Joia
Allium Schoenoprasum
Allium schoenoprasum is in de volksmond beter bekend als bieslook of pijpgras. Bieslook is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook. Het is een vaste plant die afkomstig is uit Europa en Noord-Azië. Bieslook bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor. Bieslook wordt bezocht door bijen. Het kruid kan vanaf eind maart, begin april worden gezaaid in een wat kalkrijke, goed bemeste, vochtige grond, zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plek. Het blad kan fijngesneden worden toegevoegd aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings. Als het wordt gekookt, gebakken of gefituurd, verdwijnt de smaak. Gedroogd verliest bieslook aan aroma. Invriezen is een goede manier om het kruid toch te kunnen bewaren voor keukengebruik. Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Deze zijn geschikt als garnering van gerechten. Ook kunnen deze worden gebruikt in bloemstukken of droogboeketten. Met dank aan Wikipedia
Allium schubertii 2
Gisteren plaatste ik een close-up van de Allium schubertii. Vandaag laat ik deze bloem in zijn geheel zien. Heel bijzonder om er eentje of twee op een vaas te zetten! De Allium schubertii is een zeer opvallende sierui met met wijd uitstaande bloemstelen. De bolvorm van deze sierui kan maar liefst 25-30 cm doorsnede bedragen. De roze bloemen van Allium schubertii verschijnen in de periode eind mei-juni. De hoogte van de bloem van Allium schubertii bedraagt ongeveer 30-40 cm. Ook na de bloei is Allium schubertii attractief. Deze sierui kan het beste in een lage bodembedekkende vaste plant geplant worden zodat de bol volledig tot z'n recht komt. Allium schubertii is ook als snijbloem en droogbloem te gebruiken. De bol van Allium schubertii kan het beste na eind november geplant worden. Met dank aan De Tuinen van Appeltern
Allium schubertii
Allium schubertii is een zeer opvallende sierui met met wijd uitstaande bloemstelen. De bolvorm van deze sierui kan maar liefst 25-30 cm doorsnede bedragen. De roze bloemen van Allium schubertii verschijnen in de periode eind mei-juni. De hoogte van de bloem van Allium schubertii bedraagt ongeveer 30-40 cm. Ook na de bloei is Allium schubertii attractief. Deze sierui kan het beste in een lage bodembedekkende vaste plant geplant worden zodat de bol volledig tot z'n recht komt. Allium schubertii is ook als snijbloem en droogbloem te gebruiken. De bol van Allium schubertii kan het beste na eind november geplant worden. Even vergroten s.v.p. Met dank aan De Tuinen van Appeltern
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Werkbespreking?
Al slenterend langs de Dubai Creek zag ik deze twee mannen ergens op een boot zitten. Ze waren heel erg druk in gesprek met elkaar. Het lijkt alsof de ene aanwijzingen geeft aan de andere, die daarvan aantekeningen zit te maken. Een werkbespreking? Wie zal het zeggen.... Ze waren zo druk bezig dat ze niet eens gezien hebben dat ik ze op de foto zette.
Kruis in de lucht
De lucht blijft een inspiratiebron, er is vaak zoveel te zien. Deze foto is vanavond gemaakt in de avondschemering vlakbij Gewande, een gehuchtje aan de Maas net ten oosten van Den Bosch. Vergroot is ie mooier!
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Zeemeeuwen bij de...D
We zaten op een terrasje aan de Dubai Creek. Omdat Dubai aan zee ligt heb je hier natuurlijk ook zeemeeuwen. Ineens waren daar deze zeemeeuwen die het erg druk hadden met van alles uit het water te vissen e.d. Het was een drukte en kabaal van jewelste. Misschien had iemand ergens vanaf het terras iets eetbaars in het water gegooid?
Skyline van Sydney...
Deze foto is gemaakt bij het Opera House. De meeste en hoogste gebouwen in Sydney vind je in het central business district en dat district zie je hier op de foto. Oorspronkelijk had Sydney een hoogte limiet om te bouwen. Na 1957 is deze limiet opgeheven waarna vanaf de zestiger jaren het ene hoge na het andere hoge gebouw verrees.
Australië • Uluru (Ayers Rock)
Australië • Uluru (Ayers Rock)
Mutitjulu
Omdat iedereen de bekende grote rode rots Uluru, ook wel Ayers Rock genoemd door westerlingen, wel kent heb ik hier een detailopname. Mutitjulu is een waterplaats aan de voet van Uluru. De Anangu, de aboriginal clan op wiens land Uluru ligt, ziet Mutitjulu als het huis van Wanampi, een voorouderlijke waterslang. Wanampi heeft de macht om de bron van deze waterplaats te controleren. Mutitjulu is de meest betrouwbare waterplaats in de omgeving van Uluru. De wilde dieren zijn in hoge mate afhankelijk van dit water om te overleven. De Aboriginals vragen dan ook of je niet in dit water wilt zwemmen of het op enigerlei andere wijze te verstoren.
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Tijdens het diner
Op een avond wilden wij Indiaas gaan eten. Dat zijn we gaan doen in restaurant Mumtaz Mahal wat goed bekend staat en wat niet zover gelegen was van ons guesthouse. Toen we daar aankwamen was er een sitar speler aan het spelen. Hierna kwam deze grote groep met 3 verschillende danseressen die om de beurt een dans deden. De Indiërs en Pakistani die ook het restaurant binnendruppelden bleken deze groep en haar danseressen goed te kennen. Er werd van alles aan blikken, gebaren en soms ook woorden uitgewisseld. We hebben er een leuke avond gehad en we hebben er fantastisch gegeten.
Bij de Afgedamde Maas
Dit is een foto van het Nederlandse rivierenlandschap van de Afgedamde Maas. De Afgedamde Maas is een oude tak van de rivier de Maas. Hij begint als een dode riviertak ten westen van Well en eindigt bij Woudrichem op de plek waar de Waal overgaat in de Boven-Merwede. Bij Wijk en Aalburg verbindt het Heusdensch Kanaal de Afgedamde Maas met de Bergsche Maas. De foto is vlakbij Nederhemert-Noord gemaakt. Er ligt daar een dijk langs de Afgedamde Maas zodat je er een prachtig uitzicht over hebt. Een prachtig stuk om te fietsen!
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Dansende fonteinen
Bij de Burj Khalifa en de Dubai Mall bevindt zich het Burj Khalifa meer. In dat meer is over een afstand van 200 meter een ingenieus fonteinenstelsel gebouwd. Deze fonteinen spuiten en bewegen op muziek die telkens wisselt. Overdag om het uur, 's avonds om het half uur. 's Avonds zijn de dansende fonteinen verlicht. Een prachtig schouwspel wat duizenden mensen trekt, zeker 's avonds.
De tempel van...Hatsj
De tempel van Hatsjepsoet staat ook bekend als Deir-el-Bahri. Hatsjepsoet was zowel de vrouw van farao Thoetmosis II als een farao van de 18e dynastie van het Oude Egypte. Bijzonder aan Hatsjepsoet is dat zij een van de heel weinige vrouwelijke farao's is geweest. Zij heeft ongeveer 22 jaar geregeerd. Na haar dood zou zij begraven zijn in de Vallei der Koningen. Die tombe is in 1903 door Howard Carter gevonden. Een van de 2 daarin aanwezige mummies zou, na onderzoek in 2007, de mummie van Hatsjepsoet zijn. Voor de bouw van Deir-el-Bahri vertrouwde Hatsjepsoet op de kunde van van haar raadgever Senenmoet, die zijn eigen graf onder het 1e terras liet bouwen. Deir-el-Bahri is een dodentempel, bedoeld om Hatsjepsoet en haar regering te herdenken. Na de dood van Hatsjepsoet is de tempel gedurende zijn verdere geschiedenis onderworpen aan verschillende beschadigingen. Men is al jaren aan het werk om de tempel te restaureren. Met dank aan Wikipedia.
Kasteel Ammersoyen 2
Kasteel Ammersoyen is rond 1300 gebouwd. Het is een van de best bewaarde Middeleeuwse waterburchten in Nederland. Het bevindt zich aan de rand van Ammerzoden, in de Bommelerwaard. Sinds 1957 is het kasteel in bezit van de Stichting Vrienden der Geldersche Kastelen. In 1959 ging de renovatie van start, die 16 jaar heeft geduurd. Het is opengesteld voor bezichtigingen, er vinden ook rondleidingen plaats. Tevens vinden er evenementen plaats en is het o.a. mogelijk om er te trouwen. Op deze foto is de prachtige houten toegangsbrug heel goed te zien. Een klein stuk van die toegangsbrug kan worden opgehaald.
Rode paardenkastanje
Tot het geslacht paardenkastanje behoren meer dan 20 soorten die voornamelijk op het Noordelijk halfrond voorkomen. In Nederland is vooral de witte paardenkastanje te vinden, in mindere mate de rode paardenkastanje. De vruchten van de paardenkastanje zijn oneetbaar vanwege de bittere smaak. De rode paardenkastanje wordt als cultivar vooral aangeplant in parken, plantsoenen, bredere groenstroken en grotere tuinen. De paardenkastanje heeft geen enkele verwantschap met de tamme kastanje. Omdat ik hier een aantal foto's van de witte paardenkastanje voorbij zag komen plaats ik er maar eentje van de rode paardenkastanje.
Kasteel Ammersoyen 1
Kasteel Ammersoyen is rond 1300 gebouwd. Het is een van de best bewaarde Middeleeuwse waterburchten in Nederland. Het bevindt zich aan de rand van Ammerzoden, in de Bommelerwaard. Sinds 1957 is het kasteel in bezit van de Stichting Vrienden der Geldersche Kastelen. In 1959 ging de renovatie van start, die 16 jaar heeft geduurd. Het is opengesteld voor bezichtigingen, er vinden ook rondleidingen plaats. Tevens vinden er evenementen plaats en is het o.a. mogelijk om er te trouwen.
Twee zonnen?
Vorige week was ik wat foto's bij de Maas aan het maken, zo tegen het moment van zonsondergang aan. Toen ik later die avond de resultaten zat te bekijken ontdekte ik op deze foto 2 zonnen. Althans zo lijkt het wel... Ik vind het wel een grappig beeld, die ene hele grote zon en nog een kleintje een stukje erboven.
Spektakel
Op een dag werd er ergens op de Westbank bij Luxor weer een nieuwe coffeeshop annex klein restaurantje geopend. Natuurlijk moest dat groots gevierd worden. Er was een hoop te doen met paarden. Er werd hard gegaloppeerd, soms moest een paard erbij gaan liggen. Dit alles ging gepaard met de nodige Saïdi muziek. De prestaties van de ruiters werden kennelijk ook beoordeeld door het publiek, wat zo z'n commentaar leverde. "Zo doen we dat nu eenmaal, traditie" werd mij desgevraagd verteld. Ik vond het spektakel leuk om te mee te maken, maar wat er nou precies de bedoeling van was ontging mij. Ook niet zo belangrijk, als zij er zelf maar lol in hadden.
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Bijna in de haven
Gisteren plaatste ik een foto van een dhow op de Dubai Creek. Op de voorplecht (zo noem je dat toch?) zaten deze drie mannen. Na de tocht over zee zijn ze bijna in de haven, de Dhow Wharfage. Daar kunnen ze aanleggen en kan de lading gelost worden. Deze mannen nemen nog even een relaxmomentje. Ik geef ze groot gelijk!
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Dhow op de Dubai Cree
Regelmatig zie je deze prachtige houten boten de Dubai Creek op varen. Deze dhows varen nog altijd in de hele regio. Ik vermoed dat ze ook nog steeds naar Oost-Afrika en India, Pakistan en Bangla Desh varen. Hun lading bestaat uit stukgoed, die geladen en gelost wordt in de Dhow Wharfage.
A2 over de Maas
Een kijkje op de A2 vanaf een standpunt beneden bij de Maas. De foeilelijke kleur van de geluidsschermen valt me op de foto reuze mee. Want die kleur knalt er normaal gesproken echt uit. Zo vind ik het nog wel een mooi contrast tussen natuur en hetgeen door mensenhanden is aangelegd.
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Beetje luieren? Of...
Al slenterend langs de Dubai Creek zag ik dit tafereel. Geen idee wat deze mannen aan het doen zijn, met die stapel schoenen erbij. Schoenen bewaken? Beetje luieren en ondertussen de boel in de gaten houden en een telefoongesprekje voeren? Of...... ? Hoe dan ook, zo komen ze blijkbaar deze dag wel door.
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Abra watertaxi statio
Een abra is een watertaxi. Er zijn een aantal watertaxi stations aan weerszijden van de Dubai Creek. Elke abra vaart blijkbaar een vaste route, min of meer op vaste tijdstippen ook. Het kost maar een habbekrats om per abra de Dubai Creek over te steken. Je kunt ook een abra huren zodat je met je eigen gezelschap een tijdje over de Dubai Creek kunt varen.
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Verenigde Arabische Emiraten • Dubai
Uitzicht over de Duba
De Dubai Creek oftewel Khor Dubai is een zoutwater kreek die uitmondt in zee. Hij gaat dwars door het centrum van Dubai en verdeelt dat centrum in de wijken Burj Dubai en Deira. Dit zijn de oude wijken van Dubai. In Burj Dubai gingen in de 19e eeuw mensen van de Bani Yasstam wonen. In de 20e eeuw kwam er een kleine haven in de Khor Dubai voor de dhows, die naar India en Oost-Afrika voeren. Op het water zie je hier veel abra's, de watertaxi's, waar druk gebruik van wordt gemaakt om van de ene oever naar de andere te komen.