Marionopreis
Rainbow
Het Lake District is een nationaal park in het graafschap Cumbria in het noordwesten van Engeland. Het is een van de dertien nationale parken in het Verenigd Koninkrijk. Het is een bergachtige streek. Alle toppen in Engeland hoger dan 900 meter boven zeeniveau liggen in dit gebied. Al toerend door deze schitterende streek werden we plots verrast door dit kleurige verschijnsel.
Uitgelicht
Het Lake District (met 16 meren) is een nationaal park in het graafschap Cumbria in het noordwesten van Engeland. Het is een van de dertien nationale parken in het Verenigd Koninkrijk. Het is een bergachtige streek. Alle toppen in Engeland hoger dan 900 meter boven zeeniveau liggen in dit gebied. Overal heb je prachtige vergezichten. Het klimaat is er erg vochtig: het regent en sneeuwt er veel. Op sommige plaatsen valt per jaar 3000 mm neerslag (Nederland: 700-800 mm). Het landschap is dan ook altijd zeer groen. Overal waar je kijkt staan de weiden vol schapen. Weggetjes lopen vaak dwars door de weilanden en regelmatig moet je even stoppen om de schapen aan de kant te laten gaan.
Voor de bui uit
Het Lake District (telt 16 meren) is een nationaal park in het graafschap Cumbria in het noordwesten van Engeland (tegen de Schotse grens aan). Het is een van de dertien nationale parken in het Verenigd Koninkrijk. Het is een bergachtige streek. Alle toppen in Engeland hoger dan 900 meter boven zeeniveau liggen in dit gebied. Het klimaat is er erg vochtig: het regent en sneeuwt er veel. Op sommige plaatsen valt per jaar 3000 mm neerslag (Nederland: 700-800 mm). Het landschap is dan ook altijd zeer groen. En dat het daar regelmatig regent, heb ik aan den lijve mogen ondervinden. Maar vooraf aan de buien waren de wolkenluchten onbeschrijvelijk mooi en imposant.
Die doet het niet mee
In september 1999 zijn we op een tocht door Botswana geweest. Een mocoro trip in de Okavango Delta behoorde ook tot de activiteiten en is ook absoluut een aanrader. Eerst met een open truck vanaf Audi camp de delta in en dan, na een chaotisch vertrek, is het de rust en schoonheid van het gebied waar je stil van wordt. 's Avonds slaan we ons kamp op in the middle of nowhere en gaan we onze eerste bushwalk ervaren. En wat denk je?! Het eerste dat we tegenkomen zijn de restanten van een olifant. Maar neem in Botswana echt geen botje mee, want als er ook maar iets in je bagage aangetroffen wordt van dit soort zaken, "then you are in big trouble!" Botswana is heel gastvrij, maar respecteer zonder pardon wel hun wetten. En terecht! En ik spreek uit ervaring, want wij zijn op de weg 2 keer aangehouden en is echt al onze bagage overhoop gehaald. Wij waren niet in trouble, maar konden wel weer alles georganiseerd in de auto zien te krijgen!
Lange nekken
In september 1999 zijn we op een tocht door Botswana geweest. Een mocoro trip in de Okanvango Delta behoorde ook tot de activiteiten en is ook absoluut een aanrader. Eerst met een open truck vanaf Audi camp de delta in en dan, na een chaotisch vertrek, is het de rust en schoonheid van het gebied waar je stil van wordt. We hebben midden in de delta een kamp opgezet en zijn een avond bushwalk gaan maken. Je hoort veel dieren, maar ziet ze niet allemaal, tot we op deze kudde giraffen stuitten. Wat een prachtig gezicht, die statige beesten en wat een ervaring om ze in het echt te zien! We waren wederom stil.
Oortjes
In september 1999 zijn we op een tocht door Botswana geweest. Een mocoro trip in de Okavango Delta behoorde ook tot de activiteiten en is ook absoluut een aanrader. Eerst met een open truck vanaf Audi camp de delta in en dan, na een chaotisch vertrek, is het de rust en schoonheid van het gebied waar je stil van wordt. Overdag kwamen we plots langs een meertje waar een hele groep nijlpaarden heerlijk lagen te badderen. Zo klein als die oortjes zijn, zo groot zijn de lichamen onder water! Een nijlpaard ziet slecht, maar ruikt des te beter. Je wilt dan ook graag "uit z'n wind" blijven. Onze zeer onervaren poler was zich daar heel goed van bewust en raakte behoorlijk in paniek en begon de mocoro "in z'n achteruit te zetten" en peddelde als een bezetene naar achteren. Water sijpelde over de rand van de boot naar binnen en wij maar proberen onze camera droog te houden, wat gelukkig lukte en de foto is ook nog gelukt!
Dames in de Delta
In september 1999 zijn we op een tocht door Botswana geweest. Een mocoro trip in de Okavango Delta behoorde ook tot de activiteiten en is ook absoluut een aanrader. Eerst met een open truck vanaf Audi camp de delta in en dan, na een chaotisch vertrek, is het de rust en schoonheid van het gebied waar je stil van wordt. Wij hadden onze eigen gids mee, die ons prima verzorgde tijdens deze trip. De locale dames die meegingen zorgden voor hun eigen mannen.
Natte broek, droog...
In september 1999 zijn we op een tocht door Botswana geweest. Een mocoro trip behoorde ook tot de activiteiten en is ook absoluut een aanrader. Eerst met een open truck vanaf Audi camp de delta in en dan, na een chaotisch vertrek, is het de rust en schoonheid van het gebied waar je stil van wordt. Aangezien de (authentieke boomstam) mocorro's toch wel water maken, werden de boten tussentijds weer voorzien van nieuw riet (zeer locaal product) en konden we onze tocht voortzetten met een natte broek maar met droog riet.
Water drink je uit de
In september 1999 zijn we op een tocht door Botswana geweest. Een mocoro trip in de Okavango Delta behoorde ook tot de activiteiten en is ook absoluut een aanrader. Eerst met een open truck vanaf Audi camp de delta in en dan, na een chaotisch vertrek, is het de rust en schoonheid van het gebied waar je stil van wordt. Het is behoorlijk warm met het zonnetje op ons bolletje, maar gelukkig is er heel veel en heel schoon water om ons heen. Even een handje buiten de boot en drinken maar!
Het water van de...Ok
In september 1999 zijn we op een tocht door Botswana geweest. Een mocoro trip behoorde ook tot de activiteiten en is ook absoluut een aanrader. Eerst met een open truck vanaf Audi camp de delta in en dan, na een chaotisch vertrek, is het de rust en schoonheid van het gebied waar je stil van wordt. Smalle watertjes worden afgewisseld door bredere en ook passeren we meertjes.
Venetie op z'n...Afri
In september 1999 zijn we op een tocht door Botswana geweest. Een mocoro trip in de Okavango Delta behoorde ook tot de activiteiten en is ook absoluut een aanrader. Eerst met een open truck vanaf Audi camp (nabij Maun) de delta in en dan, na een chaotisch vertrek, is het de rust en schoonheid van het gebied waar je stil van wordt. Onze poler, degene die de boomstam met een stok voortduwt, was nog niet zo ervaren en dat leverde af en toe hele aparte situaties op. Gelukkig konden we onze camera steeds droog houden!
Hoezo strakke...plann
In september 1999 zijn we op tocht door Botswana geweest, o.a. een mocoro trip in de Okavango Delta. Bagage ompakken voor een 2 daagse trip, vertrek vanuit Audi Camp (bij Maun) in een open truck komen we na ruim een uur hobbelen kompleet verwaaid aan bij de mocoros (de authentieke van een boomstam). En wat er toen gebeurde was absoluut een hele belevenis. Een hele groep locale mensen stort zich gelijk op de bagage en op een chaotische manier krijgt alles en iedereen een plaats in 1 van de mocoros. Dit neemt enige tijd in beslag en wij laten alles maar over ons heengaan. De eerste boot waarin wij plaatsnemen met z'n 2 zakt zover naar beneden dat het water gelijk over de rand komt! Maar de tweede gaat goed en we kunnen eindelijk vertrekken.
Weerspiegeling
Rijden van Bergen naar Kristiansand. Je komt, zelfs in de zomer, door een gebied waar de winter nog heel dichtbij lijkt. De Hardangervidda, je bevindt je tussen de 1100 en 1500 meter, tussen schitterende, deels bevroren, meren, soms prachtig blauw, rondom besneeuwde bergen. Wij hadden het geluk dat het schitterend weer was en alles deed zeer sprookjesachtig aan. En dat in juni!
Hoge snelheid
Vanuit Balestrand in de Sognefjord met een hele snelle veerboot naar Bergen. Vooral met mooi weer is het een leuk tochtje, al schiet het schitterende landschap veel te snel aan je voorbij.
Nietig
De Sognefjord met Balestrand in zicht. Het is zo overweldigend als je "op eigen kiel" door die majestueze fjorden vaart met de wetenschap dat je zo'n1200 meter water onder je kiel hebt en 1200 meter hoge bergen om je heen.
Serene rust
In de Sognefjord ligt een piepklein prive haventje Kyrkjebo, waar wij een nachtje met een eigen zeilboot hebben overnacht. De avond was een belevenis, de stilte, de rust en het niet helemaal donker worden in de maand juni.
Uitkijkpost
Mijn man en een vriend zijn in diens zeilboot van Nederland naar Noorwegen gezeild. Samen met de vrouw van, ben ik met de auto de mannen nagereisd en in Bergen hebben we elkaar weer getroffen. Gevieren hebben we een prachtige tocht vanuit Bergen naar de Sognefjord gevaren. In de Sognefjord hebben we een overnacht in een piepklein ondiep prive haventje, Kyrkjebo. De omgeving, de aardige mensen en de ervaring dat het niet echt donker wordt waren stuk voor stuk iets wat ik niet had willen missen.
Doorkijkje
De Flevopolder heeft vele facetten die de moeite waard zijn om te komen bekijken. In het voorjaar kun je er genieten van de vele kleurcombinaties van de bollenvelden.
Kleurenboog
De Flevopolder is in het voorjaar een kleurrijk gebied om doorheen te rijden als de bloembollen in bloei staan. Een wandeling tussen de velden is dan ook een aanrader.
Met z'n twee
Lelystad is niet alleen een stad om in te wonen, maar heeft heel veel natuur met ook een grote diversiteit aan dieren. Terwijl ik vlak bij huis met m'n border collie aan het lopen was, kwamen plots deze 2 uit het riet springen en toen ze heel even de tijd namen om te poseren, en ik gelukkig m'n camera bij me had kon ik gauw klikken en dan is dit het resultaat. Een beetje een safari-moment-gevoel!
Slootje springen
Lelystad is niet alleen een stad om in te wonen, maar heeft heel veel natuur met ook een grote diversiteit aan dieren. Liep ik vlakbij huis met m'n border collie te wandelen, komt dit exemplaar plots uit het riet vandaan springen. Ik had m'n camera bij me, gebruiksklaar, dus gauw knip knip knip en dan is dit het resultaat. Het gaf me wel even een echt safari-moment-gevoel!
Gast aan tafel
Opeens hadden we een vreemde snoeshaan in de tuin. We konden deze vogel niet zo gauw thuisbrengen, maar na wat zoekwerk blijkt het een kramsvogel te zijn. Deze behoort tot de lijsters. Een echte wintergast en door al het lekkers op de overwintertafel in onze voortuin had hij het goed naar z'n zin. De andere vogels iets minder, want de kramsvogel is dus behoorlijk dominant en dit exemplaar had het, naast z'n buikje vol te eten, vreselijk druk om alle andere vogels op een afstand te houden.
Kruiend ijs
Konvooien met ijsbrekers ervoor ploegen zich een weg door het ijs van het Markermeer. Daardoor begint het ijs tegen de dijk langzaam maar zeker op te kruipen en dat levert weer schitterende schouwspelen op. Hoe grillig kan de natuur zijn.
Tegenlicht
Vanaf het strand van Vlieland, in het najaar in de namiddag een schitterend zicht over het wad bij laag water, vlak bij de haven ingang.