Sierd

profiel Sierd

Homepage

Naam

Sierd Jan Tuinstra

Positie

219

Score

805

Reviews

1

Foto's & tips

10

Blogs

1

Lid sinds

29 mei 2018

Favorieten

Fav. werelddeel

Europa

Fav. land

Groot-Brittannië

Fav. stad

York

Over mij

Naam: Sierd Jan Tuinstra
Leeftijd: 54
Beroep: Archeoloog.
Getrouwd, met drie kinderen
Van oorsprong Fries, maar nu woonachtig in Groningen.
Profielfoto: Een zesde eeuwse Angelsaksische fibula, opgegraven in Hallum, Friesland

Ik ben gefascineerd door alles wat met geschiedenis te maken heeft, maar vooral de geschiedenis van west Europa. De Romeinse tijd en de Middeleeuwen boeien mij buitengewoon, maar ook de industriële revolutie. Vakanties buiten Europa hoeven van mij niet zo nodig, ik heb hier nog heel veel te bezoeken, te ontdekken en te zien. En mijn favorieten zijn mijn geboortestreek, Noord Nederland, en vooral ook Groot Britannië en Ierland, de Britse eilanden.
Beroepsmatig was ik al veel bezig met de Brits-Ierse geschiedenis, maar mijn echte fascinatie dateert van onze eerste vakantie in dit land, om specifiek te zijn in Wales.
Op dit deel van de wereld ben ik verliefd geworden. Niet dat ik nu niet meer ergens anders op vakantie wil, maar 2 van de 3 vakanties gaan naar de Britse eilanden (excuses Ieren, maar Ierland valt ook onder de Britse eilanden...) Vaak naar Wales, maar je mag mij overal neerzetten.
En niet in de laatste plaats omdat geschiedenis en archeologie daar hoog in het vaandel staan. Veel archeologische sites en monumenten worden gekoesterd, bewaard, onderhouden en zijn ook nog eens open voor het publiek. En als beroeps gedeformeerd archeoloog waardeer ik dat enorm.
Een tweede punt is dat veel oude rechten van overpad behouden zijn en dat die paden open worden gehouden. Het is een ideaal gebied om wandelingen in te maken, iets wat ik en mijn vrouw graag doen. (de kinderen zijn vaak wat minder enthousiast....) Het is geweldig om lekker door het landschap te lopen, een heuvelrug op te klauteren, dat afgelegen heuvelfort te bezoeken of die imposante kasteel ruine, dat kleine kerkje, enfin, te veel om op te noemen! En s 'avond lekker nagenieten met een dram single malt.

En ik zal om mijn manier, stukje bij beetje, proberen de belangstelling voor de Britse eilanden hier wat aan te wakkeren.

Mijn Motto

'"The past is a foreign country; they do things differently there." (L.P. Hartley)'

Over mijn camera

Type

Pocket

Merk

Canon

Model

Lumix

Overige

Geen, ik wijs en ik klik. Soms leverd dat hele aardige foto's op....

 

6 reactie(s) bij "Sierd"

 • profile image comment

  Hi Sierd, wat leuk dat je extra info bij mijn foto hebt gezet. Weer wat geleerd. En toevallig zijn we ook in Dingwall geweest (een kort bezoekje aan het plaatselijk museum). Groetjes Marleen

  Door aticketto • geplaatst op 2018-06-20 18:30:15
 • profile image comment

  heel leuk jou reactie, bedankt!

  Door Everlasting • geplaatst op 2018-06-20 09:53:26
 • profile image comment

  Jammer dat je eerste blog niet goed geplaatst is. Ik wacht op de herkansing.

  Door agrotewal • geplaatst op 2018-06-07 08:22:53
 • profile image comment

  dank voor je reactie op mijn Acqui Terme foto, ik denk ook dat het gebouw links voor een geschiedenis heeft, ik zie een bord met uitleg, maar helaas, heb het daar niet gelezen en heb alleen maar een plattegrondje van Acqui Terme, verder weinig info

  Door marjolijn • geplaatst op 2018-06-06 23:11:31
 • profile image comment

  Sierd, je kunt de webmaster berichtje sturen als uploaden blog niet goed is gegaan

  Door TravelGoom • geplaatst op 2018-06-06 07:20:02
 • profile image comment

  Hoi Sierd. Ben blij dat mijn blogs toch voor iemand relevant blijken te zijn! Het vervolg ben ik niet meer aan toegekomen, maar zijn teruggevaren naar ons startpunt en toen nog bezoek aan Chester met de auto. Voor de boot heb ik geprofiteerd van een last minute (12 dagen relatief per dag goedkoper dan een week) Een week later dan bedoeld, maar nu viel de startdatum in het naseizoen. Maar met 3 Kids zul je vast aan schoolvakanties gebonden zijn. Ik was sinds 25 jaar weer eens terug in GB. En vond het er prachtig en afwisselend. Dat was ik dus echt vergeten. Veel plezier met Reisreporter!

  Door Jan10e • geplaatst op 2018-06-02 08:59:17

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Hoogst gewaardeerde foto’s & tips (10)

'852290' door Sierd '852290' door Sierd

Groot-BrittanniëWales

Groot-BrittanniëWales

Dreiging van boven.

Sierd

Als je Kidwelly vanaf het noorden, wandelend langs het riviertje Gwendraeth, nadert, krijg je af en aan het kasteel in beeld. Het laatste stuk van het pad verdwijnt het echter achter de bomen, en als je die voorbij bent torent het kasteel plotseling hoog boven je uit, massief en dreigend. Het kasteel is meer dan de moeite van een bezoek waard. Gesticht in 1106, veroverd, heroverd, afgebrand, herbouwd, uitgebreid,verbouwd, koningen bezochten het, een Welshe prinses is er onthoofd en uiteindelijk is het verlaten. De toren hier in beeld is de kapeltoren, gebouwd in de late dertiende eeuw en wat mij betreft het mooiste deel van het kasteel. Maar dan moet je de toren ook even van binnen bekijken.

'846692' door Sierd '846692' door Sierd

Groot-BrittanniëWales

Groot-BrittanniëWales

Rode en witte draken

Sierd

Dinas Emrys, een rotsformatie in de Glaslyn vallei, Snowdonia. Op de rots bevinden zich restanten van een vroeg middeleeuwse versterking. Deze plek is verbonden met legendes van koning Arthur. Een jonge Merlijn moest hier aan koning Vortigern uitleggen dat de torens van zijn fort steeds weer instortten omdat in de diepe poel bovenop de rots twee draken met elkaar aan het strijden waren. Dit waren de rode draak van de Kelten tegen de witte draak van de Angelsaksen. Merlijn wist daarbij te vertellen dat de Witte draak weliswaar nu de zwakste was, maar uiteindelijk zou winnen. Een mooie plek om naar toe te wandelen en op te klauteren, zeker als je geïntrigeerd bent door de Arthur legendes.

'847998' door Sierd '847998' door Sierd

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Van draken naar...een

Sierd

HMS Unicorn in Dundee. Een Leda klasse fregat van 46 stukken, gebouwd in 1824. Dit is een typisch voorbeeld van het soort schepen waarmee de Britten de Napoleontische oorlogen mee hebben gewonnen en de basis hebben gelegd voor hun koloniale wereldrijk. Het bijzondere aan dit schip is dat het nooit als oorlogsschip heeft gedient. Het is gebouwd na de oorlogen om de vloot weer op sterkte te brengen, maar het was niet direct nodig. Daarom is het opgelegd in reserve ("in ordinary", zoals dat in mooi Engels heet). Er is een dak is over de romp heen gebouwd om het weerbestendig te maken. Het is nooit weer uit reserve gehaald, en daardoor is het het meest origineel bewaarde (maar minst bekende) schip uit zijn periode. Ben je in Dundee, bekijken!

Laatste blogs (1)

Mijn fans (0)

Er zijn nog geen mensen fan van jou

Je bent nog geen fan van een reporter.

Je hebt nog geen favoriete foto's & tips

Mijn favoriete blogs van anderen (4)

Regio Llangollen Vaardagen 7 t/m 9 Dag 7 Weer een goede nacht gehad. Lekker ontbijtje en dan gaan de trossen weer los. De eerste bruggen passeren we soepel en dan kondigt zich weer een sluis aan.... Lees meer

De heenreis naar Llangollen Vaardagen 4 t/m 6 Dag 4 We komen weer op het Llangollen canal. En zien een prachtige regenboog. Na de eerste sluizen van de dag te hebben genomen leggen we aan bij Sw... Lees meer

Hoe was het? We voelen ons een slak met ons slakkenhuis. Het vaartempo is traag. En toch zijn er elke keer weer gebeurtenissen om in actie te komen. Klapbrug bedienen, sluis bedienen, ondiepte omz... Lees meer