Jannekeh
Zwaar door het leven
We bezoeken een levendige en zeer kleurrijke markt in Bantalabiri waar we meerdere Bonda's tegenkomen. Deze vrouw behoort tot de Gadaba stam en valt op door haar nekringen, ze zijn aanzienlijk dikker dan bij de Bonda's. De ringen kunnen niet verwijderd worden zonder hulp van een smid en volgens traditie gebeurt dit na hun dood.
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Bloemen in de woestij
Het voorjaar is de mooiste tijd om Jordanië te bezoeken, de temperatuur is dan aangenaam en de woestijn is ook erg mooi. Zowel in Petra als de Wadi Rum zie je veel groene struiken en bloemen. Deze foto is gemaakt in Petra en daar kom je o.a. de roze struiken tegen, prachtig tussen de rotsen. Je kunt te voet door Petra , als je tot aan het eind en ook nog eens klimt naar het hoogste punt dan is het wel zo’n 15 km. Vind je dit te ver, dan kun je gebruik maken van de kamelen of ezels, er lopen er genoeg van!
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
De Keffiyeh
De keffiyeh is een traditioneel hoofddeksel dat voornamelijk door mannen in Arabische landen en landen met een droog klimaat gedragen wordt om hen te beschermen tegen kou, zon, stof en zand. Al eeuwenlang gebruiken de bedoeïenen de keffiyeh in verschillende variaties om hun rijkdom te tonen. Van origine is de keffiyeh gemaakt van katoen of wol of een mix daarvan met daarop zwarte of rode spinnenwebachtige figuren geborduurd. Als hij op het hoofd gedragen wordt, wordt hij soms met een band samengehouden, de zogenoemde agaal. Deze agaal diende in vroeger tijden om dromedarissen mee te drijven en is meestal zwart van kleur. De agaal wordt doorgaans alleen door Arabieren gedragen. De verschillende kleuren kunnen vaak geassocieerd worden met een bepaalde streek. Zo wordt de rood-witte met name in Jordaniezwart-witte combinatie in de Levant gedragen, de rood-witte met name in Jordanië, de blauw-witte in de Verenigde Arabische Emiraten en een veelkleurige wordt in verband gebracht met Oman. In de verschillende Golfstaten bestaat een voorkeur om een witte keffiyeh zonder borduursels te dragen. In de westerse wereld zijn onder invloed van de groeiende populariteit van de keffiyeh verschillende bizarre printen en bonte kleuren ontstaan. In West-Europa heeft de sjaal diverse betekenissen. Naast teken van steun voor de Palestijnen, droegen tot de millenniumwisseling vooral alternatieve jeugdculturen het als een accessoire, omdat ze het mooi of warm vonden; vanaf 2001 is er een kruisbestuiving tussen de Arabische en populaire cultuur, waardoor in 2007 en 2008 ook modebewuste beroemdheden deze gingen dragen. Info Wikipedia
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Thee
Als je een bedoeïenentent bezoekt krijg je altijd thee aangeboden, ook wel Shai, de zwarte, zoete thee genoemd. Deze shai wordt geserveerd in kleine glaasjes. Er wordt vaak een enorme hoeveelheid suiker aan de thee toegevoegd, je lepeltje kan bijna in je glas blijven staan.
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Bedoeïenentent
Met de pick-up door de Wadi Rum woestijn dat is pas genieten! De chauffeur stopte regelmatig en als we zelf interessante plekken zagen, tikten we tegen het ruitje en sprongen uit de laadbak. Zo ook bij deze bedoeïenentent omringt door kamelen.
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Zonsondergang
Tijdens de kamelenrit in de Wadi Rum woestijn was het opstijgen, afstappen en nog een paar x. Wel prettig want 2 uur hobbelen op een kameel zit niet echt fijn. Onze kamelendriver kijkt hoever het is met de ondergaande zon, wij genieten van het landschap en kunnen de benen weer strekken.
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Jordanië • Jordanië Woestijngebied
Mooiste woestijn
De Wadi Rum woestijn is de mooiste die ik in mijn leven heb gezien. Prachtige rotsen, mooie warme kleuren en dan het rode woestijnzand. Zit je zelf op de kameel komt er een karavaan kamelen voorbij, lastig tijdens het gehobbel om een foto te maken, zijn er wel 10 gemaakt, dit is de mooiste.
Er is nog plek
Zoek je nog een plekje op de markt, er is genoeg ruimte achteraan. Mooi zoveel mensen bij elkaar en let ook even op de details de mannen die links achterin zitten te naaien. Zo vanaf de weg lijkt het of je er bijna niet tussen kunt lopen, ben je eenmaal op de markt, dan valt het ook nog mee
Ongestoord
Ten noorden van het Inle Lake in Birma ligt het eeuwenoude houten klooster Shwe Yaungwe Kyaung. Dit klooster heeft ovalen ramen zonder glas. Als je dicht bij de opening van het raam zit vang je het licht van de felle zon om de tekst goed te kunnen lezen. Verder is het erg donker in het klooster, waar verspreid monniken op de grond zitten om te mediteren.
Lipschotel
De traditie van de Mursi, zij dragen een lipschotel, een ronde schijf van klei waarbij een gat in de boven- of onderlip wordt aangebracht om deze op te rekken. Doordat telkens een grotere schijf wordt geplaatst, wordt het gat langzaamaan steeds groter. Met zorgvuldig oprekken kan een lipschotel soms wel een diameter van meer dan twintig centimeter worden aangebracht. Het wordt als schoonheidsideaal gezien.
Chaos
Geen mooi landschap of stadsbeeld maar een opname van de chaos op de markt in Addis Abeba , was blij dat ik er niet met de auto tussen stond.
Takkendraagsters
De hoofdstad van Ethiopië Addis Abeba ligt vlak bij de 3200 meter hoge berg Entoto. Bovenaan de berg krijg je een mooi panorama van de stad te zien. Onderweg kom je veel takkendraagsters tegen. Zij verzamelen brandhout, waarna ze de takken in bossen van dertig tot vijftig kilo op hun rug naar de stad dragen om te verkopen. Ze lopen meerdere keren per dag de berg op en af, sommige ook nog zonder schoenen. De vrouwen hebben veel lichamelijke klachten, ook zonder een bos takken lopen ze gebogen. Veel respect voor deze vrouwen!
Hoofddeksel
De kalebas is veelzijdig in gebruik. Als schoudertas die je vult met water, als hoofddeksel ter bescherming voor de zon en op het moment dat je wat wil drinken haal je de kalebas van je hoofd om te gebruiken als kom. Deze kom wordt vaak met meerdere mensen gedeeld.
Bananenbrood(2)
Bekende recepten uit Ethiopie, injera een soort pannenkoek en bananenbrood, beide licht zurig van smaak. Deze vrouw laat ons het hele proces zien, van de pulp die van de bananenbladeren wordt geschraapt tot het bakken van het brood en dan natuurlijk proeven.
Bananenbrood(1)
Deze gastvrije Dorze vrouw is brood voor ons aan het bakken gemaakt van bladeren van de bananenplant. De pulp wordt uit de stam geperst en in de grond bewaard om te gisten. Daarna wordt het tussen bananenbladeren op het vuur gebakken. Het brood heeft een zurige smaak.