Mbisschops
El dia de los muertos
Op 1 november worden in Mexico naar oud Maya-gebruik de doden herdacht. Hele families gaan naar het kerkhof om daar te feesten en bidden met de doden. Deze bijzondere gebeurtenis wordt ook artistiek uitgebeeld, een kunstenaar zag er in ieder geval een mooi thema in; en ik een mooie foto.
Veiligheid
Guatemala is een land waarvan het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert een verhoogde waakzaamheid te betrachten. Een aantal gebieden waaronder Tikal worden ronduit als onveilig bestempeld. Na wat contacten met lokale reisorganisatie hebben we besloten afgelopen december 2011 toch op eigen gelegenheid het land te bezoeken. We hebben een prachtige reis gehad, maar zijn dan ook bewust niet buiten de gebaande toeristenpaden getreden; informeer goed naar de mogelijkheden bij de lokale reisbureau (dorpen rond meer van Atitlan bijv alleen per boot bezoeken, 90% kans op overval!), reis alleen met toeristenbusjes (al zijn de chickenbussen prachtig) en respecteer de lokale bevolking. Dat lijken logische tips maar ik heb het veel anders gezien! Er is trouwens een handige App met laatste info van het ministerie van Buitenlandse Zaken: "wijs op reis".
Mooi voor de bruid
Yucatan is vooral bekend van de prachtige stranden en Chichen Itza; wij hebben echter de binnenlanden verkend. Mooie kerkjes met afbladderende verf in aardtinten en verrassend veel huipiles. Deze witte geborduurde tunieken worden nog veel gedragen. Deze mevrouw ziet er wel heel mooi uit, maar de foto is dan ook genomen op een bruiloft.
De dag zit erop!
De markt van Solola in Guatemala is zeer verrassend. In dit deel van Guatemala lopen zelfs de mannen nog in traditionele klederdracht. Je kunt aan de gebreide tas zien uit welk dorp de mannen komen, het jhesje is een soort cowboyjasje met versieringen en natuurlijk ontbreekt de hoed niet!!!
Wachten op de bus in.
Guatemala was voor ons een echte verrassing, nog kleurrijker dan Bolivia! In Chichitenango is de markt al een beetje gericht op de toeristen, zeer de moeite waard maar onze trip in een "chickenbus " naar Solola was een topper. Op deze markt was geen toerist te vinden, je moest je door de mensenmassa heen murwen...tja, daar word je dus moe van. Zo ook deze moeder en haar kind.....maar de bus komt zo.
Zon achter vulkaan
Het meer van Atitlan wordt omzoomd door meerdere vulkanen, ik vond de zonsondergang het mooist! En dan te bedenken dat aan het meer een heerlijk terras ligt....
Straatbeeld
Gewoon een tafereeltje op straat, ik werd getroffen door de combinatie in kleuren...maar kleur past ook bij Cuba net zo als de rum, sigaren en muziek!
Echte Son-muzikant
Naarmate je meer naar het zuiden reist wordt de muziek puurder. De Son (Buena Vista social Club) komt dan ook uit Santago de Cuba en daar heb ik deze Son-bassist "how it should be" vastgelegd. Een man op leeftijd die op straat de voorbijgangers vermaakt met voor hem o zo vertrouwde klanken. Op vandaag hebben ze bijna allemaal een zelfopgenomen en gebrande CD in de aanbieding. Ik heb er helaas veel te veel gekocht want thuis op je stereo zijn ze niet om aan te horen, maar och, je gunt de lokale bevolking ook wat...en het is het begin van zelfontplooiing. Ik heb genoten van de muziek op Cuba, alleen dat al is de reis waard.
Cubaanse maffia
Ik vind Cuba erg veranderd. Steeds meer particulier initiatief, logeren en eten bij mensen thuis was 15 jaar geleden allemaal niet mogelijk. Of dit nu ook een voorbeeld is van meer eigen initiatief??? De auto met jonge knapen kwam brutaal voorbij en deze blik hoeft verder geen toelichting...toen ik eenmaal geknipt had kon er gelukkig een brede glimlach vanaf!!!
Oude revolutieheld
Bijna heel Cuba gelooft nog in de revolutie waarbij Che Guevara de grote held is. In Santa Clara hebben we een avond met iemand gesproken die nog aan zijn zijde gevochten heeft. Heel bijzonder. Deze man blijft de oude guerillastrijders ook trouw. Hij vroeg om een vuurtje voor zijn sigaar want dat staat in Cuba gelijk aan de strijd, die voer je met een cubaanse sigaar tussen je lippen.
Op weg naar school
Cuba kan niet zonder ossen. Deze prachtige krachtige dieren worden overla voor ingezet. We hebben amper tractoren gezien, ook wat dat betreft leeft Cuba nog in de jaren vijftig. Met deze ossenkar worden de meiden-in uniform- naar school gebracht. De juf lift ook mee!!!
Siempre een sigaar
Siempre la revolucion, siempre che;onze ervaring: siempre een sigaar. Een voor de hand liggende bijverdienste is het om een oogje in het zeil te houden als een toerist zijn door het rode nummerbord herkenbare auto ergens parkeert. Deze vrouw bood dat ons midden in de jungle aan. We zouden een wandeling gaan maken naar de Salto del Caburni bij de Topes de Collantes. Er was heinde en ver niemand te bekennen in de dikke mist, maar och, je gunt de lokale bevolking ook wat! Toen we terugkwamen was ze net een sigaartje aan het verorberen.
Fantastisch...overnac
13 jaar geleden heb ik Cuba bezocht en afgelopen weken ben ik terug geweest. Destijds heb ik gefietst; nu heb ik het eiland met de auto verkend. Cuba is erg veranderd; veel is opgeknapt en er is plotseling een ruime keuze in restaurants en hotels....maar het is erg duur geworden. Een fantastisch alternatief is logeren en eten bij de mensen thuis. Je betaalt tussen de E18 en E25 per nacht excl. ontbijt voor een 2 persoonskamer...en je ziet Cuba van binnen! Ik heb wel 50 huizen vanbinnen mogen bewonderen! Veel antiek en koloniale meubels, soms prachtige dakterrassen midden tussen de Cubanen. Contact met de locals en heerlijk ontbijt. Hoe je dat moet doen: gewoon aanbellen! Iedere stad heeft tientallen casa's particular alleen al in het centrum. Je herkent ze aan de blauwe"ark" aan de buitenkant. (de rode is voor Cubanen zelf en mogen niet aan toeristen verhuurd worden). Vol of niet zo mooi als je had verwacht, dan pak je gewoon de volgende! De eerste tekenen van toegestaan particulier initiatief zijn zichtbaar en zowel voor de Cubanen als de toeristen een welkome aanvullig; DOEN!
Seniorensigaar
Deze dame rookt een sigaar in de namiddag in het Parque Cespedes in Santiago de Cuba. Ze heeft zich helemaal opgedoft voor het ritueel en was in voor een praatje. Ze had niet veel, veel ouderen hebben het niet zo goed, maar oogde toch als een chique dame. Cuba heeft stijl, zij ook!
De raadszaal in de...
Relativerend voor deze tijd van de nederlandse kabinetsformatie: dit is een dorpsplein in het Dogon-gebied in Mali waar onder de Toguna de ouderen van het dorp democratisch besluiten wat gaat gebeuren. Niks verkiezingen, niks formaties en fracties met dissidenten...gewoon de oudere wijzen die besluiten...
Geconcentreerde worp
De foto van de petanque-balletjes krijgt tot mijn verbazing jullie goedkeuring: nou hier is hij dan: de "werper"...geconcentreerd, eerst even door de knieeen en dan met een boog van onderuit, hup, het balletje de baan op.....We hebben genoten!!!
Franser kan niet!
In l'isle de Dodon was het kermis; dat wordt gevierd met een goed maaltijd tussen de middag en dan een grote petanque-wedstrijd. Opgeschoten jongeren gingen de strijd aanmet hoogbejaarden! Hoezo leeftijdskloof?
Roze trots
Met deze meneer kreeg je geen contact; hij was hier voor het ritueel; een gebed in de heilige Ganges. Hij zag ons toeristen niet eens...en ik hoop dat dat nog lang zo blijft....
Openheid
Het mooie van reizen door Afrika en Azie is de open blik waarmee mensen je tegemoet treden. Deze gulle lach van een voorbijganger in de vroege ochtend-het is nog koud- in Varanasi is hier een mooi voorbeeld van. Welke westerling gunt je nou zo'n smile???
Wachten op de boot
Dwalen langs de Ganges in Varanasi blijft een schitterende ervaring...nog niet overspoeld door teoristen. DE oever is nog van de pelgrims. Deze dames hebben hun heilige tocht achter zich...het is wachten op het bootje dat hen naar de overkant brnegt...op z'n paasbest!
Zondagochtend
Het voorjaarszonnetje glijdt over de Bosporus..het is fris maar je voelt de warmte van de zon al goed. Deze meneer heeft nog even, hij moet zo weg op visite, want hij zit strak in het zondagspak. Nog een minuutje.....
Stadbeeld:vluchtweg
mensen, wonen, hoogte, drukte, regels....vluchtwegen. Geen vlucht uit de prachtige stad Istanbul maar uit de dichte bebouwing. Gelukkig kent ook Turkije haar veiligheidsmaatregelen...in de stad!
Trotse krijger
Tja, nu de mannen zo weinig vastgelegd worden in Ethiopie voeg ik deze trotse krijger nog toe. Mooie blik, serieus, uitdagend maar vooral trots. Het is een jonge Banna, een bijzondere stam uit het Zuiden. Wij waren zeer onder de indruk van het feit dat we deze jongens mochten ontmoeten, het is hun cultuur en ze mogen er trots op zijn. IK hoop alleen dat die standhoudt.....
Mannenkracht
..en dan de Banna's, uit de omgeving van Key Afar. Deze man heeft zich mooi gemaakt voor de "iwagandi", de zgn paringsdans waar alle jongeren uit het dorp bij betrokken zijn. Dit volk is het mooist gekleed, veel kleur en kralen waarbij de vrouwen een geitenhuidenrokje dragen en de mannen zich voor feestelijkheden prachtig asymmetrisch beschilderen. Wordt vervolgd.