Lijn
Nieuw-Zeeland • Bay of Plenty, Coromandel, Eastland
Nieuw-Zeeland • Bay of Plenty, Coromandel, Eastland
Cathedral Cove
Op het Coromandel schiereiland kun je een hele mooie wandeling maken naar Cathedral Cove. Je wandelt door een bosrijke omgeving naar de cove. Onderweg heb je prachtige uitzichten op de bijzondere kustlijn. Zorg dat je bij de cove komt als het eb is, anders kun je niet door de cove lopen om aan beide kanten van de witte kalkstenen rotsformaties te kunnen genieten. Aan het begin van de trail staan de tijden van eb en vloed aangegeven. Neem voldoende water mee als je de wandeling gaat maken. Op sommige stukken moet je stevig klimmen en trappen afdalen en met warm weer het prettig om water bij je te hebben. De totale wandeling is ca. 2.5km ( 1.5 uur voor heen en terug). Je hebt ook verschillende leuke baaitjes om tussendoor te stoppen zoals Stingray Bay.
Fietsen naar backtrac
Als je in Nickerie verblijft is het heel leuk om een fietstocht (fietsen te huur bij Clarence, in de zijstraat aan het eind van de Suikerrietstraat, vraag anders even ter plekke) te maken langs de zeedijk naar het zogeheten Backtrack, de illegale grensovergang met Brits Gyana. Een fotogeniek gebeuren met mensen met allerlei goederen in kleine bootjes. Er is een kraampje met eten en drankjes. Onderweg kom je nog langs een vogelgebied waar het stikt van de vogels. De fietstocht is ongeveer 15 km retour. Kosten fiets: 10 SRD per dag (nog geen 3 euro) en 50 euro borg.
Vogels spotten in Big
Bigi Pan is een fraai natuurgebied van 68.000 ha in de buurt van de stad Nieuw-Nickerie. Het is een grote lagune met brak water waar wel zo'n 120 soorten vogels voorkomen. Met een smalle boot (een soort korjaal) vaar je eerst een stuk langs de mangroven bij de rivier de Nickerie. Dan moet de boot over een sleephelling naar het Jamaerkanaal. Stel je van de steigers daar om in en uit te stappen niet veel voor, maar het lukt. Het Jamaerkanaal is meerdere kilometers lang en omdat het kanaal vrij smal is kun je hier al heel wat zien. De bootsman heeft scherpe ogen en doet erg zijn best om je mooie fotomomenten te bezorgen. Een stukje terugvaren vindt hij geen enkel probleem. Moerasreigers, ani's, buizerdsoorten, spechten, kaaimannen, je komt het allemaal tegen. Het landschap is heel gevarieerd, soms als een bos dichtbegroeid en op andere momenten een soort zwamplandschap. Dan bereik je het grote meer (de Bigi Pan). Wij waren er aan het eind van de regentijd. Dan staat het water nog te hoog voor de rode ibissen, die hier als waadvogel hun eten komen halen. Voor hun vogelpootjes was het water nog te diep, voor de vissers niet. Die staan er tot hun middel in het water om hun netten leeg te halen. Vooral tilapia komt hier in grote hoeveelheden voor. Bigi Pan is een bijzonder beheersgebied. Dit betekent dat er wel gevist mag worden maar slechts op beperkte schaal gejaagd. Stropers trekken zich daar weinig van aan want de waterkip (de kaaiman) en de boomkip (de leguaan) zijn geliefd. Leguanen moeten levend verkocht worden omdat hun vlees heel snel bederft. Aan de randen van dit grote meer staan heel veel bomen in het water. Daar is natuurlijk van alles te zien. Wij hadden het geluk om er een fraaie ransuil en visarenden te spotten. Buizerds en sterns zijn er volop. Voor kenners van Surinaamse vogelnamen: kijk ook uit naar de skurki, de sabaku en de snepi. Tot slot nog wat praktische tips: zorg voor voldoende drinkwater, een pet en een hoge factor zonnebrand want je vaart uren in een open boot. Ook muggenbestrijdingsmiddel kan geen kwaad om mee te nemen, al hebben wij dat zelf nauwelijks nodig gehad. Vanuit Paramaribo worden er twee-daagse excursies naar dit gebied georganiseerd. Dat scheelt je veel geregel. Extra leuk is het feit dat alle uitleg onderweg gewoon lekker makkelijk in het Nederlands is.
Nieuw-Zeeland • Dunedin omgeving
Nieuw-Zeeland • Dunedin omgeving
Curio bay en Porpoise
Een bezoek aan de Catlins in het Zuiden van Nieuw Zeeland is absoluut een aanrader. Je kunt wel een hele dag doen over de mooie kustroute. Als het eb is kun je een erg interessante stop maken bij Curio Bay. Tijdens eb komt er een versteend fossiel bos te voorschijn. De versteende stammen en stronken zijn zo'n 170 miljoen jaar oud. Het is 1 van de best bewaarde fossiele bossen ter wereld. Er is ook een kleine populatie geeloogpinguins te vinden. Daarvoor moet je wel tot zonsondergang wachten voordat ze aan land komen. De baai die naast Curio Bay ligt is Porpoise Bay. In deze baai kun je als je geluk hebt ( wat wij hadden) de kleine zeldzame Hector Dolphins in de branding zien spelen. Vanaf het strand zijn ze goed zichtbaar. Erg leuk om te zien!
Bako National Park
Als je in Sarawak bent, is Bako een echte aanrader! In dit nationale park kun je zonder gids de natuur in! Er zijn verschillende wandelroutes die goed zijn aangegeven (incl. de duur per route). Ze voeren langs 7 verschillende vegetatie-zones en je komt er van alles tegen. Van neusapen (zo dichtbij dat je ze zou kunnen aanraken), tot krabbetjes en van wilde zwijnen tot bekerplanten. Er is zelfs een route die naar een strandje voert. Wat een trip hierheen echt bijzonder maakt, is dat je er ook kunt overnachten (wel van tevoren regelen, want kan wel eens druk zijn). Vroeg in de ochtend en tegen de schemering heb je de meeste kans om oog in oog te komen staan met een neusaap. Kortom: doen!
Wandelsafari in de...
De meeste bezoekers van Kenia blijven ook enkele dagen bij Lake Naivasha. Een bezoekje aan Hell's Gate staat dan meestal op het programma. Een minder bekende plek om te bezoeken is het Crater Lake, ca. 20 minuten per taxi buiten het dorpje. Hier kun je een mooie wandelsafari maken rond een azuurblauw meer. Dieren die je op je wandeling tegen komt, zijn zijn o.a. zebra's, giraffen, verschillende apen, impala's en ook katachtigen. Dit park wordt bijna niet bezocht. Dus je bent alleen met de dieren. En dat allemaal te voet! Een mooie safari-ervaring.
Semenggoh wildlife...
veel minder bekend, en dus minder toeristsch, dan sepilok in sabah is dit center een uitstekend alternatief voor mensen die de toeristische massa willen vermijden. Omdat het er veel rustiger is zijn de dieren minder schuw. ze naderen je soms tot op 6 meter. ik ben naar beide centra's geweest en vond sepilok veel te toeristisch. Als je de tijd hebt, ga dan in ieder geval hier langs. voor de prijs hoef je het niet te laten want omdat semenggoh minder toeristisch is kun je hier namelijk voor 3 RM (ongeveer 60 cent) naar binnen terwijl sepilok 30 RM kost (prijzen in 10-2007). EXTRA TIP: Je kunt hier trouwens ook mooie wandelingen door het reservaat maken! Neem wel insect repellent mee.
Close - clown onder d
In het kader van de maandopdracht mocht de papegaaiduiker niet ontbreken. Over een goede maand zijn ze weer te bewonderen met vis in hun snavel op de Farne eilanden. Wij waren er eind juni/ begin juli en konden veel papegaaiduikers van dichtbij fotograferen. Deze is genomen op Staple Island. Ook op Inner Island komen ze voor. Beide eilandjes zijn te bezoeken; Staple Island 's morgens en Inner Island 's middags vanuit het plaatsje Seahouses. Op Innereiland zit ook een grote kolonie sternen.
Spiderman kikker
In de Okavango Delta tellen alle dieren mee, zowel groot als heel klein wild. Deze rietkikkers zijn mijn 4 tal cm groot, dus heel moeilijk te zien. Ze vallen het meest op door hun witte kleur als ze op het groene riet zitten. Deze viel per ongeluk in de mokoro (lokale boot) en ging onmiddellijk in defensieve houding staan. Zo werden ook onmiddellijk de kleuren van deze kikker duidelijk, zeker niet helemaal wil, maar eerder marmerachtig gekleurd met rode pootjes.
Bonte ijsvogel
We hebben er ontelbare gezien in Oeganda, deze bonte ijsvogel! Maar ik raak er niet op uitgekeken en heb er ook tientallen foto's van gemaakt. Dit is eigenlijk wel de beste.. Bont betekent bij dieren doorgaans zwat-wit gevlekt en deze ijsvogel heeft dan ook een kenmerkend zwart wit verenpak. Mannetje hebben een dubbele borstband, vrouwtjes een enkele onderbroken borstband. Dit is een van de weinige ijsvogels die zich ook op zee waagt. Ze hebben een enorm groot verspreidingsgebied.
Kerkuil in de vlucht
De kerkuil is een veelvoorkomende uil. Hij komt vooral voor in kleine open cultuurlandschappen zoals kleine landbouwgebieden met voldoende heggen, bosjes, schuren etc. Hij gaat vooral 's avonds op jacht naar kleine prooidieren zoals muizen. Hij jaagt vooral vliegend of zittend vanaf paaltjes aan de rand van een weiland. De nesten hebben de kerkuilen vooral in donkere gebouwen zoals boerderijen, schuren, kerken, fabrieken etc.
Duitsland • Sleeswijk-Holstein
Duitsland • Sleeswijk-Holstein
Jan van Gent
Ik kijk nog even terug naar een prachtige reis die ik onlangs heb mogen leiden naar Helgoland. Nu nog een paar daagjes en dan ga ik met een leuke groep fotografen naar de Farne Islands, UK. We gaan daar onder andere papegaaiduikers en ander vliegend gespuis fotograferen. Papegaaiduikers zijn vliegende bommetjes en hebben compleet andere uitdagingen dan de Jan van Genten met een spanwijdte van 2 meter :-) Tijdens de gouden uurtjes maken we een uitsapje naar landschapsfotografie. De ruige kust en de kastelen zijn prachtig in Northumberland! Wat een heerlijk vooruitzicht. Have fun! Hillebrand
Nieuw-Zeeland • Noord Centraal Eiland
Nieuw-Zeeland • Noord Centraal Eiland
Witte landschap in de
Dat zelfs in de zomer een winterse landschap kan bestaan bewijst deze foto. Het is echter geen sneeuw, maar een thermisch gebied in Nieuw-Zeeland: Waiotapu Thermal Wonderland. Een aanrader als je in NZ bent! Ook in de zomer kun je toch genieten van witte landschappen;-))
Wollig apie
Een indringende blik van deze berggorilla, hij was ineens helemaal door de lens gefascineerd, waardoor hij heel even vergat te eten. Moet hij niet te vaak doen, want een gorilla moet een hoop blaadjes eten om zijn buik vol te krijgen.
Papegaaiduiker
Deze foto is genomen op de Farne Islands. De Farne Islands liggen voor de kust van noordoost Engeland op ongeveer 15 kilometer van de grens met Schotland. In juni/ juli is het een goede tijd om deze eilanden te bezoeken, want dan zitten er papegaaiduikers met jongen. Deze foto is van begin juli en toen kwamen de ouders af en aan vliegen met visjes voor de jongen. De jongen kregen we niet te zien, omdat die in een hol onder de grond zitten. De eilanden zijn gemakkelijk te bezoeken met een boot van uit het kleine plaatsje Seahouses. Er zijn maar 2 eilanden open voor toeristen. 's Morgens kan je naar Staple Island en 's middags naar Inner Island. Je kan ook een combi maken. Op beide eilanden zitten papegaaiduikers, maar ook veel andere vogels. Deze foto is genomen op Staple Island. De vogels komen heel hard aanvliegen (80 km pu) om dan sterk af te remmen door hun vleugels en poten uit te gooien. Daarna verdwijnen ze zo snel mogelijk in het hol om hun jong te voeren. Dit moet snel, omdat er overal meeuwen op de loer liggen, die de visjes af willen pakken.
Mazzel.........
Locatie; Helconia Island Costa Rica Mazzel………………want ik wou eigenlijk een andere kolibrie fotograferen en toen ik daar gewapend met mijn fototoestel op af liep verscheen deze schitterende kolibrie in beeld. En tja, dan ben ik de beroerdste niet om die te vereeuwigen :-)
Puffin in White
Op de Farn eilanden werd ik verrast door de hoeveelheid vogels, maar zeker ook door hun onverschrokkenheid. Alsof je er niet staat, komen ze oms aanvliegen om op een paar meter voor je in het gras te ploffen. Deze zet net de landing in.