Singapore. Een stad en een land in een en niet groter dan onze Noordoostpolder. Maar wat een veelheid aan culturen herbergt dat kleine stadstaatje! Singapore is, net als buurland Maleisië, een smeltk... Lees meer
JannavEek
Op jacht
De San Bushmen die wij bezocht hebben jagen nog zeer regelmatig op de traditionele manier. Hiervoor is er een speciaal reservaat opgezet. Uiteraard kregen wij een demonstratie hoe ze het wild besluipen. Helaas is zijn zulke reservaten nodig omdat deze bevolkingsgroep in het verleden van hun traditionele jachtterreinen is verdreven.
Stampede!!
Bij een stampede gaat een grote kudde dieren of een grote groep mensen rennen zonder duidelijke richting of doel. Deze buffels zorgden hier voor flink wat opwaaiend stof, in combinatie met de lage zon een spectaculair tafereel!
Poseren voor de...Vul
Ni-Vanuatu gekleed in traditionele kleding poseren voor de camera in een 'Kastom village' op Tanna, een eiland in Vanuatu. De inwoners van Tanna zijn enorm trots op hun traditionele gebruiken, en doen er daarom alles aan om deze levensstijl in stand te houden. Er wordt gedanst, op traditionele wijze vuur gemaakt, voedsel bereid en verschillende weeftechnieken gedemonstreerd om te laten zien hoe hun voorouders vroeger leefden in de afgelegen gebieden van het eiland. Op de achtergrond is Mount Yasur te zien. Mount Yasur is een van 's werelds meest actieve vulkanen.
Hamnoy na...zonsonder
Een van de mooiste plekjes op de Lofoten is het pittoreske vissersplaatsje Hamnoy, tevens het oudste vissersdorpje van de Lofoten. Als je de Koning Olavsweg volgt die de Lofoten van noord naar zuid doorkruist kom je er vanzelf langs. Het plaatsje ligt prachtig aan het water met op de achtergrond de steile bergen die zo kenmerkend zijn voor de Lofoten. Het dorpje zelf stelt niet veel voor maar het is vooral de ligging die het zo bijzonder maakt. Als je hier in de buurt logeert heb je de gelegenheid om tijdens het blauwe uurtje, net na zonsondergang te fotograferen. Dus ben je in de buurt, maak dan zeker even een fotostop bij dit fotogenieke plaatsje.
Koraalboom
Koraal......in alle soorten heb je ze, maar de 'broccolikoraal' vindt ikzelf een van de mooiste en spectaculaire, vermits je hem in vele kleuren tegenkomt. Met zijn 'nerfjes en bloemetjes ' overal is het precies een boom die in bloei staat.....
Vage sporen
Ook hier zie ik de rode marker van het kaartje hierboven in het witte niets staan. Op deze foto is goed te zien hoe de zoutvlakte opdroogt. Het lijken wel grote bladeren van een Amezone lelie. Wanneer je de foto opend zie wat vage auto sporen die ook ergens heen gaan. Gelukkig had ik mijn GARWIN (fiets computer) bij mee en kon ik ongeveer in de richting rijden waar ik heen moest.
Strand bij Eggum
Wanneer je de E10 op de Lofoten volgt richting Å heb je verschillende kleine doodlopende weggetjes richting mooie kleine vissersdorpjes of strandjes. Een zo'n afslag is naar Eggum. De laatste kilometer staat er een box waar je NOK 20 (ongeveer €2) in moet doneren om verder te rijden. Aan het einde van de weg vind je een mooi klein fortje wat door de Duitsers in de tweede wereldoorlog in gebruik was als radar station. Waar de gewone weg ophoud is het nog wel mogelijk om te voet nog een stukje door te lopen. Zeer de moeite waard te doen, al is het alleen al voor een heel bijzonder kunstwerk! Een perfecte plek om de drone eens de lucht in te sturen...
Sneeuwstorm in Vík
Tijdens een sneeuwstorm IJsland was ik in Vík en moest ik noodgedwongen drie dagen blijven omdat alle wegen dicht waren. Eén van de ochtenden was een beetje helder en toen heb ik deze foto van het kerkje in Vík gemaakt. Over de bergen zie je alweer de sneeuw aankomen.
Velduil in vlucht
Het zien van een velduil blijft in Nederland bijzonder. Meestal zie je ze pas later in de middag, maar soms ook 's morgens vroeg. De uilen gaan dan op jacht naar muizen en ratjes. Als die schaars zijn eten ze af en toe ook wormen. Overdag zitten de uilen vaak verborgen in langer gras of in een slootkant. Bij de jacht vliegen ze laag. Als je geluk hebt gaan ze af en toe op een paaltje zitten. Deze uil was aan het jagen. Van opzij zie je goed hoe plat hun kop is.
Familietafereel
Tijdens het arendfestival ,elk eerste weekend van oktober, gingen we de dag voordien op bezoek bij een arendjager, een 40-tal minuten rijden van Bayan Olgii, waar het festival plaatsheeft. In dit kleine dorpje wonen een 5-tal arendjagers, de rest van hen(een 80-tal), woont in de omliggende bergen in gerkampen. Onze "gastheer" woonde in een stenen huisje. Toen zijn vrouw thuiskwam van werk (zij was kokkin in de plaatselijke school om eten te maken voor de kindjes), trok ze alle kasten open om haar zelfgemaakte koekjes en kaasjes eruit te toveren, en deze gingen vlotjes van hand tot hand......ja zeg, je moet het maar meemaken, je komt thuis van werk en er zitten een paar toeristen in je sofa! Maar zoveel gastvrijheid, een heerlijk moment om nooit te vergeten.....
Zwartpuntrifhaai -...
Zwartpuntrifhaaien hebben betrekkelijk kleine territoria en zijn sterk gebonden aan hun vertrouwde omgeving. Hierdoor konden wij dagenlang genieten van het schouwspel van jagende Zwartpuntrifhaaien direct onder onze watervilla boven het rif van het eiland Fonimagoodhoo gelegen in de Baa-Atol.
Australië • Great Barrier Reef
Australië • Great Barrier Reef
I <3 the Great Barier
Het Great Barrier Reef, een locatie die wel op ieders lijstje staat. En terecht, hoe eerder je er naar toe kan hoe beter want de toekomst ziet er niet al te rooskleurig uit voor dit spektakel van de natuur. Als je er dan toch bent, doe dan even lekker decadent en ga niet met de boot er naar toe om te snorkelen of duiken, maar ga met een watervliegtuig, geloof me het is de moeite waard. Dan kan je dit wonder van de natuur in al zijn glorie bewonderen en zie je prachtige dingen, zoals dit hartvormig stukje rif.
Verenigde Staten • Yellowstone NP
Verenigde Staten • Yellowstone NP
Kleurenexplosie
De Grand Prismatic Spring is een ware kleurenexplosie als je helder weer hebt. En dat hadden wij, een hittegolf. Het was zelfs op de Amerikaanse TV dat het in Yellowstone zo warm was. De bacteriën in het water reageren op de temperatuur. Misschien dat het daarom zo overweldigend was.
Nederlandse Antillen • Bonaire
Nederlandse Antillen • Bonaire
Hilma Hooker
Een bijzondere duikstek op Bonaire is de Hilma Hooker. Dit is de naam van een wrak dat sinds 1984 op een maximum diepte van iets minder dan 30 meter ligt. Het schip vervoerde drugs en werd aan de ketting gelegd in Kralendijk. Daar begon het na verloop van tijd water te maken. Om te voorkomen dat het in de haven zou zinken en een blokkade zou vormen, werd het de zee opgesleept om daar voor anker te gaan. Dat is ook de plek waar het uiteindelijk zonk. Nog steeds rust het op stuurboordzijde met een intacte schroef en roer. Het is een geliefd duikobject in helder water dat goed te bereiken is vanaf de kant. Tarpons houden zich schuil bij het schip en een grote groene murene heeft bezit genomen van de kajuiten. De Hilma Hooker hoort eigenlijk wel in het logboek te staan van de ervaren duikers die het eiland hebben bezocht.
Wandelende duin
Denemarken heeft zijn eigen 'woestijn' Rabjerg Mile,en deze zandduin ligt in het noordelijkste puntje van noord Jutland tussen Skagen en Frederikshavn. Het heeft de dag ervoor flink geregend en nu stormt het flink, zodat de natuur dit soort vormen achterlaat. Het is de grootste wandelende duin in noord-Europa, en is zo'n 40 meter hoog, heeft een oppervlakte van 1 km2 en beweegt zich ongeveer 15 meter per jaar in oostelijke richting. Je hebt hier echt het gevoel in een woestijn te staan en het feit dat er 250.000 bezoekers per jaar naartoe gaan zegt genoeg.Kost niets (ook de P niet)
Wodka als ontbijt!
Het is koud in mijn tentje. Het flesje water dat ik bij me heb is al bevroren als ik midden in de nacht naar de wc moet. Hopeloos slaperig de kou in om beloond te worden met de prachtigste sterrenhemel. Als ik in de ochtend wakker wordt en na het ontbijt op pad gaan rijden we langs vrienden van mijn chauffeur. Ik ben nog steeds aan het bijkomen van de kou van de nacht. We worden hartelijk onthaald. Niet alleen met koekjes en kaas, maar ook met wodka. En hoe gek het ook klinkt. Na Mongolie snap ik de wodka. Want hoe koud je het ook hebt, van wodka wordt je in mum van tijd heerlijk warm. Deze meneer was onze gastheer. En zelf ook niet vies van wat wodka. Na de wodka volgde overigens de snuiftabak en de arak en uiteindelijk ook de thee. En je kunt twee dingen doen. Je verwonderen of je verbazen over de wodka op het vroege tijdstip. Ik hou het bij verwonderen!
Nemrut Dağı National Park, op Werelderfgoedlijst Unesco De Nemrut Dağı (spreek uit: Nemroet Dahuh) is een 2159 meter hoge berg met een grafheuvel waar een heiligdom en mausoleum zijn opgericht die d... Lees meer