MSchruijer-Gille

'528834' door MSchruijer-Gille '528834' door MSchruijer-Gille

Zuid-AfrikaCederberg

Zuid-AfrikaCederberg

Hit the road in...Ced

MSchruijer-Gille

In de loop van miljoenen jaren hebben wind en water de zandstenen bergen van de Cederberg Wilderness Area omgevormd tot een surrealistisch landschap met bizarre rotsformaties. Dit -ten onrechte!- minder bekende stukje Zuid-Afrika, op zo’n vier uur rijden van Kaapstad, is een paradijs voor wandelaars, mountainbikers en bergbeklimmers. Al zul je tijdens je tochten weinig mensen tegenkomen: het gebied is een oase van rust; vooral geliefd bij sportieve Zuidafrikanen en/of natuurliefhebbers. Hier zijn we met onze huurauto vanuit ons huisje in Mount Ceder op weg naar Sanddrif. Van daaruit zullen we een wandeling maken naar de Wolfberg Arch. Een adembenemende tocht: letterlijk èn figuurlijk! Hoe je dit gebied bereikt? Neem vanuit Kaapstad de N1 richting Paarl. Vervolg de N1 en sla nadat je de Huguenot (totl)tunnel gepasseerd bent linksaf richting Ceres. (Over de pas rijden kan ook en is leuker!). Neem in Ceres de R303 en volg die tot het gehucht Op-die-berg. Ga rechtsaf en volg de onverharde weg richting Cederberg.

'327296' door MSchruijer-Gille '327296' door MSchruijer-Gille

KeniaRift Vallei

KeniaRift Vallei

Samburu vrouw

MSchruijer-Gille

De Samburu zijn nomaden die met hun vee rondtrekken door het noorden van Kenia. Ze zijn nauw verwant aan de Masaai. Op dit moment wordt dit kleurrijke volk getroffen door de ernstigste hongersnood sinds jaren. Mocht je nog geen bijdrage hebben geleverd aan giro 555: het kan nog!

'327043' door MSchruijer-Gille '327043' door MSchruijer-Gille

EcuadorGalapagos eilanden

EcuadorGalapagos eilanden

Zeeleguanen

MSchruijer-Gille

Op de Galapagos eilanden waan je je af en toe in het Jurassic Park. Ze lijken op draken, die zeeleguanen. Maar in werkelijkheid zijn het goedaardige dieren die leven van zeewier. Als ze in het zonnetje liggen te rusten zie je ze af en toe hun neus snuiten. (Om het zout kwijt te raken).

'324907' door MSchruijer-Gille '324907' door MSchruijer-Gille

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Moddergat

MSchruijer-Gille

Tijdens een meerdaagse fietstocht door ons mooie Nederland kom je nog eens ergens. Fiets je de Waddenzeeroute bijvoorbeeld, (de LF10) dan kom je door 'wereldsteden' als Moddergat en Hongerige Wolf. Wat is er nou mooier dan zo'n dorpje, verscholen achter de Waddenzeedijk met zo'n typisch Nederlandse wolkenlucht erboven? De komende dagen trek ik er weer op uit. Tentje mee en stoempen maar.

'324837' door MSchruijer-Gille '324837' door MSchruijer-Gille

TibetXigaze

TibetXigaze

In gedachten

MSchruijer-Gille

Je krijgt er geen genoeg van: die prachtige doorleefde koppen van die Tibetaanse monniken. In het algemeen zijn ze graag bereid voor je te poseren. Maar mijn voorkeur gaat uit naar foto's waarvoor niet geposeerd is.

'324666' door MSchruijer-Gille '324666' door MSchruijer-Gille

ZwitserlandLuzern

ZwitserlandLuzern

Kapellbrücke

MSchruijer-Gille

De Kapellbrücke is de belangrijkste toeristische attractie van de Zwitserse stad Luzern. Hij is dan ook talloze keren op ansichtkaarten en kalenders te zien. Maar altijd met een strakblauwe lucht. Deze foto is gemaakt aan het eind van een regenachtige dag waarop toch nog even de zon doorbrak. Dat maakte het licht heel bijzonder wat resulteerde in een foto die afwijkt van de 'doorsnee' foto's van deze brug. De brug is meer dan 650 jaar oud, maar het grootste deel is vernieuwd nadat een brand in 1993 de brug grotendeels had vernietigd. Na de brand zijn de nodige brandveiligheidsmaatregelen getroffen die een herhaling van die catastrofe moeten voorkomen. Zo gaat dat helaas meestal, zelfs in Zwitserland. (Hier spreekt de directiesecretaris van een landelijk kennis- en opleidingsinstituut voor onder meer brandweer en rampenbestrijding. Sorry)

'324440' door MSchruijer-Gille '324440' door MSchruijer-Gille

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Gletsjer Lago Grey

MSchruijer-Gille

Gletsjer die uitmondt in het Lago Grey (Nationaal Park Torres del Paine). Minder groot dan de Perito Moreno gletsjer in het Argentijnse deel van Patagonië, maar toch zeker ook de moeite van een lange wandeling er naar toe waard. Een videoimpressie van onze reis door Argentinië en Chili vind je op Youtube. Titel: Ik zing de tango.

'324267' door MSchruijer-Gille '324267' door MSchruijer-Gille

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Zonsondergang

MSchruijer-Gille

Afrika is mijn favoriete continent. Elk land rond of ten zuiden van de evenaar heeft zo z'n charmes. Maar het ultieme Out of Africa gevoel beleef je toch het meest op de savannes van Kenia en Tanzania met hun karakteristieke schermacacia's en rijke dierenleven.

'324133' door MSchruijer-Gille '324133' door MSchruijer-Gille

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Samburu krijgers

MSchruijer-Gille

De Samburu zijn net als de Masaai een nomadenvolk. Ze trekken rond door het noorden van Kenia en zijn net als de Masaai gehecht aan hun traditionele en kleurrijke kledij. Waarom die ene krijger een horloge draagt is niet helemaal duidelijk. Wil hij op elk moment weten hoe laat het is? (Niet waarschijnlijk) Of beschouwt hij het horloge als een leuke armband. (Waarschijnlijker).

'323563' door MSchruijer-Gille '323563' door MSchruijer-Gille

KeniaRift Vallei

KeniaRift Vallei

Masaai in hun boma

MSchruijer-Gille

Het valt niet mee om foto's te maken van het kleurrijke Masaai volk. Vooral op plaatsen waar veel toeristen komen lukt het alleen als je bereid bent er voor te betalen. (Er is een 'truc' om met hen in contact te komen. Zie mijn tip van vandaag). Deze foto heb ik gemaakt in een boma (Masaai nederzetting) in de omgeving van het Ilkerin (Masaai) project in de Loita Hills, ver van de gebaande paden. De hutten worden opgetrokken door een geraamte van takken dicht te smeren met modder en koeienpoep. Binnen ligt er altijd een vuurtje te smeulen. De rook verdwijnt door gaten in de muur. 's Nachts wordt het vee (koeien en geiten) binnen een omheining van takken geloodst om het te beschermen tegen roofdieren. Elke vrouw heeft haar eigen hut. Die deelt ze met haar kinderen en wat jongvee. Mannen slapen nu eens bij de ene vrouw, dan weer bij de andere. Daar doet niemand moeilijk over (!). Een interessant volk.

'478448' door MSchruijer-Gille '478448' door MSchruijer-Gille

KeniaRift Vallei

KeniaRift Vallei

Hoe begroet je een...

MSchruijer-Gille

De Masaai zijn een trots nomadenvolk. Nog steeds trekken vele Masaai met hun kuddes over de vlaktes in Kenya en Tanzania. Helaas kom je ze ook steeds vaker tegen in de slums van Nairobi. (Zonder vee!). Met hun kleurrijke kleding en prachtige sieraden zijn ze erg fotogeniek. Maar pas op: ze houden er beslist niet van gefotografeerd te worden. Tenzij je bereid bent daarvoor te betalen. En dat geldt vooral de Masaai die zich ophouden op plaatsen waar veel toeristen komen. Buiten de gebaande wegen lukt het soms wel mooie plaatjes te maken. Vooral als je ze op de juiste manier begroet. In ieder geval niet met ‘Jambo’ (Swahili voor hallo of goedendag), maar met “Sopa”. In het Masaai: “Hoe gaat het met je vee?”. Je vraagt dan in feite: “Hoe gaat het me je?” Immers: als het goed gaat met je vee, dan gaat het ook goed met jou! Het is mij menig maal gelukt op die manier ‘het ijs te breken.’

'323208' door MSchruijer-Gille '323208' door MSchruijer-Gille

AustraliëGreat Barrier Reef

AustraliëGreat Barrier Reef

White heaven beach

MSchruijer-Gille

Vanuit Airlie Beach maakten we een bootexcursie door de Whitsunday Archipel. Op een van de eilanden die wordt aangedaan vind je het White heaven beach. Indrukwekkend mooi! Jammer alleen dat, als je een duik wilt nemen in het water, je altijd een soort duikpak aan moet om je te beschermen tegen kwallen.

'323142' door MSchruijer-Gille '323142' door MSchruijer-Gille

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Lake Manyara

MSchruijer-Gille

Boomklimmende leewen schijnen de grootste attractie te zijn van het Lake Manyara National Park in Tanzania. Die hebben we helaas niet gezien. Wat wel tamelijk uniek is: nijlpaarden die op het heetst van de dag gewoon langs de oevers kuieren. Normaal gesproken komen ze alleen 's avonds en 's nachts aan land om te grazen en zie je overdag alleen een paar ruggen boven water en hoor je af en toe dat zo karakteristieke 'geboer' en gesnuif.

'478422' door MSchruijer-Gille '478422' door MSchruijer-Gille

NamibiëKaokoland

NamibiëKaokoland

Campsite Warmquelle:.

MSchruijer-Gille

Warmquelle is eerder een nederzetting dan een dorp. Je passeert het als je onderweg bent van Palmwag naar Opuwo (of vice versa) en je bent er al weer voorbij voor je er erg in hebt. Vanuit het 'centrum' (bij de bocht in de hoofdweg) gaat er een 6 kilometer lange zandweg naar een schitterend gelegen campsite met een eigen 'natuurlijk' zwembad: een meertje dat gevoed wordt door een beekje. Heel bijzonder in deze gortdroge en stoffige omgeving. Zo ongeveer moet het paradijs er uit gezien hebben. Wij waren er in september. Behalve onze vrienden waren er geen andere kampeerders. Beelden van deze campsite kun je zien in onze film op Youtube: Waka waka 2 Twyfelfontein - Camp Ngepi (Caprivi)

'323016' door MSchruijer-Gille '323016' door MSchruijer-Gille

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Leeuwenfamilie met...

MSchruijer-Gille

Terwijl de welpen zich nog te goed doen aan een pasgevangen wildebeest kijken de volwassen leeuwinnen alweer uit naar een nieuwe prooi. Althans, zo lijkt het.

'478419' door MSchruijer-Gille '478419' door MSchruijer-Gille

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Kamperen bij Africat.

MSchruijer-Gille

Zelfs in de Lonely Planet staat niet vermeld dat je wel degelijk kunt kamperen bij de Africat Foundation in Okonjima. Volgens de gidsen is er alleen een luxe lodge. Maar wij kwamer er bij toeval achter, dat je er ook kunt kamperen. Africat beschikt over uitstekende kampeerfaciliteiten met heel veel privacy. Op elke plek kun je met twee tenten of campers staan. Je beschikt over eigen douches en toiletten, kook- en afwasgelegenheid. Het is een fantastische plek om de eerste of laatste nacht van een kampeerreis door Namibie door te brengen. Okonjima ligt op maar ongeveer twee uur rijden van Windhoek. Enige nadeel: een overnachting is wel erg duur. Maar bij de prijs is een excursie inbegrepen. De moeite waard is een jeeptocht over het uitgestrekte terrein waarbij je op zoek gaat naar luipaarden. Africat is een rehabilitatiecentrum voor cheetahs en luipaarden. Een impressie van Africat kun je zien in deel 5 van de film van onze camperreis op YouTube: Waka waka 5 Etosha -Africat.

'322697' door MSchruijer-Gille '322697' door MSchruijer-Gille

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Indiaanse schone

MSchruijer-Gille

Het valt nog niet mee om ongedwongen portretfoto's te maken van Indiaanse vrouwen. De meesten zijn nogal stuurs en vinden het maar niks als je een camera op hen richt. Maar als je al je charmes in de strijdt gooit wil het nog wel eens lukken. Deze charmante mevrouw kwam ik tegen op de markt in Otavalo.

'322560' door MSchruijer-Gille '322560' door MSchruijer-Gille

BraziliëZuid Brazilie

BraziliëZuid Brazilie

Iguazu Watervallen

MSchruijer-Gille

De Iguazu watervallen vind je op de grens van Brazilië en Argentinië. Ze vormden het decor voor de beroemde film The Mission met Robert de Niro. Je kunt ze bekijken vanaf de Argentijnse kant en (beter nog) vanaf de Braziliaanse kant. Het mooiste uitzicht op de watervallen heb je vanuit een helicopter.

'478405' door MSchruijer-Gille '478405' door MSchruijer-Gille

Zimbabwe

Zimbabwe

Raften op de Zambezi

MSchruijer-Gille

Raften op de Zambezi: niet voor watjes! In veel landen kun je wildwatervaren. Het is bijvoorbeeld heel populair in Nieuw Zeeland, de VS, Canada en Nepal. Maar nergens is het raften zo spectaculair als op de ‘mighty’ Zambezi. De namen van rapids (stroomversnellingen) zeggen genoeg: de Devils Toilet Bowl, The Stairway to Heaven, The Oblivion etc. Heb je besloten om het erop te wagen, kies dan voor een hele dag raften en niet voor een halve. En: om zelf te peddelen. Dat is echt veel leuker dan ‘meevaren’ in een raft die door een gespierde Zimbabwaan wordt bestuurd. De kans dat je overboord slaat is betrekkelijk groot. Maar het ziet er op filmpjes gevaarlijker uit dan het in werkelijkheid is. De sterke stroom zal je keurig om rotsblokken heen zuigen. Een verslag van mijn raftavontuur is te zien op Youtube in de film: Van Windhoek naar Harare Deel 3. Have fun!

'322387' door MSchruijer-Gille '322387' door MSchruijer-Gille

EcuadorGalapagos eilanden

EcuadorGalapagos eilanden

Bartolomé (Eiland...G

MSchruijer-Gille

Vergezicht vanaf een vulkaan op een van de eilanden van de Galapagos archipel: Bartolomé. Aan de voet van de vulkaan liggen mangrovenbossen, tufkegels en zwarte lavavelden. In de verte zie je de witte koraalstranden van het (veel grotere) eiland Santiago.

'322177' door MSchruijer-Gille '322177' door MSchruijer-Gille

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Perito Moreno Gletsje

MSchruijer-Gille

De Perito Moreno gletsjer 'mondt' uit in het Lago Argentino. Het Argentijnse deel van Patagonië telt drie gletsjers en het schijnt dat de Perito Morene de enige is die nog groeit. Waardoor? Daarover zijn de geleerden het niet niet eens. De gletsjer is bijna vijf kilometer breed en torent ruim 70 meter boven het wateroppervlak. Af en toe breekt er met donderend geraas een blok ijs in het meer. Een indrukwekkend schouwspel.

'322046' door MSchruijer-Gille '322046' door MSchruijer-Gille

EcuadorGalapagos eilanden

EcuadorGalapagos eilanden

Slapende zeeleeuwen

MSchruijer-Gille

Als je urenlang achter vissen hebt aangejaagd en je net ligt te genieten van een welverdiend tukkie, dan laat je je niet storen door een paar toeristen. Ha! Zelfs niet als die je tot op twee meter naderen.

'321898' door MSchruijer-Gille '321898' door MSchruijer-Gille

TibetLhasa

TibetLhasa

Potala Paleis (van de

MSchruijer-Gille

Vanuit het centrum van Lhasa wordt het uitzicht op het Potala Paleis verstoord door foeilelijke Chinese flatgebouwen. Om dit indrukwekkende gebouw goed vast te leggen moet je dus wel wat moeite doen. Eerst langs achtertuintjes met vervaarlijk blaffende kettinghonden en vervolgens een stevige klauterpartij over een steile bergkam. Maar al die moeite wordt rijk beloond!

'321209' door MSchruijer-Gille '321209' door MSchruijer-Gille

TibetLhasa

TibetLhasa

Monniken onderhandele

MSchruijer-Gille

Ook een hoorn gaat niet eeuwig mee. Zo af en toe moet je dus wel eens een nieuwe aanschaffen. Maar voordat je daartoe overgaat moet er wel onderhandeld worden. Niets menselijks is Tibetaanse monniken vreemd!