Travelireentje
Een olifantenpad In..
Op de valreep mijn bijdrage aan de dag van de olifant. We rijden in een afgelegen gedeelte van het Queen Elizabeth NP. Daar zien we niet zoveel dieren, omdat er gecontroleerd is afgebrand. De ondergrond is geblakerd en het ruikt sterk naar rook. Dit alles moet dienen om de vegetatie te vernieuwen en het is inderdaad zo dat de natuur dan een boost krijgt. We willen het dak al dichtdoen als we opeens een stofwolk zien met daarin een grote groep olifanten mét kleintjes. Ze lopen verborgen tussen de moeders, maar de allerkleinste laat zich zien. Stoer hoor, hij komt er wel. Wij wachten met ingehouden adem af, want we staan precies in hun baan. Gelukkig loopt het pad net achter onze jeep langs.
Oranje zandoogje !
Op dit moment zie je veel vlinders. Vooral het bruine zandoogje en het kleine oranje zandoogje lijken deze zomer veelvuldig de natuur op te zoeken. Het oranje zandoogje heeft een voorvleugel lengte van 21 tot 28 millimeter. De bovenzijde van de vleugels is oranje met een brede bruine rand. Bij de mannetjes loopt over de voorvleugel een brede bruinzwarte geurstreep. Bij de apex bevindt zich in het oranje veld een zwarte vlek met twee witte puntjes. Verwarring is mogelijk met het vrouwtje van het bruin zandoogje, dat een oranje vlek op de voorvleugel heeft en soms ook een dubbel wit puntje in de zwarte vlek. Het bruin zandoogje is echter groter dan het oranje zandoogje, de oranje tekening is bij het bruin zandoogje meestal kleiner en minder strak omrand en ontbreekt vrijwel op de achtervleugel.
Groot-Brittannië • Shetland eilanden
Groot-Brittannië • Shetland eilanden
Puffin op Noss
Na aankomst 's morgens in Lerwick, de hoofdstad van de Shetlandeilanden, zijn we om 10.00 uur eerst naar het eiland Noss gegaan, waar je via het eiland Bressay komt. Je moet zwaaien naar de ranger die je dan ophaalt in een dingy (rubberboot). Dan wandel je naar de vogelrotsen. De papegaaiduikers waren daar nog (20 juli). Op de volgende plaatsen, behalve bij Sumburgh Head, waren ze helaas vertrokken naar zee.
Koken met gemak
In de omgeving van Kalaw wonen verschillende bergvolken en de uitzichten over hun rijstterrassen, theeplantages, citrusgaarden en sesambloemvelden zijn prachtig. De mensen spreken hier niet goed Engels en hebben veelal hun eigen taal, maar zwaaien blijft een universeel gebaar. Met een gids lopen we door de bergen en lunchen we bij een familie thuis. In de keuken zit een opa met zijn kleinkind. Wat is het leven hier gewoon lekker eenvoudig.
Trots
Deze Maasai laat ons trots zijn geiten en huisje zien. We kregen van hem een rondleiding door de ''boma'' (familie dorpje) en bij z'n moeder mochten we in de hut rondkijken. Als je in zo'n hut binnenkomt moet je even wennen dat het er donker is, bijna geen daglicht.
3 pelikaantjes
Als je naar Namibië gaat is de 'Dolphin & Seal Tour' een absolute aanrader. Je gaat vroeg in de ochtend de zee op, eerst opzoek naar Seals, waarvan er sommige op je boot komen om een visje te scoren. Ook komen deze pelikanen er op af, die vaak naast je boot komen vliegen, wat weer een prachtige foto opportunity is. Als de boot stopt, om een zeeleeuw aan boord te laten, azen ook de pelikanen op een visje. Later ga je verder de baai in en heb je een grote kans dolfijnen te zien, maar ook flamingo's en zeeschildpadden. Je sluit de ochtend af met een heerlijke lunch, waarbij de oesters het absolute hoogtepunt zijn. Tip: Boek deze trip bij Levo Tours. Behalve dat deze boten sneller zijn (om bijv. richting dolfijnen te gaan), maneuvreren ze ook nog gemakkelijker dan de diverse Catamarans die je kunt boeken. Last but not least, gaan er veel minder mensen op deze boten mee dan op zo'n catamaran. Dus veel minder dringen om een zeeleeuw te knuffelen of de goede plek te veroveren voor een mooie foto.