Miki
Tasjescode Bali
Als je op Bali in één van de vele stalletjes langs de weg en op het strand iets gaat kopen dan kun je aan de hand van het soort tasje wat je krijgt herkennen hoe goed je het gedaan hebt met afdingen. De tasjescode van Bali is als volgt: - wit tasje: niet goed onderhandeld - zwart/wit tasje: had beter gekund - zwart tasje: goed onderhandeld - geen tasje: je bent te ver gegaan! We hebben het samen met nog iemand getest en het lijkt echt zo te werken!
Kijk uit met eten...o
Het ligt zo voor de hand, maar ik kom hem als tip niet tegen. Als je over Sumatra en Java rondreist sla dan voor overdag zelf eten in bij een supermarkt. De grotere hotels zijn redelijk betrouwbaar, maar neem onderweg geen lunch in een lokaal restaurant. Zels van eten in een ogenschijnlijk keurig en betrouwbaar restaurant kun je doodziek worden. Onderschat die kans niet, die is vrij groot. Denk niet: het loop wel los, want dat doet het niet: je bent zeker een week erg beroerd.
Visrestaurants
In het kleine plaatsje Jimbaran (vlakbij Kuta ) kun je voor weinig geld heerlijk verse vis eten op het strand. Overdag is Jimbaran niet veel bijzonders maar tegen zonsondergang loopt het hele strand vol met mensen om naar de zonsondergang te komen kijken en vis te eten. Er zijn 3 gedeelten, noord, midden en zuid. Het noorden en zuiden zijn de wat luxere restaurants , maar in het midden zitten de zaakjes van de plaatselijke vissers ect. Je kiest zelf de vis uit (keuze uit tig restaurantjes) en neemt plaats op het strand,wat helemaal vol staat met zitjes,leuk verlicht met kaarsen en lampjes. Je krijgt de vis compleet met salade , brood ect. Wij hebben hier de lekkerste redsnapper en garnalen ooit gegeten!!
Accommodatie en...sno
[url="http://www.balitamansari.com" target="_blank"]www.balitamansari.com[/url] Dit resort doet veel in samenwerking met de plaatselijke bevolking, waardoor het vrij authentiek is. Er zijn relatief weinig toeristen en het is fantastisch om te snorkelen bij het resort (op ingenieuze wijze stimuleren ze koraalgroei en behoud) of een excursie naar Menjangan eiland, waar het snorkelen echt super is!
Chauffeur Bali
Indien per auto Bali wilt gaan verkennen, bel dan Henry Huliselan. Henry is van Molukse afkomst, maar woont al jaren op Bali en kent het eiland als zijn broekzak. Henry spreek goed Nederlands! De radio in de auto hoeft niet aan, want Henry zingt voor je alle verzoeknummers. Zodoende wordt iedere rit een waar feest! Henry Huliselan - telefoon: 081-23664196 (Denpasar) zie ook mijn weblog: http://watze-lovina.blogspot.com/
Dineren bij de...zons
Het is een supermooie ervaring op te dineren op het strand. In de omgeving van Kuta/Legian kun je op verschillende plaatsen op het strand dineren bij de zonsondergang. Prachtig! Er zijn verschillende restaurantjes die hun terras op het strand hebben staan. Je kunt er je verse vis zelf uitzoeken (levend of dood) en worden dan gebarbecued. Heerlijk om zelf je kreeft en garnalen uit te zoeken in een grote bak. Wel zielig dat ze dan levend worden gebarbecued, maar o zo lekker. (Je kunt er trouwens ook voor kiezen om vis te laten barbecuen die al dood is).
Bahasa Indonesia
Neem de moeite om wat woordjes Bahasa Indonesia te leren. De mensen kunnen het heel erg waarderen en je hebt er profijt van bij onderhandelen en bij het afwimpelen van ongewenste handelaartjes. Ze gaan toch sneller weg als je "tidak, terima casih" zegt dan "no, thank you". Bij het onderhandelen gaat de prijs sneller omlaag als je "waaaaah, mahal!" roept en van 20 dollar omlaag gaat naar "sepuluh ribu rupiah". Het is voor beginners een grammaticaal makkelijke taal, je kunt je redelijk snel verstaanbaar maken door gewoon wat woorden achter elkaar te plakken. "ada kamar kocong?" (is er kamer leeg?) Selamat!
Oerang Oetangs Bohoro
Wil je nog ergens de Oerang oetangs zien, dan zijn er maar een paar plaatsen ter wereld. Sumatra en Borneo. Op Sabah Maleisisch Borneo sta je met honderden toeristen op een houten platform aapjes te kijken. In Bohorok op Sumatra, Indonesie is het echt veel puurder. Eerst moet je met een bootje de rivier over, dan klim je over een junglepad omhoog en kom je op een kleine plek in het bos waar een platform is gemaakt waarop de semi wilde dieren worden gevoed (2x per dag). Hier heb je ook veel meer kans dat de dieren naar je toekomen. Ik stond op een halve meter afstand en deed toch maar even een stapje terug. Ze zijn namelijk best sterk. Hier sta je echt oog in oog met de Oerang Oetangs in een zeer natuurlijke omgeving.