REvanSlooten
Cascata de Pincães
Wil je op zoek gaan naar watervallen, dan is het nationaal park Peneda-Gerês wel iets voor jou. Je hebt hier prachtige watervallen met kristalhelder groen water. Deze Pincaes Waterval bereik je na een wandeling van 20min. Niet alleen watervallen vind je in dit gebied maar ook mooie traditionele dorpjes.
Al Khazneh - De...sch
We staan vroeg op om meteen bij opening Petra in te trekken. Na een half uur lopen door de kloof (siq) kan ik het van m’n bucketlist strepen: net als Indiana Jones in ‘the last crusade’ zien we 'Al Khazneh' om de hoek verschijnen. 'The treasury' is een tombe, volledig uitgehouwen uit de rotsen. Petra blijkt een enorm grote verloren stad. Overal om je heen zie je restanten van grotwoningen, straten met zuilen, een theater en prachtig versierde tombes. Veel heeft de tand des tijds goed doorstaan. Je kunt hier dagen rondlopen, verkennen en verdwalen. We hebben deze ochtend nog tijd om 1 hike te doen voor we verder reizen en kiezen voor “The Royal Tombs”. Met veel trappen en de brandende zon (45ºC) is dit wel een uitdaging. Het komt als een verrassing als we aan het eind van het pad een hoog uitzicht op de Treasury hebben. Dat maakt elke inspanning en zweetdruppel waard.
Zonsondergang in Bryc
Het bekendste park in de VS is natuurlijk Grand Canyon NP maar voor mij is Bryce Canyon veel mooier, dit door de schitterende kleuren, speciale rotsformaties en de vele wandelmogelijkheden. Probeer zeker aan één van de vele uitzichtpunten te staan bij zonsopkomst of ondergang. Maak ook zeker één of meerdere wandelingen in dit prachtig park. De Navajo Loop Trail, de Queens Garden Trail, Rim Trail zijn een aantal mooie kortere wandelingen. Als je graag wat langer wilt wandelen weg van de massa dan kan ik de peek a boo looptrail aanraden, dit is zo'n 9km lang in de canyon tussen de kleurrijke hoodoos.
Stilleven in De...Gro
De Groenlanden - Ooijpolder Nijmegen. deze foto is vlak voor de Bisonbaai genomen (mijn vorige foto) in tijd ca. 20 minuten). In totaal is misschien 1 km verderop. Deze foto is vanaf de dijk genomen omdat het water zo hoog staat. Je hebt verschillende wandelroutes in dit gebied. je komt echt in een schilderachtig mooi gebied, het weer moet dan wel een beetje meespelen. Je komt Koniks paarden, galloways en vele soorten vogels tegen. Dit gebied is niet zo heel bekend als fotografiegebied, maar het is prachtig. In dit open polderland liggen terpen en oude dijkjes, grenzend aan buitendijks gelegen natuurgebied met ooibossen, moerassen en waterplassen. De Oude Waal is een vroegere loop van de huidige Waal die zich eeuwen geleden heeft verlegd.
Familie IJ.S. Beer
Al jaren wordt er geschreven over het veranderende klimaat en de bedreigde status van de ijsbeer. En al jaren wilde ik deze prachtige dieren in hun eigen leefomgeving zien. Het heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Om te horen vertellen dat de ijsberen letterlijk gekrompen zijn ten opzichte van vele jaren geleden, dat ze geen drie jongen meer baren omdat ze ze niet groot kunnen brengen en de natuur dat eigenhandig heeft teruggebracht naar twee. Of slechts één. Om te zien met mijn eigen ogen dat het landvaste ijs in de Hudson Baai steeds later gevormd wordt. Het ijs wat ze zo dringend nodig hebben om te jagen, op zoek naar voedsel. Om te voelen dat de temperatuur hier veel te warm is voor de tijd van het jaar. Toen ik er was, is het zelfs een dag nul graden geweest. Dat is echt bizar. Het zou er -20 tot -30 moeten zijn dan. Dit jaar hebben ze 'geluk' gehad. Het ijs bleef in de lente veel langer liggen dan gebruikelijk, waardoor ze de opgelopen tekorten aan voedsel en kracht toch weer goed konden maken. De ijsberen zagen er, gezien de huidige omstandigheden, redelijk goed uit en we hebben dan ook veel moeders met twee jonkies gezien. Maar het moge duidelijk zijn dat elke dag voor hen een dag van overleven is. Mijn tip is simpel: wil je deze mooie dieren in het ruige Noordpool gebied zien, wacht dan niet te lang. Het is een kostbare expeditie maar dubbel en dwars waard. Alles daar raakt je diep in het hart.
Egypte • Egypte Woestijn en oases
Egypte • Egypte Woestijn en oases
Op de koffie
In het Bedoeïenenkamp werden we uitgenodigd voor een traditioneel kopje koffie. De bonen werden met een mini vijzel tot poeder gestampt, waarna zij het in een minikopje deed. Suiker erbij.....ja graag. Dat spul was sterk.....en zoet. Toch maar netjes opgedronken, ik had geen last van slaap daarna.
Tongging, Toba Anders
[b]Wie Tobameer zegt, zegt Samosir. Het eiland trekt, terecht, honderdduizenden toeristen per jaar. Maar Toba is meer, in deze tip ga ik het hebben over Tongging, een klein plaatsje in het uiterst noordelijke puntje van het meer.[/b] Tongging trekt nauwelijks toeristen, de meeste bezoekers zijn bewoners van Medan die in de weekenden hier komen om de hitte en drukte van de stad te ontvluchten. De dorpelingen leven van de visvangst en, tegenwoordig vooral, van de viskweek. Overal zie je de vierkante constructies in het water liggen die hiervoor gebruikt worden. Een mooi grafisch en levendig beeld wat er om vraagt om gefotografeerd te worden. Jammer is wel dat de explosieve groei van deze kwekerijen het vroeger zo vruchtbare meer uitputten. [img width=500 src=http://www.columbusmagazine.nl/images/user_images15/c98f6/c98f6.jpg][/img] Een andere bron van inkomsten vormt de teelt van groenten op de berghellingen, overal vind je kleine percelen met tomaten, uien, paprika's, knoflook en koffiebonen. De paden hiernaartoe vormen een paradijs voor de wandelaar, vooral 's ochtends als de optrekkende damp van het meer voor prachtig licht zorgt op de groene hellingen. Her en der vind je graven, de bewoners begraven hun doden volgens oud gebruik op de berghellingen. Met hun hoofd naar het dorp, zodat ze de weg niet terug kunnen vinden naar hun oude huis, als ze opstaan in het dodenrijk. [img width=500 src=http://www.columbusmagazine.nl/images/user_images13/0b429/0b429.jpg][/img] Een andere mooie wandeling is naar de Sipisopiso waterval, je volgt simpelweg het beekje wat door het dorp stroomt stroomopwaarts. Bij de 120 meter hoge waterval loopt dan een pad omhoog naar een prachtig uitzichtpunt, na nog een eindje klimmen staat dan een ijskoude Bintang al op je te wachten bij de cafeetjes op uitzichtpunt nummer twee. Vanaf hier neem je een becak of opelet terug naar het dorp. [b]De stoffenliefhebber komt helemaal aan zijn of haar trekken in Silalahi, een klein half uur met de brommer vanaf Tongging op de westoever van Danau Toba. Hier worden op traditionele wijze Ulo's geweven en zijn prachtige lappen stof te koop. Net buiten het dorp vind je een gerestaureerd Batak paleis op de oever van het meer.[/b] Tongging ligt zo'n 12 kilometer van Merek, een levendige plaats aan de hoofdweg van Medan naar Sidikalang. Bereikbaar per opelet vanaf Berastagi en/of Kabanjahe en dan met de becak de adembenemende afdaling naar het meer. Wij hebben erg prettig verbleven in [url="http://romansinasi.com/bungalow/" target="_blank"][b]Roman Sinasi's Bungalows[/b][/url], daarnaast zijn er twee luxe hotels en wat goedkope guesthouses. [b]Horas.[/b]
Tangkahan, verborgen.
Veel mensen gaan op Sumatra naar Bukit Lawang in de hoop de prachtige Orang Oetans daar in het wild te kunnen zien. Slechts een enkeling waagt zich daarna aan de bumpy ride die je kunt maken naar Tangkahan, een klein dorpje dat gelegen is aan de rand van het Gunung Leuser National Park. Toegegeven, het moet je ding zijn om je ledematen alle kanten op te zien stuiteren in een 4WD die er zo'n dikke 3 uur over kan doen om over de met gaten bezaaide weg te komen. Maar het is een rit door een geweldig landschap dat hoog boven je en laag onder je voorbij glijdt. Zoveel bijzonder mooi groen en pietepeuterige dorpjes dat je mond er van open gaat hangen. Dit kan natuurlijk ook van de wagenziekte komen ;-) Na uren stuiteren is de beloning groot en de aanwezigheid van andere toeristen zeer klein. Tangkahan is nog steeds een zo goed als onontdekte groene parel in het jungleparadijs. Na het inschrijven in het Visitors Centre, dat die naam eigenlijk niet mag hebben, daal je af naar de zachtstromende rivier waar je je laat overzetten d.m.v. [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/indonesie/sumatra/reisreporter/fotos/367976.html" target="_blank"]het lokale voetveer[/url] dat drijft op olievaten en wat door de jongens daar over en weer wordt getrokken. Er zijn meerdere lodges waar je kunt verblijven. Na het nodige klim- en klauterwerk kwamen wij aan bij onze [url="http://www.sumatra-indonesia.com/junglelodge.htm" target="_blank"]Jungle Lodge[/url]. Ver weg van de bewoonde wereld, geen licht en elektriciteit na 22:00 uur, stikkedonker en alleen met de geluiden uit de jungle. Genieten was het met een hoofdletter G! Is de plek alleen al erg mooi, een ander hoogtepunt waren de [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/indonesie/sumatra/reisreporter/fotos/334479.html#comments" target="_blank"]olifanten[/url]. Het is een kleine groep waarbij je ook een rit door de natuur kunt maken op de rug van deze dieren. Dit hebben wij niet gedaan, simpelweg omdat ik er geen voorstander van ben om op een olifant te zitten die een zadel moet dragen. Een zadel doet een olifant namelijk pijn. Daarentegen is het wel geweldig om ze te wassen en scrubben met een halve kokosnoot. Ze genieten in de rivier, drentelen om je heen en ik was temidden van die grote jongens intens gelukkig. Vorig jaar waren er ook twee kleintjes bij, deze komen nieuwsgierig met hun slurf aan je plukken! [b]Ontdek deze groene jungleparel, het is een stukje paradijs dat je niet wilt missen als je op Sumatra bent![/b]
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Wadi Ghuweir:...wande
Een wandeling welke je in Jordanië absoluut niet mag overslaan is de Wadi Ghuweir Trail. Een prachtige wandeling van begin tot het eind. Het is een dagwandeling van in totaal zo’n 7-8 uur, maar de trail is vrij gemakkelijk. Het overgrote deel loop je in de schaduw en volg je een verfrissende stroom water. In het begin is het wat klauterwerk om door de prachtige en soms smalle kloof van zo’’n 2 meter (Siq) te komen, maar na zo’n 3 km wordt het allemaal vrij vlak. Na de rode siq volg je een stroom water met een continue veranderend landschap. Je komt langs hangende tuinen met palmbomen, varens en vochtige groenen mossen welke uit de rode canyonmuren komen en vele vele oleanders. Puur zuiver bronwater sijpelt uit de canyonmuren en op sommige punten kun je dit zelfs drinken. Je waant je in een tropisch paradijs Afstand: zo’n 18,5 km De wandelroute begint bij Mansoura in de buurt van Shobak en eindigt bij de Feinan lodge. Eventueel kun je de route ook andersom doen. Neem voldoende drinken mee zo’n 2 tot 3 liter p.p. en een lunchpakket. Aan het einde van de trail loop je een stuk in de zon, dus neem hier bescherming voor mee En nog een kleine tip, probeer je schoenen niet droog te houden, er komen stukken bij dat je toch door het water moet en droog hou je het niet. Je loopt dan van begin af aan een stuk gemakkelijker. [b]Let op[/b]: dit is een one-way route wat wil zeggen dat je een pick-up nodig hebt aan het einde van de trail om je weer terug naar het beginpunt of overnachtingsadres te brengen. Zelf hebben we de trail gedaan vanuit Wadi Musa (Petra) met een gids en zorgden voor transport naar het begin van de trail. Aan het einde van de trail werden we keurig opgewacht om ons terug te brengen. De beste tijd van het jaar: Je kunt de trail het gehele jaar bewandelen, maar laat je van tevoren goed informeren over eventueel hoogstaand water en/of overstromingen. Samenvattend een wandeling door een verborgen paradijs, prachtig!!!! Je zal er absoluut geen spijt van krijgen.
Lauca N.P., een...sch
Ga je noord-Chili bezoeken, vergeet dan zeker niet om het Lauca N.P. te bezoeken. Ben je niet met de auto, geen probleem, je huurt er ééntje voor ca. 4 dagen in Arica. Vanaf daar rijd je oostwaarts richting het dorpje Putre. Een fantastische weg, goed geasfalteerd, brengt je naar dit kleine plaatsje. Onderweg al behoorlijk klimmen, met prachtige berguitzichten en de bijzondere (komen verder enkel in een klein stukje Bolivia voor!) candalabre cactussen. Ben je uiteindelijk na 192 km. hoog gestegen, volgt de afdaling naar Putre. Hier bevinden zich meerdere overnachtingsmogelijkheden, maar wij kozen voor het mooie, aan de rand van het dorp gelegen, Terrace Lodge ( Circunvalacion 25, 1070000 CL Putre ; www. Terracelodge.com). Zou het wel even van te voren bespreken. Ze hebben slechts 5 kamers op de begane grond met eigen voorterrasje met bankje. Ontbijt is, bij de niet té hoge prijs inbegrepen. Wat verder belangrijk is te weten, en wij ook niet wisten, is dat daar in de hele omgeving géén benzine is te krijgen. Dus één keer over de altiplano rijden en leeg is de tank. Het mooie van deze lodge is, dat ze zelf benzine in huis hebben ( zelf gehaald uit Arica) en je daar kunt tanken. Zeer zeker een geruststellende gedachte. Putre is dan de uitvalsplaats voor een bezoek een het Lauca N.P., een fantastische altiplano met vicuna’s, Lama’s en Alpaca’s en een schitterende kleurrijke natuur met vele besneeuwde bergen, oude vulkanen en prachtige lagunes. Eerst kom je dan het mooie wandelgebied Las Cuevas tegen, al waar je een mooie rondwandeling kunt maken met mooie grotten, warmwaterpools en tussen de rotsen vele Viscachas, een soort groot konijn met een gekrulde staart. Rustig lopen, want de lucht is zeer ijl! Na 92 km. over een goede, geasfalteerde weg, kom je dan uiteindelijk bij het hoogst gelegen zoetwatermeer ( dus niet Titicaca is het hoogste!!) n.l. het Lago Chungará. Een fantastisch meer, vaak rimpelloos met daarachter de Parinacota vulkaan. In één woord schitterend. Onderweg ben je dan ook nog het miniscule dorpje Parinacota tegengekomen, een bezoekje meer dan waard. Mooie, authentiek geklede mensen, een prachtig oud kerkje en uitvalsbasis voor nog meer prachtige wandelingen. Wij hebben genoten in dit schitterende Nationaal Park en we kunnen je dit zeer aanbevelen.
Dicht bevolkte...voge
[i]Latrabjarg, een wens gaat in vervulling[/i] In 2011 bezochten we het westen en zuiden van IJsland. Er is zoveel te zien: de imposante watervallen en geisers, de vulkanen op [i]Snaefellsness[/i] en het ijsbergenmeer J[i]okulsarlon[/i], om maar een paar hoogtepunten te noemen. Mijn grootste wens om de puffins (papegaaiduikers) te zien op het eiland [i]Ingolshófdi[/i] in het zuiden kwam helaas niet uit. Het was een prachtige tocht, maar het weer was te slecht; de puffins zaten in hun holletjes of waren op zee. Dit jaar is het gelukt om niet alleen puffins, maar ook alken, drieteenmeeuwen, noordse stormvogels en zeekoeten van dichtbij te observeren. Je moet er wat voor over hebben, want je rijdt naar het uiterste puntje van de Westfjorden, naar de kliffen van [i]Latrabjarg[/i], door een verlaten gebied met soms zeer slechte wegen. De rotsen zijn 40 tot 400 meter hoog en strekken zich uit over een lengte van 14 km.Vanaf de parkeerplaats zie je, als het goed weer is, de [i]papegaaiduikers[/i] al zitten. Ze zijn tot op een halve meter te benaderen. Ga wel op je buik liggen, want de ondergrond kan zomaar afbrokkelen vanwege de vele holletjes die de puffins graven. Net onder de aarden toplaag nestelt de [i]noordse stormvogel[/i]. Hij is duidelijk herkenbaar aan zijn buisvormige neusgaten, waarin klieren zitten die het overtollige zout uitscheiden. In een bocht van de klif kan je nog verder onder de rand de [i]drieteenmeeuwen[/i] en [i]alken[/i] zien die daar nestelen. De meeuwen hebben kuikens, het voeren is een leuk gezicht: de ouders braken het voedsel op en het kuiken duikt diep de snavel van zijn moeder in om het op te eten. De [i]zeekoeten[/i] bouwen geen nest. Ze leggen hun ei op een richel van de rots. De eieren vallen er niet af omdat ze peervormig zijn. Ze hebben prachtige kleuren en ze zijn allemaal anders. De ouders herkennen hun eigen ei aan het vlekkenpatroon. In de supermarkt van [i]Patreksfördur[/i] zijn ze zelfs te koop. Overnachten in Hotel [url="www.latrabjarg.com" target="_blank"]Latrabjarg[/url], een voormalige school. De eetzaal is de vroegere toneelzaal. [i]Wil je niet zo ver rijden[/i]? Op het schiereiland [i]Reykjanes[/i], ten zuidwesten van Reykjavik vind je de vogelrots [i]Krysuvikurberg[/i], op Snaefellsness de rotsen bij o.a [i]Hellnar[/i] en natuurlijk[i] Ingolshófdi[/i] (het is niet altijd slecht weer) [i]Let Op[/i]: De vogels komen alleen van eind mei tot eind juli aan land om te broeden, de rest van het jaar zitten ze op zee.
Mekong Floating House
Wil je echt eens iets anders dan een standaard hotel? Wil je echt rust en verwend worden? Of wil je gewoon niet gevonden worden? Ga dan naar de Mekong Floating House in My Tho, Vietnam. Deze geweldige accommodatie bevindt zich in een rustige omgeving in de Mekong rivier met fantastisch uitzicht op de zonsopgang en –ondergang. De vijf huisjes zijn gebouwd op tonnen die drijven in de Mekong rivier en zijn ruim en praktisch ingericht met een eigen toilet en douche. Op de veranda wordt elke ochtend ontbijt geserveerd door zeer vriendelijk personeel. De veranda’s van de huisjes hebben geen uitzicht op elkaar, zodat je echt het gevoel hebt dat je het rijk alleen hebt. Overdag kun je allerlei tripjes naar o.a. de floating markets doen, die de beheerder meneer Kim voor je kan organiseren. Meneer Kim spreekt vloeiend Engels en Frans en is zeer geïnteresseerd in zijn gasten en doet ook alle moeite om het je naar je zin te maken. Elke dag gaat hij samen met zijn vrouw (de kok) naar het dorp via water en scooter om de meest verse ingrediënten in te slaan voor het avondmaal. Je kan dineren ‘aan land’ in het restaurant of je kan ervoor kiezen dat het wordt geserveerd op je veranda. Dat laatste kan ik je zeker aanraden! Elke avond kun je voor slechts $ 10 genieten van een zesgangen menu van typische Vietnamese gerechten zoals: gefrituurde krab, fresh springrolls - verse rauwe loempia’s, Bánh xèo – gevulde pannenkoek met vlees, taugé en verse kruiden en natuurlijk rijst met warme gerechten. Tevens is er een collectie van Vietnamese wijnen die echt heerlijk zijn! Deze locatie is wat moeilijk te vinden, dus vooraf contact via de email of telefoon (vxkimma@hcm.fpt.vn / +84903835162) met meneer Kim is aan te bevelen. Vanaf Can Tho is het ruim een uur rijden naar Ben Tre. Daar kun je met meneer Kim afspreken om je voor 250.000 dong (€ 10) met de boot te laten afzetten bij de accommodatie op Turtle Island, Con Quy, 5 Quoi Hoa Tay, Quoi Son Ward, Chau Thanh District, My Tho. Wanneer we terugdenken aan Vietnam, is dit een van de momenten die als eerst bij ons opkomt. En als we nog eens in de gelegenheid zijn om richting Vietnam te gaan, is dit een locatie en accommodatie die we zeker weer zullen boeken.
Op Harrytur!
Als je in Noorwegen zegt dat je op [i]Harrytur[/i] gaat weet iedereen (alle Noren en Zweden dan) waar je het over hebt. Je gaat dan namelijk [i]"på tur[/i]" (op reis) naar Zweden om inkopen te doen. Het doel van deze reis is om zoveel mogelijk spullen (met name alcohol, sigaretten en vlees) voor zo weinig mogelijk geld in te slaan. De naam Harrytur is niet heel positief ontstaan. In 2002 had de toenmalige minister van landbouw (Lars Sponheim) het over "Harry" die gaat winkelen in Svinesund in Zweden. De voornaam Harry wordt in Noorwegen ook wel als slang gebruikt. Dan zou het zoiets als; ordinair, smakeloos betekenen. De meeste Noren trekken zich er niets van aan. Het kan tot wel 40 % schelen! Veel Noren gaan dus voor vlees, vis en sigaretten, maar ook voor het uitgebreidere aanbod aan luxe en biologische producten. Het hele winkelgebied lijkt wel ingericht te zijn op het ontvangen van de Noren.In bijna alle rekken is op het prijskaartje ook in het klein de Noorse prijs te vinden en aan de kassa vraagt men vaak: "Wilt u met Noorse of Zweedse kronen betalen?". Voor Nederlanders is een Harrytur aantrekkelijk als je een kusttour maakt langs de westkust van Zweden Malmö-Göteborg (Bohuslän) (ten westen van de E6), om daarna over te steken bij Svinesund naar Oslo om verder te trekken langs de zuidkust van Noorwegen (aanrader, o.a. Lysekil is prachtig) Je meegebrachte voorraad uit Nederland is dan al lang op, dus je kunt voordat je naar Noorwegen gaat op Harrytur naar [i]Nordby[/i], een groot winkelcentrum op een uur rijden van Oslo. [url="http://www.nordby.se/" target="_blank"]http://www.nordby.se/ [/url] [i]Hoe kom je er?[/i] Neem vanaf de E6 de afslag Strömstad (of ga binnendoor, eigenlijk veel leuker), sla af naar [i]Hogda[/i]l en je ziet vanzelf de borden Nordby. [url="http://nordby.se/Resa-bo/Resa_med_bil" target="_blank"]http://nordby.se/Resa-bo/Resa_med_bil[/url] Hou wel rekening met de [i]douanevoorschriften[/i] voor alcohol en sigaretten; er kan gecontroleerd worden!
Kleur op Mount...Reve
Revelstoke NP dat bestaat uit regenwoud met ceder- en pijnbomen, toendra en alpenweiden (Britisch Colombia) mag op RR best een speciale vermelding krijgen. Vaak wordt het samen genoemd met Glacier NP, de parken liggen aan dezelfde highway maar zijn heel verschillend. Rijd je door Revelstoke NP via de TransCanada Highway (via Glacier NP), dan kun je korte boardwalks bewandelen. Een van de trails is de Skunk Cabbage Trail, een prachtig moerasachtig gebied. Er leven bevers, muskusratten en veel verschillende soorten vogels (mei en juni zijn de beste maanden om hier vogels te zien). De andere trail is de Giant Cedars Trail een sprookjesachtig regenwoud met indrukwekkende 600 jaar oude cederbomen, mossen en varens. Voor beide trails heb je minstens een uur nodig en beginnen aan de TransCanada Highway. De trails zijn kort maar o zo mooi! Ben je aangekomen bij het plaatsje Revelstoke dan kun je hier de “Meadows in the Sky Parkway” (26 kilometer) nemen naar de top van de 1938 meter hoge Mount Revelstoke. Onderweg passeer je diverse klimaatzones. Het laatste stukje naar de top (2 km) dien je te voet te gaan of je maakt gebruik van de shuttle service, tussen 10.00 en 16.20 uur. De parkway is geopend van eind mei tot oktober, maar het laatste gedeelte naar de top is vaak pas open vanaf midden juli tot eind september. Op het hoogplateau zijn eenvoudige trails te bewandelen naar bloemenweiden, uitzichtpunten en bergmeertjes door zowel de subalpiene en alpine toendra zones. In het gebied leven o.a. grizzly, bruine beren, kariboes, coyotes en elanden Indien je in de juiste periode bent (august/september) dan zijn de alpenweiden vol van kleur door schitterende wilde bloemen. Wij waren verwonderd over zoveel kleurenpracht. Om naar de top te komen, rustig rond te kijken, van de spectaculaire uitzichten te genieten, trails te bewandelen heb je minstens 3 uur nodig. Overnachten kun je in Revelstoke, een stadje wat ligt in een bergachtige omgeving. We hebben zelf echter een aantal nachten geslapen in het plaatsje Golden. Een goede uitvalsbasis voor 3 nationale parken: Mount Revelstoke NP, Glacier NP en Yoho NP. Alle informatie kun je op onderstaande site vinden, check van te voren ook even het trail condition report. [url="http://www.pc.gc.ca/eng/pn-np/bc/revelstoke/activ/activ7.aspx" ]www.pc.gc.ca/eng/pn-np/bc/revelstoke/activ/activ7.aspx[/url] Wij vonden het een kleurige en diverse verrassing en zeer de moeite waard! De link werkt helaas niet bij iedereen (even knippen en plakken).
Mijn persoonlijke...t
Ik ben dol op reisgidsen met een top 10, hoogtepunten die je niet mag missen. Dat beperkt de eerste keuzestress, al moet je natuurlijk ruimte laten voor onverwachte verrassingen. Daarom na ruim 3 weken Vietnam mijn eigen top 10, in de reisrichting van zuid naar noord. 1. Een boottocht vanuit My Toh in de Mekongdelta richting Ben Tre, over grote wateroppervlaktes maar ook door kleine kanalen met tunnels van palmbladeren, met stops bij (fruit)boomgaarden en een kokossnoepgoedfabriekje. 2. In Ho Chi Minh City (Saigon) verrukkelijk eten bij Phô’ Cô, “Ancient Town”, 211 Ter Dieu Bien Phu St., in district 3 vlakbij het Le Van Tanpark, op loopafstand van ons hotel, maar taxi’s (met meter) zijn niet duur. 3. Gebruik maken van de "brommertaxi”, achterop een brommertje, de eerste keer wat griezelig, maar daarna heel efficiënt. 4. Een dag fietsen door Nha Trang, onder meer naar de vissershaven. Het verkeer went snel. Meer algemeen: huur in Vietnam een fiets, ook rond Hoi An kun je leuk fietsen. 5. De reis van Nha Trang naar Quy Nhon over highway 1, door een prachtig afwisselend landschap. Alle beelden die je met Vietnam associëert komen langs: schitterende zandstranden en baaien met vissersdorpen, brede dalen met rijstvelden vol strohoeden en waterbuffels, meren met waterhyacinten, eenden, vissersboten,… 6. Kookles in Hoi An. Verschillende restaurants bieden kookles aan. Ik kookte bij Ms Anh, een klein restaurantje in een verscholen straatje iets buiten het centrum (Day&nightrestaurant, 42 Tran Cao Van). 7. Altijd en overal, ook bij het ontbijt, pho eten, de traditionele rijstnoedelsoep met rundvlees, kip of seafood, het nationale lievelingsgerecht, stilt tegelijktijdig de honger en de dorst. 8. De Citadel/keizerlijke stad, en de keizerstombes van Hue. Deels erg vervallen, maar deels ook mooi opgeknapt, krijg je toch een indruk van de macht en de grandeur van het Vietnamese keizerrijk. 9. Een gecombineerde jeep-/wandeltocht vanuit Sapa naar de omringende bergdorpen. Kleurig geklede mensen die ploeteren voor een bestaan in een onherbergzaam gebied. 10. Een voorstelling van het waterpoppentheater Thang Long in Hanoi, bij het Hoan Kiemmeer. De voorstelling duurt drie kwartier en is echt heel leuk, het plezier spat eraf. Wel zit je als lange Hollander wat klem in de krapbemeten stoeltjes. Vooraf eten of achteraf borrelen bij Avalon, met dakterras met uitzicht op het Hoan Kiemmeer.
Touroperator...Madaga
Wij hebben onze reis door Madagaskar laten organiseren door Ramartour (www.ramartour.com). Deze touroperator wordt geleid door Jonah en zijn Nederlandse vrouw Wendy. Je kunt dus makkelijk in het Nederlands communiceren. Ze hebben een aantal voorbeeldreizen op hun site staan die je naar eigen inzicht kunt aanpassen. Je kunt kiezen of je in standaard of wat luxere hotels wilt slapen. Eventueel kun je ook een gids huren die jou de hele reis begeleidt. Zelf hebben we een combinatie van de oost-, west- en zuidtour gemaakt. Wij hebben een onvergetelijke reis gemaakt door dit prachtige en nog niet zo toeristische land.
Goedkoper reizen door
Voor wie wel eens door de VS rondreist zijn de volgende tips wellicht handig om geld te besparen en je reis leuk en betaalbaar te houden: - Als je door meerdere National Parks gaat komen koop dan bij het eerste park waar je komt de Natinal Park Pass. Deze is 80 dollar en dat heb je er snel uit als je een aantal parken bezoekt. - Haal bij elke supermarkt waar je boodschappen doet eerst een klantenkaart bij de servicebali. Die zijn gratis en besparen echt heel veel geld - Haal sowieso een koelbox. Een goedkope van 5 dollar die van piepschuim gemaakt is, is prima voor een rondreis van 3 weken. Het scheelt als je lekker je eigen lunchdingetjes bij je hebt - Zet een tray met 30 flesjes water voor 3 dollar in je achterbak. Scheelt behoorlijk als je niet in de hitte elke keer een flesje van 1,50 dollar bij een stalletje hoeft te halen. - Boek je auto op www.usareisen.de, gegarandeerd de goedkoopste en zeer betrouwbaar! - Boek hotels via Priceline.com
Kalahari Bush Breaks
Op de voorlaatste dag van onze vakantie hebben we gekampeerd bij [url="http://www.kalaharibushbreaks.com/location.html" target="_blank"][b]Kalahari Bushbreaks[/b][/url], 26 km van de grens met Botswana en zo'n 270 km van het vliegveld van Windhoek gelegen, een prima [u]tussenstop[/u] wanneer je terugreist vanuit Botswana of doorreist naar dit land vanuit Namibië. Wij reisden met een 4x4 auto met daktent erop en kozen voor een wat luxere, ruime plek met electra en dichtbij een prima verzorgd toilet/douchegelegenheid. Je kunt ook kiezen voor goedkopere eco-kampeerplaatsen of duurdere lodges. De plekken zijn ruim opgezet dus last van de buren zul je niet snel hebben. Onze campeerplek keek uit op een waterhole. Rond een uur of 4 (eerder is het eind oktober nog te warm, dus minder kans op het zien van dieren) hebben wij een 2 1/2 uur durende [b]wandeling[/b] gemaakt door dit glooiende landschap. De plattegrond is gratis te verkrijgen bij de receptie en het pad is duidelijk aangegeven. Het grappige was dat de hond van de eigenaars, Dina, een golden retriever, de hele route meeliep. Ondanks dat wij hier aan het eind van het droge seizoen waren, is de natuur in dit woestijngebied toch wel fraai. We hebben [i]bijzondere bloemen en planten [/i]gezien en daarnaast [i]kudu's, diverse vogels en mountainzebra's[/i]. Op de route zijn ook diverse [u]schuilhutten[/u] waar je dieren kunt spotten. Bijzonder zijn de [u][b]Bushman graveringen[/b][/u] waarvan sommige geschat worden op [i]5000 jaar oud [/i]en waarvan Italiaanse archeologen soortgelijke hebben gezien in Zimbabwe, Egypte en Italië. Dit zet de huidige theorie over de evolutie van de beschaving op zijn kop, nl. dat volken vanuit Afrika via de binnenmeren trokken i.p.v. langs de (gevaarlijker geachte) zeeën. 's Avonds hebben we heerlijk gegeven in het restaurant (van tevoren even reserveren). Het [b]zuid-afrikaanse buffet [/b]bestond uit rollade van kudu, pompoenkoekjes, in knoflook gemarineerde aardappelen, groente in zoetzure saus, een salade en als toetje chocoladecake met vanillesaus. Erg lekker, betaalbaar en van goede kwaliteit. Tijdens het eten keken we uit op een [i]verlichte waterhole [/i]en dus genoten we ook van de silhouetten van kudu's en de bat eared fox. Het restaurant, de receptie, lodges en het huis van de eigenaren zijn heel fraai gebouwd, niet verrassend want de man des huizes is dan ook van oorsprong [u]architect[/u]. De eigenaresse is buitengewoon vriendelijk. Naast wandelroutes is er ook een [i]parcour[/i] waar je met je [i]4x4[/i] auto doorheen kunt. Hier kozen wij niet voor gezien de autopech die we eerder al hadden ondervonden.