Reiswandaris
West Coast N.P.
Als je Zuid-Afrika bezoekt en je gaat vanuit Kaapstad richting noord, richting Namibië, doe dan vooral ook het West Coast N.P. aan. Zeker als je daar bent in hun lente is het een ware bloemenzee. Daarnaast echter tref je daar veel wild, al zul je niet de Big 5 tegenkomen. Wel zie je veel watervogels, waaronder flamingo's, zowel de greater als de lesser!
Verenigde Staten • South Dakota
Verenigde Staten • South Dakota
Moeder en kind ezel
Custer State Park, South Dakota: moeder en kind ezel, af en toe konden we niet doorrijden zoveel ezels op de weg even wachten was totaal geen probleem want het was genieten van alle dieren.
Bolhoeden in Oxford
Op rondreis in Groot-brittanie kwamen wij in Oxford deze mannen in nette kleding met bolhoedjes en paraplu tegen net als of ze uit een Britse film zijn gestapt.
Klederdrachtpoppetjes
Een voordeel dat deze op het land werkende moeders hebben, is dat ze hun kinderen gewoon mee kunnen nemen en geen opvang hoeven te regelen zoals wij. Het waren net klederdrachtpoppetjes, deze nieuwsgierige kinderen die op ons af kwamen rennen, zo piekfijn als ze gekleed waren in mooie handgemaakte kleertjes. De opname (diascan) heb ik gemaakt tijdens een wandeltocht in de omgeving van het dorpje Bac Ha, dat diep in de bergen ligt, een paar uur rijden van Sapa, in het Noorden van Vietnam.
Kathedraal van kleure
In 2011 bestond de kathedraal van Reims 850 jaar, en dan gaan ze in Frankrijk dus helemaal los...! In dit geval was er een lichtshow ontworpen, die elke avond gratis tegen de gevel geprojecteerd werd. Nou ben ik best wat gewend als het om 'son et lumière' gaat, maar wat de kunstenaars in Reims voortoverden tartte elke beschrijving. Oogverblindend! Een fijne tip dus voor deze zomer: wegens succes wordt 'Cathédrale des Couleurs' dit jaar herhaald!
Shore Temple
Het strand van Mammalapuram (Tamil Nadu). Al heel vroeg in de ochtend start het dagelijkse leven hier op het strand. Vissers vertrekken voor dag en dauw de zee op. Meestal zijn ze voor de volle zon al terug. Voor de locals is een gezellig wandeling op het strand een sociale bezigheid, vooral 's avonds als de hitte geluwd is. Op de achtergrond zie je de shore temples. Nabij de Shore Temple is een grote groep onderwaterruïnes ontdekt. Van deze ruïnes denkt men dat ze van voor 6000 v.Chr. zijn. De tsunami van 2004 heeft mogelijk delen van een tempel uit de 7e eeuw blootgelegd. Bij het terugtrekken van het water kwamen verschillende beelden van dieren boven water. De beelden en de tempel maken mogelijkerwijs deel uit van de mythische zeven Pagodas van Mahabalipuram. De mythe werd voor het eerst in 1798 beschreven door de Britse reiziger J. Goldingham. (met dank aan Wikipedia)
Het Gouden Uur Sanur
Zo rond 6:30 in de avond kan de lucht opeens veranderen in een gouden kleur (oftewel het gouden uur). Op het strand van Sanur was het extra druk want het was een extra vrije dag. De lokale bevolking had een dagje strand gepland en met laag tij was het garnalen vissen en krabbetjes zoeken.
't Paard nu
Het IJsselmeer is een prachtige gebroken witte vlakte maar het kruiend ijs komt door de weinige wind maar matigjes op gang. Het kan bij het Paard van Marken meters hoog liggen maar nu is het vooral het bevroren riet dat voor het extra zorgt.
Graffiti !
Ofschoon ik een hekel heb aan graffiti geeft het bij een witte sneeuwfoto ook wel iets extra’s. Zo ook op deze binnenplaats van een van de vele woonkazernes in de wijk Kreuzberg. Graffiti is daar eerder een normaal- dan een uitzonderlijk straatbeeld.
Kruidenmannetje
Dit kruidenmannetje in een hoek van het Jemma Fna plein wachte rustig tot toeristen hem aanspreken. Na een vraag vertelde hij honderd uit over allerlei kruiden, thee en steentjes. Naast de leuke ervaring en informatie hebben we ook wat kruidenthee gekocht. Daar genieten we nog steeds van!
Uit duizenden
Met het witte winterlandschap hierbuiten (althans in de regio Eindhoven), denk ik weer vol warmte terug aan die dag op South-Georgia. Strak blauwe lucht en honderdduizenden koningen. Het was een hele uitdaging om in zo'n massa een paar exemplaren te isoleren. Bijgaand 2 druktemakers, net zoals bij mensen kan er ook hier maar 1 het hoogste woord hebben.
Mini-boss !
We lopen wat door het centrum van Dali. Het stadje is best mooi maar wel erg toeristisch. Toch zijn er best leuke momentjes, zoals hier dit kleine mannetje die zijn vader helpt in de kledingwinkel. De kleine baas is vaders beste vriend.
Great Wall
Deze foto is genomen op de muur bij Jinshangling. Jinshanling kent opvallend veel delen van de Muur die niet gerestaureerd zijn. Er zijn nog veel originele elementen te zien en de wachttorens met ramen voor boogschutters zijn nog origineel. Dit stuk van de muur ligt op ongeveer tien kilometer lopen van Simatai. Bij Jinshangling is ook een klein hotel op tien minuten lopen van de muur. Dit hotel is handig als je meer dan een dag op de muur wil doorbengen wat zeker aan te raden is. Verwacht geen luxe hotel want het is zeer eenvoudig hotel maar dan wel op een toplocatie. De muur aan de rechterzijde van Jinshanling is gerestaureerd en de linkerzijde is ongerestaureerd. Je ziet zo goed het verschil. Het is ook zeker aan te raden om de route Gubeikou-Jinshanling te lopen maar trek daar wel voldoende tijd voor uit want het is een lange wandeling maar zeker de moeite waard.
Treinreis naar...Band
Op onze treinreis naar Bandarawela, die overigens echt schitterend is, stond de lokale jeugd in de deuropening van de trein om vervolgens bij iedere tunnel te communiceren met anderen die zich in de tunnel bevonden. Gevolg: gegil en gefluit in het donker.
Hamar meisjes
Een bezoek aan een Hamar-nederzetting, naast ons tentenkamp in de buurt van Turmi, was een ware verrassing voor me. Na een gebruikelijke rondleiding door een plaatselijke gids, bleef ik nog wat rondhangen. De rest van mijn reisgezelschap was al op de terugweg naar het tentennkamp. Wat een verademing dat iedereen in de nederzetting daarna gewoon zijn gang weer ging en ik in alle rust kon rondlopen ,kijken, fotograferen en als toetje .....op de koffie uitgenodigd worden bij een Hamarfamilie. Deze twee jonge Hamarmeisjes wilden perse samen op de foto. Ze zijn van dezelfde leeftijd en wonen in dezelfde nederzetting. Zijn samen opgegroeid en zullen hoogstwaarschijnlijk vriendinnen blijven totdat een van hen uitgehuwelijkt wordt en de nederzetting dan moet verlaten om bij haar nieuwe schoonfamilie te gaan wonen.
Littekens
Deze vrouw van de Suri stam heeft veel littekens op haar borst gemaakt door een doorn, en is een schoonheidsideaal. Frappant is dat de boom waar ze tegen aan staat ook littekens heeft gemaakt door een tor. Eigenlijk maar een dag vliegen van ons vandaan maar toch zo bijzonder voor ons om te zien deze totaal andere levenswijze