Robp
Wat zoekt een boer...
Boer zoekt ... Ja, wat zal het zijn, ruimte stilte, buitenleven, dichtbij de natuur, weg van drukte en gedoe? Ik kan het me wel voorstellen, wat een ruimte en 's nachts geen lichtje tot aan de horizon. Toch ga ik niet verhuizen. Deze boerderij was trouwens erg armoedig en vervallen, maar wel bewoond. Gelukkig hadden ze nog een paar bomen om de wind te breken.
Verlaten boerderijen
Tsja, deze plek is niet bepaald een toeristischr attractie. Zelfs de geharde ijslandse boeren, die goed tegen eenzaamheid, barre omstandigheden en armoede kunnen, zagen er hier geen brood meer in. Alleen als je van urban fotografie houdt zijn dit soort plekken een aanrader. En helaas zijn er nogal wat boerderijen (bijna) verlaten.
Rustplek net buiten..
Net buiten het centrum en de regeringsgebouwen ligt deze vijver. Het is dus een soort Hofvijver. Vlak ernaast ligt de begraafplaats, waarboven zich een echt bos bevind. Reykjavik is gezellig en tijdens een sneeuwstorm helemaal niet druk, maar toch is het de moeite waard om even van de rust bij dit meertje te genieten. Het bankje staat klaar.
Gevolg van aardbeving
Het is nog goed mogelijk om in Nepal bergtochten te maken. Omdat het toerisme na de aardbeving sterk is terug gelopen, is dat na deze ramp nog een extra nadelig gevolg. Veel mensen hebben geen werk en dat is jammer want het is nog steeds een gastvrij en prachtig land. Maar het kan toch wel schokkend zijn wat je onderweg te zien krijgt. Veel huizen die van gestapelde stenen, houten balken en een dak van golfplaat zijn gemaakt zijn ingestort en zoals op de foto te zien is was je zelfs in een heel goed gebouwd huis van beton of gemetselde stenen niet veilig voor het natuurgeweld.
Marktkraam, kijken en
Marktkramen zijn er overal en zijn er ook elke dag in Nepal. Heel handig als je onderweg bent, dan kun je altijd even de bus uit om fruit te kopen. Iedereen doet dat, dus je hebt er de tijd voor.
Nieuwe natuur
Het Beekbergse woud was, al weer lang geleden, het laatste oerbos in Nederland. De weilanden, waar het nooit echt goed op boeren was, zijn inmiddels weer aan de natuur terug gegeven. Oerbos staat er natuurlijk nog niet, dat duurt even, maar het is al zeker de moeite van een bezoek waard. Er zit veel kwelwater in de ondergrond, dat maakt dat het een goede natuurpotentie heeft. Zie hier wat het na een paar jaar al heeft opgeleverd.
De stad uit
Lo Manthang mag dan wel de hoofdplaats van Mustang zijn, maar geiten koeien en paarden wonen ook binnen de stadsmuren. Het eerste deel van de stadsmuur van Lo Manthang is trouwens al in de 14e eeuw gebouwd. Beesten leven 's nachts op de begane grond, mensen daarboven. Ook in het paleis van de koning is dat de regel. Dus regelmatig moet je even aan de kant als ze de stad uitgaan of binnenkomen, voor zover dat mogelijk is, want de straatjes zijn smal. Geiten laten altijd een heel keutelspoor achter, dat snel weer wordt opgeveegd. Ja, uiteraard, het is brandstof. Dus eigenlijk kun je het best achter de paarden aan lopen als je brandstoftekort hebt.
Boekweit oogsten
Boekweit is een heel belangrijk gewas in Mustang. Er zijn 2 kwaliteiten, een voor de mens en een voor de dieren. Voor de mens moet de boekweit na de oogst worden schoongemaakt. Dat wil zeggen zand stof en kiezeltjes moeten worden verwijderd. Het fijne spul kan tijdens het wannen door de wind worden weggeblazen, de steentjes moeten er met de hand worden uitgehaald. En dat is nog een heel werk. De meeste mensen vinden het goed dat je ze op de foto zet met hun werk.
Koeiepoeprook
Elke morgen bij zonsopkomst roken de huizen. Geen schoorsteen, meestal gewoon een gat in het dak. Er is wel hout, je ziet het op de daken liggen, maar gewoonlijk wordt er gestookt op koeie en yak poep. Die is dan wel gedroogd, maar het rookt altijd wel enorm. Hout is nauwelijks aanwezig in Mustang en je kunt aan de houtvoorraad op het dak de welstand van de bewoner aflezen.
Bootjes in Arrecife
Arrecife is de hoofdplaats van Lanzarote. Een gemoedelijke plaats met wat palmbomen, een oud fort in de zee, een witte kerk aan een intiem plein en natuurlijk een haventje. Er liggen alleen lokale bootjes, de meeste boven, sommige onder water. Het water is zo helder, je ziet alles.
De wolken ontwaken
Om in Samar van de zonsopkomst te genieten, moesten we vroeg op, 5 uur. Het was een kwartiertje lopen naar een klein topje vlakbij het dorp. De uitzichten het dal in richting Annapurna waren heel mooi, maar op deze foto staan de bergen direct achter onze tent. De zon probeert net de wolkensluiers te doen ontwaken, die nog tussen de bergen liggen te sluimeren.
Kleurig uitzicht
Het landschap van Mustang is overweldigend. Hoge bergen, steile afgronden en een kaal woest landschap. Hoe groot is dan de verrassing dat er in Samar een kampeerplek is onder de bomen aan een beekje en waar je uit je tent door de bloemen heen naar de bergen kunt kijken. Genieten dus.
Nieuwe natuur
De rechtgetrokken beken voldoen niet meer, er zit geen natuur in. Dus worden ze heringericht, als het kan. Hier in de Lunterse beek lag nog een oude meander, die kon daar mooi voor worden gebruikt. En landschappelijk is het natuurlijk prachtig, nu al, laat staan wat het nog worden kan.
Geen pleziervaart
Het meer van Ohrid is prachtig. Het is heel schoon, het waterleven is er heel bijzonder en op het meer is het nog heel rustig (tenminste zeker toen ik er was). Maar wel oude boten op de kant, alhoewel het bijna lijkt of deze nog zeewaardig is.
Straatbeeld
Hall is een heel mooi stadje, onder de rook, of beter frisse lucht, van Innsbruck. Je kunt er zo een paar uur rondlopen en steeds verrassende plekken vinden, zeker met een fototoestel zeer de moeite waard. Zo ook hier op deze foto, waar de wolken de bogen in het gebouw naar boven toe lijken voort te zetten.
Dorsen met de vlegel
Het wordt nog gedaan, dorsen met een vlegel, in gebieden waar nog geen electiciteit is en waar geen wegen zijn. Het is een heel werk en het werk wordt lichter gemaakt door er vaak met 4 man/vrouw heel ritmisch te slaan. Het geeft je als buitenstaander een gevoel van echte samenwerking, wat ook plezier geeft. Gelukkig maar want in als de oogst in het ene dorp gedaan is gaan ze helpen in een volgend dorp, dus met dit werk zullen ze wel en flink aantal weken zoet zijn.
Klooster in Mustang
Er zijn voor deze dunbevolkte streek nog best veel kloosters in Mustang, maar in de meesten zijn maar weinig monniken. In dit klooster, dat is opgeschilderd in de kleuren van de voormalige Sakya dynastie uit Tibet, waren vrij veel monniken aanwezig en was ook een schooltje met zo'n 20 leerlingen.
Straatleven
In de hoofdplaats van Mustang is het leven nog erg eenvoudig. De mensen zitten liever op straat dan binnen en in de straatjes is dus altijd veel te zien. We hadden foto's bij ons van mensen van de vorige keer dat we hier waren, en dat komt waarschijnlijk niet veel voor, we vroegen aan de mensen of ze wisten waar de personen waren die op de foto stonden. Dat bracht heel wat extra leven in het straatbeeld en alle foto's zijn op de goede plek besteld.
Winterdijk in de mist
Normaal zou ik de Grebbedijk tussen wageningen en Rhenen niet op de foto en op Columbus zetten. Maar het weer was nu zo speciaal, de opkomende mist uit de uiterwaarden in het stille besneeuwde landschap. Nu ja stil, aan de andere kant werd er volop geschaats op de plassen in de Blauwe kamer. Erg mooi voor een wandeling overigens.
Golvend landschap
Het noorden van Oostenrijk is niet erg toeristisch, maar om door te rijden wel erg mooi. Een gebied waar je heel makkelijk picknickplekken vindt met een mooi uitzicht.
Bergtocht bij...dreig
Mustang is bekend om zijn droge klimaat. Maar in 2011 was dat anders, het was er (relatief) erg nat. En ook hier dreigde een bui, maar als fotograaf is dit natuurlijk prachtig weer. Dan neem je nat worden omdat je nergens kunt schuilen op de koop toe. En omdat in dit gebergte de buien vaak bij de toppen blijven hangen, hadden we helemaal nergens last van.