Vascodigama
Madagaskar • Centraal Madagaskar
Madagaskar • Centraal Madagaskar
Herbegrafenis
Het bijzondere van reizen is dat je in aanraking komt met bijzondere culturen. In Madagascar hadden we het geluk dat we een Famahadina te mogen bijwonen. Een herbegrafenis. Om de vijf (?) jaar gaan de familieleden van de overledene naar de tombe en wikkelen de lichamen opnieuw in (over het bestaande kleed), zodat de doden geen kou hebben. Het hele dorp werd uitgenodigd en er was drank, muziek en later ook eten. We hebben hier een uurtje rond gelopen. Heel bijzonder!
Allee des baobabs
De Allee des baobabs bij Morondova is wereldberoemd en zowel bij zonsopgang als zonsondergang(deze foto) spectaculair! Bij zonsopgang was het nog tamelijk rustig, maar bij zonsondergang leek het daar wel de Kalverstraat.
Informatie bord
In de stad Kitchakut aan de grens met Cambodja staat alles in het teken van konijnen lantaarnpalen met konijn, straatnaamborden met konijn,beelden van konijnen en ook de bijzondere informatie borden zijn met konijnen.
Wasbakken te koop
Op de heksenmarkt van La Paz kun je ook sanitaire spulletjes kopen. Deze mevrouw verkoopt wasbakken en toiletten. Die verkoop je natuurlijk niet elke dag en dan duurt het wachten soms lang. Zelfs de krant is niet interessant genoeg om de slaap te verdrijven! Even een dutje dus (en zo waren er vele!!!).
Tegen de wind in..
Op het meest westelijke puntje van IJsland in de Westfjorden bij de klif Latrabjarg kan ik eindelijk de papegaaiduikers en andere vogels langdurig observeren. Overal staan waarschuwingen om niet te dicht naar de rand te gaan, omdat de puffins holletjes hebben gegraven, waardoor de grond gemakkelijk afbrokkelt. Je kunt dan ook het beste op je buik gaan liggen en dat doe ik hier ook. Hier zie je een papegaaiduiker in prachtkleed, namelijk met felgekleurde snavel, die hij alleen in het broedseizoen heeft. De vogel houdt zich maar net staande in de sterke wind, maar hij wil toch naar zijn holletje achter de Margrieten rechts. Het lukte hem maar net.
Gezichtsbedrog !!
Je zou zeggen dat er iemand in de door opening staat, maar nee, als je dichter bijkomt zie je dat het een prachtige "deur" beschildering is. Tussen alle mensen, dieren, karretjes en toeristen door kom je dit dus ook tegen in de kleine straatjes van Marrakech.
Leven gaat zijn gang
Ik liep langs het dorp en keek wat mensen allemaal bezig waren te doen. Niemand leek zich bewust te zijn van mijn aanwezigheid. Ik kon deze foto nemen met de spelende kinderen en de moeder die even ergens anders naar toe kijkt. Ze leven zonder enige electriciteit en water wordt van de rivier gehaald, maar ze hebben voldoende te eten.
Op kraambezoek?
Op het meest westelijke puntje van IJsland in de Westfjorden bij de klif Latrabjarg kan ik eindelijk de papegaaiduikers langdurig observeren (ik lig hier op ongeveer een meter afstand). Het is namelijk goed weer, bij slecht weer blijven de vogels in hun holletjes. Hier zie je de papegaaiduiker in prachtkleed, namelijk met felgekleurde snavel, die hij/zij alleen in het broedseizoen heeft. Deze vogel heeft een heel mooi hol gegraven, net achter een rots die ook kan dienen als landingsplaats. Het lijkt net of de vogel rechts achter op bezoek komt. Wie weet heeft de kleine zijn schaal al opengetikt. Een kraamcadeautje is niet moeilijk: visjes graag!
Madagaskar • Centraal Madagaskar
Madagaskar • Centraal Madagaskar
Achteruit kijken
Omdat Madagaskar een eiland is leven er bijzondere dieren die je elders niet vindt. De gidsen gebruiken het woord 'endemisch' (komt alleen hier voor) dan ook voortdurend in hun uitleg. Na de lemuren zijn de kameleons de bezienswaardigheden van het Malagassische endemische dierenrijk. Er zijn vele soorten, ongeveer een derde van alle soorten op deze aardbol vind je in Madagaskar. De naam van deze groene soort weet ik niet. Hij is een centimeter of 10 groot. Kenmerkend zijn de onafhankelijk van elkaar bewegende ogen, die zelfs naar achteren kunnen kijken. Ook de opvallende ronde rug en de krulstaart maken de kameleon tot een fotogeniek diertje.
Kameleon
Madagaskar is niet alleen het eiland van de lemuren maar ook van de kameleons. Ik heb er meerdere gezien tijdens mijn reis. Vaak hadden ze een schutkleur, maar dit exemplaar kan zo mee doen met de carnaval. Blijkbaar vindt hij het niet erg om op te vallen.
Het grote...burchtter
De Karelsbrug verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana. Malá Strana is een van de oudste wijken van Praag. Aan de wijk grenst het immense burchtterrein met een oppervlakte van 7,5 ha in de burchtwijk Hrad?any. De Karelsbrug is leuk om te zien, maar ontzettend toeristisch, vooral het uitzicht over de beide zijden van de stad vond ik prachtig vanaf daar!
Kleinste kameleon?
Madagascar staat bekend om zijn bijzondere diersoorten. Er zijn o.a vele soorten kameleons, die soms makkelijk, soms heel moeilijk zijn te ontdekken, omdat ze zo klein zijn. De kleinste die ooit gevonden is, is de Brookesia micra, 30 milimeter lang inclusief een staart van veertien milimeter. Wij zagen dit iets grotere exemplaar van 40 mm, exclusief staart tijdens een wandeling in het Andasibe Nationaal Park. De foto is gemaakt met mijn Minoltacamera (analoog)
Westfjorden, weidse..
Dit jaar zijn we hoofdzakelijk rondgetrokken in de Westjorden, ( Vestfirdir) De fjorden dringen diep het land in en in het noorden rijzen de bergen steil op uit zee. Toch zijn er ook vlakke stukken land, waar dan ook meteen wat boerderijen zijn te vinden. In de buurt van Holmavik lopen wat paarden langs een smalle maar lange rivier. De sterke paarden met een lief karakter stammen rechtstreeks af van het Vikingpaard. Er is al eeuwenlang een invoerverbod van paarden van kracht, dit om ziektes te weren en het ras zuiver te houden. Alle oorspronkelijke kleuren zijn bewaard gebleven: bruin, wit, zwart, bont of muisgrijs. De bruine variant heb ik het meest gezien.
Mursi jongeman
Dit is een foto van een jongeman van de Mursi stam. Na de blote foto van deze week nu weer een portret. Hij was overigens wel gedeeltelijk gekleed. De Mursi wonen in het Mago NP. Dat park ligt in de vallei van de rivier de Omo in het zuidwesten van Ethiopië. De Mursi stam is de bekendste primitieve stam uit dit gebie. Vooral de vrouwen zijn opvallend met hun lipschotel en (metalen) sieraden. De mannen zijn over het algemeen wat soberder versierd. Witte verf en patronen van littekens zijn vrij algemeen. Daarnaast zie je wel wat sieraden en hoofdbanden, maar daar blijft het vaak bij. Deze jongeman had er echt werk van gemaakt. Zijn "kapsel" valt op, maar op zijn hoofd draagt hij een grote versiering met hoorns en veel ijzer. Daarnaast nog de bekende witteverfstrepen, oorbellen en kettinkjes. Misschien is het wel een gat in de markt om in Mago NP een bijouwinkeltje te starten. Kunnen ze mooi de birrs die ze voor de foto's krijgen daar uitgeven in plaats van aan drank. Of het een gevolg van drank is weet ik niet, maar ook deze jongeman heeft weer behoorlijk rode ogen.
Nubravallei
De Nubravallei is een nog onontdekt stukje van Ladakh. Je hebt een speciale vergunning nodig om er heen te mogen. Het is er ongekend mooi. Hier in de buurt van het plaatsje Hundar kun je in een stuk zandduinen een kamelenrit maken. Tegen het eind van de middag is het dan prachtig licht. Veel Indiase toeristen uit Rajastan vinden dit helemaal geweldig, maar ik heb ook een ritje gemaakt. Helemaal rechts zie je nog net een puntje van het Hundar klooster in de laatste zonnestralen.
Muismaki
Deze muismaki, die we tijdens een avondwandeling in het Ranomafana regenwoud spotten, is 's nachts actief, wat je kunt zien aan de grote ogen van het diertje. De maki ( inclusief staart, 25 cm ) gaat, meestal in groepen, op zoek naar voedsel. Ze eten insecten, kikkertjes of hagedissen, maar ook vruchten, bladeren en bloemen. Muismaki's bouwen een nest in een holte van een boom en krijgen na een dracht van gemiddeld 60 dagen een tot drie jongen per worp. De jongen wegen maar 5 gram bij de geboorte! Foto gemaakt met mijn Minoltacamera (analoog)
Lange schaduwen
De schaduwen worden al langer en dus ook kouder, We zijn onderweg naar ons hotel ( Yurt ) aan het Karakuli meer, maar het is zo mooi. Het schiet niet op, een fantastisch uitzicht op de bergen en tientallen gletsjers. Hoezo global warming. Vraag me wel af, hoe zou het hier een 100 jaar geleden er uit gezien hebben?