hun kleurrijke kleding.
Kunstwerk
We bezochten het Mago Nationl Park, waar de Mursi leven. De Mursi vrouwen hebben als teken van schoonheid en status grote ronde schotels van klei in hun onderlip. Als een Mursi-meisje een huwbare leeftijd heeft bereikt, krijgt zij een inkeping in haar onderlip die steeds groter wordt gemaakt. Eerst schuift men er een houten stokje door en daarna steeds grotere kleischijfjes totdat de gewenste opening is verkregen. De vrouw draagt de schijf tot de menopauze of totdat men vindt dat ze voldoende kinderen heeft gebaard. Hoe groter de schijf, hoe meer de familie van de vrouw kan eisen als bruidsschat. Deze vrouw heeft een waar kunstwerk op haar hoofd en in haar onderlip.
Het landschap bij Fis
Hoe indrukwekkend de Fish River Canyon ook is, het landschap in de omgeving, is iets waar het hart van een fotograaf sneller van gaat kloppen. De kokerbomen tegen een oogverblindende zonsondergang, is iets wat ik niet snel zal vergeten. Je kunt overnachten bij Canyon Mountain Camp, een oud fort, verdeeld in 8 zelfstandige eenheden, welke je tegen een schappelijke bedrag kunt huren.
Zonsondergang op Ruby
Het Olympic N.P. in het uiterste noordwesten van de V.S. wordt niet veel door toeristen bezocht. Dit komt vooral omdat het niet op de gangbare toeristiche routes ligt. Eigenlijk is dit heel jammer want het is een prachtig gebied. In het N.P. vindt je bergen, bosen, gletsjers maar vooral prachtige ruige en verlaten stranden. Deze foto is gemaakt tijdens een zonsondergang op Ruby beach, samen met Second beach een van de mooiste stranden in Olympic N.P. Overweeg je ooit een reis naar een onbekender deel van de V.S. denk dan zeker aan het schitterende Olympic N.P.
Nomaden bestaan
Een van de dingen die ik het meest bijzondere vond aan het reizen door Mongolië, was het slapen bij de mensen thuis. Hier zijn we te gast bij een Kazakken familie in het Westen van Mongolië. De mensen zijn niet alleen super gastvrij en vriendelijk, ze vinden het ook echt leuk je als gast te hebben. Bij deze familie mogen we een dagje meedraaien en overal foto's van maken. De geiten, paarden, jakken en koeien worden gemolken, de arend wordt vol trots geshowd, opa en oma zitten relax voor de ger en bemoeien zich af en toe met de gang van zaken en tot slot mogen we ook nog eens mee-eten! Ook de nacht slapen we tussen de familie op de grond, echt een hele bijzondere ervaring! Ga zeker slapen bij locals als je reist door Mongolië!
Genoeg is genoeg
De Saddar cave (bij Hpa-An) is met zijn 800 meter een van de grootste (langste) grotten van Birma. Het bijzondere aan de (heilige) grot is dat ie vol staat met Boeddha's en Stupa's. Op zich natuurlijk heel indrukwekkend, maar na 4 weken Birma hadden we het wel even gehad met de Boeddha's en de Stupa's. Dus na 40 minuten door de grot met je blote voeten over de vleermuizen poep gelopen te hebben waren we enigszins blij verrast om aan de andere kant van de berg het bovenstaande uitzicht aan te treffen. De achterkant van de grot mondt namelijk uit op een prachtig wetland. Vol met rijstvelden en kleine beekjes en talloze vogels. Er zijn geen wegen en het gebied is alleen per boot of dus via de grot te bereiken. Aan het eind van de grot heb je 2 keuzes; óf voor € 2,50 pp met de boot door het prachtige wetland terug gebracht te worden naar het beginpunt, óf 40 minuten terug wandelen door de grot, met je blote voeten over de vleermuizenpoep, langs de talloze Boeddha's en Stupa's. Driemaal raden voor welke optie wij gekozen hebben.
Zonsondergang op sala
outdoor scenes: we hebben een 3 daagse tour gedaan door het gebied Salar de Uyuni in Bolivia. Iedereen kent dit gebied vast wel van de zoutvlaktes waar je kan spelen met perspectief en de gekste foto's kan maken. Zonde is dat bijna niemand vooraf lijkt te weten dat dit gebied zo veel meer te bieden heeft. Het kent uitgestrekte woestijn (genaamd Dali naar de schilder), de mooiste lagoons in allerlei kleuren, (zout)grotten zoals op de foto, vossen en lama's en mooie geisers. Zeker een bezoek waard!
Kamperen onder de...s
Wat slaapt het toch heerlijk in een tentje onder de sterren. In Vallee de la Claree is relatief weinig lichtvervuiling, waardoor het er goed mogelijk is de melkweg te zien en fotograferen. En in de herfst hoef je niet te wachten tot laat in de avond of diep in de nacht. Tussen zeven en acht is de melkweg al goed te zien!
Het hogerop zoeken in
Dit luipaard zagen we in het Krugerpark. Hij lag in een boom bij een zijweggetje van de weg Tshokwane - Satara. We konden met ons huurautotje dichtbij de boom staan. Het luipaard was de boom ingejaagd door een groep leeuwen en was niet helemaal op zijn gemak. De leeuwen lagen een stuk verderop te luieren. Te ver van het pad om ze goed op de foto te krijgen. Hier kijkt het luipaard omhoog en even later zocht hij het hogerop in de boom. Helaas niet meer goed zichtbaar vanuit de auto. We hebben nog een tijdje staan wachten, maar er kwam verder geen actie.
Man op ezeltje, Ouzou
Soms heb je van die plaatjes die kloppen. Ik was op een berg geklommen om de watervallen van Ouzoud van een andere kant te zien. De berberapen lagen te luieren, ook altijd leuk voor een foto, dus ik was al in mijn nopjes. Toen hoorde ik opeens een ezeltje aankomen. Ik ging aan de kant, in de hoop een foto te kunnen maken. De man leek voor mij te poseren, toen hij nog even op het hoogste punt uitkeek over de vallei. Dat samen met de nevelen die nog boven de bergen hingen leverde deze foto op. Mijn opgestoken duim voorkwam dat hij boos werd toen hij mijn camera in de gaten kreeg, dat was trouwens na de opname. Wil je ook van de gebaande paden af, loop dan verder naar boven. Het uitzicht is de inspanning zeker waard. Toeristen gaan deze kant niet op, die blijven liever bij de watervallen rondhangen.
Papoea Nieuw Guinea • Mount Hagen
Papoea Nieuw Guinea • Mount Hagen
Over de top
Een nieuwe foto in onze Mount Hagen festival serie, inmiddels. Deze man is misschien wel een beetje over de top, maar toch ontzettend fotogeniek en kleurrijk. Hij heeft uren gestoken in het maken van zijn verentooi.
Het houten bruggetje
Mandalay heeft talloze bezienswaardigheden, waaronder dit bekende houten bruggetje. Het is zelfs hét meest gefotografeerde object van Birma, en dan voornamelijk tijdens zonsondergang. Dus ben ik er maar eens gaan kijken bij zonsopkomst. Vroeg uit de veren, en om 05:30 op de brommert naar Amarapura, zo'n 10 km ten zuiden van Mandalay. En ja, de zonsondergang bij U Bein is magisch. Maar je deelt het moment wel met 5.785 andere toeristen. De zonsopkomst om 06:15 is daarom m.i. veel specialer. Ik was daar maar met een handjevol andere toeristen (mijn vrouw geloofde het wel, die wenste mij vanuit het hotelbed veel plezier) en het zonlicht is net zo mooi. Uiteraard anders van kleur, maar het magische effect blijft. En dat zonder 5.785 andere toeristen.
Wat Arun
De boeddhistische tempelcomplex Wat Arun of Tempel van de Dageraad is niet te missen in Bangkok. De 79 meter hoge pagode van het complex is al van verre te zien. Wat Arun heeft zijn naam te danken aan de Indiase god Aruna, de god van de dageraad. De enorme pagode is trapsgewijs gebouwd in Khmer-stijl. Er zijn meerdere uitsparingen waarin beelden staan en rondom de pagode staan vier kleinere torens die net zo rijk versierd zijn. De witgroene pagode is volledig versierd met bloemenmozaïeken die gemaakt zijn van kleurrijk, oud en gebroken Chinees porselein. Het verhaal gaat dat er vroeger veel Chinese schepen aanmeerden in de haven van Bangkok en onderweg scheepsvrachten vol overtollig porselein dumpten. Het porselein is gebruikt om tempels mee te versieren. Je kunt de pagode tot halverwege beklimmen, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de Chao Phraya Rivier met z'n drukke 'botenverkeer' en over het tempelcomplex. Wat Arun is makkelijk bereikbaar per boot van pier N13 en N8.
De Mursi
De Mursi zijn een uit acht stammen in de Omovallei in Ethiopië. Reizen door deze regio is vergelijkbaar met reizen door de tijd; deze bijzondere vallei heeft al honderden jaren de zelfde tradities en gewoontes. Het is adembenemend om te deze bijzondere mensen te ervaren, en helemaal om ze te mogen fotograferen. Hopelijk vinden jullie deze foto ook even bijzonder.