Moraimavdf
Ook in eigen land kan
Ook in eigen land heb je verrassende plekken om er even tussenuit te zijn. Dit is Scheendijk bij het plaatsje Breukelen in Midden-Nederland. Je kan bij deze huisjes alleen per boot komen (of met de drone uiteraard). Een paar weken geleden was het eindelijk zover. Ik woon zelf in Utrecht en ben verschillende keren heen en weer gereden om te kijken of er al bladeren rondom het huisje lagen. Dit was eindelijk het geval en ik kon de gedroomde foto maken die ik al een tijd wilde maken!
Congost de Mont Rebei
Gisteren plaatste ik een foto van een trappenstelsel aan een loodrechte wand op de wandeling van Congost de Mont Rebei. De weg hiernaartoe voert langs een wandelpad dat is uitgehakt in de rotsen. Het pad kent geen afzetting. Het enige houvast dat je hebt is een stalen kabel die in de rotswand bevestigd is. Hier en daar is het pad best wel smal zodat je even moet wachten als er tegenliggers aankomen. Naar beneden toe kijk je in een diep ravijn waar kano's als speelgoedbootjes varen.
Anemoon close-up en..
Hier zie je verscholen tussen de tentakels van de bubble tip anemone een baby anemoonvisje. De anemoon biedt deze visjes bescherming tegen roofvissen. De anemoonvisjes op hun beurt houden hun host vrij van oa parasieten. De vorm van "samenwerking" wordt ook wel symbiose genoemd.
Grote Burgermeester
Dit portret van grote burgermeester maakte ik in de haven van Den Oever. Het is een soort die niet veel in Nederland te zien is. Deze meeuwen soort lijkt veel op de mantelmeeuw maar hij mist het zwart in de veren. Daardoor is hij bijna egaal wit. Het mooiste is dat deze op de cover van het boek Birk staat van Jaap Robben. Iets waar ik best trots op ben.
Ongelofelijk...schouw
Ik ben niet snel echt onder de indruk maar bij deze aanblik viel mijn mond open van verbazing toen we op een ochtend tijdens onze skivakantie in Serfaus de eerste gondel en lift naar de Plansegg pakten. In het dorp en tijdens de tocht omhoog was de hemel grauw en sneeuwde het. Op de top aangekomen draaiden we ons om, klaar om de skihelling te gaan afdalen. Vol verbazing stopten wij en - iedereen die uit de lift kwam - om te kijken naar dit ongelofelijke schouwspel. Beneden het wolkendek sneeuwt het en boven het wolkendek is een strakblauwe hemel met een stralende zon! Twee werelden in één foto, met elkaar verbonden door een enkele zonnestraal. Door een gat in het wolkendek schijnt deze gouden zonnestraal op de skipiste. Dit fenomeen zorgde ervoor dat je tussen de glinsterende sneeuwvlokken naar beneden skiede, alsof er allemaal glitters om je heen in de lucht zaten. Echt een beleving om nooit te vergeten! Gelukkig had ik deze dag mijn fototoestel bij mij omdat ik een paar mooi foto's wilde maken van mijn dochter. Wat een geluk! En wat kan wintersport toch geweldig zijn!
Palau rots eilandjes
Duiken in de wateren van het eilandstaatje Palau stond al heel lang op mijn zogenoemde bucketlijst. Het duiken was geweldig en Palau maakte zijn reputatie als top duikbestemming dan ook zeker waar. Veel haaien en groot spul gezien. Ook vanuit de lucht is Palau erg mooi. De vele rotseilandjes met hun kleine strandjes en koraalriffen zijn vanuit een vliegtuigje extra goed te zien.
Verenigde Staten • Los Angeles
Verenigde Staten • Los Angeles
File !
Het is ook overal hetzelfde, file, file, file ! Ook hier richting L.A. ontkom je er niet aan, maar het is toch wel genieten door de prachtige natuur rondom je heen. Je verveelt je niet !
Het castelo !
Lissabon is echt een stad om lekker wandelend door te struinen. Je ziet en proeft dan veel meer van de stad en het dagelijkse leven. Natuurlijk neem je ook een keer de tram. Om het meegemaakt te hebben. Het Castelo de Sao Jorge moet je een keertje bezocht hebben. We zijn wandelend naar het kasteel gegaan. Een hele klim, maar dan heb je ook wat. Daar heb je een prachtig uitzicht over de hele stad en je kunt er heerlijk wandelen want het is groter dan je denkt. Ga in het voorjaar, dan zijn de bomen allemaal nog fris groen !
Bena
Van het bezoeken van dorpjes zoals op de foto gaat mijn hart altijd een beetje sneller kloppen. Vaak gelegen in de middle of nowhere en alleen bereikbaar via een hele slechte weg. Waarbij ik dan toch elke keer weer versteld sta dat er op deze planeet nog mensen leven met zo'n traditionele levensstijl. Waarbij het behouden van hun eigen cultuur en tradities nog steeds belangrijk is. En natuurlijk staat de tijd daar ook niet helemaal stil en werken mensen of gaan kinderen naar school in een grotere plaats. Dit doet alleen de vraag nog reizen " hoelang kunnen we van dit soort volken nog genieten".
Kolibries spotten in.
Het nevelwoud van Monteverde staat bekend om de grote hoeveelheid dieren die je kunt spotten, tijdens een wandeling door het park. De kolibrie stond hoog op m'n lijstje en tijdens mijn wandelingen, heb ik ook enkele exemplaren mogen spotten. Het fotograferen is dan een stuk lastiger omdat ze meestal op grotere afstand zijn en zeer snel bewegen. De oplossing is een kolibrietuin, meestal in de buurt van een andere attractie (die van mij was naast de zipline). Hier hangen vele voerbakjes met suikerwater en staan er planten om de vogels aan te trekken. Het zijn nog steeds wilde vogels die in het nevelwoud leven, dus er is geen garantie. Maar ik had zeker wel 40 vogels rond zoemen in deze tuin, waar je ze met een beetje geduld vrij dicht kunt benaderen. Vele foto's zullen mislukken, maar deze foto was een uitzondering.
Sundowner in het...Ka
Onderweg van Lüderitz naar Sossuvlei besloten we enkele dagen te verblijven in en rond het Namib Naukluft National Park. Deze desolate omgeving verbaasde ons meer dan eens... Onze eerst nacht brachten we door in het Kanaan N/a`an ku sê Desert Retreat. We hadden hier één van de prachtige kampeerplekjes gereserveerd met een prachtig uitzicht op de weide grasvlakte. Rond 16u kwam de enige gids ons oppikken voor een sundowner doorheen het beschermde gebied. Onderweg kwamen we stokstaartjes tegen, oryx en verschillende kokerbomen. Doordat je in dit gebied niet zelf mag rondrijden ligt alles er vredig bij. De weinige zandwegen slingeren prachtig doorheen het weidse landschap. In de gloed van de zonsondergang kleurt alles mooi goud. Met een lekkere wijn in de hand is de avond compleet!
´Afgelegen paradijs´
Het Raja Ampat archipel in West-Papoea bestaat uit 1600 eilanden die bijna allemaal onbewoond zijn. De oppervlakte is 50.000 km2. Na een onvergelijke duik bij ´Fam Wall´ en nadat we Pianemo view hebben gezien, stopte de kapitein de boot zonder aankondiging in een paradijselijke baai midden op zee. Wat een verrassing! Na de lunch op het strand was er gelegenheid om te zwemmen. Vanuit een kleine uitkijktoren heb je prachtig zicht op deze baai. Raja Ampat is de nummer één duikplek van de wereld: 80% van alle bij mens bekende koraalsoorten kun je hier vinden en meer dan 1300 soorten vis. De soorten koraal en de grootte van de vissen hebben we nog nooit ergens anders gezien (google gerust eens Napoleonfish en bumb head fish). De duikbriefing die we kregen van de locals bestond uit een tekening in het zand, ondersteund met de woorden ´you have BCD, mask and fins?´ en ´current that way, we go this way´. Goed verhaal, lekker kort. Prachtig toch?! Het verblijf in een homestay is primitief: spinnen en kakkerlakken in de douche, drie verzorgde maaltijden rijst met vis per dag. We houden er zo van en voelen ons het gelukkigst als we op blote voeten rond kunnen lopen. Soms voelden we de tranen opwellen in onze duikbrillen tijdens het snorkelen, omdat we op zo´n fantastische plek op aarde zijn. De laatste dagen sliepen we bij een lokale familie in een hutje boven het water. De maaltijden werden gekookt met pannen op een houtvuur. De man die ons wegbracht naar het vaste land met zijn boot, moest een traantje wegpinken toen hij ons uitzwaaide. Raja Ampat is een prachtige locatie buiten de gebaande paden en een uniek beschermd gebied: het vissen met dynamiet en het vissen op haaien is verboden. Vanuit Makassar gaan er meerdere keren per week vluchten naar Sorong, West-Papoea. Met een scooter kun je je naar de haven laten brengen, waar je boottickets naar Waisai kunt kopen. In Waisai koop je een marine park fee waar je een prachtige button met een foto van dit unieke gebied bij cadeau krijgt. Dat is een leuke souvenir om mee naar huis te nemen! Meerdere homestays op Raja Ampat bieden aan om je in Waisai op te halen. Kijk voor meer informatie over de homestays op www.stayrajaampat.com
Vroege vissers in...T
Na een bezoek aan de Earth Peaks overnachten we in het kleine stadje Tulin, in een eenvoudig hotel met zeer vriendelijke eigenaars. De volgende ochtend ben ik vroeg op, het is nog grijs en ik loop de trappen op naar het dakterras. Vanaf hier heb ik een mooi zicht op het nabijgelegen meer. Een echtpaar is al vroeg met hun bootje het meer op gegaan om de netten te controleren. Het levert een mystiek beeld op........
De avond valt over Al
De avond valt over Al Hamra, een 400-jaar oude stad aan de zuidelijke hellingen van het Akhdar gebergte. Ten noord-oosten van dit stadje ligt Jebel Shams, de hoogste berg van Oman, en de rit er naar toe meer dan waard. Ook kun je vanaf hier off-road naar Nakhal fort of Al Rustaq fort. Hoog op de helling, 8 km van Al Hamra over een gravelweg, ligt het luxueuze Hotel The View. De naam zegt alles!
Italië • Calabrie en Basilicata
Italië • Calabrie en Basilicata
Arco Magno
Recent hebben we een week rondgereden door Zuid-Italië. In Calabrië stikt het van de mooie stranden. Een van de mooiste is deze, Arco Magno, in de buurt van San Nicolla Archella. Het is enkel te voet (ongeveer 20 minuten klauteren) of per boot bereikbaar, waardoor het er heerlijk rustig is. Het is ook een mooie plek om de zonsondergang te bekijken, wanneer de zon langzaam zakt en door de rots voor het strand heen schijnt. Daarna snel terugklimmen voor het weer donker wordt :-)
Landschap Brahmaputra
De Brahmaputra fascineert me, intrigeert me, imponeert, frustreert. In geen artikel, verhaal of verslag over deze rivier ontbreekt het woord machtig. De mighty Brahmaputra, de machtige Brahmaputra en soms doet iemand meer moeite: de majestueuze Brahmaputra. De rivier overweldigt, ik heb er de afgelopen jaren bijna 10 weken op en over en naast gereisd, geslapen, gevaren, gewandeld. En ja, ook gevreeën, genoten en gewoon leker gezeten. Ik probeer de rivier vast te leggen, op beeld over te brengen wat ik zie, wat ik beleef, wat ik voel, wat deze stroom betekent. Ik probeer. Probeer. Probeer. Vanuit de lucht, mooie plaatjes, kleurijke zandbanken, bruintinten met streepjes groen. Ik probeer, groothoek vanaf de grond, uitlopers van de Himalaya op de achtergrond. Ik probeer maar de essentie, wat is deze rivier, wat maakt en breekt en betekent hij. Dat wil ik vangen. Onze laatste dag, van onze laatste trip. We spelen, we dollen, rollen met camera's op de grond. Wij, Carina en ik en Pralay en Nripen. Vier vrienden, uitgelaten pubers van 50 en net iets jonger. Het fijne zand van de zandbank tussen onze tenen, in ons haar. In de verte naderen twee stipjes. Tergend langzaam naderen ze. Een kwartier verstrijkt en nog één en nog een stukje van het derde. Een half uur later varen wij ze voorbij. Onverstoorbaar lopend. Twee vrouwen met het zand tussen hun tenen, in hun haar, in hun genen. Kilometers lang trekken zij hun bootje voort met de vangst van de dag. En wat brandhout. En dat elke dag. Dat is wat deze foto voor mij is. Het eindeloze grote lege landschap van zand en water, van licht en mist en een hoge hemel en wind en die taaie mensen die daar hun schamele kostje bij elkaar scharrelen. Het landschap van die machtige, ongrijpbare Brahmaputra. Twee mensen en een streep zand en een overweldigende leegte.
Als in water zo vlug
Een reis naar Antarctica is fantastische ervaring als je van sneeuw, ijs, desolate landschappen en enorme gletsjers houdt. Het is niet iedereen gegeven om dit te mogen bezoeken en daarom is het koesteren hiervan des te belangrijker. Na een onbeschrijflijke reis te hebben gemaakt was het laatste punt wat we aandeden Deception Island en Yankee harbour. Een reis vol met immense gletsjers, prachtige landschappen, niet te bevatten uitzichten en een fantastisch reisgezelschap. maar ook de lezingen over de ontwikkelingen van de opwarming van de aarde hebben een diepe, zei het, aangrijpende indruk gemaakt. De fauna is nog volop aanwezig maar het meest aandoenlijk blijven toch wel de pinguïns. Ik wilde erg graag een uit het water springende pinguïn fotograferen. Het heeft me vele shots gekost maar uiteindelijk gelukt om deze snelle rakkers vast te leggen. Hoe onhandig ze op het land zijn des te magistraler zijn ze in het water.
Mursi man Zuid...Ethi
Mursi man Zuid Ethiopie. Tijdens onze reis bezochten we verschillende dorpen. Het is dan goed kijken tijdens het fotograferen naar houding en de ogen. Pas bij thuiskomst begint het nagenieten achter de computer.