Lockvos
Handwerk
Op de zondagsmarkt in Chichicastenango verkopen veel vrouwen fel gekleurde, geborduurde hessen. Met het borduren van 1 hes was deze mevrouw wel 3 maanden bezig vertelde ze. Het witgestreepte hes in het midden op de foto met de v-vormige versiering is niet meer te koop. Dat ligt nu bij mij thuis in de kast.
Uitrusten
Hij draagt de hele dag loeizware netten met brandhout. Logisch dat je dan even pauze neemt met een lekker glaasje melk en een stukje cake.
Uitzicht
Het beste zie je Bagan vanuit de lucht. Dus klim altijd naar boven als het mag. Maar kijk wel uit, want de trappen zijn steil en je hebt weinig houvast. Maar als je dan boven bent heb je een fantastisch uitzicht over het vlakke landschap bezaaid met tempels.
Slaapzaal
Als toerist mag je overal binnenlopen in het Mahagandayon klooster, vlak bij Mandalay. Het enige verzoek is om op gepaste afstand te blijven van de monniken. We mochten de keuken bekijken, en we zijn ook in een slaapzaal geweest. Alles zag er k(l)eurig uit.
Novicen
Deze jonge monniken staan in de rij voor het middageten in het Mahagandayon klooster vlak bij Mandalay. Ze moeten achteraan sluiten, dwz. achter de ongeveer 900 monniken die eerst te eten krijgen. De jongen in het midden kijkt zorgelijk: stel je voor dat de rijst zo op is.
Stilte
In het Mahagandayon klooster bij Mandalay is het om 11 uur etenstijd. Er wordt in stilte gegeten. De monniken hebben er nu al een hele dag opzitten, want ze staan om 4 uur op, gaan om 5 uur ontbijten en dan uur uur mediteren. Daarna gaan ze de stad in om eten op te halen. Dit is de laatste maaltijd van de dag, hierna mogen ze alleen nog drinken tot het ontbijt de volgende ochtend.
Mahagandayon klooster
In het Mahagandayon klooster wordt het eten uitgedeeld door monniken die corvee hebben. De rijst is 's morgens vroeg opgehaald tijdens hun ronde door de stad. Vroeger werd alles zo in de bedelnap gekieperd, tegenwoordig geven mensen het eten vaak apart verpakt in plastic zakjes.
Etenstijd
In het Mahagandayon klooster in Mandalay gaat om 11.30 uur de bel. Dan komen uit alle hoeken van dit bekende klooster en Boeddhistisch studiecentrum de ruim 1000 monniken naar de eetzaal. Ze stellen zich op in 2 rijen, bedelnap in de hand en een kleedje om op te zitten over hun arm.
Pindaya
Vanuit het dorp kunnen sportievelingen naar boven lopen om de druipsteengrot te bezoeken die halverwege de heuvel ligt . De druipsteen is echter bijzaak, want je gaat erheen om de meer dan 8000 Boeddhabeelden te bewonderen. Ze zijn door pelgrims neergezet. Neem een goede zaklamp mee!
Vliegen vangen
Als je in Xian bent ga je natuurlijk naar het Terracotta leger. Maar Xian heeft ook een vreselijk leuke, gezellige oude stad. Je kunt eindeloos dwalen door kleine winkelstraatjes en achteraf steegjes. Deze verkoopster was druk bezig om de vliegen weg te jagen van haar mega grote levers.
Brandhout
Waar kom je vandaan? Uit Nederland. Wat ben je lang. Tja, wat zeg je daarop. Mag ik je foto´s zien? Tuurlijk. Ze lacht als ze zichzelf op het schermpje terugziet. Ze vertelt dat ze 5 kinderen heeft. Ze is weduwe en ze is de hele dag bezig om brandhout te verzamelen. Dat verkoopt ze.
Betel verkoper
Op de hoek van de straat doet deze betel verkoper goede zaken. Hij lijkt een beetje op een marskramer. Zijn kistje met koopwaar hangt om zijn nek. Daaronder heeft hij een bakje waar hij zijn geld in doet en wat dienst doet als tafeltje. Betel wordt heel veel gekauwd in Birma. Je kunt hier goed zijn hoe het wordt gemaakt: je neemt een blad van de betelboom, een beetje kalk en een stukje betelnoot. Dat vouw je dubbel en op die prop ga je lekker kauwen. Je speeksel wordt er bloedrood van en je tanden ook. Het schijnt verslavend te zijn.
Verse vis
Een markt in Yangon. Mensen, vooral vrouwen, zitten op stukken karton of plastic aan twee kanten van een smalle straat. Gelukkig komen er geen brommers doorheen scheuren. In deze straat werd veel vis verkocht. Wat zou ze verdiend hebben als ze alles verkocht heeft? En gaat dat wel lukken, want al haar buurvrouwen hebben ook palinkjes en garnalen in de aanbieding.
Oman • Wahibi Sands en omgeving
Oman • Wahibi Sands en omgeving
Lijnenspel
Het zand in Oman bevat veel ijzer, waardoor het veel roder en donkerder is dan hier in Nederland. Als je er met je jeep over rijdt is het een grote zandbak. Pas als je uitstapt zie je hoe mooi zo'n zandduin eigenlijk is. Als je goed kijkt valt je van alles op: de patronen die de wind gemaakt heeft, de kleine plantjes die in dit klimaat kunnen overleven, de dierensporen,
Weet je wat ik nooit.
Vanaf het balkon van ons hotel keken we uit op het water, met daarachter lotussen en een eilandje. Erg onthaastend, want er was verder niets te zien. Totdat deze visser in beeld kwam. Hij voer tussen de lotussen door, speurde naar vis, peddelde een eindje, ging weer staan, enz. Min of meer voor ons balkon nam hij even pauze.