En weer gaat de wekker veel te vroeg. Zes uur. Dat gaat hier iedere dag zo. Maar het is absoluut tijd om op te staan. De dagroutine op reis is anders dan thuis. Slapen doe je daar maar. Of in de tijd... Lees meer
Gorke
Verstoppertje spelen
deze vrouw wou eerst niet op de foto mar na een tijdje was ze eigenlijk mij en beetje aan het uitdagen door zich te verstoppen en dan plots te kijken. de tweede maal dat ze dit deed had ik haar op het goede moment te pakken
Monument van de liefd
Een bezoek aan de Taj Mahal is een must voor iedereen die naar India reist.De beste tijd om de Taj Mahal te bezoeken is vroeg (erg vroeg) in de ochtend. De temperaturen zijn dan nog aangenaam en het is er nog niet druk.De Taj Mahal wordt ook wel eens het grootste monument voor de liefde genoemd. Het is namelijk een mausoleum dat Sjah Jehan voor zijn overleden vrouw Mumtaz liet bouwen. Zij stierf in het kraambed tijdens de bevalling van haar 14e kind. De bouw duurde maar liefst 17 jaar.Deze dame kwam ik daar tegen ..verlegen deed zei haar ogen dicht met een glimlach om haar mond.
Taj mahal
De excursie naar de Taj Mahal begon voor zonsopkomst. Je mag niet meer met de auto dichtbij de Taj Mahal komen en daarom gingen we met een electrisch busje. We waren ruim voor openingstijd, maar toch stond er al een aardige rij. Of beter gezegd 2 rijen. Eén voor de mannen en één voor de vrouwen. Na toegangspoortjes en fouilleren mochten we naar binnen. De eerste zonnestralen kwamen net door de heiige ochtend heen toen we de Taj Mahal zagen. Wat een prachtig gebouw. Voor het gebouw liggen lange vijvers waardoor je een dubbel beeld krijgt. Deze vijver ligt iets meer aan de zijkant en kon ik deze foto maken voordat de echte drukte op gang kwam.
Onder grootmoeders...
Heerlijk mooi weer in het tropische Guadeloupe. Even langs de kustlijn wandelen doe je liefst onder een parasol in de zalige armen van je grootmoeder.
Schoonmaakster op...p
In Bhaktapur is er het Durbar plein, een prachtig plein met oude gebouwen en tempels. Je kijkt er je ogen uit. Deze vrouw is de hele dag in de weer om het plein schoon te houden, we mogen haar vooral niet uit het oog verliezen, respect.
Koningssteden
De Kathmandu vallei telt 3 koningssteden die dateren vanaf de 16de eeuw. Veel reizigers die vlug opzoek zijn naar wat cultuur, zoeken dit hier, in de buurt van Kathmandu. Ze willen niet teveel tijd steken in de verplaatsing naar andere delen van het land, omdat trekkingen, raft-tochten en andere activiteiten op zich al veel tijd in beslag nemen. Kathmandu (Durbar square) en Patan (Lalitpur) zijn de meest populaire van de 3, maar naar mijn mening zeker niet de mooiste. In Bhaktapur vindt men meer variatie qua gebouwen en is het minder druk / toeristisch. Bovendien bevinden zich in de kleine straten tussen verschillende pleinen mooie winkels waar men prachtige mandala's, beelden,... kan kopen. Heb je dus niet veel tijd voor wat cultuur en zou je toch graag 1 van de koningssteden willen zien, laat je dan niet verleiden door populariteit van de andere steden / de plaatselijke reisbureau, maar ontdek het prachtige Bhaktapur.
Sky Bars
Wil je een keer wat meer luxe in Bangkok en genieten van een goede maaltijd, cocktail of een biertje in Bangkok zonder de vraag of je zin hebt in een ping pong show?? Bezoek dan een van de bijzondere Skybars die te vinden zijn in Bangkok. Het is genieten om vanaf het geweldige dakterras van deze hotelbars/ restaurants op honderden meters hoogte met een hapje en drankje uit te kijken over deze gigantische stad. De entree is gratis, maar ga niet op je slippers en in je zwembroek want dan kom je er niet in. De twee leukste zijn wat mij betreft de Sirocco Skybar en de Vertigo Bar. De Sirocco Bar is voor de film liefhebbers ook bekend uit de film the Hangover 2!
Tussen de pilgrims de
Vlak bij de, ook erg interessante vestingsstad, Junagadh in Zuid Gujarat vind je Girnar Hill; een pelgrimsoord voor Hindu's en Jains. Om, net als de pelgrims het eindpunt te bereiken, moet je een route met 10.000 traptreden overwinnen. Deze treden vormen het pad over 3 heuvels met als eindpunt Dat Tatraya (een heilige plek). Tijdens de 'wandeling' kun je genieten van verschillende tempelcomplexen (al gebouwd in de 12e eeuw), prachtige uitzichten en de vele gieren die hun nesten hebben langs het pad. En het is ook best bijzonder om tussen de pelgrims de tocht te maken. Naast desadhu's zijn het vooral gewone Indiase families en net-getrouwde koppels die de tocht maken. Er zijn op de route voldoende plekken om iets te eten en te drinken. Eten en drinken meenemen is dus niet nodig. Het makkelijkste is om je met een taxi van Junagadh naar het beginpunt te laten brengen. Begin ook vroeg in de ochtend met deze excursie, want de 10.000 treden is alleen heen.....en je moet ook nog terug. Mocht het zwaar worden; je kunt onderweg ook een drager inhuren. Zij kunnen je naar boven dragen op een soort van brancard-stoel (zag er niet heel comfortabel uit). Het tarief is afhankelijk van je gewicht, dus je wordt eerst gewogen........ Er komen niet al te veel toeristen, dus bereid je erop voor dat je zelf ook even een toeristische attractie bent voor de Indiase pelgrims. Dus veel op de foto en ontelbare keren je naam zeggen. Al met al een bijzondere belevenis, die je niet mag missen als je in de buurt bent.
Naar de Zware Kappen.
Als je in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China komt en belangstelling hebt voor verschillende bevolkingsgroepen, raad ik je aan om de tocht naar het prachtige Lugu Lake te maken, een uur of zes rijden vanuit Lijiang. Je komt door het gebied waar de Zwarte Kappen Yi wonen - vooral in de omgeving van de stad Ninglang. De getrouwde vrouwen van deze bevolkingsgroep dragen prachtige grote zwarte kappen op hun hoofd, heel bijzonder! Ze gaan verder heel kleurrijk gekleed in zwierige lange rokken met brede stroken in verschillende kleuren, een mooi hesje daarboven, zilveren sierraden en fraaie kwastjes aan weerzijden van hun hals.
Een oase van rust in.
Wie voor het eerst in Calcutta komt, zal versteld staan van de enorme drukte. Vooral in de oude stadswijk is het een drukte van belang. Het verkeer rijd kriskras door elkaar en het getoeter van de claxons is oorverdovend. Toch is het geweldig om in deze hectiek rond te lopen en te genieten van het Indiase straatbeeld. Als het lawaai je teveel wordt ga dan naar een buitenwijk van Calcutta, naar de zuidkant van Maiden Park en bezoek daar het Victoria [url="http://www.victoriamemorial-cal.org/index2.html" target="_blank"]Memorial[/url], dat ter nagedachtenis van Koningin Victoria is gebouwd. Dit prachtige gebouw ligt in een schitterend park, 64 hectare groot, waar je lekker rond kan slenteren. In 1906 is begonnen met de bouw en het gebouw is opgetrokken uit hetzelfde marmer, als waar ook de Taj Mahal van is gebouwd. Nu is het een museum met een assortiment aan schilderijen die het leven van Victoria uit beelden en atributen die uit die tijd stammen. Op de top van de Victoria Memorial staat een zestien meter hoge bronzen standbeeld, gemonteerd op kogellagers en draait met de wind. ’s Avonds is het gebouw verlicht en is het sprookjesachtig mooi. Vanaf de oude stadswijk is het museum gemakkelijk te bereiken met de [url="http://nl.wikipedia.org/wiki/Metro_van_Calcutta" target="_blank"]metro[/url]. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag. De entree is voor toeristen een stuk duurder dan voor Indiërs maar laat dit je niet afschrikken, het staat in verhouding tot wat wij verdienen.
Fietsen en wandelen o
Parel van de waddenzee, zo noemt men vaak Ameland en wandelend en fietsend kom je zelf tot het besef dat het een prachtige parel is. De westerduinen zijn prachtig, met hoge duinen waar de blauwe kiekendief boven zweeft. Als je vanaf het westen van het eiland naar het uiterste oosten van het eiland fietst of wandelt kom je op het Oerd en de Hon. Er is een mooie [url="http://www.routeyou.com/route/view/51407/fietsroute-ameland-de-oerd.nl" target="_blank"]fietsroute[/url] naar toe en er zijn daar twee gemarkeerde wandelroutes uitgezet, die beide binnen anderhalf uur te lopen zijn. Een must is het om de Oerdblinkert te beklimmen, dat is met 24 meter hoog, de hoogste duin van Ameland, het uitzicht vanaf daar is mooi. Ieder jaargetij is er wel weer iets anders te zien op het Oerd. Ook voor vogels is het een belangrijk broedgebied er broeden meerdan 50 soorten vogels in het gebied, zoals de Lepelaar. Verder bloeien er veel bloemen in voorjaar en zomer. Veel fiets en wandel plezier alvast, het wordt zeker genieten!
Stadswandeling Salaam
Salaam Baalak Trust is een organisatie die is begaan met het lot van de talloze straatkinderen in Delhi. Om hun organisatie te promoten en ook om hiervoor inkomsten te generen geven voormalige straatkinderen een stadswandeling door de steegjes van Delhi. Verwacht geen mooie gebouwen of iets dergelijks, het "mooie" zit in de levensechte en soms hartverscheurende maar toch ook kleine "succes" verhalen van de voormalige straatkinderen: hoe ze op straat terecht kwamen, wat ze daar deden, over hun diefstallen, hun verslavingen, hoe ze in het contact kwamen met Salaam Balaak Trust, daar uiteindelijk werden opgevangen en uiteindelijk zaken als regulier onderwijs en voeding kregen. Vaak hebben ze nu een reguliere baan en doen de excursies om hun organisatie te promoten maar ook om hiermee nog hun taalkundige vaardigheden te kunnen verbeteren. Hun levensechte relaas wordt verteld aan de hand van de locaties die worden bezocht tijdens deze stadswandeling. Een aanrader voor iedereen die ook eens iets wil horen/leren van de harde realiteit in de Indiase steden, en als je wil kun je zelf een bijdrage leveren om daar een klein beetje verbetering in aan te brengen. Kijk ook maar een op de website van [url="http://www.salaambaalaktrust.com/city-walk.asp" target="_blank"]Salaam Baalak Trust[/url]
Verfijnde tempelkunst
Een van de mooist bewerkte tempels van India vind je in het plaatsje Somnathpur, ruim 35 kilometer ten zuidwesten van Mysore. Daar staat de sublieme [url="http://en.wikipedia.org/wiki/Chennakesava_Temple,_Somanathapura" target="_blank"]Keshava-tempel [/url](1268), de meest complete en best bewaard gebleven tempel uit de periode van de Hoysala-architectuur. De tempelplattegrond is stervormig en de buitenkant is voorzien van prachtig verfijnd beeldhouwwerk. Entree: 100 Rupies Somnathpur is eenvoudig per bus te bereiken vanuit Mysore. Nog leuker is de trip te maken met een auto en chauffeur. Hoewel de weg er naartoe in een allerbelabberdste staat verkeert, geeft het gebied waardoor je rijdt je een fraaie en kleurrijke blik op het alledaagse leven op het Indiase platteland. Overal zijn mensen aan het werk.
Uitstekend reisbureau
Een uitstekend reis bureau in India is Travel Spirit International. Je kunt met ze alle kanten op van eenvoudig tot aan luxe reizen door heel India. Van wildlife tot aan primitieve stammen. Wij deden een individuele trip van 3 weken door het zuiden van India met hun en alles was perfect georganiseerd met een uitstekende chauffeur, goede hotels en van treintickets tot aan een (gratis) oudjaars diner. Ze werken vaak weer samen met kleinere reisorganisaties ter plaatse. http://www.tsiindiatravel.com
Proef cultuur en...hi
Ben je in Mysore, maak dan beslist een daguitstapje naar Srirangapatnam! Srirangapatnam is een eiland in de Cauvery-rivier. Het is ongeveer vier kilometer lang en twee kilometer breed. Srirangapatnam is een historisch eiland. Het was in de achttiende eeuw de hoofdstad van een groot deel van Zuid-India. In 1799 heeft hier een van de grootste veldslagen van de Indiërs tegen de Britten gewoed. De legendarische leider Tipu Sultan (zijn naam kom je nog steeds overal tegen in het zuiden van India) werd hier verslagen en gedood. Op het eiland zijn nog duidelijk de resten van de forten en de stadsmuren te zien. Huur een autoriksha en verken het eiland op je gemak. De volgende bezienswaardigheden zijn zeker de moeite waard te bezoeken: - Jama Mashid moskee: een geel geschilderde, enigszins vervallen moskee waarin een koranschool is gevestigd - Sri Ranganathaswamy Tempel: een interessante 'living temple' - Daria Daulat Bagh: het zomerpaleis van Tipu Sultan (entree 100 rupies) ziet er van buiten niet echt uitnodigend uit, maar eenmaal binnen kijk je je ogen uit! Prachtige muur- en plafondschilderingen die als een geschiedenisles aan je voorbij trekken - Gombaz: het mausoleum waarin Tipu Sultan, zijn vrouw en Hyder Ali hun laatste rustplaats hebben gevonden. Het imposante gebouw heeft een schitterende (Moghul) architectuur en staat in een fraai aangelegde en onderhouden tuin Tijdens deze rondtoer kom je onderweg nog diverse andere historische plekken tegen. Srirangapatnam ligt op circa 20 kilometer ten oosten van Mysore. Het eiland is door middel van twee bruggen met het vaste land verbonden. Vanuit Mysore rijden zeer regelmatig bussen. Ook is er een treinstation (traject Mysore - Bangalore).
Bezoek de Jain tempel
Jain tempels zijn over het algemeen de mooiste tempels in India, en die in Mumbai, de Babu Amichand Panalal Adishwarji Jain Temple, is de mooiste tempel in Mumbai. Het is een kleurenpracht met prachtige schilderingen en toen wij er binnen liepen waren gelovigen aan het zingen en muziek aan het maken, heel sfeervol. Sommige vrouwen hadden mondkapjes voor want een Jain is zeer streng vegetarisch en wil dus voorkomen dat er een vliegje in de mond waait. Vergeet ook niet even naar boven te lopen vanwaar je buiten een mooi uitzicht hebt over de stad en de baai en binnen ook foto's kan maken van boven naar beneden over de balustrade heen. (zie ook mijn foto's). adres: Ridge Road, Walkeshwar (Malabar Hill), Downtown Mumbai
Haaien Elke keer als er weer een mooie foto van de prachtige onderwaterwereld op de site verschijnt, moet ik denken aan mijn eerste ervaring met snorkelen..... Na een prachtige rondreis van drie... Lees meer
Uitslag van het februarithema "Fiets" Tjonge, dat hebben we geweten! Wat een leuke, bijzondere en vooral ook mooie fietsfoto's hebben jullie ingestuurd voor het alternatieve februarimaandthema "Fi... Lees meer
Dat moest mij natuurlijk weer overkomen. Een fanatieke reisgenoot en fotograaf die vindt dat hij altijd vooraan moet staan om zijn perfecte wildplaatjes te schieten. Er mag natuurlijk geen grassprietj... Lees meer
Een reisreporter is een reisreporter, daar zitten geen verschillen tussen. Nou vooruit, een kleintje dan: er zijn reisreporters en er zijn reisreporters van het eerste uur. Deze laatste reisreporters,... Lees meer