Twee weken geleden ben ik op stedentrip naar Kiev geweest. Een prachtige en kleurrijke stad met onder meer schitterende kerken en kloostercomplexen. Maar het hoofddoel van de trip was voor mij een exc... Lees meer
Liannedewijs
Jachtluipaard
Ja daar zijn ze weer, met z'n tweeën op pad moeder is in de buurt en houd alles in de gaten vanaf de achterhoede. En hun camouflage echt gemaakt is om niet op te vallen in het gras.. Wist je dat er ook jachtluipaarden zijn in Iran zo''n 200 ..En dat ze vroeger rondzwierven in 11 verschillende Aziatische Landen?
Wandelen in...Landman
IJsland is een onwaarschijnlijk divers land. In het binnenland vind je uitgestrekte vlaktes van gestolde lava en woestijnlandschappen van stof en gruis. Maar ook zijn er heuvels en bergen in als lappendekens. Landmannalaugar is een met lava bedekt dal, omringd door gele, bruine, groene en grijsblauwe bergen. Op z'n mooist als nog niet alle sneeuw is verdwenen. Hier start ook de drukst belopen wandelroute van IJsland: De Laugavegur. Het is een 4-daagse trektocht van Landmannalaugar naar Þórsmörk. Een IJslander moet deze wandeling minsten eenmaal in zijn of haar leven hebben gelopen.
De actieve Masaya...v
Werkende vulkanen hebben op mij zowel een aantrekkende als een afstotende kracht. Aantrekkend omdat het ‘helse vuur’ mij enorm fascineert en afstotend omdat ik het best wel eng vind. Dit soort ambivalente gevoelens heb ik bijvoorbeeld ook bij slangen en bij diepe afgronden … Op de foto zie je de Masaya vulkaan, gelegen op zo’n 20 km ten zuiden van de hoofdstad Managua
Op het strand van Rah
Wil je echt eens helemaal weg van de drukte? Ga dan voor een paar dagen naar het eilandje Rah (hoort bij de Bankseilanden) in het uiterste noorden van Vanuatu. Het eiland heeft een oppervlakte van 0,5 km2 en telt gemiddeld zo’n 150 inwoners. De stranden zijn er prachtig. Overnachten doe je bij Rachel en Young in hun ‘Paradise Bungalows’: drie houten/rieten hutjes op het strand. De maaltijden die ze je voorschotelen zijn eenvoudig doch lekker en voedzaam. Is er nog meer te doen dan alleen aan het strand liggen? Jazeker! Het is erg leuk op zondag een dienst bij te wonen in het mini-kerkje. Je kunt er vissen en gezellig keuvelen aan de kava-bar. De kava zelf zou ik niet zo snel drinken. Het is licht alcoholisch en het smaakt naar ‘modder’ (zo ziet het er ook uit …). Cultureel gezien is het meemaken van een ‘snake dance’ een enorme belevenis. Mannen en jongens schilderen hun lichaam zwart met witte strepen. Hiermee verbeelden ze zeeslangen. Ze dansen op het strand. Deze dans wordt al eeuwen op dit eilandje uitgevoerd. Hoe kom je op Rah? Neem een vliegtuig naar Brisbane. Daar stap je over op een vlucht naar de hoofdstad van Vanuatu Port Villa. Van hieruit vlieg je door naar Luganville op het eiland Espiritu Santo om vervolgens met een rammelende Twin Otter - met een tussenstop op het eiland Vanua Lava - te vliegen naar het eiland Mota Lava. Eenmaal geland op het hobbelige grasveldje neem je plaats in de laadbak van een aftandse pick-uptruck (de enige op het eiland) voor een enerverend ritje van een uur naar de andere kant van het eiland. Daar stap je in een kano die je naar Rah vaart. Dan is het nog maar 200 meter lopen naar Rachel en Young … Op de foto zijn de dansers zich aan het voorbereiden voor hun optreden. Het publiek bestond uit de overige eilandbewoners en vier buitenlanders … Leuk detail: de man links (bij het bootje) is degene die je met de kano overzet naar Mota Lava en op zondag is hij de zingende en gitaarspelende pastoor die de kerkdienst leidt
Congo Kinshasa • Nyiragongo vulkaan
Congo Kinshasa • Nyiragongo vulkaan
Deze vulkaan moet je.
Dit is toch wel de 'once in a lifetime experience' als je naar het Democratisch Republiek Congo gaat. Qua moeilijkheidsgraad is deze beklimming van de Nyiragongo vulkaan vrij makkelijk. De klim, ongeveer 5-6 uur onder begeleiding van gidsen en parkwachters van het Virunga National Park, begint vrij vlak door wat bossen en eindigt met toch wel een stukje steil en pittig terrein. Het laatste stukje is maar 15 minuten maar je moet toch wel oppassen voor het losse vulkanische steen. Het uitzicht gedurende de klim is prachtig maar valt in het niets zo gauw als je bij de krater rand aankomt! Het lava meer dat continu veranderend en lava omhoog stuwt is iets wat je nooit zal vergeten. Verwacht niet veel te slapen want het uitzicht wordt alleen maar mooier naarmate de nacht vordert en vooral de zonsopgang wil je niet missen met een prachtig uitzicht over de hele regio en natuurlijk de zonsopgang over het lavameer! De vulkaan is alleen te beklimmen onder begeleiding van gidsen van het Virunga National Park. Het huren van porters voor je spullen is niet nodig gezien de makkelijkheidsgraad van de klim (zelf heb ik hier geen gebruik van gemaakt) maar geeft je wel veel 'speelruimte' om de route een beetje van het pad af te ontdekken (maar ga niet uit het oog van de gidsen, dit stellen ze niet op prijs). Kijk anders ook mijn timelapse van het uitzicht vanaf de vulkaan op YouTube (Mt. Nyirangongo volcano timelapse)
'Eagle hunters' in de
Elk derde weekend in september wordt in de omgeving van het onooglijke plaatsje Sagai in het uiterste westen van Mongolië het ‘Altai Kazach Eagle Festival’ gehouden. Het is een kleinschalig evenement dat wordt georganiseerd door het Kazachse nomadenvolk zelf. De charme zit ‘m vooral in de provisorische wijze waarop een en ander is georganiseerd. Zo kun je als bezoeker vrij rondlopen tussen alle deelnemers. Het is een waar spektakel waarbij de deelnemende ‘eagle hunters’ allerlei proeven van bekwaamheid moeten afleggen.
Poseren voor de...Vul
Ni-Vanuatu gekleed in traditionele kleding poseren voor de camera in een 'Kastom village' op Tanna, een eiland in Vanuatu. De inwoners van Tanna zijn enorm trots op hun traditionele gebruiken, en doen er daarom alles aan om deze levensstijl in stand te houden. Er wordt gedanst, op traditionele wijze vuur gemaakt, voedsel bereid en verschillende weeftechnieken gedemonstreerd om te laten zien hoe hun voorouders vroeger leefden in de afgelegen gebieden van het eiland. Op de achtergrond is Mount Yasur te zien. Mount Yasur is een van 's werelds meest actieve vulkanen.
Prehistorisch...lands
Vanuatu bestaat uit 83 eilanden en heeft van alles te bieden; actieve vulkanen, tropische stranden, dichte regenwouden, een zeer rijke cultuur en ongelofelijk vriendelijke bewoners. Van de verschillende eilanden die ik bezocht heb, heeft Tanna zonder twijfel de grootste indruk op me gemaakt. Het hele eiland is bedekt met de zwarte vulkanische as dat is afgezet door Mount Yasur, een meer dan 800 jaar vrijwel continu uitbarstende vulkaan. Mijn accommodatie op Tanna bestond uit een boomhut, niet ver van Mount Yasur. De boomhut is verscholen in dichte bebossing, net hoog genoeg om de vulkaan door het bladerdek te kunnen zien. De hele dag hoor ik het doffe gerommel van elke eruptie, en 's nachts zie ik vanuit mijn bed hoe de vulkaan het roodgloeiende lava hoog de lucht in schiet. Het uitzicht aan de andere kant is bijna even indrukwekkend. Meerdere keren verschijnt er een regenboog boven de met regenwoud begroeide heuvels. Samen met de rondvliegende zwaluwen, de diep-zwarte aarde begroeid met grote boomvarens, de kippen die rondscharrelen op de bosbodem en het doffe gerommel van de vulkaan zorgt dit voor een bijzondere, bijna prehistorische sfeer.
Monniken in Xiahe
Het absolute hoogtepunt van de viering van het Tibetaans nieuwjaar is de ‘onthulling’ van een gigantische thangka. Dit spektakel speelt zich af in de belangrijkste Tibetaanse kloosters. Wij waren erbij toen dit afgelopen februari gebeurde bij het grote Labrangklooster in Xiahe. Begeleid door duizenden gelovigen dragen tientallen monniken in het vroege ochtendlicht de thangka in een soort processie de tegenover het klooster gelegen berg op. Eenmaal bovenop wordt het doek van circa 30 x 20 meter naar beneden uitgerold. Vervolgens schuiven de monniken een geel ‘gordijn’ weg en komt de geschilderde bodhisattva (‘verlicht wezen’) in al zijn kleur en pracht en praal tevoorschijn. Dit is het moment waarop veel gelovigen massaal in een soort extase geraken. De thangka blijft hooguit een kwartier hangen. Hij wordt dan weer opgerold en op de schouders van de monniken teruggebracht naar de hoofdtempel van het klooster. Pas volgend jaar jaar is het weer te zien …
Japanse kraanvogel in
Een absoluut hoogtepunt van mijn trip door Japan afgelopen februari was ‘een bezoek’ aan de ‘Red-crowned Cranes’ (Japanse kraanvogels) op het noordelijke eiland Hokkaido. Het is een lust voor het oog tientallen van deze gracieuze vogels te observeren in een winters sprookjesachtig landschap. Er lag al een dik pak sneeuw en het sneeuwde nog steeds bij temperaturen ver onder nul. De Japanse kraanvogel is niet zomaar een vogel. De ‘Tancho’, zoals hij in Japan wordt genoemd, is al eeuwen lang een heilige vogel die geluk en een lang leven brengt. Je ziet hem op veel oude prenten afgebeeld. De traditie zegt dat als iemand 1.000 origami-kraanvogels vouwt, zijn wens tot gezondheid in vervulling zal gaan. Toch is er een tijd geweest dat men dacht dat de tancho was uitgestorven. In de achttiende eeuw was het jagen op de kraanvogel voorbehouden aan de keizers van Japan. De illegale jacht op deze ‘kostbare’ vogel leidde ertoe dat de populatie in een snel tempo afnam. Dit werd nog eens versterkt door de intensivering van de landbouw, waardoor er voedselschaarste voor de vogels ontstond. Aan het einde van de negentiende eeuw werd er geen kraanvogel meer gesignaleerd. Hij leek hetzelfde lot als de dodo te hebben ondergaan … Totdat in 1924 enkele boeren een kolonie van nog geen twintig kraanvogels ‘ontdekten’ in de niet bevolkte Kushiro gras- en moeraslanden. Vanaf dat moment werd alles in het werk gesteld om het voortbestaan van de uitgestorven gewaande kraanvogel veilig te stellen. Dat is Japan goed gelukt! Momenteel zijn er ongeveer 1.300 exemplaren. Je vindt ze in de omgeving van het plaatsje Tsurui. Het is een fantastisch gezicht deze sierlijke vogels te zien ‘landen en opstijgen’. Nog mooier wordt het als ze in de winter op een synchronische wijze paringsdansen uitvoeren. De foto hierboven mag je wel een gelukstreffer noemen. Het is me maar een keer gelukt een kraanvogel geheel ‘vrijstaand’ in de sneeuw vast te leggen. In alle andere situaties zie je een vaak storende achtergrond (bomen, struiken, hekken). Dat de tancho nog een lang en gelukkig leven beschoren mag zijn!
Papoea Nieuw Guinea • Highlands
Papoea Nieuw Guinea • Highlands
Het feest is begonnen
Gisteren heb ik een foto geplaatst van een jongen die op het punt stond deel te nemen aan de feestelijke dansen tijdens het Kalam Festival in Simbai. Op deze foto zie je de dansers van achteren. In het midden danst een van de dorpsoudsten. Het hoofddeksel dat hij draagt, weegt zo’n vijf kilo. De groene ‘glittertjes’ zijn de kopjes van een kevertje dat alleen in de Highlands voor komt. De kevertjes zijn er in januari, februari en maart. In die periode worden er zoveel mogelijk van gevangen. Dan worden de kopjes van de romp gescheiden, worden ze aan een dun bamboetakje geregen en vervolgens aan de muts bevestigd. Met dit proces zijn ze ongeveer een jaar bezig. Op één muts zitten ongeveer duizend keverkopjes.
Leven onder een...vul
Deze noeste dorpelingen staan op de lavavelden onderaan de voet van de werkende vulkaan Mt. Yasur op het eiland Tanna. Mt. Yasur is voor hen een heilige vulkaan waarin de geesten van hun voorouders voortleven. Overnachten in hun dorp is een bijzondere belevenis. Bij elke uitbarsting - en dat gebeurt om de vijf à tien minuten - komt er een diep gegrom uit de aarde en lig je te schudden in je bed. De oranje gloed boven de vulkaan verlicht de hemel. Als je er toch bent, ga je natuurlijk ook de vulkaan beklimmen. Na een klein uur zwoegen en zweten ben je boven. Aan de rand van de krater sta je oog in oog met een van de meest spectaculaire natuurfenomenen op deze aarde. Elke uitbarsting gaat gepaard met eerst een onderaards gerommel gevolgd door een tientallen meters hoge ‘fontein’ van gloeiende lavabrokken. Dit is vuurwerk zoals je nog nooit hebt gezien!
Jong geleerd, oud...g
Mt. Yasur op het eiland Tanna is misschien wel de best toegankelijke werkende vulkaan op de wereld. Na een pittige wandeling van ongeveer een uur sta je boven op de kraterrand (zonder pad of hekje ...). Voor je een gapende diepte vol vuur en opstijgende dampen. En dan gebeurt het: met een daverend kabaal spuugt Yasur gedurende een vijftien seconden een stortvloed aan gloeiende lava zo'n honderd meter de lucht in. Dit spektakel herhaalt zich elke vijf minuten. Een mooier vuurwerk is niet denkbaar … Voor de bewoners van Tanna is de vulkaan een heilige berg. Om de geesten die in Mt. Yasur huizen gunstig te stemmen, voeren de bewoners van de omliggende dorpen regelmatig rondedansen uit op de vulkanische vlakten onder de vulkaan. Het kleine jochie op de voorgrond heeft nog veel te leren eer ook hij mag meedansen.
Traditionele dans die
Rah is een van de eilanden van Vanuatu die hard is getroffen door de orkaan Pam die vorige maand over het eilandenrijk in de Stille Oceaan raasde. Ik heb inmiddels vernomen dat hier geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen, maar wel dat praktisch alle huizen en hutjes het niet hebben gered. De gemeenschap op het piepkleine eilandje is momenteel druk bezig alle schade te herstellen. Rah is ook het eiland van de 'snake dance'. De jongens en mannen verbeelden in deze dans de zeeslangen die hier voorkomen. Ze beschilderen hun hele lichaam zwart met witte ringen. Met de bewegingen die ze maken imiteren ze de slangen. Het is een zeer oude traditionele dans die helaas verloren dreigt te gaan. Er zijn nog maar weinig mannen die deze dans beheersen. De Engelse fotograaf Jimmy Nelson heeft voor zijn fotoboek 'Before they pass away' een aantal foto's van deze dans gemaakt.
In Havana vindt je Ch
Dit jaar ben ik voor het eerst in Cuba geweest en kan het iedereen aanraden. Er is veel cultuur te zien, mooie plaatsen,vriendelijke mensen die van dansen en muziek houden. Ze houden ook erg veel van Che Guevara en beschouwen hem als held. In Santa Clara is het mausoleum van Che en het vertelt veel van de revolutie van Cuba in de jaren 50. In Havana kwam ik deze man tegen, die als look a like van Che door het leven gaat.
De houten huisjes van
Slechts weinig toeristen bereiken Larung Gar wanneer ze naar China gaan. Dat komt omdat het zo'n drie dagen reizen ligt vanaf de eerste grote stad: Chengdu. Dat is jammer want Larung Gar is werelds grootste religieuze instituut. En het is werkelijk een plaatje. 10.000 houten huisjes op zo'n 4000 meter hoogte. En om je heen zie je alleen maar monniken. Werkelijk een prachtige "off the beaten path" plek in deze wereld.
Heilige krokodillen i
In Bakau op ca 5 minuten lopen van de batikmarkt vind je éen van de 3 heilige krokodillenpoelen die Gambia bezit. De andere twee zijn Folonko in KartungVillage in het Zuiden en Berending op de noordelijke oever van de Gambia River. Deze poel bestaat al meer dan 500 jaar en is voor het eerst ontdekt door een lid van de Bojang familie, een van de belangrijkste families ter plaatse. De poel wordt gevoed door een bron. Mensen , mn vrouwen komen van heinde en ver naar de poel om een rituele wassing met het water uit de poel te ondergaan. Er wordt gelooft, dat hierdoor vruchtbaarheidsproblemen kunnen worden bestreden. De wassing wordt uitgevoerd door vrouwen van de Bojangclan, die hiervoor speciaal zijn opgeleid.Vervolgens krijgt de vrouw een fles met het heilige water mee, waarmee ze 'savonds voor het naar bed gaan en 'smorgens vroeg wat op bepaalde lichaamsdelen moet aanbrengen.. Ook ouders komen hiernaartoe voor bescherming van hun kinderen tijdens de besnijdenis ceremonie en worstelaars menen hier de overwinning (en meer...) te vinden Als tegenprestatie wordt een kleine financiële donatie, wat kola-noten of een kledingstuk verwacht. De helft van de offergaven is voor de krokodillen, de andere helft gaat naar de ouderlingen. De poel mag echter niet uitgebuit worden voor financieel gewin, dan verliest hij zijn heilzame werking. In deze poel zitten ca 80 krokodillen.Het zijn alle Nijlkrokodillen, ze kunnen tot 4.5 m lang worden en even oud als een mens. Er wordt beweerd dat in deze poel ook albino's voorkomen, dat zou uniek zijn. Ik heb er echter alleen de gewone gezien. Omdat er zo vaak mensen komen en er ook wel vis geofferd wordt zijn vele van de krokodillen zo tam geworden, dat ze door bezoekers aangeraakt kunnen worden.De bewakers weten welke, het blijft natuurlijk toch best eng zo dicht bij een dier met zo'n ondoorgrondelijk uiterlijk te komen... De beroemdste is "Charlie". Om de poel is een mini-bos van 6 are waarin vele tropische vogels, locale zoogdieren en andere reptielen te vinden zijn. Om er te komen: neem vanuit de kuststreek een taxi of beter de mini-bus naar Bakau, eindhalte bij de batikmarkt. Daar kun je een local vragen je erheen te brengen, die leidt je door de wirwar van met golfplaatbedekte huisjes, of je loopt iets om: de batikmarkt voorbij (kust aan je linkerhand) en dan bij de eerste grotere straat (Cape Road) rechtsaf, eerste rechts en dan steeds rechtdoor...
Het vergeten gebied..
De meeste reizigers draaien bij de zuidkant van het Inlemeer weer om, richting Nyaung Shwe. Sinds kort is het echter mogelijk om van hier uit nog verder naar het zuiden te gaan. Je komt hier in een lange tijd vergeten gebied rond Sagar. Dit gebied was autonoom; de centrale regering had hier lange tijd niet zo veel te vertellen en ook vandaag de dag wordt de streek gecontroleerd door de Pa O. Je krijgt op deze tour één of twee Pa O mensen mee. Een verplichte escorte dus. Daar heb je overigens geen last van, integendeel. Waar het Inlemeer in het zuiden ophoudt, vaar je over de Beluo Chaungrivier richting Loikaw. Aan weerszijden zie je het landelijke leven, slaperige dorpjes, bamboebossen, vriendelijk zwaaiende mensen. Je waant je honderd jaar terug in de tijd. Op de achtergrond van dit idyllische rivierlandschap zie je de altijd wazige blauwachtige bergen. Na drie uur varen kom je in Sagar, ook wel Samkar genoemd. Hier tref je prachtige tempels en tempelruïnes aan, vaak half overwoekerd door de jungle. De sfeer is hier haast magisch te noemen, wat nog wordt versterkt door het feit dat je hier bijna zeker helemaal alleen rond loopt. Een prachtplek, die indruk zal maken. Meestal bezoek je daarna nog een Pa O dorpje, waar je met de dorpelingen aan de palmwijn gaat. Op en bij de rivier zie je veel migrerende vogelsoorten.Dit gebied ademt de sfeer uit van een vergeten en gesloten gebied, wat in feite ook zo was. Ook nu nog is het bijzonder authentiek en fotogeniek. Het tourtje is zeker in Nyaung Shwe te boeken, als je er naar vraagt. Aangeboden worden zal het niet snel omdat de meeste Birmezen er van uitgaan dat je het Inlemeer wilt doen. Je hebt een speciale permit nodig, die eenvoudig onderweg voor je geregeld wordt (hier stapt ook de Pa O-escorte in je boot). Voor ons een verrassende ontdekking!