Marthijndewildt
Verenigde Staten • Yosemite NP
Verenigde Staten • Yosemite NP
Central Park NYC
Yosemite NP is met 4 miljoen bezoekers per jaar een van de drukste -zo niet het drukste- nationale parken van de VS. Het is tevens een van de oudste. Op de foto zie je de Half Dome. Een 1440 meter hoge grote granieten rots en tevens Yosemite's bekendste landmark. De foto is genomen vanaf Olmsted Point. Dit viewpoint is genoemd naar Frederik Olmsted, een bekende landschapsarchitect en ontwerper van o.a. het Central Park in New York.
Rengiraffen
Deze foto is genomen in het Sabi Sands GR. Dit privé park staat in open verbinding met het Krugerpark. Je gaat samen met andere gasten van de lodge op game drive in open safari voertuigen. Voor bijzondere dieren mogen ze van het pas af. Hierdoor sta je soms letterlijk oog in oog met een leeuw. Het was deze morgen bewolkt al scheen de zon af en toe tussen de wolken door. Op een gegeven moment zagen we een grote groep van ongeveer 15 giraffen. We stonden al een tijdje naar ze te kijken en ze leken heel rustig. Opeens gingen ze er echter als gekken vandoor. Waarom? Geen idee. Het was wel prachtig. Ze liepen vlak voor de auto langs en al die hoeven ( op de foto staat maar een deel van de groep) maakten veel herrie.
Kolkata, het rauwe...
Kolkata is de op 2 na grootste stad van India. Het leven hier is rauw. Veel mensen leven op straat. Één van de hoofdattracties van Kolkata is een food walk. Mijn 'gids' was een lokaal meisje die mij naar 8 verschillende eettentjes bracht en stuk voor stuk was het heerlijk. En heel goedkoop. De gids verteld tussendoor leuke anekdotes en zij doet deze tour tegen donatie.
Kampot, de prachtige.
In Kampot is er niet heel veel te doen en daarom super relaxed. Verblijf in een guesthouse langs de rivier en chill in een hangmat. Of pak de fiets en verken de rode zandweggetjes die je naar dorpjes zal brengen waar ik misschien wel de aardigste mensen van mijn trip ontmoet heb. Grote kans dat je de enige toerist bent die je ziet die dag
Scherpe tandjes
Wilde honden hebben geen wapens om hun prooi snel te doden. Na een meestal lange jacht beginnen ze te eten aan hun prooi terwijl die nog leeft. Vaak is de shock te veel voor het prooidier en overlijdt het onmiddellijk. Soms kan het echter ook lang(er) duren en dat is best luguber. De wilde honden beginnen vaak met het openhalen van de buik. Daar heb je scherpe tanden voor nodig. De wilde honden die wij zagen lagen nog wat te doezelen aan het einde van de middag in Zimanga GR. Ze lagen in de bijna droge bedding van de Mkuzerivier. We gingen voorzichtig uit de auto om in de rivierbedding te gaan zitten/ liggen. Hierdoor had ik een mooi laag standpunt. Eevn later ontstond er wat beweging in de groep honden. Het alfa mannetje en vrouwtje deden pogingen om voor nageslacht te zorgen. Deze nog vrij jonge wilde hond had daar geen enkele belangstelling voor en liet ons zijn scherpe tanden bewonderen.
Melk koken
Ik spreek geen Hindi,en ik denk dat geen van jullie allen het spreekt, maar als je goed kijkt naar haar handen en mond ,dan weet ik voor 99 % zeker dat ze er op dit moment een kracht term uitgooit! Potverd...... dit is heet, ik verbrand mijn fi...en bijna!! Moet je wat bekennen.... ik ben een beetje verliefd op deze foto! De houding , de kleuren ,de vlammen van het vuurtje ,haar kleding. alles heeft een schoonheid! ( en nou niet gaan zeuren dat haar tenen er niet op staan hoor!! )
Lynx
Deze lynx heb ik gefotografeerd in N.P. het Bayerischer Wald. Vanuit schuilhutten heb je hier een kans om deze prachtige beesten te zien en te fotograferen.Zelfs al zie je ze niet maar hoor je alleen het geluid van ze door het bos dan is het al bijzonder om mee te maken.
Ga eten op Djemma el.
Marrakech is een topstad voor een stedentrip in het vroege voorjaar. Het is er dan niet zo warm en niet zo druk. Als je naar Marrakech gaat moet je zeker een keer eten op het Djemma el Fna plein, maar wees wel even oplettend bij de keuze van je tentje: Zoals je op de foto kan zien is de tent rechtsonder van andere opzet dan de tentjes links. De tent rechts is er een waar je wel moet zijn, de tenten links niet. WAAROM? De tent rechts is voor de locals, er zitten ook alleen maar locals. De tenten links zijn toeristententen. Bij die toeristententen staan ze ook behoorlijk te proppen, dat hebben de tentjes voor locals niet nodig die lopen vanzelf wel vol. Er is een rij met allemaal van die locale tentjes, je zit op een bankje rondom de kok, eet met je handen, en betaalt zeer weinig. Het eten is eenvoudig maar erg lekker en vers! Ieder tentje heeft zijn eigen specialiteit, wij aten bij een tentje met allerlei visgerechtjes (en natuurlijk brood en auberginepuree), maar de buren hadden allemaal gerechten met ei, en daarnaast alleen maar vlees. Voor een echte Marrokko-ervaring moet je echt even tussen de locals bij zo'n tentje aanschuiven. Ze maken graag even plek voor je door even in te schikken. Deze foto nam ik vanaf het dakterras van het grote cafe op de hoek van het plein. Een consumptie is hier verplicht voor entree tot het dakterras, en het zit er vol toeristen. Maar om even te kunnen genieten van alle bedrijvigheid beneden je en wat foto's te maken is het zeker de moeite waard. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 70mm; ISO320; f/7,1; 1/4s
Geboren
De bevolking van Chhattisgarth leeft van landbouw en producten van het regenwoud. Chhattisgarh ligt in ‘het hart van India’. Deze provincie is rijkelijk bedeeld met oude monumenten, zeldzame dieren, prachtig bewerkte tempels. Deze boer was onderweg met zijn vee toen dit kalf geboren werd. Een bijzonder moment voor ons en de boer.
Jongens in dhoti
We zijn hier bij de Padmanabhaswamy-tempel in Trivandrum waar een groep jongens verplicht een dhoti draagt om te tempel te mogen bezoeken. In het zuiden van India dragen veel mannen een longhi, het kledingstuk voor hindoemannen. Een longhi is een gekleurde lap stof die de mannen om hun taille knopen en die reikt tot aan de enkels. Soms wordt de stof door de benen omhoog getrokken en achter in de boord gestopt. De longhi lijkt dan een beetje op een pofbroek. Als de longhi wit is, noemt men het een dhoti
Indonesië • Bromo Tengger Semeru NP
Indonesië • Bromo Tengger Semeru NP
Bromopaardje
De vulkanen die deel uitmaken van het Bromo Tengermassief vormen samen een spectaculair vulkaanlandschap. De vulkanen liggen in een immense zandzee, bijna buitenaards om te zien. Het is mogelijk om de Bromo te beklimmen en om de vulkaan te bereiken, kun je (tegen betaling) gebruik maken van de zogenaamde Bromo-paardjes. Deze jongeman staat samen met zijn paard te wachten op nieuwe klanten. Hij viel me op omdat zijn paard en zijn gele laarzen zo mooi afsteken tegen de vrijwel kleurloze achtergrond.
Nederlandse Antillen • Curaçao
Nederlandse Antillen • Curaçao
Leguanen Spotten op..
"Wat doe jij?! Ga uit mijn shot, kreng! This is my time to shine!" Of dit nu werkelijk de gedachte zal zijn geweest van de voorste leguaan zullen we nooit weten, maar dat is wat mijn fantasie me influistert ;-) Leguanen zijn relatief eenvoudig te spotten op Curaçao. De beste spot hiervoor is naar mijn ervaring Playa Lagun, aan de westkust van het tropische eiland. Wanneer je daar de trap omhoog neemt richting het restaurantje, kun je hoog in de bomen kijken. Daar hangen ze graag wat rond. Soms komen ze daar ook het terras op om te kijken of er nog iets te snaaien valt. Het zal je verbazen hoe dichtbij je kunt komen, zolang je ze maar in slow-motion benadert. Dit duo fotografeerde ik echter niet op Playa Lagun, maar op Playa Porto Marie, een prachtige azuurblauwe kustlijn waar het goed toeven is. Helemaal aan het einde van het strand (wanneer je met je gezicht naar de zee staat aan je rechterhand) bevinden zich wat rotspartijen. Daar verschuilen ze zich graag. Voor de meeste bezoekers van het strand is dit te ver lopen van de parkeerplaats, dus hier domineren zij het strand. Zag er een stuk of acht!
De visserij in Mannar
De vissen worden s'morgens vroeg aan land gebracht. In de vroege uren is er al veel werk verzet. Vervolgens worden de visjes schoongemaakt en in mootjes gehakt. Deze arbeid wordt zowel door mannen als vrouwen uitgevoerd. Ze zitten in de schaduw onder een overkapping die gemaakt is van palmbladeren. Uiteindelijk worden ze te drogen gelegd op kokosmatten. Na een tijdje worden ze aangeboden voor de verkoop. Het is een mooie ervaring om daar rond te lopen. Alles ziet er zo authentiek uit en niets is gericht op het toerisme. Wanneer je in het puntje van Mannar bent, ben je nog maar 30 km verwijderd van India. Binnenkort kun je vanuit de 'old pier' naar India varen.
De Mursi
De Mursi zijn een uit acht stammen in de Omovallei in Ethiopië. Reizen door deze regio is vergelijkbaar met reizen door de tijd; deze bijzondere vallei heeft al honderden jaren de zelfde tradities en gewoontes. Het is adembenemend om te deze bijzondere mensen te ervaren, en helemaal om ze te mogen fotograferen. Hopelijk vinden jullie deze foto ook even bijzonder.
De wasserij
Op veel plaatsen in Tamil Nadu en Kerala wordt de was in de rivier gewassen. In Cochin kun je je was naar een wasserij brengen waar er driftig aan geschrobd en er flink mee op los geslagen wordt. Als het betreffende wasstuk schoon is wordt het buiten aan de rand van de stad aan de waslijn te drogen gehangen.
Herdersjongen
Na ruim 2 weken door het noorden van Ethiopië te zijn getrokken, is het tijd geworden voor het zuidelijk gedeelte van het land. Dit wordt een kennismaking met een totaal ander beeld van het land. Hier leven de verschillende stammen en vind je geen kerken en kloosters meer. We beginnen de reis naar het zuiden in Arba Minch, waar we een bezoek brengen aan het Nechisar National Park, waarna het verder gaat naar Konso. Onderweg stoppen we bij een klein dorpje van eenvoudige hutjes en zien hoe de meisjes, met grote gele jerrycans op de rug, water gaan halen, hoe mannen bossen samengebonden graan op de rug vervoeren, soms gevolgd door een zoontje wat al een wat kleinere bos op de rug draagt. Andere kinderen lopen met een stok in de hand rond en proberen wat dieren bij elkaar te houden en te hoeden. Helaas is er geen school voor deze kinderen en zal hun toekomst waarschijnlijk ook bestaan uit hard werken. Speelgoed kennen ze niet. Deze jongen viel ons op door zijn rustige, maar sterke uitstraling. Hoewel zijn kleren bijna van ellende uit elkaar vallen en alleen met een paar grove steken bij elkaar worden gehouden, staat hij er als een volwassen man!!!
Zuid-Afrika • Noordwest Zuid-Afrika
Zuid-Afrika • Noordwest Zuid-Afrika
Op weg naar...volwass
Al op jonge leeftijd gaan zonen van de San Bushmen mee op jacht. Het is een heel ritueel als een jongen wordt verteld hoe hij een eland antilope moet opsporen en met een pijl en boog moet schieten. Hij wordt als volwassen gezien, als hij daarna zijn eerste grote antilope (liefst een eland) schiet. Helaas staat deze stam erg onder druk, ik hoop dat ze de ruimte behouden om hun eeuwenoude tradities te eren.