Maranopreis
Wit met rode stippen.
Wij zijn bij het uitzichtpunt op het karbouwengat bij Bukittinggi en genieten van het fantastische uitzicht. We zijn niet alleen, hier dartelen ook de nodige aapjes rond. Het zijn echte oportunistische rakkers, tussen de toeristen door plunderen ze de afvalbakken om iets van hun gading te vinden, zelfs bekertjes worden uitgelikt........
Galerie La Fayette
Galeries La Fayette is een prestigieus Frans warenhuisketen. Met 60 vestigingen in Frankrijk en diverse in grote wereldsteden en meer dan 75000 merken in huis is het een begrip in shopaholic-land. De start vond plaats in Parijs. In 1893 werd een klein warenhuis geopend op Rue Fayette en in de 20 jaren daarna uitgebreid in Art Nouveau-stijl tot de omvang die het nu heeft. De bekroning was de toevoeging van de glas en lood koepel in 1912.
Peinzend......
In een klein plaatsje niet ver van Berastagi houden we even een benen-strek-stop.Het dorpje wordt bewoond door Karo-Batakkers . De grote kenmerkende houten huizen op palen met schuine muren een een groot zadeldak moeten met een ladder worden betreden. In een lichtopening (een raam kan je dit niet noemen) zit een jongetje met zijn benen naar buiten gestoken en kijkt peinzend in de verte.
Upperclass !
JMS - uit de serie vertraagde trein - 1st Class Ladies Waiting Room. In India is nog steeds onderscheid in stand/status. Officieel mag dan wel het kaste-systeem zijn afgeschaft, onderhuids zijn de verschillen zeer aanwezig. Klassenverschillen worden ondermeer weerspiegeld in het traditionele 3-klassen systeem van de Indiase spoorwegen. In deze alleen voor dames bestemde 1st klas wachtruimte kon ik naar hartelust portretjes schieten, de dames gaven acte de presence. Ook deze mevrouw onderscheid zich van het 'lagere' Rajasthani-volk op het perron. Haar kleding en sieraden laten duidelijk zien dat ze van welgestelde komaf is.
Het zit er weer op...
Het dorpsmarktje niet ver van Baisha is eigenlijk het bastion voor de Naxi-minority. Toch zie je ook hier wel Bai-vrouwen aan het werk, een ethnische minderheid die normaal te vinden is in de buurt van het Erhai meer. Ze zijn herkenbaar door de afwijkende hoofdbedekking; Naxi-vrouwen gelaagde mutsen en Bai-vrouwen mutsen met bloemmotieven. Tegen het einde van de markt is deze Bai-vrouw bezig haar zaken op te ruimen en knoopt een zak dicht.
On fire !
We zijn vanmorgen vroeg vertrokken vanuit Costa Rica richting Lago di Nicaragua. Aan het eind van de middag pakken we de laatste fery vanuit San Jorge naar Isla de Ometepe. We naderen het eiland als de zon achter ons al dreigt onder te gaan. De top van de hoogste en nog actieve vulkaan Conception op het eiland licht prachtig op in de ondergaande zon.
Coté d'Albatre
Afgelopen najaar een paar daagjes Normandië gedaan en er wat op uit getrokken o.a. langs de kust. We hadden mazzel, mooi weer en wat laat deze kustlijn zich dan toch van haar mooiste kant zien. Hier het plaatsje Veules les Roses.
Uitverkoren !
JMS - vertraagde trein - Perrron 1. De mensen op het perron krijgen steeds meer door dat er wat aan de hand is. Niet die trein die niet komt dat is voor hen waarschijnlijk dagelijkse koek, maar dat er een buitenlander portretten loopt te maken van iedereen. Dat heeft de jeugd inmiddels ook begrepen en hele groepen komen op mij af, ik heb ze voor het uitkiezen :-). Een groep meisjes komt al giebelend dichterbij en gezamelijk schuiven zij een slachtoffer uit hun midden naar voren voor de 'picture please'......het wordt een vrolijk portret.
Lol !
De oude haven van Jakarta, de Sunda Kelapa, is geweldig om te bezoeken. In de haven liggen vele zeilschoeners, pinisi genaamd die met de hand worden geladen en van vracht ontdaan. We charteren een oud mannetje en zijn prauwtje en bekijken alles vanaf het water, nog leuker. Als het snel donkerder gaat worden, vertellen we onze bootsman ons bij de Ikan Pasar (vismarkt) af te zetten. Het prauwtje baant zich een weg door dikke drab en afval. De kinderen aan de oeverkant vinden het ozo grappig dat een stelletje Belanda's in dat gammele bootje zitten met een dicht geknepen neus en hebben de grootste lol.
Hello Good Bai - vrou
Op de markt van Xizhouzhen aan het mooie Erhai meer is het een komen en gaan van met name Bai-mensen. Vooral vrouwen zijn nog altijd in tradionele kledij gehuld. Hier een Bai-vrouw met in de muts bloemmotieven verwerkt en de haarvlecht om de muts gewonden.
Turende Tai Dam vrouw
In het uiterste noorden van Laos tegen China ligt het grensplaatsje Muang Sing. Op de plaatselijke markt die zeer vroeg begint (rond 5 uur) is het een walhalla vwb verschillende bergstamvolken. Van heinde en verre komen ze hier naar toe om te handelen en te kopen. Wij kwamen hier in de moessontijd en soms ging heel wat fraais verborgen onder plastic en plu's. Gelukkig werd het even droog en kwam al het moois te voorschijn. Hier een Tai Dam vrouw, zo in Laos genoemd, elders zijn ze beter bekend als Black Tai. Haar concentratie was in ieder geval niet op mijn persoon gericht.
Stadhuis Veere
Nadat Wolfert VI van Borssele de Schotse koningsdochter Mary Stuart had gehuwd en Veere als stapelplaats voor de Schotse wol in de Nederlanden werd aangewezen, kwam het havenplaatstje tot grote bloei. In 1477 kwam het laatgotische stadhuis gereed wat nu één van de top100 World Unesco monumenten in ons land is. Hier de voorzijde van het gebouw, afgelopen weekend gefotografeerd met hier en daar wat sneeuw op het dak.
Hard Labour !
We zijn op weg van Bukit Lawang naar Medan en komen onderweg wat sawa's tegen met die onwaarschijnlijk mooie groen-kleuren waarop Indonesie patent heeft. Hier temidden van haar rijstveldje is een vrouw druk bezig.
Gespannen !
Eind 2007 hebben we even 10 daagjes uitpuffen op de eilanden. Wel zien we overal feestelijk borden die aankondigen dat koning Bhumibol 80 jaar wordt op 5 december. De bevolking vereert hem als zijnde god op aarde en op zijn verjaardag zelf gaan we 's avonds naar een feestelijk bijeenkomst in een dorp. Hier wordt door velen een soort aubade gebracht, zeg maar een eerbetoon aan de populaire koning. Hier staan in de coulissen een paar prachtig opgedofte meisjes klaar om zo meteen op te treden voor het massaal aangetreden volk. De spanning is groot en van hun gezichtjes af te lezen.
Indian society !
Jaipur Main Station - serie vertraagde trein- First Class Ladies Waiting Room. Ik ben hier ook naar binnen gesneaked en schiet hier meerdere portretten. In tegenstelling tot de vrouwen op het perron, zijn de vrouwen hier zelfverzekerder en zich uitermate bewust van hun betere en hogere maatschappelijke positie. Hun uitstraling en ook hun aankleding verraden hun rijkere status en komaf. Deze vrouw laat zich welwillend fotograferen.
Op hun paasbest!
De taj Mahal wordt uiteraard niet alleen bezocht door buitenlanders. De merderheid van de bezoekers zijn de Indiërs zelf. Ze komen uit alle windstreken van India naar dit Wereldmonument en dat doen ze meestal op hun paasbest. Vanaf het platform waarop de Tasj gebouwd staat zie ik groepen mensen aankomen, prachtig gekleed.
Concentratie !
Op de ghats van de Ganges is het een drukte van belang. Toch is iedereen gefocussed op de rituelen die zij naast het baden moeten verrichten. Eén van die daden is het prepareren van het offerlichtje en het voorzichtig in het water plaatsen daarvan. Deze vrouw concentreert zich volledig op die taak.
Vrolijk
We stappen uit de auto, even een stop om de benen te strekken, in een dorp niet ver van Raknapur in de zinderende middaghitte. We zijn meteen de hit van de dag. Veel mensen komen nieuwsgierig op ons af en vragen aan Bashir onze gids/autochauffeur wat we hier komen doen. Blijkbaar is zijn verhaal met onze invulling wel vermakelijk want bij veel van de prachtig aangeklede vrouwen komt er een glimlach op het gezicht. En ik schiet portret na portret en leg al die vrolijkheid vast.
Ojé wie is dat.......
We bezoeken met de tuktuk een weeshuis aan de rand van PP. Als gift nemen we een grote baal rijst mee van 50 kg, want onze schoolschriften en pennen zijn in de weken vooraf al wegegeven. De kinderen vinden het leuk als we ze wat aandacht geven, ook al moeten sommigen wel even wennen.
Pink against red !
We wandelen in de zinderende hitte van april door het Rode Fort in Agra. Vele mensen puffen wat uit in schaduwplekken in de doorgangen van dit bouwwerk. Hier een vrouw met een rose top tegen de ruwe roodgekleurde muur van het fort.
Zeeuwse kust
Ook nog even afgelopen zondag het strand opgelopen, uiteraard dik aangekleed, stond toch nog we;l een aardig fris windje. De vermengeling van stuifsneeuw en zand tegen een donkerblauwe lucht gaf het kustlandschap een prachtig ander gezicht.
Stuurs !
Opeen Naxi-markt in een klein dorpje niet ver van Baisha loopt een eindje verderop deze Naxi-vrouw. Ik zoom in met de telelens om haar te portretteren. Het valt op dat ze met een soort zuinige uitdrukking op haar gezicht, er een beetje stuurs bijloopt, net alsof er zojuist iets is voorgevallen.
Stadhuistoren Veere
Afgelopen dagen een weekendje Zeeland gedaan. Met de sneeuwstorm er naar toe en de vrieskou getrotseerd om wat leuke stekjes te bezoeken. Gisterenmiddag Veere aangedaan en vanuit één van de pittoroske straatjes over de historische daken (met nog wat sneeuw erop) de toren van het prachtige stadhuis vastgelegd.
Cambodja • Zuid Cambodja en de kust
Cambodja • Zuid Cambodja en de kust
For a few bucks !
Back in the old days.......in oktober 2005.......Was de backpackroute Sihanoukville- Thai Border nog een echte onderneming. "For a few bucks" had je een rit in de achterbak van een Cambodjaanse pickup die je in zo'n 10 uur naar de Thai border bracht over de dirtroads, dwars door de jungle. Op onze pickup zaten ca. 26 mensen die door de hoosbuien van de moesson over de modderige dirtroad 4 rivieren moesten oversteken met dit soort 'veerpontjes'. Een paar aan elkaar getimmerde en gebonden prauws met een tweetal automotoren op lange bomen met max 2 voertuigen was toen de ultieme oversteek. Op deze opname zie je de veerpont over één van die rivieroversteken.