Rvanwesterhoven
Na de koffiepluk
Een dag van 5 tot 17 uur doorwerken in de zon dat heeft deze man achter de rug. Nadat elk grammetje van zijn geplukte bonen is geteld, mag hij doorlopen naar een bakje drap dat soep heet. Hij was eerst zijn handen. Vergeefs! Hem en zijn maten hebben we op een welverdiend pilsje getrakteerd. In 1984 had elke grote stad eigen drugskartels die met behulp van de USA een gevoelige klap kregen toen Pablo Escobar werd vermoord. Grote delen van voormalige cokeplantages moesten plaats maken voor de koffieteelt. Het is wat veiliger in Colombia. Heel plezierig, want Colombia is mooi!
Nelsons verlangen
Precies op deze plek heeft Nelson Mandela in de laatste maanden van zijn verblijf op Robbeneiland regelmatig verlangend naar deze vrijheid, die Kaapstad heet, uitgekeken. Hij wilde niet eerder 'de vrijheid' in voordat er aan enkele andere vrijheden voor zijn volk voldaan was. Een dubbel verlangen.
Trammuurschildering
Tingting! Lissabon is op zijn smalst in de straatjes met tramrails en comfortabel wanneer in een te steile straat niet geklommen hoeft te worden, behalve dan door deze tram. Die korte, steile reis is een gratis feest, op de eerste plaats natuurlijk omdat deze rijk beschilderde tram hoofdonderdeel van dat festijn is. De wielen van deze tram zijn aan de lage kant van de straat extra hoog, zodat de passagier het ritje bijna waterpas ondergaat!
Nieuwsgierig
Onze trekking ten oosten van het Inlemeer gaat door dorpjes, heuvels en velden. Bij elk dorpje floepen kinderen uit de hutjes om de uit de kluiten gewassen Nederlanders van naderbij te inspecteren. Dat vinden we niet erg, haha!
Actueel!
In de schaduw onder een boom neemt de monnik het nieuws door. Op de voorpagina staat een reportage over The Lady en wat ze nu weer voor goeds heeft gezegd, zo vertaalde de monnik voor mij het monnikenwerk dat de letters uitstralen. The Lady is zeer populair. Ze staat zelfs op souvenirs!
Dorpshoofd
Trekking in de heuvels ten N. van het Inlemeer. De weg gaat door dorpjes, langs velden en ongerept gebied. In de dorpjes stormen de kinderen en vrouwen met babies in draagzakken op ons af. En daar staat hij dan: het dorpshoofd. Met een trotse blik vol liefde overziet hij de situatie in ZIJN dorp.
Smeekbede non
Shwedagonpagode DE pagode van Yangon! Hier moet je af en toe een stukje lopen en dan steeds ergens gaan zitten koekeloeren, geen foto's maken, maar genieten van de levende plaatjes en die vooral vastzetten in je hoofd.
Palmolie halen
Palmolie Een paar keer daags even boodschappen doen in de palmboom. Daar bovenin heb je een mooi overzicht over een paar duizend tempels die in de 40 vierkante meeter van de Baganomgeving staan. Mooi land Birma!
Trauma communicatie
Nu is het stil. Voorzichtig schuiven de toeristen langs deze boom. De werkelijkheid is herrie. Kabaal tierde uit de luidsprekers die in deze boom nog maar 32 jaar geleden hingen en die het kermen en schreeuwen van de martel- en moordpraktijken van de Rode Khmer moesten verdoezelen voor de buitenwereld. Dit is de enige foto die ik van de Killing Fields kon maken. Het lukte me niet...
Scheet?
Wie van dit groepje heeft het gedaan? Poep- en plasgeuren zijn hier heel gewoon en parfum stinkt. Ruiken zij ons, of liet een van hen een scheet? Wie is de schuldige?
Met de paplepel
Terwijl zijn iets grotere zusjes met grote stokken groenten lopen te sjouwen, krijgt broertjelief onderricht in het leiden van de buffels. Dat lijkt niet alleen zo. We voelden het al intuitief aan. Even later geeft mama hem de touwen in de handen en raakt hij werkelijk geinteresseerd in de beesten. Ja jammer dat hebben we niet vastgelegd. Soms is genieten zonder camera leuker!
Wachten op papa
Papa doet inkopen op dit kleine marktje en geduldig wachten mama en kinderen op hem, zodat hij straks met 2 grote tassen achterop kan zitten. Ruimte genoeg!
Moedertrots
Moeder verbergt zich snel zodat haar 2 kleintjes het mooist op de foto komen. Intussen is duidelijk zichtbaar hoe trots ze op de 2 is. Dus: wie van de drie is het mooiste? Cham-dorp van moslims.
Opa beschermt...klein
Onderweg naar Siem Reap maken we een omweg ivm een oude brug uit de Angkortijd. Daar is de Cambodjaan niet op berekend, want zo'n uit de kluiten gewassen Nederlandse vrouw zal maar op je afkomen om een foto te maken. Snel schiet kleinzoon in de beschermende armen van opa. Deze laatste observeert het vreemde gedoe met een overwegend wijze blik.
Oppasplezier
Oma past op de kinderen wanneer de ouders op het land werken. Een winkeltje drijft ze erbij in dit moslimdorp van de stam Cham.. Oma draagt de traditionele kroma (het boerenbontje op haar hoofd).
Mursi knaap
Alle vrouwen worden gefotografeerd. De mannen slaan van de baten drank in. Deze jongen gebruikt de drankafval om zich te versieren, want niets blijft hier nutteloos zolang ermee versierd kan worden!
Kindmama's
Onderweg naar de Omorivier aan de grens met Kenia komen we een stam tegen, de Galeb, waar meisjes zich in de echt verbinden wanneer ze voor het eerst ongesteld zijn geweest. Dat levert heel veel kinderen op, maar ook hele trotse vaders van 14!
Konso vriendjes
In het Konsodorp wonen heel veel kinderen. Ze lopen achter ons aan en uit alle zijpaadjes sluiten nieuwe kinderen zich aan. We zijn de rattenvanger van Konso. Deze stam is enige van de niet-nomadische stammen uit de regio. Vriendschappen sluit men hier voor het leven. Dat communiceren deze twee jochies serieus!
Himalayagirl
Middenin de volle woestheid van de Himalaya staat een meisje (10) met haar broertje (11). Aan hun uitstraling te zien zijn ze gehard. Hun jaatlijkse bad van augustus hebben ze nog niet gehad. Heel nieuwsgierig zijn ze naar ons: waar komen we vandaan? Welke taal spreken we en waarom zien de vrouwen er zo gek uit? Ze zijn dolblij met een rolletje biscuits.
Naar school
Dit broertje en zusje lopen samen met andere kinderen naar de kleuterschool. Ook driejarigen moeten eraan geloven! De Chinese regering is ook hier in Sakya, in het hart van de Himalaya, onverbiddelijk.
Herdersjong
In het Simiengebergte op 3500 meter is het middenin de zomer koud in Ethiopie. De kinderen hoeden de kuddes. Zij doen veel moeite om er warm bij te lopen. Deze 12-jarige jongen heeft een wollen muts op die volgens traditie gebreid is.
Arborekleuter
Verlegen is hij, dit mooi versierde jongetje van de Arborestam. Hij is kleuter van de stam met de zwartste mensen van Ethiopie. De mannen versieren zich daar heel fijntjes.
Woestijnstad
Khiva ligt middenin de woestijn aan de Zijderoute van Marco Polo. Rijke handelsreizigers van weleer moesten beschermd worden. Om de oude stad is deze schitterende muur gebouwd. Elke kanteel heeft zijn eigen gezicht.
Bruut of held?
In de historische stad Shachrisabz die als bedevaartsoord dienst doet kan je niet om hem heen: Timur Lenk. Deze gevaarlijke bruut uit de Middeleeuwen is de Oezbeekse volksheld geworden nadat de Sovjet Unie Oezbekistan heeft losgelaten. De historische honger was een feit. Talloze bruidjes gaan dan ook graag met hem op de foto, elke dag weer!