Er ligt een blanco boek voor me. En hoewel ik een boekenwurm ben, durf ik het niet goed aan te raken. Maagdelijk witte bladzijden kijken me dreigend aan. Ik gluur door een troebel gordijn van natte wi... Lees meer
Ambassadeur Silly
Koffie branden in...V
Als je in Hoi-An naar het haventje loopt, kun je met een kleine pont oversteken naar de andere oever. Wij hebben een fiets gehuurd en gaan op pad met een Nederlander die aan de overkant woont. We kijken overal: bij de rijstoogst, bij een tempel, een scheepswerf en bij deze koffiebranderij. Met een grote houten stok roert mevrouw de bonen rond in de zwartgeblakerde pan. Ventilatie is er ook, dat zijn gewoon gaten in de muur. Deze koffie is voor eigen gebruik, maar er wordt ook veel geëxporteerd. In Vietnam worden vooral Robusta koffiebonen geteeld, de smaak is behoorlijk pittig. Ik had me niet gerealiseerd dat Vietnam zo'n grote koffieproductie heeft.
San op zoek naar wild
Na ons bezoek aan de Sanfamilie die ons heeft laten zien hoe zij leven, kijk ik om en zie dat de vader met zijn pijl en boog op de rotsen is geklommen om nog wat wild te zoeken. Hij heeft wel iets geschoten, maar het gif aan de pijlen is niet zo effectief, het verlamt de dieren langzaam, zodat ze nog een heel eind kunnen doorlopen of –vliegen. Hoewel het moeilijker is om aan voedsel te komen, leven de San het liefst op traditionele wijze. Alles beter dan uit je de oorspronkelijke omgeving gehaald worden en in een dorp te worden gehuisvest. Hoewel ze af en toe wel toeristen moeten rondleiden, heeft de familie dus geluk gehad.
Eagle Hunter
De bevolking van de provincie Bayan Olgii in het uiterste Noordwesten van Mongolië bestaat voor een groot gedeelte uit Kazachen; een islamitisch nomadenvolk van Turkse afkomst. In de ijskoude Mongoolse winter jagen deze Kazachen met afgerichte steenarenden op marmotten, konijnen, vossen en soms zelfs wolven. Een eeuwenoude traditie die waarschijnlijk rond 940 na Christus is ontstaan. Afgelopen september hebben wij het prachtige Mongolie bezocht en hebben we overnacht bij een eagle hunter familie. Dit is onze gastheer eagle hunter Agalai.
Panorama Bohey Dulang
Dit is een van mijn favo vakantiefoto's. Ergens een jaar geleden zag ik op internet een soortgelijke foto van dit paradijsje Bohey Dulang. Toen ik erachter kwam dat dit eiland niet ver van Sipadan island (top duikbestemming) ligt, boekte ik tickets naar Tawau. Om dit eiland te bereiken kun je beste een bootje regelen in de haven van Semporna. Deze brengt je in ongeveer 75 minuten naar het eiland. Eenmaal geregistreerd kan je beginnen met de klim naar boven. Verwacht geen mede blankies ;-) Deze plek is vooral populair onder de bebaarde en gesluierde Maleisiërs (die eenmaal boven bijna allemaal met je op de foto willen) Op de terugweg is het mogelijk om nog even te snorkelen in het Tun Sakaran marine park. Het koraal is hier nog echt in een heel goede staat. Deze dag was zeker een van de hoogtepunten van mijn reis.
Een karavaan in de...
Misschien is dit wel het mooiste beeld van mijn rondreis door Jordanië. We besloten om vanuit ons tentenkamp de Wadi Rum in te lopen. Een zware tocht door het losse zand. We wilde perse de zonsondergang zien met zijn fantastische kleuren. Al hangend op een rots zagen we in de verte deze karavaan aankomen. De zon ging langzaam onder, de lucht kleurde zacht geel en de karavaan kwam echt onze kant op. Het opstuivend zand werd gevangen door de de laatste zonnestralen. We voelden ons zo 'n mazzelkonten. Dus loop s'avonds gerust de Wadi Rum in, Verdwalen doe je niet zomaar en geniet. Graag openen ivm het licht
Op jacht
We waren 's morgens heel vroeg op pad gegaan in de hoop de wilde honden van Zimanga te zien jagen. Voor zonsopkomst zagen we ze bij de dam van het meer. De lucht begon al lichter te worden. Een deel van de groep kijkt nog rond. De totale groep bestond uit 6 volwassen dieren en 12 pubers.
Zwavelmeer in Dallol
Dallol is een van de warmste plekken ter wereld. Dit gebied, met vele vulkanische activiteiten en zoutformaties, is een van de indrukwekkendste plekken in Ethiopië. Het gesteente van de Danakildepressie bestaat vooral uit basalt. Doordat het grondwater en magma hier samenkomen veranderen zwavel, ijzeroxyde, zout en andere mineralen in de kleuren groen en neon geel.
Mostar
Afgelopen weekend eindelijk Mostar kunnen bezoeken. Een bezoek aan deze stad met zijn iconische (na de oorlog door Unesco voor 15 miljoen dollar gerestaureerde) brug stond al heel lang op mijn verlanglijstje. De stad is altijd een smeltkroes geweest van geloven en culturen. Helaas heeft dit ook voor conflicten gezorgd. Deze Stari most (oude brug) over de Neretva rivier is oorspronkelijk voltooid in 1566 en herbouwd in 2001. De brug wordt sinds de oorlog vaak gezien als een symbolische verbintenis tussen de katholieke Kroaten, de Bosnische moslims en de oosters-orthodoxe Serviërs en is daarmee ook een symbool voor de eenheid van het land. De werkelijke verbintenis is echter nog niet gerealiseerd: Bosniakken en Kroaten leven apart in dezelfde stad en de Serviërs zijn grotendeels uit de stad verdwenen. Deze foto heb ik genomen vanaf de minaret van de Koski Mehmed moskee.
Op zoek naar nectar
In de tuin van onze lodge bij de Arenal Vulkaan, was het voor mij een feest om alle vogels te fotograferen. Vooral de kolibries waren er aanwezig. druk vliegend van de ene naar de andere bloem op zoek naar voedsel. zo'n vliegbeeld is mogelijk met een snelle sluitertijd.
Misty city
Vanmorgen even een flinke wandeling gemaakt door een mistig Deventer. Dit is een van de foto's die ik maakte. Iedereen een fijne zondag gewenst!
De omgeving van...Mýv
De omgeving van Mývatn is schitterend. Steeds heb je andere uitzichten over het meer Mývatn. Het meer is bekend om zijn vulkanische verschijnselen er ligt een zeer actief vulkanisch gebied. De vulkanische sculpturen zie je hier in het meer liggen. Het is het op drie na grootse meer van het land. Het is een ondiep meer van 4.5 meter diep. Vrijwel al het water in het meer is afkomstig uit onderaardse bronnen. Het is ontstaan 2300 jaar geleden door de vulkanische activiteit.
Goedlachs
De vriendelijkheid die deze man uitstraalde zal ik niet meer vergeten, hij heeft mij in ieder geval geraakt met zijn sympathieke en goedlachse manier van doen.
Kloof Fjadrárgljúfur
Een groene kloof in het zuiden van IJsland; Kloof Fjadrárgljúfur . Door deze kloof stroomt de Fjadrá-rivier. Het is een kloof van 2 km lang en meer dan 100 meter diep. De breedte wisselt nogal. De kloof loopt door zacht gesteente, waar zich lagen gestolde magma bevinden. 2 Miljoen jaar geleden is dit ontstaan doordat de ijskap zich aan het eind van de ijstijd zich terug trok. Toen ontstond er aan het begin van de kloof een diep meer in een door de gletsjer uitgeslepen vallei. Het water werd door een afsluitende laag gesteente tegen gehouden . Het overtollige water stroomde over de de rand en begon de kloof uit te slijpen. We hadden slecht weer en er hing veel mist. Goede regenkleding aan en op stap. Het had ook iets mysterieus dat de mist in de kloof hing. Je kunt 2 km langs de kloof af lopen en regelmatig op spannende punten staan zodat je naar beneden kunt kijken. Doen wanneer je daar bent. Volg de weg 206 richting Laki en je komt er als vanzelf. Graag even in de vergroting bekijken
Hoogtepunt Sabah
Nadat ik een keer ergens op internet een soortgelijk plaatje als deze had gezien wist ik zeker dat ik naar Sabah wilde. Duiken bij Sipadan island was de hoofdreden maar een hike naar dit uitzichtpunt op Bohey Dulang trok me over de streep. Bohey Dulang is een onbewoond eiland in het Tun Sakaran national marine park en zowel letterlijk als figuurlijk een van de hoogtepunten van mijn reis naar Sabah. Het ligt op ongeveer een uurtje varen van Semporna. Volgens mij is deze plek onder westerse toeristen nog niet erg bekend want ik heb er daar (op m'n maatje na dan) geen enkele gezien. De eilanden hier worden zoals je ziet op de foto omringd door prachtige koraalriffen.
Pamukkale
Pamukkale betekent "kasteel van katoen" in het Turks en is een natuurfenomeen in Turkije. Pamukkale ligt ten noorden van Denizli. Het sterk kalkhoudende water loopt er via een groot aantal terrassen van een helling. Uit het warme water (35°) slaat calciumcarbonaat neer en zo worden dikke pakketten kalk langs de terrassen afgezet. Op deze manier krijgt de helling een bijzonder uitzicht: het lijkt op een kasteel van katoen of op een bevroren waterval. Door het grote aantal toeristen werd het proces van kalkvorming echter aangetast en daarom is ervoor gekozen om grote baden langs een nieuw wandelpad te maken. Bij de toegang tot dit pad moeten de schoenen uit, en er mag niet van het pad afgegaan worden. Doordat het pad continu onder water staat, is er geen slijtage meer van de witte laag. Deze plek heb ik al meerdere keren bezocht maar het blijft schitterend. Op het moment dat ik deze foto maakte was het geen helder weer, anders was het water nog blauwer. (even openen)
Werken in de...zwavel
-Graag even openen- Vorige week plaatste ik een foto van het blauwe vuur van Ijen. Een foto die ik maakte toen het nog midden in de nacht en pikkedonker was. Deze foto echter, nam ik wat later toen het al wat lichter werd in de lucht. Langzaam aan zag je rondom het vuur steeds meer in beeld komen, en werd er ook steeds meer kleur zichtbaar. Het groepje links bij de rode rots werd steeds beter zichtbaar, het blauwe vuur juist steeds minder zichtbaar. En op de voorgrond de zwaveldrager tussen de gele rotsen, juist weer steeds helderder en feller. En daar tussenin dan die dreigende, dikke wolken van de zwaveldamp... Ik vond het heel bijzonder om dit gezien te hebben.Toen ik daar was en ik middenin een onverwachtse dikke rookwolk zat en even geen adem kon halen, dacht ik daar heel anders over... Wat is dat akelig! Later maakte die ervaring het juist nog intenser, omdat je bedenkt dat die mannen daar iedere dag in staan te werken... Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 32mm; ISO 1250; f/2,8; 1/3s
Altijd al was ik benieuwd hoe het er in de rest van de wereld aan toe ging. Maar, buiten de "gewone" reisjes in Europa, bleef het bij het lezen van spannende reisboeken en het volgen van een studie ov... Lees meer