JoshuaX

9
IJsland Skaftafell
JoshuaX was hier 01 jun 2015
Gletsjerwandelen is een geweldige ervaring. Je voelt je af en toe alsof je 'on top of the world' staat boven zo'n grote spleet in het gletsjerijs. Eentje die tot in het oneindige in de verte door lijkt te lopen. En al klinkt dit misschien niet ongevaarlijk, de Icelandic Mountain Guides letten echt wel op dat er niets gebeurt. We hangen boven een draaikolk in een ijsgat, we liggen plat op het ijs gletsjerwater te drinken, we wandelen langs diepe ijsspleten zoals deze en we hakken met onze pikhouweel totdat we het prachtige blauwe ijs zien onder de bovenlaag. Je bent erna een ervaring rijker! De Icelandic Mountain Guides zitten met een 'stand' tegenover de informatiebalie bij de ingang van Skaftafell NP. Met de Blue Ice Experience loop je een kleine 2 uur op het ijs van de Svinafellsjökull nadat je er met een busje naar toe bent gebracht (10 minuten). Je kunt ook veel langere tochten maken van 5 uur bijvoorbeeld. Kinderen vanaf 8 jaar mogen mee.
Stad
  • avontuurlijk en spannend, echt een ervaring
  • goed georganiseerd
  • prachtige gletsjer en omgeving
  • kleinschalig, je gaat met max. 12 mensen
  • Het kost wat, maar dan heb je ook wat
Review geplaatst op 2016-12-07
10
Ierland Caherciveen
JoshuaX was hier 01 aug 2016
In de vroege Middeleeuwen leefden bijna alle Ieren, een half miljoen in getal, in ringforten. Er zijn inmiddels 40.000 ringforten in Ierland geïdentificeerd, maar meestal is er niets meer van over. De plaats Cahersiveen op het schiereiland Iveragh herbergt echter twee stenen ringforten in werkelijk schitterende staat. Ze liggen slechts 300 meter uit elkaar. De ringforten uit de 4e Eeuw dienden als een soort boerenhofstede en tegelijkertijd moesten ze beschermen tegen kou, wind en vijandigheden. Binnen die 3 meter dikke muren waren kamertjes gebouwd, onder meer voor opslag. Aan de binnenkant stonden kleine hutjes of een grote "korf" van steen. Daar kon een verwarmend vuur worden gebrand. De ringforten waren gebouwd op een verhoging, waardoor je mooie uitzichten op het omringende land hebt. Zo zie je vanuit het Cahergall ringfort het Ballycarberry Castle liggen, het ultieme voorbeeld van hoe een kasteelruïne er uit hoort te zien. Dit kasteel kun je het beste in de avond bezoeken, dan hangt er een bijzondere, mystieke en zelfs beetje enge sfeer. Bijzonder is dat ook deze ringforten én het kasteel vrij toegankelijk zijn, ze staan bij een boer op het land. Dit zie je door heel Ierland heen, wat mooi dat dat nog kan, vond ik. Om het nog mooier te maken, kun je op 4 kilometer van Cahersiveen de alleenstaande berg Cnoc na dTobar beklimmen, waarbij je een route langs 13 witte Keltische Kruizen volgt naar de bergtop. De uitzichten horen bij de beste van heel Ierland.
Stad
  • Prachtige historische bezienswaardigheden
  • Topwandeling in Ierland nabij
  • Uitstekende B&B's in Cahersiveen
  • Ligt gunstig halverwege de Ring of Kerry
  • Weinig toeristen stoppen hier
  • De Ring of Kerry zelf is wel wat toeristisch
Review geplaatst op 2016-12-02
9
Ierland Dublin
JoshuaX was hier 01 aug 2016
De Powerscourt waterval ligt een half uur rijden ten Zuiden van Dublin. Het is de hoogste waterval van Ierland en glijdt als een sluier 121 meter van een hoge rots. Het is echter de hele omgeving waarin de waterval zich bevindt, die dit echt een uitzonderlijk mooie plek maakt. Duizenden varens, beboste hellingen, rotswanden, een klein riviertje en grote rotsblokken met mooie vormen rondom de poel onder aan de waterval. De waterval ligt op het Powerscourt Estate, waar ook de meer toeristische Powerscourt House & Gardens onderdeel van uitmaken. Maar deze plek is puur natuur, ligt 6 kilometer verderop en is erg rustig. Bijna alle toeristen beperken zich tot de House & Gardens. Je kunt hier een korte wandeling langs het riviertje maken, tussen de bomen, langs vele varens, met zicht op de lange sluierwaterval tussen de boomtakken door. Via keien in het riviertje kun je al springend oversteken als je zin in een avontuurtje hebt. Daarna de rotsblokken onder aan de waterval beklimmen en kijken hoe het water ver boven je naar beneden komt vallen. Het is eenvoudigweg genieten van deze verrassende en bijzondere plek die je niet op zo'n Estate verwacht.
Stad
  • hoogste waterval van Ierland
  • schitterende omgeving rond waterval
  • Goed bereikbaar vanuit Dublin
  • Beperkte wandelmogelijkheden
Review geplaatst op 2016-09-28
8
Duitsland Düsseldorf
JoshuaX was hier 01 jan 2010
Düsseldorf is echt ideaal voor een afwisselend (lang) weekend weg, maar dan dichtbij. Er is echt tijd gestoken in de parkjes, de oude binnenstad, de rivierpromenade. Je kijkt je ogen uit in het duurste winkelgebied op de Köningsallee. Vanaf de bovenverdieping van de Rheintürm heb je prachtige uitzichten over de stad en omringend land. Maar het meeste indruk maakt toch de volledig omgebouwde haven van Düsseldorf, de MedienHafen. Als je van lekker eten en moderne architectuur houdt, is dit dé plek in de stad om rond te kijken en vervolgens in één van de hippe restaurants jezelf culinair te laten verwennen. Als je er een weekend uit wilt, maar niet ver wilt reizen, kun je je prima vermaken in Düsseldorf, en zelfs een beetje verwonderen.
Stad
  • Dichtbij huis, korte reistijd
  • Moderne architectuur
  • Köningsallee, duur winkelgebied
  • Oude binnenstad
  • Weinig specifieke bezienswaardigheden
Review geplaatst op 2016-11-05
8
Canada Quebec
JoshuaX was hier 01 sep 2006
Dit is samen met Vancouver zonder twijfel de mooiste stad van Canada, alleen kleinschaliger. Het heeft een prachtig ommuurde Unesco oud stadsdeel, bestaande uit een boven- en benedenstad. Het is perfect intact, je kunt in de stad en omgeving gemakkelijk één of twee weken doorbrengen. Blikvanger is het Chateau Frontenac dat boven de stad uittorent, nu een hotel waar je vrij binnen mag rondkijken. Maar buiten dit schitterende bouwwerk zijn er nog veel meer straatjes en bijzondere gebouwen en kerken te bewonderen. Ook is er een volledig intacte citadel boven het grote stadspark Plains of Abraham. In de citadel kun je de wisseling van de wacht meemaken. Het is niet voor niets de oudste stad van Noord Amerika (1608) en dat laat zich in alles zien. Reken op véél sfeer en een relaxte bevolking, Frans georiënteerd. Het is qua beleving de meest Europese stad in die werelddeel, het doet mij het meest aan het Quartier Latin denken in Parijs. Er is ook veel te doen rondom Québec City. Je kunt met de fiets alles goed verkennen, onder meer de 80 meter hoge waterval Montmorency en het prachtige landelijke Ile d'Orleans. Als je in Oost Canada bent, neem Québec City dan zeker op in je reisschema.
Stad
  • Prachtig oude ommuurde stad, Unesco
  • Alles te voet of met de fiets te bekijken
  • Schitterende omgeving rond Quebec City
  • zeer relaxte, Franse sfeer
  • Heerlijk (Frans) eten
  • Geen directe vluchten, via Montreal
  • Ligt enigszins geïsoleerd
Review geplaatst op 2016-09-27
9
Ierland Cahersiveen
JoshuaX was hier 01 aug 2016
Langs de Ring of Kerry ligt het avontuur om de hoek, bijvoorbeeld bij het plaatjes Cahersiveen. Slechts 4 km buiten de Ring start het pelgrimspad naar de top van de 690 meter hoge berg 'Cnoc na dTobar' (berg van de bronnen). Deze middelzware wandelroute is in 2015 door de wandelvereniging van Kerry nieuw leven ingeblazen, helemaal opnieuw uitgezet. Wat heel mooi is aan deze tocht, is dat je continu onbelemmerd zicht hebt op de omgeving. De uitzichten zijn al na 10 minuten klimmen overweldigend en hoe hoger je komt hoe meer het landschap rondom zich prijs geeft. Je kijkt over baaien, ziet een deel van het Iveragh schiereiland (ontelbare gele en groen vlakjes ver beneden je), Valentia Island, en zelfs het Dingle schiereiland. De tocht duurt ongeveer 5 uur (retour) en leidt je langs 13 witgeschilderde Keltische kruizen al zigzaggend naar de top waar het laatste, enorm grote, Keltisch Kruis staat. Het geeft een prachtig, mythisch gezicht, die kruizen op de berg. In augustus is de hele berg paarsgekleurd van de heide waar je tussendoor loopt. Deze tocht is nog relatief onbekend, je vindt hem ook niet een reisboek. We zijn in 5 uur wandelen maar enkele wandelaars tegengekomen. Er is een klein parkeerplaatsje aan de voet van de berg, geschikt voor maar acht auto's of zo. Dat geeft al aan dat je hier nooit drukte hoeft te verwachten. Een absolute aanrader, wel bij (redelijk) goed weer doen!
Stad
  • overweldigende uitzichten
  • zeer rustig, weinig wandelaars
  • bijzondere pelgrimsfeer met keltische kruizen
  • slim uitgezette route, middelzwaar
  • weergevoelig
  • vereist enige fitheid, 690 meter klimmen
Review geplaatst op 2016-09-09
9
IJsland Zuidland
JoshuaX was hier 01 jul 2015
Klim de bijna 400 traptreden naar de bovenkant van de 60 meter hoge Skogafoss, geniet van het uitzicht, maar stop daar vooral niet. Je kunt daar nog doorlopen en dan begint een werkelijk prachtig groen glooiend landschap met kloven en kleinere watervallen. Een beetje een "IJsland ontmoet Nieuw Zeeland" gevoel kreeg ik hier. Zeker doordat de zon de glooiende groene heuvels mooi bescheen leek het op een plek waar je zomaar Hobbits zou kunnen aantreffen. Het pad is eenvoudig en leidt je van de ene stroomversnelling naar de andere. Het is aan jezelf hoever je dit pad afloopt. Als je de Skogafoss bezoekt, sla dit dan vooral niet over zoals de overgrote meerderheid dat wel doet. Ik vond het sprookjesachtig mooi en vooral zeer verrassend.
Regio
  • prachtig landschap
  • niet druk, enkele wandelaars
  • verrassend
  • eerst 400 traptreden beklimmen
Review geplaatst op 2016-11-01
9
Ierland
JoshuaX was hier 01 aug 2016
Dit zijn de plekjes waar je wegdroomt van mythisch Ierland. De Rock of Dunamase met erop de kasteelruïne van Dunamase, waarvan nog verschillende muren overeind staan met trappetjes en mooie doorkijkjes op het omringende landschap, een plek om te ontdekken en beleven. Zoals zo vaak in Ierland vrije toegang. Vroeger overzag de landheer vanuit het kasteel het Ierse landschap. Geweldig veel sfeer en de ultieme plek voor een picknick. Als je van Dublin naar de toeristische Rock of Cashel rijdt, verlaat de snelweg dan bij Portlaoise (de Rock staat aangegeven) en ga richting Stradbally. Dan kom je na ongeveer 7 kilometer de Rock tegen nadat je een prachtig omhegd weggetje bent doorgereden, waarbij je maar hoopt geen tegenligger te ontmoeten. Maar daar heb je hier gelukkig niet veel kans op.......een heerlijk rustig en sfeervol alternatief als je het toerisme bij de Rock of Cashel wilt ontwijken. Toen we daar later op de dag aankwamen, dacht ik al met weemoed terug aan de Rock of Dunamase.
Land
  • Prachtige uitzichten op landerijen
  • klimmen en klauteren over muren
  • heerlijke sfeer
  • (bijna) niemand te bekennen
  • vrij toegankelijk
  • Geweldige picknickplek om bij weg te dromen
  • Enigzins moeilijk te vinden
Review geplaatst op 2016-09-09
8
Groot-Brittannië Engeland
JoshuaX was hier 01 okt 2008
Dover Castle is een kasteel uit de 11e eeuw van superlatieven. Het is het grootste kasteel van Engeland. Het werd de Key to England genoemd omdat het op zo'n strategisch punt ligt. Voordat het kasteel gebouwd werd, was er op deze plek een Romeinse nederzetting. Op het terrein vindt je nog de oudste Romeinse vuurtoren van Engeland uit de 4e eeuw, nog zo'n superlatief. Het kasteel zelf zie je het mooist op het voetpad naar de White Cliffs of Dover. Dan zie je Dover castle zoals je het graag wilt zien, over de hele lengte, de Donjon er bovenuit stekend, de vlag in top, die typisch rode schoorstenen. Zo moet het er voor de mensen 1000 jaar geleden uit hebben gezien. Het is zeker de moeite het kasteel van binnen te bekijken, als je recht voor de Donjon staat heb je het gevoel dat je een mier bent die voor de voeten van een reus staat. Zie Dover vooral niet alleen als aankomst- of vertrekpunt voor de boot, het kasteel en de White Cliffs zijn indrukwekkend genoeg om hier even langer te blijven.
Regio
  • indrukwekkend kasteel met toegang
  • white cliffs vanuit het kasteel te bewandelen
  • Verder niet heel veel te doen in Dover
Review geplaatst op 2016-12-18
8
Spanje Com. Valenciana
JoshuaX was hier 01 mrt 2008
Als je bij een stedenstrip naar Valencia ook wat van de omgeving wilt zien in dit deel van Spanje, is een dagtrip naar het zuiden een heel goede optie. Als eerste heb je de plaats Calpe waar een enorme rots aan het strand boven het strand uitrijst. Deze rots kun je vrij eenvoudig beklimmen via een pad, waarbij je prachtige uitzichten hebt over de kust en een deel van het binnenland. Iets verderop vindt je het bergdorpje Guadelest dat op een rots ligt. Vanaf het dorp heb je prachtig uitzicht op het meer dat onderaan de rots ligt, omgeven door bergen. In het dorp zelf zijn verschillende musea te vinden en een 12e eeuws kasteel. Als je hiervandaan de bergen uitrijdt zie je in de verte een fantastisch lang strand, geflankeerd door prachtige rotsen liggen. Op dat strand staan echter tientallen gigantisch hoge flats, een brede en hoge skyline die je eerder in de Verenigde Staten verwacht. Dit is Benidorm, een ongelooflijk contrast met het 200 zielen tellende Guadelest. Je moet het gezien hebben om het te geloven.
Regio
  • Afwisselend landschap, strand en bergen
  • Goed te berijden in één dag vanuit Valencia
  • Even lekker de grote stad uit en de natuur in
  • je hebt een huurauto nodig
Review geplaatst op 2016-12-14
9
Canada Quebec
JoshuaX was hier 01 okt 2007
Québec, de grootste provincie van Canada, krijgt weinig aandacht, dus hoe is het daar eigenlijk? Even wat achtergrond.De mensen spreken voornamelijk Frans, maar kunnen allemaal wel een woordje Engels, sommigen goed, de meesten niet :O). Vooral in Québec city willen ze hun Franse achtergrond koesteren en behouden. Daarom gooien bijvoorbeeld alle radiostations voor minimaal de helft van de zendtijd verplicht Franstalige muziek de ether in. Hun favoriete fastfood is zelfs apart, het heet Poutine, friet met jus overgoten, met stukjes geitenkaas en vaak ook stukjes rookworst. Eerlijk.......gewoon heerlijk! De belangrijkste steden, Montreal en Québec City, zijn zeer relaxed met beiden een prachtige oude stad. Als je vanuit Montreal in de avond de 2,5 uur naar Québec City rijdt ga je door eindeloze glooiende bossen. En dan zie je ineens een enorme lichtbundel opstijgen, alsof er een UFO geland is. Daar ligt het dan, de City, geweldig om te zien midden in de eindeloze bossen. Ten noorden van Québec City ligt het schiereiland Gaspésie waar je onder meer grote kolonies Jan van Genten vindt tussen de prachtige Nationale Parken die er liggen. Ook kun je bij Tadoussac uitstekend walvissen gaan kijken, het staat er om bekend, ook de witte beluga komt er voor. Het klimaat tenslotte is niet bepaald gematigd. Het is er ijskoud in de winter, min 30 graden is vrij normaal. Pakken met sneeuw, het wintercarnaval met ijssculpturen heeft internationale bekendheid.
Regio
  • cultuur en natuur
  • dichtst bij nederland, 7 uur vliegen
  • Indian Summer in oktober is prachtig
  • warm in de zomer, stabiel in de herfst
  • vrij grote afstanden om te rijden
Review geplaatst op 2016-12-12
9
IJsland
JoshuaX was hier 01 jun 2015
Gletsjerwandelen is een geweldige ervaring. Je voelt je af en toe alsof je 'on top of the world' staat boven zo'n grote spleet in het gletsjerijs. Eentje die tot in het oneindige in de verte door lijkt te lopen. En al klinkt dit misschien niet ongevaarlijk, de Icelandic Mountain Guides letten echt wel op dat er niets gebeurt. We hangen boven een draaikolk in een ijsgat, we liggen plat op het ijs gletsjerwater te drinken, we wandelen langs diepe ijsspleten zoals deze en we hakken met onze pikhouweel totdat we het prachtige blauwe ijs zien onder de bovenlaag. Je bent erna een ervaring rijker! De Icelandic Mountain Guides zitten met een 'stand' tegenover de informatiebalie bij de ingang van Skaftafell NP. Met de Blue Ice Experience loop je een kleine 2 uur op het ijs van de Svinafellsjökull nadat je er met een busje naar toe bent gebracht (10 minuten). Je kunt ook veel langere tochten maken van 5 uur bijvoorbeeld. Kinderen vanaf 8 jaar mogen mee.
Land
  • avontuurlijk en spannend, echt een ervaring
  • goed georganiseerd
  • prachtige gletsjer en omgeving
  • kleinschalig, je gaat met max. 12 mensen
  • Het kost wat, maar dan heb je ook wat
Review geplaatst op 2016-12-07
9
Nieuw-Zeeland Queenstown omgeving
JoshuaX was hier 01 feb 2009
"Everybody still in one piece...?" horen we de ongelooflijk coole jet boat bestuurder droog vragen. De adrenaline zit tot in mijn oren, en dat geldt ook voor de rest van mijn elf medepassagiers. Bij het instappen had de bestuurder 10 seconden een bordje omhoog gehouden waarop stond dat je niet mocht gaan staan en je handen niet buiten boord mocht steken. Daarna was hij gaan zitten en binnen 3 seconden sjeesden we met 85 km/uur over het water van de Shotover rivier door de steeds nauwer wordende Shotover canyon. We hadden geen veiligheidsriemen om, niets dan een stang voor je om aan vast te houden. De jet boat stuurt hij van links naar rechts tussen de canyon rotswanden, waarbij hij telkens net op tijd, één meter van de rotswand, de boot wegstuurt. Als zijn wijsvinger een rondje in de lucht maakte, was dat het teken dat we een 360 graden spin gingen doen, wat een kick! Op bijna volle snelheid wordt de boot gewoon compleet omgegooid. Als je dan zo'n lange reis naar Nieuw Zeeland maakt, moét je dit gewoon gedaan hebben. Je kunt op meerdere plekken terecht, ook op het Noordereiland. Maar bij Queenstown, the adventure capital of the world, kun je dit het beste doen door de nauwe canyon. De Jet Boats hebben maar één meter diep water nodig, ze hebben 700 pk via twee turbomotoren, waardoor je bijna over het water zweeft. Het is voor alle leeftijden als je niet te bang bent aangelegd, er zaten meerdere zestig plussers bij mij aan boord. Kinderen nemen ze ook mee.
Regio
  • Spectaculair en spannend, geeft een kick!
  • Prachtige nauwe canyon als decor
  • Het is echt wel veilig
  • Prachtig verhaal voor thuis
  • Best prijzig, reken op ongeveer 60 euro
Review geplaatst op 2016-10-05
8
Nieuw-Zeeland Milford Sound
JoshuaX was hier 01 mrt 2009
Een cruise over de Milford Sound klinkt toeristisch, maar je mag het niet missen. De weg van Te Anau (het laatste dorp in de bewoonde wereld) naar Milford Sound is fantastisch, één van de mooiste in Nieuw Zeeland. Alleen daarvoor moet je al deze kant op. De natuur onderweg is overweldigend. Tijdens de cruise passeer je als eerste de 1600 meter hoge Mitre Peak die recht uit het water oprijst. Je komt langs talloze watervallen, die aan alle kanten van de 600 meter hoge wanden komen. Je hebt een zeer goede kans op zeehonden die aan de kant op rotsen liggen, als je geluk hebt is er nog meer zeeleven te bespeuren zoals dolfijnen. Je komt ook nog langs een research center waar je de mogelijkheid hebt af te stappen en het onderwater leven te bekijken. En tenslotte kom je op de terugweg langs Bowen Falls, één van de meest indrukwekkende watervallen in de Sound. Met de boot meegaan is een indrukwekkende ervaring van drie uur. De kans op regen is best groot maar ook dan schijnt het de moeite waard te zijn. De watervallen zijn dan op hun best en de sfeer mystiek. Je kunt de cruise ter plekke boeken in het informatiecentrum of vooraf in Te Anau zoals wij hebben gedaan. Je kunt ook met de kajak op pad of naar Bowen Falls hiken. Wij deden de cruise in het naseizoen, maart, het was vrij rustig met toeristen, ook aan boord.
Regio
  • Fantastisch fjord vol watervallen
  • Zeeleven zoals dolfijnen en zeehonden
  • Gigantische bergwanden
  • Prachtige weg vanaf Te Anau
  • Zelfs bij slecht weer imposant
  • Het kan er spoken, 2 van de 3 dagen regen
Review geplaatst op 2016-10-07
10
Ierland
JoshuaX was hier 01 aug 2016
In de vroege Middeleeuwen leefden bijna alle Ieren, een half miljoen in getal, in ringforten. Er zijn inmiddels 40.000 ringforten in Ierland geïdentificeerd, maar meestal is er niets meer van over. De plaats Cahersiveen op het schiereiland Iveragh herbergt echter twee stenen ringforten in werkelijk schitterende staat. Ze liggen slechts 300 meter uit elkaar. De ringforten uit de 4e Eeuw dienden als een soort boerenhofstede en tegelijkertijd moesten ze beschermen tegen kou, wind en vijandigheden. Binnen die 3 meter dikke muren waren kamertjes gebouwd, onder meer voor opslag. Aan de binnenkant stonden kleine hutjes of een grote "korf" van steen. Daar kon een verwarmend vuur worden gebrand. De ringforten waren gebouwd op een verhoging, waardoor je mooie uitzichten op het omringende land hebt. Zo zie je vanuit het Cahergall ringfort het Ballycarberry Castle liggen, het ultieme voorbeeld van hoe een kasteelruïne er uit hoort te zien. Dit kasteel kun je het beste in de avond bezoeken, dan hangt er een bijzondere, mystieke en zelfs beetje enge sfeer. Bijzonder is dat ook deze ringforten én het kasteel vrij toegankelijk zijn, ze staan bij een boer op het land. Dit zie je door heel Ierland heen, wat mooi dat dat nog kan, vond ik. Om het nog mooier te maken, kun je op 4 kilometer van Cahersiveen de alleenstaande berg Cnoc na dTobar beklimmen, waarbij je een route langs 13 witte Keltische Kruizen volgt naar de bergtop. De uitzichten horen bij de beste van heel Ierland.
Land
  • Prachtige historische bezienswaardigheden
  • Topwandeling in Ierland nabij
  • Uitstekende B&B's in Cahersiveen
  • Ligt gunstig halverwege de Ring of Kerry
  • Weinig toeristen stoppen hier
  • De Ring of Kerry zelf is wel wat toeristisch
Review geplaatst op 2016-12-02