Na de overweldigende Victoria Watervallen gezien te hebben, vertrekken we naar Kasane om daar de volgende ochtend opgehaald te worden door onze gids voor een 10 daagse trip door al het moois wat de bu... Lees meer
Miller
Autohuur 4x4 'kleine.
[i][b]Een 'tegenvaller' van ruim €1600[/i]...[/b] Ik heb even gewacht met het plaatsen van deze tip, de emotionele wond moest even helen. In ruim 3 weken tijd hebben we een rondreis gemaakt door Namibië en Botswana in een [u]4x4 auto[/u] met daktent. Deze individuele reis hadden we geboekt bij Out in Africa, die[b] KEA Campers[/b] als 4x4 verhuurmaatschappij had gecontracteerd. De reisdocumentatie (incl. route-beschrijving) vooraf was prima, maar achteraf hadden we ons beter moeten laten [i]voorlichten[/i] over de 4x4 huurauto. In Windhoek aangekomen besloten we uit voorzorg alle [i]eigen risico[/i] af te kopen (ik meen tegen ca. 30 euro per dag, dus niet echt goedkoop). Op dag 4 nabij Swakopmund, op weg naar de beroemde Welwitchia plant, begaf de koppeling van de auto het. We moesten worden weggesleept en hebben anderhalve dag moeten wachten op een [b]vervangende auto[/b]. De [u]communicatie[/u] met KEA Cars verliep ronduit slecht, diverse keren zijn we voorgelogen over het tijdstip waarop de vervangende auto zou worden afgeleverd, ook heeft Out in Africa hierin weinig kunnen betekenen. Afgezien van een [i]dure telefoonrekening[/i], een [i]extra hotelovernachting[/i], de noodzaak om onze route aan te passen (de pelsrobbenkolonie gemist hierdoor), kregen we na afloop een [b]EXTRA rekening van ruim €1.600 [/b], [u]ondanks afkoop van eigen risico[/u]. Had de koppeling het op dag 3 begeven hadden we geen kosten gehad. Ondanks pogingen tot onderhandelen bleef de verhuurmaatschappij erbij dat de schade onze schuld was. Hoe bewijs je het tegendeel? Niet dus. Ook hebben ze geprobeerd de extra kosten voor terugkomst al van mijn credit card af te schrijven, wat niet lukte vanwege mijn limiet. Van deze 1600 euro bleek 1000 euro betrekking te hebben op vervoer van de vervangende auto en terugbrengen van de defecte auto, al met al berekend over ruim 900 km. Het tarief per kilometer was bijna 3x zo hoog als hetgeen KEA in Zuid Afrika rekent. Resumerend een 5-tal [b]tips[/b]: 1) vraag voor het afsluiten van je reis het contract met[i] algemene voorwaarden[/i] van de verhuurmaatschappij; 2) ga niet in zee met KEA campers (stuur me een berichtje op mijn profielpagina indien meer details gewenst); 3) kies voor een verhuurmaatschappij die [i]meerdere vestigingen[/i] in Namibië heeft (minder kosten voor vervangende auto), dit is bijvoorbeeld het geval bij Avis, zij hebben ook 4x4's (niet zeker of ook daktenten, vraag dit na); 4) overweeg een personenauto i.p.v. 4x4; 5) verhoog NIET de limiet op je creditcard maar zorg dat je over een 2e creditcard beschikt.
Slapen in een...Haven
[url="http://www.vuurtoren-harlingen.nl" target="_blank"]www.vuurtoren-harlingen.nl[/url] heb je zin in een hele bijzondere overnachting op hoog niveau ? boek dan De Havenkraan van Harlingen...... via 2 liften brengen je naar boven naar het voormaligee machinehuis....nu in design spullen ingericht met allerlei futuristische snufjes. Ook al is de ruimte beperkt - je kunt hier slapen - zitten en badderen in een heus stortbad voor twee - als je een trapje hoger gaat kun je zelf de knuppel ter hand nemen en vijfenzestigduizend kilo staal in beweging zetten - zo heb je uitzicht over Harlingen of op de Waddenzee - deze unieke logeer locatie is erg in trek dus reserveer tijdig......... Adres De Havenkraan: Dokkade 5 te Harlingen - tel 0515 54 05 50 Harlingen is een van de Friese Elfsteden met prachtige pakhuizen en maar liefst 500 monumenten en je kunt er ook heerlijk winkelen en uit eten gaan....... (de meeste tekst heb ik overgenomen uit een oude "Buitenleven" van sept./okt. 2004 )
Marokko • Zuid Sahara en oases
Marokko • Zuid Sahara en oases
Voel je kasteelheer..
Hotel Kasbah Tombouctou ligt bij Merzouga in Marokko en je stapt als het ware vanuit je hotelkamer in het warme zand van de Sahara. Het is een prachtig kasteel-achtig gebouw met toren en een zeer speelse architectuur. Dat straalt het hele gebouw ook uit en zeker ook de kamers. Je voelt je een beetje kasteelheer als je door de enorme poort komt, die is gevormd door twee enorme dromedarissen. Ook vanuit de zandduinen kun je het kasteel.... euh hotel prachtig zien liggen. Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de gouden zandduinen van de Erg Chebbi. Je kunt prachtige wandelingen maken vanuit het hotel en en natuurlijk zijn er ook tochten mogelijk met 4x4 terreinwagens en niet te vergeten, de trouwe schepen van de woestijn, de dromedarissen. De zonsopkomsten en zonsondergangen zijn adembenenemd mooi. Verder is er een mooi zwembad en het eten is er geweldig. De rust die het geheel uitstraalt is heerlijk, bijvoorbeeld een verademing als je net uit Marrakech komt. En verder ook heel belangrijk: niemand dringt zich aan je op en als je zegt 'nee bedankt' (la sukran) dan is het ook goed en duidelijk. Kijk voor meer info op de site van de xaluca groep: http://www.xaluca.com.
Boottocht over de Cha
Om Bangkok van een heel andere kant te zien, moet je zeker eens een boottocht maken op de Chao Phraya rivier. De Chao Phraya rivier kronkelt als een slang door Bangkok en is de ware levensader van de stad. De ‘rivier der koningen’, zoals Koning Rama I de rivier noemde, heeft een rijke geschiedenis en nog steeds maken ruim 50.000 mensen dagelijks gebruik van de boten op de rivier. De rivier begint in Centraal-Thailand en loopt vrijwel noord-zuid naar Bangkok en de Golf van Thailand over een afstand van 370 kilometer. Voor toeristen die Bangkok vanaf de Chao Phraya rivier willen ontdekken en via de rivier naar allerlei bezienswaardigheden willen gaan, is vooral de 'Chao Phraya Tourist Boat' aan te bevelen. Deze boten worden sinds 2003 gebruikt en varen naar negen pieren in de buurt van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Bangkok. Je kan afstappen waar je wil, afhankelijk van de bezienswaardigheid die je wil zien. Om van deze boten gebruik te maken, moet je een 'river pass' kopen: deze is één dag geldig en je mag op die dag zoveel de boot nemen als je wil. Ze vertrekken om het half uur, zijn goedkoop (150 Baht) en je zit nooit in de file. Voor meer gegevens: http://www.chaophrayaexpressboat.com/en/tourist/
Lucknow; de perfecte.
In februari/maart van dit jaar heb ik ivm een project 3 weken verbleven in de hoofdstad van Uttar Pradesh, Lucknow. Voordat ik ging heb ik wat mensen naar hun mening gevraagd over deze middelgrote stad in het noorden van India. De meningen waren niet echt positief. Shit-hole was de meest genoemde term.... Maar ik kwam er achter dat er voldoende redenen zijn om Lucknow (precies in het midden tussen de drukbezochte steden Agra en Varanasi) met een bezoekje te vereren. Naast het feit dat het een aardig en schoon centrum heeft met veel leuke winkels, zijn er 3 grote attracties die Lucknow de moeite waard maken. 1. [url="http://www.lucknow.org.uk/tourist-attractions/british-residency.html" target="_blank"]Residency[/url]; een complex vol ruïnes van het voormalig verblijf van de Engelsen. Na een opstand in stukken geschoten, maar nu een oase van rust met veel schaduw, bomen, bankjes en mooie vervallen gebouwen. 2. De [url="http://www.up-tourism.com/heritage_lucknow.htm" target="_blank"]heritage walk[/url] rond Bara Imambara; oftewel de oude stad met schitterende gebouwen, waaronder diverse oude moskeeen, een paleis, haveli's een prachtig gebouw wat van binnen een labyrint blijkt te zijn (neem een gids....ik heb 45minuten naar de uitgang moeten zoeken...). Persoonlijk vind ik dit complex mooier dan Fatepur Sikri! 3. [url="http://en.wikipedia.org/wiki/Ambedkar_Memorial" target="_blank"]Ambedkar Memorial;[/url] een modern 'over de top' complex van pilaren, olifantenstandbeelden, budha-beelden, tempels, bijzondere bomen ter ere van de Dalit-leiders (kastenlozen) van Uttar Pradesh. Kortom, als je in de buurt bent....blijf even hangen!
Dominicaanse Republiek • Puerto Plata
Dominicaanse Republiek • Puerto Plata
Zwemmen en snorkelen.
Het hoogtepunt van de reis : de meet & greet met de bultrugwalvissen ! De DR is zo slim geweest om het stuk Atlantische oceaan dat hun eigendom is, te beschermen en om te dopen in een Whale Sanctuary. Dit zijn de Silver Banks. De bultrugwalvissen maken het zich redelijk moeilijk in hun overlevingsstrategie : gedurende de zomer verblijven ze in het noorden (groenland, canada, ijsland,..) en doen een half jaar niets anders dan schransen. Nadat ze volgepropt zijn trekken ze ’s winters duizenden kilometers naar het zuiden : tijd voor zee, zon en sex. De silver banks ontvangen op deze manier elk jaar duizenden walvissen die enkel komen om te paren en te baren (in de maanden januari, februari, maart en begin april). Grote delen van de SIlver Banks zijn ondiep en daar houden ze wel van. Een klein stukje van de Silver Banks is beperkt toegankelijk voor bezoekers (ongeveer 600 mensen per jaar zijn toegelaten) en dit stuk bevindt zich op ongeveer 100 km ten noorden van de Dominicaanse republiek in een ondiep rif. En daar kan jij dus naartoe... Elke dag ga je in de voormiddag en in de namiddag met 2 kleine bootjes (tenders) ‘op jacht’ naar de bultruggen. Maar de grote kick zit ‘m natuurlijk in het snorkelen in de nabijheid van deze machtige zoogdieren. Dit is niet altijd makkelijk : de omstandigheden moet daarvoor optimaal zijn. Als de walvissen aan het zwemmen zijn kan je ze absoluut niet volgen, dus moeten we op zoek gaan naar “de slapers”. Aangezien het zoogdieren zijn moeten ze regelmatig ademhalen. (volwassenen om de 20 min en de kleintjes elke 5 min). Tijdens hun slaap hangen ze stil in de diepte en terwijl één hersenhelft slaapt, komen ze automatisch rustig naar de oppervlakte om te ademen en gaan dan terug langzaam naar beneden. Het zijn deze die we moeten hebben en dit zijn meestal moeders met een pasgeboren ‘kalfje’. Het was het een ongelooflijk spektakel. Vanuit de diepte onder ons zwommen de baby’tjes eerst naar boven gevolgd door de 20 ton wegende mama die als in slow motion zachtjes naar de oppervlakte kwam en dan weer terug de diepte ingleed. En dat allemaal vlak bij onze ver open gesperde ogen!!! WAUW! www.consciousbreathadventures.com voor meer info!
Heimwee naar India?
Voor iedereen die terug verlangt naar het echte India en dit weer een dag wil beleven heb ik hier twee tips dicht bij huis! In de ochtend kan je een bezoek bregen aan de grootste Jain tempel buiten India, namelijk in Wilrijk aan de Laarstraat (vlak bij Antwerpen) Deze schitterende witmarmeren tempel oogt in de eerste instantie wat vreemd naar de Renaultdealer, maar al snel zie je Indiers lopen in traditionele kleding en als je eenmaal binnen bent dan waan je je ver weg. Wel even reserveren via JCCA1@telenet.be. Daarna ga je 6 km verder richting de Antwerpse binnenstad en vind je vlak bij het Centraal Station een restaurantje waar je het echte pure eten eet zoals je het gewend bent in de betere zaken in India. A la carte eet je ongelofelijk lekkere verse gerechten voor rond de 5 euro per gerecht. Het is echt heel puur en super lekker. Omdat het er vol zit met families uit India waan je je ook daar weer ver weg. Het restaurant heet Aahaar en is in de Lange Herentalsestraat 23 [url="http://www.aahaar.com" target="_blank"]www.aahaar.com[/url] Veel plezier tijdens dit dagje India in Belgie!
Baldi Hot Springs
Vanuit La Fortuna, bekend vanwege haar [url="http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/costa_rica/arenal_volcano/reisreporter/fotos/315900.html" target="_blank"]schitterende vulkaan[/url], kunnen er verschillende uitstapjes worden gemaakt zoals naar [url="http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/costa_rica/arenal_volcano/reisreporter/fotos/306108.html" target="_blank"]Iguana Bridge in El Muelle[/url]. Let op bij het nemen van foto's voor het voorbij scheurende vrachtverkeer. Een andere populaire activiteit is een boottochtje over de rivier [url="http://costa-rica-guide.com/Natural/Negro.html" target="_blank"]Cano Negro[/url]. Na een dagje toeren in de warmte en/of stoffigheid wil je niets liever dan je [i]zo snel mogelijk opfrissen[/i]. Laat ik een alternatief bieden: [url="http://baldicostarica.com/" target="_blank"]Baldi Hot Springs[/url]. Het complex heeft [url="http://baldicostarica.com/tour/" target="_blank"]25 verschillende baden[/url], 3 natte barretjes, 2 restaurants, een spa en een sauna. Het is een heerlijk ontspannend uitje, geschikt voor het hele gezin en de baden zijn handicapvriendelijke en eenvoudig te betreden. Naast een warmwaterbad (65 graden is de warmste) ligt meestal een koudwaterbad. Hierdoor kan je steeds opwarmen en dan weer afkoelen. Je zal merken dat je een gegeven moment toch in één bepaald (warmwater-)bad uitkomt. Er wordt gezegd dat je [b]een prachtig zicht op de vulkaan Arenal[/b] hebt, terwijl je in het water aan het dobberen bent. Ik kan dit helaas niet bevestigen, we waren er `s avonds. Helaas was de vulkaan rustig en konden wij ook geen [b]lavastroompjes[/b] zien. Ik heb van horen zeggen dat die een magnifiek gezicht is! Je kunt kiezen voor [url="http://www.fortunawelcome.com/hot-springs/baldi-costa-rica/#rates" target="_blank"]verschillende arrangementen[/url], afhankelijk van de tijd die je wilt doorbrengen in het complex. Wij kozen voor een Unlimited Pass with Lunch or Dinner. Het eten vond ik maar zozo. Ga voor een hapje naar het dorpje Fortuna. Er zijn in dit leuke dorpje genoeg gezellige en lekkere eettentjes. MAAR, vergeet niet om van een [i]heerlijke cocktail [/i]in een van de [url="http://www.google.nl/imgres?q=baldi&hl=nl&client=firefox-a&sa=X&rls=org.mozilla:nl:official&biw=1608&bih=806&tbm=isch&prmd=imvnsb&tbnid=iS1a-jV_5jABmM:&imgrefurl=http://www.mhevensen.com/2007/01/monteverde_to_fortuna_san_carl.html&docid=pI40Lq6NXtFh_M&imgurl=http://www.mhevensen.com/baldi-hot-springs.jpg&w=795&h=216&ei=e5a6TqfNEo2g-AaMw4j8Bw&zoom=1&iact=rc&dur=517&sig=114905177917846665489&page=2&tbnh=52&tbnw=193&start=29&ndsp=30&ved=1t:429,r:13,s:29&tx=130&ty=30" target="_blank"]natte barretjes[/url] te genieten! Adres: Del Centro De La Fortuna 4 Km, San Carlos, Fortuna, 83-6151 Costa Rica E-mail: reservations@baldicostarica.com of info@baldicostarica.com Telefoon: 020 206 1730
Tussen de pinguins...
Het gebied rond Tierra del Fuego staat bekend om de vele pinguinkolonies. Maar wil je een pinguinervaring om nooit te vergeten, dan kan ik je de volgende trip echt aanraden! Van oktober tot eind maart komen duizenden Magellanic pinguins en tientallen Gentoo pinguins naar Isla Yécapasela. Ze komen daar om te broeden en hun kiddies groot te brengen. Vanuit Ushuaia worden boottochten georganiseerd die naar het eiland varen. Echter is het bij deze tochten niet mogelijk om het eiland te betreden. Toch is er een manier om op het eiland te komen. Vanuit Estancia Haberton worden dagelijks 4 tochten naar het eiland gemaakt. Per dag mogen er maar 80 toeristen op het eiland komen. Verdeeld over 4 groepen. Tussen oktober en maart ziet het letterlijk zwart/wit van de pinguins. Daarna gaan ze de zee weer op verder Noordwaarts. Tegen het begin van het broedseizoen keren ze weer terug naar het eiland. Op het eiland kun je zien hoe ze nestjes bouwen onder de grond!! Ook zie je wollige babypinguins en kun je van dichtbij ervaren wat voor grappige beestjes het zijn. Je ziet pinguins vaak schudden met hun hoofd. Ze kijken je eerst met hun linkeroog aan en dan met rechts. Dit komt omdat ze je niet met beide ogen tegelijkertijd aan kunnen kijken. Wat een komisch effect geeft aan de beestjes. Ben je tussen oktober en maart in de buurt van Ushuaia, pak een bus naar de Estancia en boek deze tour! Want het is een uniek moment! Een die je niet snel zal vergeten.
De Olifantengrot..hee
Naar Bali ga je voor de prachtige stranden en zonsondergang, maar ga ook eens een dagje toeren, met of zonder chauffeur, over het eiland. In de omgeving van Ubud vind je een heel bijzondere grot. De Olifantengrot heet eigenlijk de Goa Gajah en wordt weinig bezocht door toeristen. Toch is hij zeker de moeite waard vooral omdat er voornamelijk de oude Balinese bevolking komt om er te bidden. Voor je het terrein op mag, krijgen zowel de mannen als de vrouwen een sarong aan. Hierdoor ontstaat er al een heel speciaal sfeertje. Dan ga je met een stijle trap omlaag naar de grot. Deze ligt in een prachtig natuurgebied. Daarvoor alleen al is het een bijzondere trip. De grot zelf is een van de oudste monumenten van Bali en werd pas in 1923 ontdekt. Vreemd dat hij zolang verborgen is gebleven. Wel is bekend dat er in 1365 een boeddhistische bisschop aan de Olifantenrivier leefde. Waarschijnlijk is in die tijd de Goa Gajah ontstaan. De ingang van de grot ziet eruit als een grote muil van een demongezicht. De beide klauwen geven je de indruk dat ze de rotsen uit elkaar scheuren. Voor je de grot in gaat kom je langs de badplaats. Zes stenen nimfen houden spuiten vast waaruit water stroomt. Dit is voor het reinigen van het lichaam. Dan kun je de grot in die spaarzaam verlicht is. In de grot staat het beeld van de vierarmige olifantengod Ganesha. Hier gaat de Balinese bevolking in gebed. Heel indrukwekkend allemaal. Het is zeker de moeite waard om deze grot te bezoeken. Je komt hem tegen als je van Ubud richting Denpasar gaat via Peliatan.
Papegaaiduikers kijke
Tijdens de meeste excursies naar papegaaiduikers in Noorwegen moet je op de boot blijven. Vanaf de boot zijn de vogels dan te spotten. Vanuit Vardo op het Varanger schiereiland in Noord Noorwegen vaart een paar keer per dag een bootje in 10 minuten naar een eiland waar het barst van de vogels...ook papegaaiduikers! Er wordt weinig reclame voor gemaakt. Wij waren met nog geen 10 personen op het eiland. Bij de afvaart spreek je af met welke terugtocht je mee wilt varen. Je bepaalt dus zelf hoe lang je blijft rondlopen en fotograferen. Kaartjes koop je in een gebouw bij de haven.
Handarbeid in Pindaya
Een tip die helemaal aansluit bij het maandthema; de Parasolfabriek in Pindaya Hier bezoek je natuurlijk eerst de beroemde Pindaya Caves (karststeen grotten met meer dan 8000 Boeddhabeelden), maar als je daarna nog tijd over hebt ga dan midden in het dorp ook eens bij de parasolfabriek kijken. Hier maken ze fraaie parasols nog helemaal met de hand. Het begint met geschept papier, waarin bloemblaadjes ter decoratie gelegd worden. De stok en baleinen worden van bamboe gemaakt, met de hand aan elkaar geregen, het mechaniek wordt van avocado-hout op een draaibank gemaakt. Als de parasols klaar zijn worden ze allemaal nog geschilderd al of niet met met bloemetjes motieven. Voor een paar dollar heb je hier dan hele mooie souvenirs. Er is nog een winkel in Nyaung Shwe (boven het Inle Meer) vlakbij de markt, dit is familie en de waaiers en parasols hier komen uit dezelfde fabriek.
Weg uit de hectiek en
Gisteren plaatste ik een foto van [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/thailand/reisreporter/fotos/322715.html" target="_blank"]My Island in the sun [/url]. Kijkend naar buiten besloot ik er een tip van te maken. Om aan de hectiek van Pattaya (of Bangkok) te ontsnappen is het aan te raden om een paar daagjes te relaxen op [url="http://www.maps-thailand.com/map-koh-samet.php" target="_blank"]Koh Samet[/url]. Je kan vanuit Nederland een reservering maken, maar het is ook mogelijk om dit in Thailand te regelen. Vanuit Pattaya is het ongeveer 80 km naar Banpae. Het eiland lgt ongeveer 6 km uit de kust van Banpae. Het (voormalige piraten-)eiland is onderdeel van het [url="http://en.wikipedia.org/wiki/Khao_Laem_Ya_%E2%80%93_Mu_Ko_Samet_National_Park" target="_blank"]National Park Khao Laem Ya - Mu Ko Samet[/url]. Er dient entreegeld (ongeveer 400 Baht (zo'n 9 Euro)) betaald te worden, welke vaak in de ferryprijs zit inbegrepen. De bezienswaardigheden op het eiland zijn: • Het eiland heeft prachtige zonsondergangen, voornamelijk aan de zuidwestkant • De vuurshows op het Ao Phai-strand. Deze shows worden gewoonlijk rond tien uur 's avonds gehouden en de grootste shows zijn in het weekend. • Boottochten die je meeneemt langs de mooiste plekken van eiland • Duiken, snorkelen (koraalriffen), vissen, windsurfen, zwemmen, zeilen, wandelen en zonnebaden. Koh Samet heeft een tropisch savanne[url="http://www.klimaatinfo.nl/thailand/kohsamet.htm" target="_blank"]klimaat[/url]. Koh Samet heeft grofweg twee seizoenen. Het regenseizoen met hevige regenbuien en warme tot hete dagen. Tropische stormen en orkanen kunnen in deze periode voorkomen. En een drogere periode met weinig regenval en aangenamere temperaturen. Dit is over het algemeen de beste periode om Koh Samet te bezoeken. Er moet wel gezegd worden dat de regenval in de regentijd behoorlijk heftig kan zijn, maar nooit heel lang en word daarna altijd afgewisseld door zonneschijn. Op het eiland zijn vele restaurants en bars te vinden, gelegen aan of op het strand. De meeste serveren lokale visgerechten en ook barbecue is hier in overvloed aanwezig. Het nachtleven op Ko Samet is eerder rustig in vergelijking met bijvoorbeeld Pattaya en Ko Samui .
Groot-Brittannië • Shetland eilanden
Groot-Brittannië • Shetland eilanden
Puffins, heel dichtbi
Schotlands meest noordelijkst bewoond eiland heet Unst. Het eiland is ca 20 km lang en 8 km breed. Door de schitterende kliffen, zoet water meren en het moorland is het een waar paradijs voor vogelliefhebbers en wandelaars Uitzichten op duizenden Jan van Genten (de rotsen zijn helemaal wit), alken, drieteen meeuwen, stormvogels en nog veel meer. Wij hebben het natuurreservaat Hermaness National Nature Reserve bezocht, helemaal in het noorden. In het reservaat is een wandeling uitgezet. Dit is ook noodzakelijk om de vele broedende vogels niet te storen. Deze link verwijst naar de wandeling en informatie over het gebied: http://www.nature-shetland.co.uk/snh/hermaness.htm Al heel snel tijdens de wandeling maak je kennis met de in de zomer Shetlands jaarlijkse 'piraat' bezoeker, de Bonxie (grote jager). Ongeveer 600 paren broeden in dat gebied. Met man en macht beschermt de grote jager zijn nest en jongen. Ze scheren met heel veel kabaal vlak over je heen. Oppassen dus. Het allermooist in dit reservaat vond ik de kolonie[url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/groot-brittannie/shetland_eilanden/reisreporter/fotos/320650.html" target="_blank"] puffins[/url]. Had al veel puffins gezien in Noord Schotland maar die moest je echt met een verrekijker bekijken. Op Unst zijn ze werkelijk heel dichtbij te bewonderen.Zie ook mijn profielfoto. Waar op de overzichtskaart een puffin getekend staat daar zitten ze ook werkelijk. Op de kliffen in het grasland hebben zij hun holen. Als je rustig gaat zitten, staan ze binnen een mum van tijd heel nieuwsgierig op een paar voet afstand te kijken. Je hart gaat werkelijk sneller kloppen bij het zien van deze beestjes. Wij hebben daar heel erg genoten en het is de moeite zeker waard om dit eiland te bezoeken. Het is makkelijk te bereiken. De wegen zijn goed en de veerboten varen regelmatig (een kwartiertje) vanaf het eiland Yell.
Hoe Een Permit Te...V
Als je wilt weten wat The Wave is: kijk dan bij mijn foto's: Surfing The Wave. Het is een hele bijzondere locatie die te bereiken is door ongeveer 6 kilometer te wandelen door ruig terrein, zonder pad. De route wordt aangeven door een folder die je ontvangt samen met de aangevraagde permit. Eeen permit is vereisd als je wil wandelen in North en South Coyote Buttes. The Wave ligt in North Coyote Buttes. De permit kost $7,00 per persoon (2011) en de betaling gaat doormiddel van CREDITCARD (maar die heb je toch nodig in de VS). Hoe gaat het aanvragen van de PERMIT in z'n werk? 10 plekken worden 4 maanden van te voren aangewezen door middel van een LOTERIJ. De andere 10 plekken (er mogen namelijk maar 20 personen per dag The Wave (kwetsbaar) bezoeken) worden op de dag zelf toegewezen aan mensen die bij Buro of Landmanagment in Paria aanwezig zijn. Je gaat 4 maanden voor je geplande bezoek naar de website (zie hieronder): -je mag drie voorkeursdata doorgeven -kosten $5,00 administratiekosten die verrekend wordt met je PERMIT kosten ($7,00 p.p.) als je een permit krijgt toegewezen. Anders ben je de $5,00 kwijt. -je krijgt bericht op de eerste van de volgende maand -je krijgt de PERMIT thuis gestuurd (wel adres invullen) 4-6 weken na de toewijzing. Voorbeeld.. in januari aanvragen voor mei, 1 februari bericht, begin of half maart permit in huis. De kans op een PERMIT is ongeveer 10% Toen ik ons inschreef voor de Loterij in december voor een PERMIT in april waren er op sommige data meer dan 300 aanvragen. Beste tijd is april, mei, september en oktober, de zomer maanden zijn erg heet. De wandeling is maar 6 kilometer heen en 6 kilometer terug, MAAR gaat door geaccidenteerd terrein en er is geen PAD. Soms wel een steenmannetje. Wij hebben ervaring als bergbeklimmers en wandelaars en de wandeling kostte ons ong. 1 uur en 20 minuten. Op deze site heb ik ook gelezen dat iemand er 4 !! uur over deed. Veel water 3 liter p.p meenemen en natuurlijk eten. In The Wave moet je de tijd nemen, voor fotografen is de beste tijd rond 12.00´s middags dan staat de zon loodrecht en zijn er geen schaduwen. Nou dat was het wel. Hieronder staat de link naar de website om een PERMIT te bemachtigen [url="http://www.blm.gov/az/paria/index/cfm?usearea=CB" target="_blank"]http://www.blm.gov/az/paria/index.cfm?usearea=CB[/url] Veel plezier als je de PERMIT krijgt, het is een van de mooiste gebieden waar ik ooit ben geweest.
Bezoek het...Orge-eil
Als je in Yangon bent, kun je ook naar Mawlamyine gaan. De tocht er naar toe is vol met bezienswaardigheden, b.v. de enorme liggende boeddha in Bago, de Kawtgoon grot met tientallen boeddhabeelden liggen op de route. In Mawlamyine neem je de boot naar Orge eiland, waar de tijd heeft stil gestaan. Ieder dorpje heeft zijn eigen ambacht o.a. het maken van pijpen, mooie houtgesneden wandelstokken en de specifieke strooien punt hoedjes. Als je geluk hebt wordt je ook nog op de thee met koekjes gevraagd. Vervoer gaat per truck, wat op zich een belevenis is en deze eiland toer is de moeite waard.
Een droomstrand en...
Ngapali Beach heeft alles in zich om een droomstrand te zijn. Het is een aanrader voor een wel heel relaxte afsluiting van je Birmareis, of als aangenaam tussendoortje. Wat maakt Ngapali zo bijzonder? Het zijn vooral de bijna lege witte stranden, het heldere warme zeewater, de ruisende palmbomen en de verstilde vissersdorpjes die achter die palmbomen verscholen aan het strand liggen. Rust is hier het magische woord. Rust overheerst hier. Ngapali is een strook strand van zeven kilometer lang, even ten zuiden van de stad Thandwe, aan de Golf van Bengalen. De beste manier om er te komen is per vliegtuig. Het is 1,5 uur vliegen vanaf Yangon en 2 uur vanaf Mandalay. Ngapali staat voor de Birmezen zelf synoniem voor het toppunt van romantiek. Hier worden de speelfilms met dramatische liefdesverhalen opgenomen. Hier geen schreeuwerige cafe’s of disco’s, geen opdringerige verkopers, geen massatoerisme. Op het strand staan hier en daar ligbedden, waarvan de meesten meestal niet eens bezet zijn. Hier lopen de locals langs, sjouwend met hout voor het bereiden van het avondeten, kinderen, vrouwen met fruit op hun hoofd. En verder is er de stilte en de warme zon. In het dorpje Mya Pyin, in feite niet meer dan wat huisjes en kleine restaurantjes langs een zeer rustige weg, bevinden zich enkele goede resorts. Eén wil ik er uitlichten: het Amata Beach Resort. Dit resort is luxueus te noemen. Direct aan het strand, met een mooie tuin, fraaie houten boardwalks en onder architectuur gebouwde, fraai gestyleerde, houten huizen voor de gasten. Er zijn goede internationale restaurants. En ook hier weer volop rust en privacy. Wij vonden Ngapali één van de mooiste stranden die we ooit bezocht hebben en Amata één bijzonder aangenaam resort, waar het op en top genieten is. De prijs voor een superior room is 110 USD, omgerekend 78 euro. Dat lijkt misschien veel, maar je krijgt er een fantastisch verblijf voor terug. Wij vonden het dit geld dubbel en dwars waard. Dit is overigens de prijs die je betaalt als individueel boekende gast. Als je dit boekt via een travel agency, b.v. Exotissimo in Yangon betaal je er minder voor en korting ter plaatse is ook altijd te proberen. Een ongerept droomstrand en een droomresort: het bestaat, in Birma. Neem alvast een kijkje op: http://www.amataresort.com/
Van sprookje naar...w
Als je een aantal dagen in het Turkse Istanbul bent, op de grens tussen het Europese en het Aziatische continent, overweeg dan vooral de volgende suggesties tussen de vele bezienswaardigheden en highlights van de stad door: - Neem ’s avonds de [url="http://www.turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Transport/eminonu_dox.html" target="_blank"]veerdienst[/url] van Eminönü naar Üsküdar aan de overzijde van Bosporus. De verlichte Aya Sofya, het Topkapi-paleis en de [url="http://www.gezikolik.com/en/History___Culture/Mosques/Turkey/Istanbul/Sultanahmet_Camii(BLUE_MOSQUE)/e_9182.aspx " target="_blank"]Blauwe Moskee [/url]vormen vanaf het water een prachtig schouwspel. In tien minuten ben je in het door moskeeën gedomineerde Aziatische deel van Turkije. - Zorg dat je (tussen mei en oktober) na zonsondergang vanuit het park tussen de Blauwe Moskee en de Aya Sofia de geluids- en lichtshow meemaakt. Een mannen- en vrouwenstem vertellen daarbij de geschiedenis van de imposante bouwwerken. Hoewel voor velen onverstaanbaar is de gratis show extra meeslepend in het Turks. Veel stadsbewoners komen daarop af. Een bord geeft aan op welke dagen de show in het Engels, Frans of Duits wordt gegeven. - Beklim ’s morgens vroeg of in de avondschemering de [url="http://nl.wikipedia.org/wiki/Galatatoren" target="_blank"]Galata-toren[/url]. Het uitzicht over de immense oriëntaalse stad en de Gouden Hoorn is fantastisch. Als alternatief kun je ook de [url="http://en.wikipedia.org/wiki/Beyaz%C4%B1t_Tower" target="_blank"]Beyazit-toren [/url]op het universiteitsterrein naast de Bazaar kiezen. Een leuke bijkomstigheid van die toren is, dat deze het weer voorspelt: geel betekent bewolkt en mistig, groen voorspelt regen, blauw staat voor een droge, zonnige dag en een rode kleur waarschuwt voor sneeuwval. - Bezoek het ondergrondse waterreservoir [url="http://nl.wikipedia.org/wiki/Basilica_Cisterne" target="_blank"]Yerebatan Sarayi[/url], waar 336 zuilen in het water de gewelven ondersteunen. Muziek, sfeerlicht en soms een expositie maken een wandeling over de planken boven het water een belevenis. - Treedt tenslotte in de voetsporen van Agatha Christie en Mata Hari en neem een high tea of aperitief in het [url="http://www.perapalace.com/en-EN/homepage/61.aspx" target="_blank"]Pera Palas Hotel[/url], ooit het deftige onderkomen van de Oriënt Express-passagiers.
We zijn in de Sossusvlei aangekomen. We slapen in het park in de enige lodge die binnen de omheining is, de Sossus dune lodge. We willen namelijk morgenochtend voor zonsopgang in de deadvlei zijn. De... Lees meer
In september dit jaar heb ik samen met mijn vriend een rondreis door Maleisië gemaakt. Na een bezoek aan KL, Taman Negara, Pangkor en Penang stond nu Langkawi op het programma. 's Ochtends werden... Lees meer
In navolging van het bijna horror verhaal uit Tibet met als onderwerp "sleep well" , nu een heel wat positiever verhaal uit Chili met dit onderwerp. We wilden ergens slapen op een bijzondere plek, m... Lees meer