Rkokky
Afkoelen in Rome
Wanneer ik aan een reisbestemming denk, denk ik ook aan lokale cuisine. De pekingeend in Hong Kong, de saté van Bali en een steak in Costa Rica. Wanneer ik aan Rome denk, proef ik het gelato. Ik heb daar een vergelijkend warenonderzoek uitgevoerd naar ijs. 1. La Gelateria dei Gracchi Via dei Gracchi 272 Je trekt een nummer en wacht tot je aan de beurt bent. Wat mij meteen opviel is dat de inwoners van Rome zelf hier hun gelato kochten en er geen toerist (behalve ik) te zien was. Een goed teken! Ik heb gekozen voor de Cubano, gemaakt van chocolade ijs en rum. Heerlijk verfrissend en verkoelend. Wanneer ik nu rum drink, gaan mij gedachten niet uit naar Cuba maar naar Rome. Ik moet schaamteloos toegeven dat ik hier meerdere keren op een dag heb genoten van het ijs. Ik was de schaamte voorbij en sloeg een pizza als lunch over en nam ijs als verkoelende lunch. Vanwege het ijs, de kleinschaligheid en de ligging nabij het Vaticaan staat deze gelateria op nummer uno! 2. The Old Bridge Viale dei Bastioni di Michelangelo 5, vlakbij Piazza Risorgimento Artistiek gepresenteerde ijsbulken is het eerst wat je ziet wanneer je een voet over de drempel zet. Deze gelataria heeft meerdere filialen en voelt dan ook professioneler aan. Een hele kleine ijszaak die genereuze porties opschept van smaken als caramel, nutella, koffie en diverse fruitsmaken. Ik kon eigenlijk niet kiezen en koos na veel wikken en wegen voor fragola en limon. Heerlijk ijs voor een leuke prijs, dit zou een mooie slogan zijn voor The Old Bridge. Het ijs wordt hier met room gemaakt in plaats van met melk. The old Bridge (niet echt een passende naam voor een Italiaanse gelataria) krijgt de tweede plaats. 3. Fata Morgana Via Lago di Lesina 9 Ik had al eens gehoord van deze ijssalon gevestigd vlakbij het Colosseum. Deze gelataria maakt namelijk ij met daarin mooi verweven ingrediënten zoals wilde aardbei en Kentucky-chocolade (met een drup koffie, likeur en tabasco). Ik koos voor peer en gorgonzola. Een bijzondere combinatie waar ik eerst een beetje bang voor was, maar na één hap meer van wilde. De standaard smaken worden ook aangeboden in deze fantastische gelataria. Het is een hele ervaring om in deze gelataria te genieten van het verkoelden ijs. Vanwege het bijzondere assortiment heb ik de Fata Morgana de derde plaats gegeven.
Basiliskhagedis
Fotocamera in de aanslag. Hij kijkt nog even achterom. Ik maak een foto. Hij rent weg. Hard weg. Zo over het water. Het lijkt wel alsof dit prachtige dier vliegt over het water: de groene basiliskhagedis is een prachtig snel dier.
Kanoën
Veel bootjes met toeristen scheuren de rivier over en gaan op jacht naar de dieren. Mooie manier om zo snel mogelijk een foto te schieten. Maar wat nou als je de natuur van Costa Rica echt wil leren kennen en bewonderen? Huur een kano! Ga zo vroeg mogelijk het water op en geniet van de flora en fauna. Samen met een gids ga je het water op en kano je richting de jungle. Een intensieve maar prachtige ervaring.
Inwoner Sapa
Duizenden toeristen hebben al een foto van haar gemaakt, vertelt deze vrouw. Ze zit op een deken midden in een markt. Ik maak een praatje met haar. Het valt mij op dat veel toeristen langslopen en snel een foto schieten en de vrouw nooit meer zien. Ik kan dat niet. Ik wil haar leren kennen en dan vragen of ik een portret van haar mag maken. Ze vertelt dat haar kinderen op de markt werken en haar kleindochter zelfs Engels spreekt en in het restaurant aan de overkant werkt. Meer kan ze me niet vertellen. Ze moet weer aan het werk.
Costa Rica • Westkust Costa Rica
Costa Rica • Westkust Costa Rica
Playa Samara
Alcoholistische versnaperingen, gegrilde vis en muziek. De zon ging onder na een geweldige dag in Costa Rica. Samara staat voor gezelligheid en een prachtig strand.
Schatkamer Petra
40 graden. Water. Zonnebrand. Pet. Na een lange tocht door de woestijn begin je aan een wandeling door een koele kloof. Het moment wanneer je de schatkamer ziet van Petra is adembenemend. Liggend op de zanderige vloer heb ik deze foto gemaakt.
Roodoogmakikikker
"Neem je een roodoogmakikker voor mij mee?" vroeg mijn neefje van zes jaar. Ik vertelde hem dat dat niet kon, omdat de kikker dan dood zou gaan. Ik zou proberen een foto te maken van het beestje. Hij vond dat goed. Deze foto is het resultaat.