Suuzer
Ritje met de Toy Trai
De Darjeeling Himalayan Railway, bijnaam de Toy Train (staat op Unesco’s Werelderfgoedlijst, gebouwd rond 1880), een oude stoomtrein met een aantal hele mooie wagons, tuft in zo’n 7 uur over het smalspoor van Darjeeling naar Siliguri, een traject van 86 kilometer. Speciaal voor toeristen is er een rit van Darjeeling naar Ghoom, het hoogste station van de lijn (2250m), over dit traject van 7 km doet de trein ruim een uur. Dus je bent dan heen en terug zo’n 3 uur onderweg. In Ghoom heb je de gelegenheid om het “spoorwegmuseum” te bekijken, deze is helemaal gewijd aan deze Himalaya spoorweg.
VPRO's Import: Mao, a
Woensdag 24 juni 2009 - 00:30 - 01:45 Ned 2 VPRO's Import: Mao, a Chinese tale Documentaire. Gedetailleerde biografie van China's meest bekende en beruchte leider Mao Zedong. Afl.: Sorcerers apprentice. Tijdens de periode van de Japanse capitulatie na de Tweede Wereldoorlog, tot en met de Grote Sprong voorwaarts en de scheiding der wegen van de Sovjet-Unie en China in 1966, consolideert Mao zijn macht. Aandacht voor de strijd tussen het Nationalistische leger van Chang Kai-Shek en de CCP, in 1949, resulterend in de triomfantelijke intocht van Mao in Peking. Veertien jaar na de Grote Mars is Mao onbetwist leider van China. De oorlog tegen Japan brengt Mao aan de macht en de oorlog in Korea (1950-1953) geeft hem gelegenheid deze macht te radicaliseren. De eerste jaren van het regime van Mao, de Chinese betrokkenheid bij de Koreaanse oorlog 1950-1953, de collectivisering van de landbouw in de jaren vijftig en de Grote Sprong voorwaarts in 1958 komen aan bod.
Kokosnoten plukker
In Thailand wordt voor de pluk van kokosnoten hoog in de palmbomen veel gebruik gemaakt van speciaal getrainde apen die naar boven klimmen en de noten losdraaien,ze rijden ook mee op de auto als de noten worden weggebracht.
Senegal • Petite Cote en Sine-Saloum
Senegal • Petite Cote en Sine-Saloum
Pelikaanpanorama
In de Lagune de la Somone hebben we heel wat uurtjes doorgebracht, het is dan ook een walhalla voor de vogelaar. Nog nooit zoveel vogelsoorten in mijn leven op één plek gezien.
Op de rivier
Zeven uur varen is het om vanuit Sittwe aan zee de stad Mrauk U in het binnenland te bereiken. Op de rivier is het ' never a dull moment'. Veel handelaren bevaren de rivier, ze hebben handel aan boord en wonen ook op de boten. Hun zeilen hebben opvallende kleuren.
Straatje met ezel
Van Marrakech vind ik het mooist die smalle straatjes achteraf. Ik kreeg van de gids wel te horen dat je dat 's avonds beter niet kan doen. Dus doe ik het overdag. (graag even openen)
Cubaanse meisjes
In Baracoa maakten we een excursie. Het bleek een niet bestaand reisbureau te zijn, maar de man die ons de toer verkocht heeft ons een hele leuke dag bezorgd. We kwamen ook in he dorp waar zijn gezin woonde en hij stelde ons trots voor aan zijn dochter (het lichte meisje), en het verbaasde ons hoe licht van kleur ze was. Ze wilde wel poseren, maar dan alleen wel met haar vriendinnetjes, en dat kwam de foto alleen maar ten geode vind ik.
Vegen
Het is een grote eer om de Shwedagon pagode te mogen vegen. De dames die het mogen doen staan dan ook vol ongeduld te wachten totdat ze mogen beginnen. Sommige hebben zelfs twee bezems. Ze stellen zich voor het vegen in lange rijen op, meestal twee achter elkaar, en lopen dan langzaam door. Een wonderlijk gezicht.
Zeewiervissers Aveiro
Ooit was Aveiro een bloeiende havenstad, maar door verzanding is het meer landinwaarts komen te liggen aan een lagune. Daardoor werd het opvissen van zeewier, dat gebruikt werd als mest, een belangrijke bron van inkomsten. Dit gebeurde met deze platboomde zeilscheepjes, moliceiros, die inmiddels vooral gebruikt worden om toeristen rond te varen door het stelsel van kanalen dat Aveiro de bijnaam Venetië van Portugal heeft bezorgd. De schepen zijn vrolijk beschilderd met naïeve, soms ook pikante, voorstellingen.
Groot-Brittannië • Kanaaleilanden
Groot-Brittannië • Kanaaleilanden
Rozen
In Groot-Brittannië zijn ze fantastisch met tuinieren en in sommige delen van het land is het klimaat ook gunstig. Zo ook op de Kanaaleilanden: deze rozen op het eiland Herm vielen mij op door het kleurcontrast met de gepleisterde muur.
Leuke snoetjes!
Toen we een namiddag 'op stap' gingen op het eiland Sehel, vlakbij Aswan genoten we van het bekijken van 'de doodgewone dingen, de gewone gang van zaken in een dorp. Wanneer we door de kleine steegjes liepen werden we binnen geroepen voor een tsje thee en deze twee 'ukken' heb ik daar vastgelegd!
Lozerheide#2
De grootste vijver in het Belgische Domeinbos Lozerheide, ooit aangelegd voor de jacht op waterwild, trekt niet alleen wandelaars en natuurliefhebbers aan, maar ook de watervogels zoeken tijdelijk of permanent hun toevlucht op deze waterpartij. Door de verhoogde waterstand is de oppervlakte flink vergroot en zijn de berken met de voeten in het water komen te staan, met als gevolg dat ze dood gaan. Voor de ontwikkeling van het gebied is dat goed. De talloze eilandjes bieden beschutting en nestelgelegenheid. Je ziet de grote zilverreiger en grijze reiger waden door het water, het ijsvogeltje in een vlucht over het water scheren en de aalscholver in de toppen van een hoge boom zitten. Ook de visarend is hier, tijdens zijn doortocht naar zijn overwinteringsgebied, meerdere keren gesignaleerd. Verder zijn er natuurlijk talloze eendensoorten die dobberend in het water hun kostje zoeken. Kortom een prachtig gebied waar plant, mens en dier zich thuis voelen.
Eenzame Meeuw
In de glacier bay zie je veel afgebroken stukken gletsjer drijven, erg mooi om te zien, zeker als er dan nog een meeuw op gaat zitten is dit wel mooi om te zien.
Liever geen fotografe
De caracal begint te blazen naar de fotografen, die iets te dicht bij willen komen, voor de mooiste plaatjes. Het jong zoekt inmiddels een veilig heenkomen. De caracal is een middelgrote katachtige uit Afrika en Zuidwest-Azië. Hij wordt soms ook woestijnlynx genoemd, vanwege de pluimpjes aan de oren, hij is echter niet verwant aan de lynx.
Zware lasten
Als ik aan de Himalaya denk, denk ik aan kou, besneeuwde bergen, Tibetaanse cultuur en aan die logge, harige beesten die je overal in de Himalaya ziet rondlopen: yaks. De yak wordt ingezet om zware lasten van dorp naar dorp te brengen, daar waar geen auto's kunnen komen. De melk wordt gebruikt voor de bereiding van boter (voor in de niet te drinken yak-butter-tea) en kaas (goddelijk!), de haren en wol om heerlijke zachte kleedjes van te maken en de mest om de kachel mee te stoken. Als de yak geen dienst meer kan doen, belandt hij bij de slager. Een nuttig beest dus! Met de yak wordt eigenlijk alleen het mannetje van de pure bloedsoort bedoeld. Het vrouwtje heet een nak en daarnaast zie je veel kruisingen tussen de yak en de koe, dzopkyo (mannetje) of dzum (vrouwtje) genaamd in het Nepalees. Mij maakt het niet uit, ik vind ze allemaal prachtig! Deze foto is geschoten tijdens onze Everest Base Camp trekking in Nepal, als we van Dingboche (4410 meter) naar Dughla (4620 meter) wandelen.
Niger • Centraal -en Noord-Niger
Niger • Centraal -en Noord-Niger
Beauty
We blijven nog heel even bij de Cure Salee in Noord Niger. Wat een belevenis is het om 3 dagen op dit festival rond te kunnen lopen tussen duizenden bezoekers uit Tsjaad, Libië, Algerije, Mali, Mauritanië enz. Een unieke belevenis! Deze vrouw behoort tot de Toeareg. De Toeareg noemen zichzelf o.a. Kel Tagelmoust dat 'gesluierden' betekent. Opvallend is dat de mannen het gelaat bedekken en niet de vrouwen. De sluier is geverfd met indigo, die blauw afgeeft op de huid. Bij deze vrouw is de blauwe gloed goed te zien op haar gezicht. Speciaal voor de mannen vanavond deze beauty: prettig weekend!
Bloemenveld
Een bloemenveld in de herfst. Deze zonnehoed staat hier in grote getale . De blaadjes hangen al op half zeven maar de kopjes steken nog fier omhoog. De verkleuring is ook duidelijk en met de herfstbomen nog net vaag op de achtergrond een prachtig geheel. De zonnehoed, beter de Euchinacea, bloeit van augustus tot oktober en is bekend doordat ze gebruikt wordt als medicijn tegen griep en verkoudheid. ( even op vergroten drukken)
Local
Tijdens onze wandeltocht van Magome naar Tsumago kwamen we deze vriendelijke meneer tegen. In gebarentaal vroeg hij of we wat kwamen drinken in zijn rusthuis voor wandelaars, een lekker kopje thee! Heel af en toe kwam er een Engels woordje uit en wilde hij graag weten waar we vandaan kwamen, toen we The Netherlands of Holland zeiden ging er niet echt een belletje rinkelen bij deze Japanner die in de bergen woont. Toch was hij blij ons te zien en dankte ons voor onze tijd, hij liep nog even mee het pad op en zwaaide ons uit.