Haribobanaan
Papoea Nieuw Guinea • New Britain
Papoea Nieuw Guinea • New Britain
Baining Fire Dance
Baining Fire Dance. Dit is een ceremoniële vuurdans en wordt alleen bij speciale gelegenheden uitgevoerd en dit maal is het ter ere van het Mask festival wat in Kokopo begin juli gehouden wordt. Deze dans wordt uitgevoerd in een dorpje gelegen in de bossen van een bergachtig gebied in New East Britian op zo’n 1,5 uur rijden van Kokopo. We gaan hier met kleine busjes naar toe en het is pikkedonker als we hier rond 19.30 uur arriveren. Het vuur brandt al en regelmatig worden er al dansend takkenbossen bijgegooid. We gaan allemaal in een grote kring rond het vuur zitten en er klinkt muziek. Er wordt met bamboe stokken op de grond gestampt door zo’n 20 mannen en deze zingen daarbij op een hypnotiserende manier waarbij de mannen die de maskers dragen in een soort trance raken. De Baining fire dance wordt opgevoerd door de Baining mannen. Ze dragen enorme maskers en dansen op blote voeten door de brandstapel, waarbij ze het vuur weg schoppen. Dit spektakel gaat uren door en was heel fascinerend om mee te maken.
Antarctica • Antarctica schiereiland en Weddell zee
Antarctica • Antarctica schiereiland en Weddell zee
Kiezelstrand op het..
Om te mogen 'landen' met een zodiac in Antarctische wateren gaat een heel werkboek aan vooraf. Ten eerste moet de plaats en datum maanden van tevoren worden aangevraagd door de desbetreffende organisatie. Dan is het passen en meten om het aantal schepen te beperken en langs elkaar te laten gaan. Als dit is ingepland (nog aan veranderingen onderhevig) is daar altijd het hebben van geluk een factor. Het weer mag niet te ruw zijn want dan is het niet veilig om van het schip af te gaan. Mocht ook dat nog in orde zijn moeten de (vaak) kleine strandjes niet vol liggen met pakijs. Een Zodiac kan hier niet doorheen en is te gevaarlijk. Maar als dit allemaal goed is Dan kun je aan land een kiezelstrand is vaak het gegeven maar desalniettemin een prachtig gegeven. Wij waren hier net na nieuwjaar en hebben een Polar PLunge mogen doen. Een nieuwjaarsduik in het zuiderlijk continent. Even doorbijten maar ook heerlijk naderhand.
Cinque Terre...platge
Cinque Terre, bij velen bekend de vijf dorpjes langs de Italiaanse kust vlak bij La Spezia. Talloze foto's gezien en dacht moet er toch heen. We hebben het vaak over platgelopen plekken door toeristen, en dan wordt ik nieuwsgierig. Appartement geboekt in Riomaggiore en er maar eens op uit gegaan of er nog wat authentieks was. Ga je wandelen kom je nog steeds mooie plekken tegen en weinig toeristen in de dorpjes zelf is het gewoon druk. Uiteindelijk deze foto gemaakt in Manarola (samengestelde panorama). Veel plekken in de avond beken maar dit dorpje en dit uitzicht was toch echt het beste. Kortom ik zoek vaak de rust op in mijn reizen maar soms is gezellige drukte op een platgelopen plek ook wel ok !
Melkweg boven het...k
Op zo'n 5u rijden ten zuiden van Windhoek tref je nabij Keetmanshoop het Quiver Tree forest aan. DIt bos staat vol met kokerbomen, de bekendste bomen van Namibië. Naast dit bos ligt Quiver Tree camping, de ideale uitvalsbasis om het bos te bezoeken. Aangezien er hier bijna geen lichtvervuiling is, kan je de melkweg spotten met het blote oog. Het kokerboomwoud zorgt voor een ideale voorgrond voor een foto van de melkweg! Dit zuidelijke deel van Namibië wordt door veel mensen overgeslagen. Nochtans zijn hier met het kokerboomwoud, Fish River Canyon en Kolmanskop verschillende plaatsen die zeker en vast de moeite zijn te bezoeken.
Zonsondergang bij de.
Een zonsondergang bij de cascades van Ouzoud, het klinkt mooier dan het in werkelijkheid is. De zon gaat namelijk niet onder achter de watervallen wat een mooi plaatje op zou leveren, maar aan de rechterkant. Zo is er ook geen spannende zonsopkomst en moeten we het gewoon doen met de mooie lichtval. April is in Marokko heel warm verlopen en het bleef ook druk bij de watervallen, er werd zelfs gezwommen, daar zal ik later nog wat foto's van plaatsen.
Natuur in de...overtr
Wie het woord "Fjord" hoort denkt waarschijnlijk in eerste instantie aan Noorwegen. Wat weinig mensen weten is dat ook Alaska deze prachtige natuur kent en als je het mij vraagt in de overtreffende trap. Het Kenai Fjords National Park is onwaarschijnlijk mooi en laat zich het beste per boot verkennen vanuit het leuke havenstadje Seward. Behalve prachtige fjorden zie je ook gletsjers en heel veel wildlife zoals bultruggen, Steller zeeleeuwen, dolfijnen, zeeotters, orka's en diverse soorten zeevogels waaronder de papegaaiduiker. Kenai Fjords Tours biedt verschillende afvaarten aan. Als het weer goed is zou ik iedereen aanraden om een lange tour te boeken. Alleen dan kom je echt in de mooiste stukken en heeft de bemanning alle tijd om naar wildlife te zoeken. Een ding weet ik zeker...vervelen zul je je niet aan boord want het landschap waar je doorheen vaart is heel afwisselend. Wat mij betreft is dit een van de dingen die je niet mag missen als je Alaska bezoekt!
Als het vuurwerk...lo
Als je verblijft in Hamn i Senja zie tijdens het diner in de eetzaal dat buiten het Noorderlicht tekeer gaat. Ze kijken er daar dan ook niet vreemd van op als mensen onder het eten ineens naar buiten stormen. Een hele leuke sfeer. Iedereen komt al gewapend met statief de eetzaal in! Maar ja , zeg nou zelf, dit wil je echt niet missen! Dan maar koud eten....
Op jacht
Deze donkervin barracuda cirkelt om een school Hardkopkoornaarvissen. Ik had toevallig deze grote school vissen ondekt en vond ze elke dag op ongeveer dezelfde plek. Op een dag zag ik deze Barracuda jagen; hij cirkelt om de school heen en duikt er dan met open bek dwars door. Ook leuk om er zelf tussendoor te zwemmen, de visjes wijken op precies het juiste moment, je zal er niet één raken.
Op jacht met wilde...
Zonder twijfel was dit mijn ultieme wildlife moment van 2016 en dus ook een van mij favoriete foto's. We waren al uren een roedel wilde honden aan het volgen voordat er een jacht en een kill volgden (eerder gepost). Toen de jongen gingen eten van het wrattenzwijn en de ouders op afstand waren, ben ik in een soort van tijgersluipgang steeds dichterbij gekropen. Uiteraard in overleg met en onder het toeziend ook van onze gids. Uiteindelijk lag op 1 tot 1,5 meter afstand, deze foto is dan ook gemaakt met een groothoeklens (Canon 16-35 F2.8 IS II). Terwijl de meeste honden lekker aan het eten zijn, houd eentje de omgeving in de gaten. Er ging wel wat adrenaline door me heen, genietend van het moment en de geluiden van de vraatzuchtige Wilde honden.
Gouden berk
Het is niet altijd goud dat er blinkt. Tijdens de wintersport in maart heb je soms dat door de warme fóhnwind de witte zuidhellingen verdwijnen als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. Het enige wat dan overblijft is een dor landschap, maar met het gouden ochtendlicht heeft ook dat landschap iets magisch, zeker met een eenzame berk op de top van een heuvel die met zijn kale takken naar de hemel reikt. Het verdwijnen van de sneeuw op de hellingen is tegenwoordig geen groot probleem meer. Door de moderne techniek kunnen dag en nacht sneeuwkanonnen ingezet worden waarmee kunstmatige sneeuw gemaakt kan worden. Op deze manier kunnen de wintersporters alsnog lekker skiën en snowboarden. Wel blijft het een raar gezicht om de witte strepen van de skipistes op de verder bruingroene helling te zien.
Verleidelijk
Vanuit het maharadja paleis in Poshina, gelegen op de grens met Rajasthan, reizen we weer zuidwaarts naar Dasada. Een mooie rit, waarbij we onderweg de Zonnetempel van Modhera en de prachtig bewerkte stepwell van Patan aandoen. Aan het einde van de middag passeren we een terrein waar een groep gipsy's een tijdelijk onderkomen heeft gezocht. Van palen, stukken zeil en plastic hebben ze eenvoudige hutten gebouwd en de dieren lopen overal tussendoor. Dit jonge meisje is erg fotogeniek en volgt ons doorlopend, waarbij ze strak in de lens kijkt. Op deze foto zie je heel mooi haar met henna bewerkte handen. Maar nog opvallender is haar houding met ontblote schouder en de verleidelijke houding.......
Strijden om een vis
Twee ‘white-tailed sea eagles’ gaan in de sneeuw de strijd met elkaar aan. De inzet is een dikke vis. Samen met de ’steller’s sea eagles’ heersen de ‘white-tailed sea eagles’ in het luchtruim boven de Kunashirskiystraat. Deze zeestraat ligt tussen het noordoosten van Hokkaido en de eilandengroep de Koerilen.
Strokkur De Geiser va
14 februari 2016 was de dag dat wij o.a. Gulfoss en de Strokkur gingen bezoeken. Het zijn natuurlijk de meest bekende bezienswaardigheden van IJsland die je toch moet zien. Wachten tot hij gaat spuiten en dan proberen er een mooie foto van te maken. Mijn tip neem wat afstand en dan zie je het complete plaatje. De beleving van een Geiser is prachtig! Bezoek de Strokkur vroeg in de ochtend of tegen de avond i.v.m. drukte en prachtig licht heb je dan.
Buitenaards
In Uyuni stappen we in een paar stevige 4WD's voor onze 3-daagse tocht over de zoutvlakte en door het merengebied op de grens van Bolivia, Argentinië en Chili. Wat een spectaculair gebied is dit!!! 3 Dagen rijden we door een onherbergzaam gebied waar vrijwel geen boom groeit en geen mens leeft. Het is er ruig en woest en kent verschillende kleuren zand en rotsen. Ook de meren in het gebied hebben elk hun eigen kleur, ontstaan door de alg in het water, mooi contrasterend met het wit van het zout. Flamingo's vinden hier hun voedsel.... Als je aan de rand van dit meer staat, doet het echt buitenaards aan!
Puddingsaus
Het is een voorrecht om Landmannalaugar te ervaren. Zelfs hartje zomer kan er nog veel sneeuw liggen, deze foto is genomen op 19 juli. De sneeuw gaf dit fantastische landschap van Royalietbergen nog een extra dimensie, eentje die lijkt op zo'n pudding waar de saus van de top naar beneden loopt over je bord. Hoe bereik je het? via de F208 uit het noorden heb je geen rivierdoorsteken, het is de snelste manier door de lavavelden. De 30 km door het lavaveld vergt ongeveer drie kwartier. Wat heb je nodig? Je hebt minimaal een 4-wiel aangedreven auto nodig. Tegen ongeveer 70% van de reguliere verhuurprijzen kun je een middelgrote SUV of 4WD auto huren via een B&B dicht bij het Keflavik vliegveld. Kijk op "http://www.acecarrental.is", echt een aanrader wat mij betreft. Wanneer is het toegankelijk? Landmannalaugar is slechts twee maanden per jaar (juli en augustus) bereikbaar, in een warm jaar misschien drie. De website "http://www.road.is/travel-info/road-conditions-and-weather" geeft visueel via een landkaart perfect aan welke wegen open of gesloten zijn, erg handig voor de F-wegen.