Jomo01
Jaguars spotten in...
Jaguars spotten doe je best in Noord-Pantanal. Je kunt dit in de lodges via een 4X4 tour doen of beter nog met een boottocht. Ze lijken op luipaarden maar zijn veel robuuster.
Stretchen
In de Masai hadden we al een aantal grote leeuwengroepen gezien, maar zonder de grote mannetjes. Tot op die ene namiddag dat onze driver de horizon afspeurde en iets zag in de verte. Ja hoor, daar lagen 2 broers te slapen. Na een tijdje begonnen ze wakker te worden en zijn ze gaan stretchen. Tja spieren losmaken voordat ze aan hun avondjacht beginnen zeker.
Komeet Neowise en het
In juni 2020 kon Nederland genieten van, en zich verwonderen over Komeet Neowise. Deze komeet was meerdere weken met het blote oog zichtbaar boven ons land. Op vrijwel de eerste heldere nacht greep ik mijn kans en heb ik de komeet vastgelegd bij Het Gezicht van Nijmegen, een kunstwerk van Andreas Hetfeld. De foto werd vervolgens wereldwijd opgepikt en getoond in nieuwsuitzendingen, krantenartikelen en andere media. Er kwamen reacties uit alle hoeken van de wereld en het was een ontzettend gaaf moment om mee te maken. Ik ben komeet Neowise eeuwig dankbaar voor dit moment en ik gun iedere fotograaf hetzelfde wanneer deze komeet over ruim 7000 jaar weer zichtbaar is vanaf de aarde.
Uitbarsting Etna...vu
Wat een geluk hadden we tijdens ons weekje roadtrippen op Sicilië. De Etna barstte uit. Vanaf Etna Nord konden we op 26 mei 2022 tijdens een avondexcursie tot 2900 meter hoogte komen en dit bijzondere schouwspel bewonderen. Hoe later het werd, hoe mooier de kleuren.
Nieuwsgierige hyena..
Elke groep hyena's heeft een gezamenlijk hol waar ze tijdens de dag liggen te luieren. Het gebied rondom het hol wordt afgezet met geuren. Het hol van deze groep bestond uit verschillende putten . Deze kleine hyena stak nieuwsgierig zijn kopje omhoog.
Gieren in Cuba
De kalkoengier leeft in grote groepen en behoren tot de meest geziene vogels in Cuba. Ze leven van fruit en kleine karkassen. En, zoals de naam al doet vermoeden, ze hebben iets weg van een kruising tussen een kalkoen en een gier. We zagen ze vaak in Cuba en lieten zich vrij gemakkelijk fotograferen van iets dichterbij. Vooral tegen de avond. Heel fijn omdat ik toen geen telelens had.
Big White
Big White Mountain is 2315 m (7595 ft) hoog en daarmee de hoogste berg van de Okanagan Highland, British Columbia, Canada. De berg wordt gewoonlijk 'Big White' genoemd, een referentie die wordt gedeeld door het Big White Ski Resort dat rond de top is gebouwd. Het skigebied is klein maar fijn en wordt vaak beschouwd als één van de mooiste skigebieden van Canada. Vanaf het hoogste punt heb je een prachtig 360 graden panorama over de Okanagan vallei waarvan je hier een deel ziet. De sneeuw is zodanig plakkerig dat de bomen veranderen in een soort sneeuwpoppen die de Canadezen 'snowghosts', (sneeuwspoken) noemen. Het geeft het landschap iets extra's. Het ski-resort op de top van de berg is eigenlijk een dorpje op zich. Apart detail: de hoofdstraat van het dorp is eigenlijk een piste! Voor de bouw van de accommodaties is veel hout met pastelkleuren gebruikt, waardoor het dorp een rustige, pittoreske uitstraling heeft.
Roodoogmakikikker
Deze roodoogmakikikker is enkel actief 's nachts. In het daglicht valt hij amper op want ze rusten meestal onderaan een blad. Hij zit dan helemaal bij elkaar gedrukt en dan lijkt deze prachtige gekleurde kikker een groen hoopje. Ik moet er niet bijvertellen zeker dat we vele avonden op zoek zijn gegaan naar deze prachtige exemplaren?
Isolatie-ijs
In de nacht van 2 naar 3 april was het de koudste april-nacht gemeten sinds 1909 ! Hier in Gelderland hadden we de eer, -6.3 graden. Voor fruittelers was dit juist een nacht met heel hard werken, zo ook deze fruitteler in Overasselt, niet om de fotograaf een mooie foto te kunnen laten maken, maar om de bloesem te beschermen. Deze tere fruitbloemetjes vriezen namelijk droog als zij geen isolatie hebben, daarom is de fruitteler de gehele nacht bezig om zijn fruitbomen met bloesem te beregenen/besproeien, zodat de vorst geen grip krijgt op de bloesem maar op het water zodat er een isolerende ijslaag om de bloesem gevormd word en de bloesem kan overleven en wij straks weer in een heerlijke appel kunnen bijten.
IJsvogel onder water
De IJsvogel is voor mij een van de mooiste vogels die er in Nederland zijn. Als je hem gedurende langere tijd observeert dan is het vooral bijzonder hoe hij, vanaf een takje, het water in duikt en met een visje weer boven komt. Extra bijzonder is het om deze vangst onder water vast te kunnen leggen. Dat je ziet hoe hij met volle kracht het water induikt, zijn vleugels spreidt om te remmen en ondertussen met zijn snavel een visje probeert te grijpen.
Een mistige morgen
Bij Slijk Ewijk heeft kunstenaar Rob Sweere een mooi kunstwerk, genaamd Time line, neergezet wat tevens dient om vogels te kunnen spotten. In de vroege ochtendmist en de opkomende zon gaf dit een heel bijzondere sfeer.
Rifugio Locatelli
Iets wat de Italianen goed doen in de Dolomieten, is het bouwen van berghutten op de meest prachtige locaties. Eén van de bekendste hutten is Rifugio Locatelli (op 2450 m hoogte). De hut geeft uitzicht op Tre Cime di Lavaredo: de bekende drie rotstorens en op Monte Paterno (de piek links op de foto). Aan de andere zijde van de hut liggen de 2 Piana-meertjes. Kortom: een fotogenieke locatie en in het bijzonder bij zonsopkomst en -ondergang. Deze foto is genomen tijdens het laatste avondlicht. Helaas was de hut al gesloten toen wij hier waren eind oktober (dus moesten we nog een lange tocht met hoofdlampen op maken om terug te komen bij de auto). In de zomermaanden kan het hier erg druk worden en is vooraf reserveren wel aan te raden als je gegarandeerd wil zijn van deze mooie slaapplek. Naast de rifugio ligt ook nog een piekklein kapelletje.
Vroege wilde bij
De ochtenden zijn vaak nog heel koud in deze tijd. Toch heb ik al best veel insecten gezien die in de middag te voorschijn komen vooral op warme plekjes. Al in het vroege voorjaar beginnen de bijen te vliegen, zodra de temperatuur boven de 10 graden komt. Hun eerste levensbehoefte is stuifmeel en dus gaan ze op zoek naar bloemen zoals hier ook de wilde bij. Bollen zijn ideaal om al vroeg in het voorjaar te genieten van bloemen in de tuin. Plant ze het jaar ervoor en je hebt er geen omkijken meer naar. Terwijl we nog lekker bij de kachel zitten, steken de eerste bloemkopjes al boven de grond uit. Plant bollen onder bladverliezende planten, zoals een Hosta of een bladverliezende struik en geniet van een vroeg voorjaarsgevoel. Onweerstaanbare bollen voor bijen in februari en maart zijn: De winteraconiet en natuurlijk de bonte en boerencrocus ook sneeuwklokjes zijn voor bijen onweerstaanbaar. Ik geniet met deze zonnige dagen alweer volop en kijk uit naar allerlei insecten die ik weer kan vastleggen!
Bulgarije • Noordwest Bulgarije
Bulgarije • Noordwest Bulgarije
Rotsen van...Belograd
Belogradtsjik is een klein plaatsje in het uiterste noordwesten van Bulgarije en wordt slechts weinig door toeristen bezocht. Toch is dat niet terecht, het is absoluut de moeite waard. Het gebied rond het dorpje staat bekend om de bijzondere rotsformaties. Elke grotere rots heeft een eigen naam gekregen op basis van de vorm en over een aantal rotsen gaan bijzondere legendes de rondte. De rotsen zijn van zandsteen en door erosie zijn ze uiteindelijk gevormd. Midden tussen de rotsen ligt ook nog het fort van Belogradtsjik. Een wandeling door deze prachtige omgeving is dan ook zeker de moeite waard.
IJsvogel
Een of twee keer per jaar huur ik een fotohut om vogels te fotograferen. Zo heb ik vorig jaar vanuit een fotohut een dag lang ijsvogels gefotografeerd. Wat een prachtige belevenis. Zonder dat de ijsvogel jou ziet, genieten van dit prachtige vogeltje. hier zat een op een takje te loeren naar een prooi.
India Streetlive
Misschien is het genant om zo maar mensen op straat te fotograferen maar als ik in India door de straten lopen dan zie je vaak zeer fotogenieke mensen. Deze oude man had niet meer dan een lendendoek en een (wandel)stok. Ik gaf hem wat geld en begon te fotograferen. Engels verstond hij niet maar met de gekregen rupees kon hij weer een paar dagen eten kopen. Ik heb deze foto vaak bewerkt maar ik was er nooit echt tevreden over omdat het licht op de voor- en achtergrond te weinig contrast bood. Deze keer ben ik er wel tevreden over.
WOWWW Kenia
Maandag teruggekomen van een korte maar zeer indrukwekkende reis naar Kenia. Zowel in Amboseli als in de Masai Mara werden we getrakteerd op een ongekend aantal bijzondere sightings. In een week tijd, 5 cheeta hunts, waarvan 2 succesvol en diverse andere ontmoetingen met het snelste landdier op aarde. Deze jacht van 2 cheeta's op een groep Topies was zonder twijfel het meest indrukwekkend. Het gevecht duurde minuten lang en kon alle kanten op gaan, de adrenaline gierde door ons lijf. Uiteindelijk was er 1 topi minder, maar waren wij een ervaring en duizenden foto's rijker.
Observatieplekje
Een cheetah vind je dikwijls op een heuveltje aan een open vlakte. Hier kunnen ze alles goed observeren en zien ze het gevaar van heel ver afkomen. Deze moeder met haar kleintje hebben we lang geobserveerd tot ze het ineens in haar kop kreeg om op het dak van onze jeep te springen. Tja dak zeg ik dan maar dit was enkel de canvas van het dak dat opgerold was, de rest was compleet open. Wij stonden oog in oog met dit toch wel hypnotiserend beest op nog geen meter afstand. We drukten ons lichaam zo ver mogelijk verwijderd van deze cheetah en probeerden een foto te nemen. Met onze telelens dat we vasthadden was het niet mogelijk omdat de cheetah te kort bij zat. Dan heel rustig onze rits geopend van onze rugzak om onze breedhoek te nemen telkens met de ogen van de cheetah op ons gericht. Het lawaai dat je rits maakt is je nog nooit opgevallen en maakt je enorm nerveus. Mijn hart bonkte uit mijn lichaam een stuk van opwinding en van angst. Mijn profielfoto is van dit moment. Een duitse toerist heeft toen al lachend alles vastgelegd.