Maika
Kleurenpalet op de...
Wandelen op de Etna op Sicilië is een buitenaardse ervaring. Als je verder van de gebaande paden afgaat, wordt het stil om je heen, er klinken hier zelfs bijna geen vogels. De op de parkeerplaats alom tegenwoordige lieveheersbeestjes laten zich ook niet veel meer zien. Af en toe zoemt een insect voorbij, felgroene kevers die als smaragden afsteken in het gitzwarte zand. Wind, wolken, pollen taai gras en zo ver je kunt kijken tinten rood, zwart en grijs die elkaar afwisselen in oneindig fascinerende patronen. Magisch mooi. Foto met iPhone genomen, doet eigenlijk geen recht aan de intense schakeringen.
Indrukwekkende Dom
De Dom van Syracuse in de oude stad is een indrukwekkend gebouw, niet om de laatste plaats omdat het op de plek & met restanten van een Griekse tempel voor Pallas Athene gebouwd is. Je ziet de oorspronkelijke zuilen in de muren terugkomen. De gevel is dan wel weer overdreven protserig barok; zo zijn eigenlijk alle gebouwen op Sicilië een mooie smeltkroes van alle culturen die het eiland heeft meegemaakt.
Tijd voor een selfie
Wanneer je Pura Tirta Empul bezoekt kun je een bad nemen in water uit de heilige bron. Via een aantal fonteinen loopt dat in een bassin waar je van links naar rechts doorheen moet waden. En waarom zou je dat moment niet vastleggen met telefoon & selfiestick? Old meets new op Bali.
Zonnestralen op het..
In februari heerst de regentijd op Bali. In de twee weken dat er waren hebben we heel veel nattigheid op ons dak gekregen. Gelukkig waren er zo nu en dan ook wat zonnestralen te bewonderen die door de grijze wolken heen priemden. Konden we aan het eind van de dag toch nog even naar het strand van Canggu om van dit mooie moment te genieten.
Wiebelkontjes
Wat je absoluut moet doen als je in Ubud bent is naar een traditionele dansvoorstelling gaan. Wij kozen voor Barong & Legong dance in de City Hall (overdekt, heel fijn met de vele regen) en kregen een all woman gamelan orkest voorgeschoteld dat een oorverdovende begeleiding speelde voor de danseressen. Intrigerend om te zien hoe minutieus ze hun ogen, vingers en lichamen in allerlei mogelijke en onmogelijke bochten wringen om met dans een verhaal te vertellen.
Moederliefde
Wat is er fijner dan als puberaapje af en toe nog veilig in je moeders warme armen te kruipen? Al die toeristen om je heen zijn ook best spannend! Knuffelend stel in het Monkey Forest in Ubud - ondanks het hoge toeristische gehalte een must om naar toe te gaan.
Berlin streetart
Waar ik ook kom, ik ga overal een beetje rondstruinen en van de gebaande paden af. Als je zo af en toe een smal zijstraatje of een gangetje in duikt kom je nog eens iets tegen. Zoals deze aap in een hele steeg vol streetart, midden in Berlijn
Dank voor vandaag
De Balinezen zijn dankbare mensen. Meerdere keren per dag plaatsen ze overal en nergens deze kleurrijke offertjes; deze stapel lag midden op straat. Ze offeren om te bedanken voor mooi weer, voor fijne ontmoetingen, voor gezondheid. Sta stil bij je zegeningen en vier alles waar je blij mee bent. Gehaaste westerlingen kunnen er nog heel veel van leren.
Lunch is served
Tijdens een wandeling in de omgeving van Ubud kwamen we langs een klein tentje langs de kant van de weg, dat net een vers varkentje van het spit had gehaald. Het was net lunchtijd, dus we besloten met de locals mee te eten en een portie babi guling te bestellen. Voor wie niet weet wat dat is: je neemt een biggetje, stopt de hele buikholte vol met pepers en roostert hem tot hij gaar en zijn velletje knapperig is. Vervolgens serveer je dat met rijst en groente en een extra portie sambal. Klinkt en ruikt heerlijk! Maar waar onze tafelgenoten zonder blikken of blozen de hete pepers naar binnen werkten, sloegen bij mij de vlammen uit mijn oren. Oh man, ik heb nog nooit zo heet gegeten! Tranende & opgezette ogen, en keihard uitgelachen door de Balinezen. Maar, netjes bordje leeggegeten en weer een ervaring rijker. Niet mijn gerecht dit, heb ik maar besloten.
What's up Bob?
Tijdens ons ontbijt in Trinidad werden we elke ochtend gezelschap gehouden door deze gezellige heer, die in de boom naast ons tafeltje op de patio van onze casa particulair binnendringers zijn domein uit bonjourde. Mocht al dit machtsvertoon toch niet genoeg blijken om rivalen af te schrikken, dan ging meneer tot een aanval over om zijn boom veilig te stellen. We hebben deze patser Bob genoemd en ook al hebben we na Trinidad nog vele andere Bobs gezien, deze blijft nummer 1. Onze macho man!
Siësta in Trinidad
Wanneer je (in het laagseizoen) tijdens de siësta door Trinidad wandelt lijkt het dorp uitgestorven. De hoofdwegen, onverharde gele zandwegen, zijn verlaten en de gekleurde huizen staan verstild in de hitte. Wij gekke toeristen hadden ons beter naar de plaatselijke gebruiken kunnen voegen en ook een middagpauze in moeten lasten, want op het heetst van de dag staat de zon loodrecht boven je hoofd en is het lastig verkoelende schaduw te vinden. Maar aan de andere kant hebt je wel het anders zo levendige dorp voor je alleen, wat ook een hele aparte sfeer heeft.
Sunset in Maria la...
Tijdens onze vakantie op Cuba verbleven we een paar nachten in Maria la Gorda. Helemaal in het westen van het eiland, dus perfect voor fijne zie-de-zon-in-de-zee-zakken momenten. Behalve luieren, beetje zwemmen en snorkelen is er hier vrij weinig te beleven, en dat is precies wat er nodig hadden. Dat het eten er niet te pruimen is - maar wel voor Cubaanse begrippen een kapitaal kost, 13 CUC pp per avond als ik het me goed kan herinneren - moet je maar snel vergeten als je je daarna weer op je strandbedje neervlijt. Dit uitzicht maakt veel goed!
Shoppen met de locals
In Sukawati gaan alle toeristen naar de enorme markthallen waar je overladen wordt met souveniers. De sarongs en het houtsnijwerk vliegen je om de oren. Ik werd er stapelgek dus we hebben een kort rondje gerend en zijn daarna de andere markt gaan bezoeken, waar je gek genoeg geen andere toerist tegenkomt, al ligt hij er pal tegenover. In een kaal betonnen karkas vindt je de lokale levensmiddelenmarkt. Hier koop je alles voor een echte Balinese maaltijd. Van vlees (met de levende voorraad achter de kraam) en vis, tot groente & fruit, koekjes en kant & klare maaltijden, alles is er te vinden. Met handen en voeten en wat gewapper met briefgeld scharrel je zo je boodschappen bij elkaar, samen met de locals.
Smile!
Bij de boeddhistische tempel Brahma Vihara Arama staat deze knappe aap je toe te lachen bij de vijver onderaan de trap. Omdat deze tempel niet is opgenomen in de meeste excursies is het er heerlijk rustig. Je mag vrij over het hele complex ronddwalen. Neem vooral ook een kijkje in de ruimte onder de grote koepel; in de koele schemering, met de geur van zoete wierook die je omthult, kom je echt tot rust.
Op dolfijnenjacht...
In de wateren voor de kust van Lovina - in het noorden van Bali - schijnt het te wemelen van de dolfijnen, die rond zonsopkomst en masse hun kunstjes komen vertonen. Dus we besloten een keer vroeg op te staan en ons met tientallen andere toeristen in smalle vissersbootjes te hijsen om dat spektakel eens van dichtbij te bekijken. Als je steeds in je achterhoofd houdt dat je in een grote toeristische attractie bent belandt is het best leuk, al waren er meer bootjes dan dolfijnen te vinden. Vooral het gekrioel van al die kleine bootjes, die zonder op elkaar te botsen door behendige schippers door het gedrang worden geloodst, is mooi om te zien. Elke keer als er weer ergens een dolfijn opdook begon er een wedren welk bootje er als eerste was, maar tegen die tijd waren de dolfijnen alweer de andere kant opgezwommen. Allermooiste van dit kat-en-muisspelletje was de dolfijn die vlak voor we weer naar het strand zouden varen hoog opsprong en een driedubbele schroef draaide, recht onder onze neus. En dat alles maakte, samen met de langzaam opgaande zon, deze trip absoluut de moeite waard.