Javaman
Zwavelzuur
Wetenschappers hebben veel geschreven over de zuurgraad van het water in de bovenlopen van beken in de Javaanse bergen. Ze schreven al in 1850 dat deze beken vaak zwavelzuur bevatten. Mijn scheikundige kennis is te gering om te kunnen zeggen wat moderne wetenschappers er van vinden. Maar met zoveel zwavel, water en vulkanische hitte zal er ongetwijfeld wel zwavelzuur of zwavelig zuur ontstaan. De sterkte zal nog wel meevallen, want in de 19e eeuw probeerden wetenschappers ook door te proeven te bepalen welke stoffen er in het water zaten. Zo bovenaan de helling is het water daarvoor echter te heet, je zou je lippen nog branden.
Thee
De door de pluksters verzamelde thee wordt in een soort jute samengebonden en vervolgens met kleine vrachtwagens afgevoerd naar een theefabiek. De slingerende wegen waar de vrachtwagens over rijden maken het gebied tevens voor de wandelaar goed toegankelijk, zonder dat deze wegen afbreuk doen aan het landschap.
Wachtpost
Een mooi hersteld wachthuisje op de oude stadsmuur van de kraton. Het bevindt zich aan de zuidzijde. Als je een keer niet met de becak terug gaat naar Jl. Prawirotaman, maar loopt, net als ik zelf bijna altijd doe, kun je dergelijke leuke plekjes makkelijk meenemen in je wandeling.
Mooie natuur, even...
Geniet in Dali niet alleen van de cultuur, maar trek ook eens de natuur in. In de dalen groeien nog altijd veel mooie planten, vooral in het voorjaar is er veel te zien. Ook kun je wandelend door de bossen naar de Cloud Road. Als je tegen de klim opziet kun je ook met de stoeltjeslift naar dit wandelpad gaan. De Cloud Road is een slingerend maar vlak pad met regelmatig mooie uitzichten, op andere plaatsen loopt het pad door bossen. De bergketen ten westen van Dali was in de 19e en 20e eeuw al zeer populair bij plantenjagers. Zij zochten hier naar nieuwe plantensoorten om ze in Europa op de markt te brengen. En nog altijd is het de moeite waard de bergen in te trekken. Zie voor enkele foto's mijn homepage, ik zal er regelmatig wat toevoegen.
Orchidee
Als je in het voorjaar in Dali bent, trek dan ook eens een dagje de natuur in en geniet van de bloemenpracht. Als je een dalletje in trekt zie je op veel rotsen de mooiste orchideeën groeien, zoals deze Pleione-soort. Deze soort lijkt het meest op Pleione limprichtii, maar volgens de kenners komt deze soort hier niet voor. Er groeien overigens zeer veel soorten, met veel geluk kom je ook de prachtig gele Pleione forrestii tegen. Ik had dit geluk, maar de exemplaren waren zo moeilijk bereikbaar dat ik er geen goede foto's van kon nemen.
Huisje
Eén van de mooie dorpjes in noord Syrië. Moeilijk te vinden, maar zeker de moeite waard. Eerder was ik al in Harran in Turkije geweest, wat net zo'n type dorpje is, met als grootste verschil dat de sfeer in dit dorpje vele malen beter is.
Man met sigaret
Een man met een kruidnagelsigaret. Er worden zo veel kruidnagelsigaretten gerookt in Indonesië, dat het land als grootste kruidnagelproducent ter wereld niet eens genoeg heeft aan de eigen productie. Waarschijlijk is Indonesië ook de grootste kruidnagelimporteur ter wereld.
Kelud - landschap
De Gunung Kelud is een prachtige berg om te zien. De hellingen zijn deels nog bebost, deels met ananasplantages bedekt. De tocht naar de top gaat nu eenvoudig per auto, wie wil weten hoe het vroeger ging moet maar eens de beschrijving door Franz Wilhelm Junghuhn (1809 - 1864) lezen. Zeer indrukwekkend hoe de beklimming van deze berg toen ging.
Kelud - trap
De trap welke vroeger naar het kratermeer van de Gunung Kelud leidde is inmiddels deels onder de nieuwe eruptiekegel verdwenen. In de omgeving waren arbeiders welke andere trappen aan het maken waren duidelijk met grote haast vertrokken, toen de Kelud in 2007 dreigde uit te barsten. De Kelud is één van de gevaarlijkste vulkanen van Java en heeft in het verleden al veel schade aangericht. Het water uit het kratermeer kwam dan vermengd met aarde als hete modder de hellingen af.
Anak Kelud
Waar tot in oktober 2007 nog een kratermeer was is nu een nieuwe berg te vinden, welke bijna de gehele krater vult. Deze foto is in augustus 2008 gemaakt, enkele dagen nadat de krater weer werd open gesteld voor toeristen. De nieuwe eruptiekegel was toen nog niet volledig afgekoeld en mocht vanwege de instabiliteit ook nog niet beklommen worden.