Het Zagrosgebergte is een omvangrijke bergketen in het Noordwesten van Iran. Het gebergte is zo’n 1500 km lang en qua hoogte en omvang te vergelijken met de Alpen, maar hier houdt gelijk iedere vergel... Lees meer
Ambassadeur WKerkhof
Onder schot gehouden
Deze jongen was te vinden op het Baliem festival, in de gelijknamige vallei in het hart van west Papua. Hij behoord toe tot de Korowai stam welke leven in het zuid oosten van West Papua, ze zijn vooral bekend van hun boomhutten die tot wel 30 meter hoog zijn gebouwd. Het festival word begin Augustus gehouden in het dorp Wosilimo of Muliama en is niet alleen een bezienswaardigheid voor het handje vol buitenlandse toeristen, vele lokale mensen (die niet meedoen) staan ook langs de hekken dit te aanschouwen. Aangezien er ook vele stammen komen, die ver buiten de vallei leven.
Laguna Macaya Bolivia
Net buiten het dorpje Macaya, vlakbij de Chileense grens, vind je dit schitterende meer. Hier mochten wij, mijn vrouw en ik, langs fietsen. Dit stukje was wel te fietsen, de meeste stukken in deze omgeving waren onmogelijk fietsbaar. Het gebied waar we doorheen trokken is ongelooflijk mooi, maar moeilijk fietsbaar.
Gouden berk
Het is niet altijd goud dat er blinkt. Tijdens de wintersport in maart heb je soms dat door de warme fóhnwind de witte zuidhellingen verdwijnen als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. Het enige wat dan overblijft is een dor landschap, maar met het gouden ochtendlicht heeft ook dat landschap iets magisch, zeker met een eenzame berk op de top van een heuvel die met zijn kale takken naar de hemel reikt. Het verdwijnen van de sneeuw op de hellingen is tegenwoordig geen groot probleem meer. Door de moderne techniek kunnen dag en nacht sneeuwkanonnen ingezet worden waarmee kunstmatige sneeuw gemaakt kan worden. Op deze manier kunnen de wintersporters alsnog lekker skiën en snowboarden. Wel blijft het een raar gezicht om de witte strepen van de skipistes op de verder bruingroene helling te zien.
Zonsopkomst Annapurna
Ik had al wat geschreven over de schitterende zonsopkomst bij het Annapurna basiskamp, bij deze een foto. Op dit punt sta je aan de rand van de Annapurna I gletsjer die 30 meter lager ligt. Je moet dus goed opletten waar je loopt terwijl je foto's aan het maken bent, zeker met zonsopkomst als het nog donker is!!! De berg op de foto is Annapurna south (7219m) waarvan de top helemaal in vuur en vlam staat!!
Op jacht
De San Bushmen die wij bezocht hebben jagen nog zeer regelmatig op de traditionele manier. Hiervoor is er een speciaal reservaat opgezet. Uiteraard kregen wij een demonstratie hoe ze het wild besluipen. Helaas is zijn zulke reservaten nodig omdat deze bevolkingsgroep in het verleden van hun traditionele jachtterreinen is verdreven.
Ogen om in te...verdr
In Gujarat leven nog veel mensen op een nomadische wijze. Vrouwen en kinderen trekken rond met al hun bezittingen op een ezel, kameel of wagen geladen, terwijl de mannen met de kuddes schapen, geiten of koeien op pad zijn. Langs de kant van de weg zie je dan ook regelmatig een eenvoudig kampement waar een paar gezinnen leven onder een afdakje van plastic of lappen. Zodra we een kampement passeren, vraagt de gids of we willen stoppen om foto's te maken. Ook op de rit van Poshina naar Dassada passeren we een groep gypsy's. Zodra we een voet op de weg hebben gezet, komen de kinderen ons al tegemoet en trekken ons aan de hand mee. Natuurlijk hebben ze ook een paar eenvoudige spullen om te verkopen..... Dit jonge meisje heeft een paar ogen om in te verdrinken......
Jaks bij het...Karaku
Een kudde jaks sjokt over de desolate vlakte rond het Karakulmeer. Het meer ligt op ruim 3.900 meter hoogte aan de ‘Pamir Highway’. De nomaden leven hier in barre omstandigheden. In de zomer is het er een graad of 10, maar ’s winters zakt het kwik tot ver onder het vriespunt.
Luipaard in zijlicht.
Dit luipaard konden we fotograferen tijdens in game drive die doorliep in de avond in Sabi Sands GR. Het is een fantastisch park en met name om van dichtbij luipaarden te zien. Luipaarden zijn territoriaal en de gidsen kennen het gebied. Daarnaast zitten er naar verhouding meer dan op andere plaatsen. Dit park heeft een open verbinding met het Krugerpark. Aangezien het een privé park is zijn de regels echter totaal anders. Je mag hier niet zelf rijden, maar gaat in open voertuigen op pad. De gidsen mogen bij bijzondere dingen van het pad af. Het aantal voertuigen dat tegelijkertijd bij een dier mag is beperkt. Bij dit luipaard stonden we met 2 auto's. De andere auto zette het luipaard van de zijkant in het licht met een speciale spotlight. Zodoende konden we deze foto maken.
Gele wever in Mkuze
Het plaatsje Mkuze ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Swaziland. Wij sliepen hier in de Ghost Mountain Inn. Dit hotel heeft ongeveer 50 kamers. Het ligt in de buurt van diverse parken. Verder wordt de omgeving gedomineerd door suikerrietvelden. Sommige eigenaren zijn een privépark gestart. Daarnaast is het "openbare" park Mkuze GR zeer dichtbij. Het hotel heeft een grote tuin en achter het hotel ligt een meertje. Bij dit meertje zijn veel watervogels te zien. Vooral de gele wevers waren heel actief. Dit mannetje heeft een prachtig nestje gebouwd. Met zijn opvallende gefladder en prachtige gele kleur (met rode oogjes) probeert hij een dame te verleiden in zijn huisje te komen en voor nageslacht te zorgen.
Klein vogeltje
Ik heb zo'n vermoeden dat dit een kolibri is maar weet het niet zeker omdat ik ergens eens gehoord heb dat kolibries eigenlijk nooit stil zitten. Deze zat namelijk heel relaxed op een bloem. Moest wel flink zoomen met m'n compactcamera'tje maar ben nog redelijk tevreden over het resultaat.
Kyauk Kalap
Kyauk Kalap is 'beroemd' vanwege de uit het water oprijzende rots -in de vorm van een wijnglas- met daar bovenop een pagode. Maar het bijbehorende klooster is m.i. net zo bijzonder. Vooral 's-ochtends vroeg, wanneer er mist over het water hangt en de -van achter de bergen- opkomende zon voor een diffuus licht zorgt.
Boze olifant in...Zim
Deze foto is genomen in Zimanga GR. Dit privé park ligt niet ver van het plaatsje Mkuze langs de N2. De grond is in Zimanga is sterk ijzerhoudend. De olifanten hebben daardoor een roest kleur. De olifant op de foto is in must. In die periode giert de testosteron door zijn lief. Je kunt het zien aan het vocht uit klieren op zijn kop en ook laten ze bijna constant wat urine lopen. Ze zijn in die periode onvoorspelbaar en narrig. De wilde honden waren de olifant aan het "pesten" en hij viel ze herhaaldelijk aan. Ook onze auto moest meermalen wat afstand nemen. Hier loopt hij dwars door een kale boom. De takken knappen er vanaf. De wilde hond was veel sneller en koos het hazenpad. Zoals te zien was konden we dit schouwspel van dichtbij volgen. Aangezien Zimanga een privé pak is mochten we van de paden af en zette de gids ons perfect neer.
Aarti ceremonie
Ganga Aarti betekent gebed voor de rivier de Ganges. De gebeden zijn gewijd aan de goden en godinnen. De Ganges is niet alleen een rivier in India, het is de goddelijke moeder river Ganga, ze geeft het leven in de vorm van water. Hetzelfde water verwijdert ook zonden wanneer je een duik in het heilige water neemt. Haridwar is een van de zeven heiligste bedevaartsoorden voor hindoes. Het is een van de locaties van de Kumbha Mela, waar elke twaalf jaar miljoenen bedevaartgangers samenkomen om rituele baden te nemen op de ghats (oevers) van de Ganges. Op deze wijze spoelen ze hun zonden weg om Moksha (bevrijding) te krijgen. De ceremonie heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ben je in de buurt ga dan zeker zo rond een uurtje of 5 in de namiddag naar de Ganges om de ceremonie bij te wonen.
Krrrrr krrrrr Luipaar
Tijdens mijn fotoreizen door Zuid-Afrika, rijden we met 2 jeeps. Middels walkey talkey's, blijven we met elkaar in verbinding voor als we iets speciaals zien, of een goed tip krijgen. Deze middag, op weg naar Berg en Dal, stond ik met mijn jeeps een hele tijd midden tussen een kudde olifanten, terwijl de andere een parallelweg hadden genomen. Toen we weer een kwartier of wat aan het rijden waren, klonk er ineens gekraak. 'krrrrr krrrrr Luipaard, op 10 meter krrrrrrrrr krrrrr, ligt stil op een rots...krrrrr krrrrr'. Ik pak dat ding en roep, 'Waar zijn jullie?'.... stilte... krrrr krrrr 'Waar zijn jullie?'. Vervolgens hoorde ik wel wat maar kon er geen chocola van maken, eerst omgedraaid, toen viel de verbinding helemaal weg, snel weer de andere kant op, en na een minuut of 5 werd het duidelijk. Als een speer naar die plek toe. 10 minuten later parkeerden we naast de andere jeep, er stond maar 1 andere auto dus poolposition. Bijna een uur hebben we met deze kanjer kunnen doorbrengen die er werkelijk fantastisch bij lag. Absoluut een van de vele hoogtepunten van deze trip.
Op de uitkijk
Vanuit ons gezellige, maar eenvoudige lemen huisje op het resort in Hodka, reizen we van noord naar zuid en van west naar oost om de verschillende dorpjes te bezoeken. De dorpjes worden bewoond door diverse stammen zoals de Marwada, de Megwal, de Rabari en de Jats. Er zijn verschillen tussen de stammen, zoals godsdienst. Zo zijn de Jats streng moslim en zij willen absoluut niet gefotografeerd worden. Andere stammen hebben daar geen enkel probleem mee. Maar er zijn ook overeenkomsten, bijvoorbeeld in kleding, sieraden, huizenbouw en middelen van bestaan. De kleding is heel kleurrijk, de sieraden bestaan uit enkelbanden, zware halskettingen, meerdere oorbellen en de armen bedekt door tientallen armbanden. Aan het einde van de middag worden we heel gastvrij ontvangen in een dorpje. Deze kinderen kijken eerst nog even de kat uit de boom. Zelfs op deze jonge leeftijd dragen ze al de traditionele kleding en een reeks sierraden.
I am watching you
Tijdens het duiken bij red rock op Koh Tao zag ik deze Jenkins Whipray onder een rots liggen. Ze kunnen best groot worden (zo'n 1,5 meter). Omdat het vlees lekker schijnt te zijn en de huid gebruikt wordt voor verschillende doeleinden is het op de markt een duur visje. Hopelijk blijven er ook genoeg over om levend van te genieten. Deze liet zich tot vrij dicht benaderen door me.
Dorstig luipaard in..
Sabi Sands GR staat in open verbinding met het Krugerpark. De dieren kunnen vrijelijk migreren tussen de 2 parken. Veel dieren zijn echter territoriaal en blijven hun leven lang in een beperkt gebied. Dit vrouwtjes luipaard is dan ook een bekende voor de gidsen in Sabi Sands. In tegenstelling tot het Krugerpark mag je in Sabi Sands niet zelf rondrijden. Je gaat met een gids en met andere gasten van je lodge 2x per dag in een open safarivoertuig op game drive. Tussendoor heb je vaak ook nog de mogelijkheid voor een bush walk. Het grote voordeel van Sabi Sands is dat (de zeer bekwame) gidsen bij iets bijzonders van het pad af mogen. We hadden dit luipaard al gezien toen ze in beweging kwam en toen ze opstond verwachtte de gids dat ze ging drinken. Hij zette de auto aan de andere kant van het plasje en daardoor konden we deze foto nemen. Een verblijf in Sabi Sands is niet goedkoop en sommige lodges zijn zelfs extreem duur. Je kansen om met name luipaarden goed te zien zijn echter vele malen beter dan in het Krugerpark zelf. Maar ook daar kan je met iets meer geluk deze dieren bewonderen. Wij wisselen het dan ook vaak af. Maar het moet gezegd een verblijf in Sabi Sands vinden wij de top.
In volle vaart
Elk derde weekend in september wordt in de omgeving van Olgi in het westen van Mongolië het kleinschalige ‘Altai Kazach Eagle Festival’ gehouden (een week later is het toeristische Golden Eagle festival). Het is een prachtig gezicht om de Kazachen met hun vogels heen en weer te zien rijden.