Het Zagrosgebergte is een omvangrijke bergketen in het Noordwesten van Iran. Het gebergte is zo’n 1500 km lang en qua hoogte en omvang te vergelijken met de Alpen, maar hier houdt gelijk iedere vergel... Lees meer
Ambassadeur WKerkhof
Städjan Zweden
Nabij Idre, vlak aan de Noorse grens bevindt zich een mooi ruig bergplateau met als middelpunt de vulkaan-achtig uitziende berg de Städjan. Dit stukje Zweden ligt in de provincie Dalarna. Als je vanuit zuid Zweden rijdt verlaat je eindelijk de bossen en word de natuur wat weidser maar ook ruiger. Op- en rond dit plateau kan perfect gewandeld worden, zonder al te veel mensen tegen te komen. Waar je hier wel grote kans op hebt zijn kuddes grazende rendieren. Deze plaat heb ik gemaakt aan het einde van de dag met volle bak tegenlicht. Door de zwart wit bewerking komt het silhouet extra mooi uit tegen de contrastrijke lucht...
Papier parasols
Traditional paper parasols, an art that is being lost as cheap nylon umbrellas imported from China are gaining favour. The traditional parasol is made from Tin-wah bamboo and oiled Mulberry paper. The raw materials are locally produced. The bamboo is soaked for some time in foul water, to prevent it from the danger of insects later. The paper is coated with oil to help repel both sunshine and rain. The head and sliding hub of the parasol are made of teak, manufactured by using a simple turning lathe. The other important parts the framework are, the cover or leave, the rib, the trigger, the handle and the shaft. The measurements of each part have to be so accurate. Putting the covering (leaves) on the frame is the most difficult, to be mastered only after about three years' experience. This is performed by the father, the intricate work of folding was done by the mother, while the daughter makes the crown.
Fish Eagle
Een van de vele highlights was wel om een Afrikaanse Visarend van dichtbij te kunnen zien en fotograferen. En dat is gelukt! De vogel vloog bijna de lens in. Zo dichtbij was hij. Adrenaline! Heerlijk om zo dichtbij wildlife te kunnen zijn. Deerik en ik gaan in April weer naar Zuid Afrika voor onze wildlife trip. Ik kan niet wachten! Bedankt voor alle mooie reacties op mijn vorige foto. Erg fijn om weer zoveel oude bekenden te treffen! Groet, Hillebrand
Als iedereen naar hui
In het midden van Alaska ligt de Matanuschka gletsjer. Het is de enige gletsjer in Alaska die het land opkomt en ook nog eens heel gemakkelijk toegankelijk is. Vorig jaar waren we hier ook al maar door tijdsgebrek en een beetje verkeerde Hollandse zuinigheid hebben we de gletsjer toen alleen van bovenaf, vanaf een uitsparing in de weg , bekeken. Je moest namelijk naar beneden tot een slagboom en aangezien de gletsjer op "private property" ligt kon je alleen verder als je $50,00 betaalde. Dat leek ons toen een beetje veel maar achteraf hadden we toch spijt dat we het niet hadden gedaan. Dus....dit jaar kwam de herkansing en betaalden we alsnog om via een hobbelige weg naar beneden in ongeveer drie kwartier vlakbij de gletsjer te komen. En wat was het prachtig! Je kon er , zelfs zonder gids, de gletsjer oplopen. Daarbij was enige voorzichtigheid wel vereist. De gletsjer ligt in een schitterende vallei en overal zie je helderblauwe meertjes gevuld met smeltwater. Leuk detail is, dat dit de enige gletsjer in de regio is die aangroeit, tot op heden zonder logische verklaring. Als je wilde kon je ook nog dieper de gletsjer in lopen maar dat moest onder begeleiding en terecht, als je de verraderlijk diepe kloven in het ijs zag. Er waren uiteraard nog meer toeristen maar van een kermis was geen enkele sprake. Je kon er niets drinken , en afgezien van een huisje waar de gidsen verzamelden, waren er geen voorzieningen. En nu komt het mooie van reizen met een camper.....want ter plekke bedachten wij dat deze plek helemaal fantastisch moest zijn als iedereen was vertrokken. We vroegen en kregen toestemming om te blijven overnachten, al vond iedereen dat geloof ik maar een vreemde vraag. We plaatsten onze camper zo dat we bij het wakker worden een geweldig uitzicht zouden hebben. Toen iedereen vertrokken was kookten wij een maaltje en genoten van de overweldigende omgeving. Met een kop warme choco zaten we al in ons pyjama toen er plotseling op de deur van de camper werd geklopt. Een ranger kwam toch nog even controleren of we niet ergens in een gletsjerspleet lagen en waarschuwde ons dat de slagboom definitief dicht zou gaan voor de nacht. Toen wij hem verzekerden dat dat geen enkel probleem was keek hij nog eens naar ons in onze pyjama en wenste ons een goede nacht. Het werd vooral een erg koude nacht...maar het ontbijt en het uitzicht de volgende ochtend vroeg maakte alles goed! (Om deze foto goed tot zijn recht te laten komen....even uitvergroten)
Boomkikkertje in AWD
Op een paar plaatsen in AWD komen de boomkikkertjes voor. Je moet wel weten waar je moet zoeken, maar als je er dan eentje ziet kan je dag niet meer stuk. (tenminste voor mij) De boomkikker komt voor in een groot deel van Europa en is de enige soort uit de familie boomkikkers die voorkomt in België en Nederland. De kikker leeft op open zonbeschenen plekken in relatief dicht begroeide en vrij vochtige biotopen in de buurt van water. Het is een boombewonende soort die zich ophoudt tussen het gebladerte. Het voedsel bestaat uit verschillende ongewervelden zoals insecten en de kikker heeft diverse vijanden zoals vogels en zoogdieren. De boomkikker wordt in een deel van zijn verspreidingsgebied bedreigd door uiteenlopende menselijke activiteiten. De lichaamslengte is ongeveer 4 tot 5 centimeter, de boomkikker is van alle West-Europese kikkers te onderscheiden door de egale lichtgroene kleur op de rug en de relatief gladde huid zonder wratten zoals padden of langwerpige klierlijsten op de rug zoals veel echte kikkers. De boomkikker is tevens de enige soort in de Benelux waarvan de vingers en tenen hechtschijven dragen.( met dank aan Wikipedia)
Avond safari
In een open jeep, in het donker op safari blijft een belevenis. Fotografisch gezien, ben ik meer van de ochtend safari, qua beleving staat die in het donker bovenaan. Soms levert echter ook de avond safari mooie momenten op, zoals hier. Vanaf een mooie positie kon ik deze leeuwin drinkend vastleggen.
We waren even...onder
We waren even ondergedoken.....maar we zijn er weer...terug van een fantastisch avontuur in Alaska. Met volle sd-kaarten, reistassen vol mooie herinneringen en een onuitputtelijke bron van inspiratie voor leuke blogs. Kortom.....fijn om er weer te zijn ( eigenlijk niet natuurlijk :)) en met deze foto wil ik de aftrap geven om al mijn herinneringen in beeld en woord met jullie, mijn mede-reisfanaten te gaan delen. Want wat blijft Alaska een fantastische en ongerepte bestemming! Tijdens een boottochtje door de Inside Passage in het zuid-oosten van Alaska hadden we zeker een half uur gezelschap van een grote groep vrolijke dolfijnen die om ons heen sprongen. Een leuke foto om mee te beginnen en tegelijkertijd zeer kenmerkend voor Alaska waar wildlife iedere moment van de dag om de hoek kan verschijnen
Vlieg met me mee naar
Een klein buitje tijdens een safari heeft soms ook zo zijn voordelen. Zo ook deze ochtend, toen er een mooie regenboog aan de hemel verscheen. Snel op zoek naar een object om ervoor te krijgen. Deze Savannearend (Tawny Eagly) besloot gelukkig mooi in het zonnetje te gaan poseren. Een van mijn persoonlijke favorieten van mijn laatste reis ;)
Deelnemers Baliem...f
Deze jongens waren één van de vele deelnemers aan het schitterende Baliem Festival, in de gelijknamige vallei. Voor dat het festival daadwerkelijk begon, werden er eerst een aantal mensen bedankt waarna we een Balinese dansvoorstelling voorgeschoteld kregen(vond ik niet echt passend). Hierna gingen alle deelnemers in een rij staan en werden ze per stam voorgesteld, dit had ook als voordeel dat ik van vele mensen een mooi portret kon maken. Deze jongens stonden ook in de rij, en vonden het best wel spannend!! Het festival word begin Augustus gehouden in het dorp Wosilimo of Muliama en is niet alleen een bezienswaardigheid voor het handje vol buitenlandse toeristen, vele lokale mensen (die niet meedoen) staan ook langs de hekken dit te aanschouwen. Aangezien er ook vele stammen komen, die ver buiten de vallei leven.
Even uitrusten
Een aantal jongens is aan het wachten, op het Baliem festival. gedurende de dag zijn er diverse demonstraties in oorlogsvoering, zoals dat tussen de diverse stammen gebeurde. Tussendoor kunnen ze lekker uitrusten en chillen met vrienden!! Het festival word begin Augustus gehouden in het dorp Wosilimo of Muliama net buiten Wamena en is niet alleen een bezienswaardigheid voor het handje vol buitenlandse toeristen, vele lokale mensen (die niet meedoen) staan ook langs de hekken dit te aanschouwen. Aangezien er ook vele stammen komen, die ver buiten de vallei leven.
Zijlicht op luipaard.
Deze foto is genomen in het noordelijke deel van Sabi Sands GR. Dit privé park heeft een oppervlakte van 650 km2 en grenst aan het Krugerpark. Er staat geen hek tussen Sabi Sands en het Krugerpark en de dieren kunnen dus ongehinderd migreren tussen de 2 gebieden. In Sabi Sands ga je 2x per dag met andere gasten van je lodge op safari. Tussendoor is er vaak nog een bushwandeling mogelijk. De middagsafari gaat (na een drankje en een hapje bij de sundowner over in een avonddrive. De spotlights gaan dan aan. Bij dit luipaard stonden we met 2 auto's. Een luipaard in het donker zien is nog net even spannender dan in daglicht. Vanuit de andere auto werd de spotlight op het luipaard gericht. Hierdoor kon ik deze foto met zijlicht maken van dit vrouwtje.
Lekker visje
Hebbes! Die vis is van mij, denkt deze 'Steller's Sea Eagle'. Als je in de wintermaanden naar het plaatsje Rausu gaat, is de kans zeer groot dat je deze en andere arenden tegenkomt. Rausu ligt in het uiterste noordoosten van het eiland Hokkaido. Kleed je wel goed aan, want het is er stervenskoud ...
Strandwandelende...ta
De reis door Orissa eindigt in Gopalpur on Sea. Ons hotel is een verlopen geval, zonder warm water; wat we net na 5 dagen kamperen zonder sanitair zo graag wilden. We nemen snel even een duik in zee (Golf van Bengalen) en wassen daarna ons haar met koud water. Lekker schone kleren aan en even niets doen.
Teej festival
Ik ben graag in India en vooral als er een feestje is. En die zijn er veel daar. Een aantal jaren geleden waren we in Jaipur om het Teej-festival bij te wonen. Tijdens het Teej Festival bidden getrouwde vrouwen voor een gelukkig en lang huwelijk tot Parvati en Shiva. Het Festival wordt overal in Rajasthan gevierd maar is het kleurrijkst in Jaipur. Joohlas (schommels) worden in bomen opgehangen en met bladeren en bloemen versierd. In Jaipur wordt een beeld van de godin Parvati getoond in een kilometer lange processie vergezeld door versierde olifanten, paarden, kamelen, praalwagens en meer. Er wordt muziek gemaakt en gedanst. Een uniek festival om bij te wonen De jonge dame op de voorgrond was een van de duizenden toeschouwers!!
Sri Harmandir Sahib
In Amritsar kun je er niet omheen: alles draait om de gouden tempel van de Sikh. De tempel die Sri Harmandir Sahib wordt genoemd, is het belangrijkste bedevaartsoord voor de Sikh. De tempel staat voor broederschap en gelijkheid en iedereen die er komt mag er gratis eten en slapen, als je je schoenen en sokken maar uittrekt en je hoofd bedekt. Alles is vredig binnen de muren van het complex. Bezoekers baden in het heilige water, eten in de drukke hallen en natuurlijk bezoeken ze de Golden Temple. ‘s Ochtends wordt het heilige boek van de Sikh (Goeroe Granth Sahib) de tempel binnengebracht. In de winter kun je deze ceremonie zien om 5.00 uur. In de zomer gebeurt dit om 4.00 uur. ‘s Avonds wordt het boek met veel toewijding teruggebracht naar de Akal Takhat, de troon. ‘s Winters start deze ceremonie om 21.40 uur en ‘s zomers om 22.30 uur. Zolang het heilige boek in de Golden Temple is, wordt eruit geciteerd.
De gouden rots
Kinmon is een klein dorpje in het zuidoosten van Myanmar. Vanaf hier vertrekken talloze , voor passagiers omgebouwde vrachtwagens naar de gouden rots. Na een rit van zo'n half uur via een slingerende weg omhoog arriveer je bij deze heilige plek voor het boedhisme. Daar aangekomen zie je de rots balanceren boven de afgrond terwijl vele mensen de rots beplakken met bladgoud .
Zicht op rijstterras.
Ik ben weer terug van een fantatsische rondreis door het zuiden van Yunnan. Een afwisselende reis met vele landschappen en diverse volkeren. De bijgevoegde foto is genomen vanaf het terras van ons guesthouse Jacky's. Je kijkt uit over de Duoyishu rijstterrassen. Je stapt werkelijk je kamer uit en dan is dit het uitzicht. Het was voor mij een paradijs van grote schoonheid. In Februari/maart staan de rijstterrassen onder water. Dat maakte het landschap toch wel heel speciaal.