Gidi
Clinton Valley op de.
Mist en regen in de weelderig groene Clinton Valley, op dag 2 van de prachtige Milford Track. Regen is onlosmakelijk verbonden met deze regio. Mijn Gore-Tex bewijst hier goede diensten. Door de overvloedige regenval verschijnen er tientallen watervallen langs de hoge rotswanden om mij heen. Wat kan regen toch heerlijk zijn!
Relikwie
Seydisfjördur, IJslandse Oostfjorden. Het Boheems aandoende dorpje heeft een spectaculaire fjordensetting. De visserij is hier nog steeds de belangrijkste economische pijler, al zijn de kades er tegenwoordig gereserveerd voor moderne kotters en walvisvaarders. Relikwieën uit het verleden, zoals oude pakhuizen en gepensioneerde vissersboten, maken het plaatje compleet.
Bosbrand
Het zou zomaar waar kunnen zijn. Maar dan was ik niet zo dichtbij gekomen om een foto te nemen. Deze bomen tekenen scherp af tegen de dramatische wolkenlucht tijdens een zonsondergang in Hossa, Finland. Heerlijk om daar te zijn.
Bankje
De Landschotse Heide ligt ongeveer halfweg tussen Eindhoven en Tilburg, bij de plaatsjes Oostel-, Middel- en Westerbeers. Hier vind je een paar prachtige Brabantse vennen zoals deze, het Keijenhurkven. De mooie ringen van het houten bankje trokken hier mijn aandacht, hoewel de omgeving ook heerlijk is.
Stilletjes
Stilletjes wiegen de stengels in de zachte wind, de wind die een kleine rimpeling verzorgt op het anders zo strakke water. Maar verder is het allerminst stilletjes hier, in het Mastbos bij Breda. Krijsende baby's, jengelende kinderen, luid roepende mountainbikers, en onophoudelijk in plat Brabants roddelende 60-plussers zorgen ervoor dat dit alles behalve een stiltegebied is. Misschien was het ook wel wat naïef, om hier op een warme zondagmiddag heen te gaan, met de verwachting een rustige wandeling te kunnen maken. Het bevestigt voor mij nog maar eens: Nederland is mooi, maar véél te druk.
Op 't randje
In het maandthema Natuurgeweld zijn al vele foto's van watervallen geplaatst. Op 't randje van de wedstrijd draag ik ook mijn steentje bij. Hier zien we de Dettifoss, in noord-oost IJsland. Qua watervolume de grootste waterval van Europa. Hier stort per seconde zo'n 200 ton water over 't randje. (Weet je nog, dat is samen zo'n 570.000 pilsjes...) Als je de foto vergroot zie je op 't randje aan de overkant een paar mensen zitten, zodat je een indruk krijgt van de schaal.
IJsland • Zuidelijk Schiereiland
IJsland • Zuidelijk Schiereiland
Blub, blub
Krýsuvík is een klein geothermisch gebied te zuiden van Reykjavík en niet ver van de Blue Lagoon. Hier liggen een paar prachtige modderpoelen direct naast de weg. De hete modder heeft hier letterlijk gaten in de aarde gesmolten. Hier zie je dat de rand van zo'n poel een prachtige structuur heeft.
Voyeur
Ergens langs de Bryce Canyon, ik weet niet eens meer waar. Een kleine opening in de dennenbomen, en de prachtige vallei ontvouwt zich voor me in de warme middagzon. Het voelt alsof ik dit niet mag zien, dat dit heerlijke soezelige moment is bedoeld voor die prachtige natuur, om even bij te komen van die nooit aflatende stroom toeristen. Ik voel me net een voyeur...
Eenzaam
De wegen in het oosten van Finland zijn lang, leeg en eenzaam. In een weiland langs de weg stond dit bevallige (of bouwvallige?) schuurtje prachtig ingeklemd tussen geel-oranje berken. Een paar eenzame bloempjes langs de slootkant voegden nog een leuk kleuraccent toe.
San Juan Skyway
Prachtige scenery te over langs de San Juan Skyway, een Scenic Byway door de San Juan Mountains in het zuidwesten van Colorado. Op veel plekken is het maar een smalle tweebaansweg met haarspeldbochten en maar weinig vangrails. De weg zelf eist vaak de aandacht op, dus om echt te genieten van het uitzicht moet je af en toe even stoppen. Uitzichten zoals deze zijn dan je beloning.
Bridge to nowhere...
In het noord-westen van de staat New Mexico kom je vrij onverwacht aan een enorme kloof op je pad: die van de Rio Grande River. De SH64 gaat er niet ver van Taos via een smalle stalen brug overheen. De Rio Grande Gorge Bridge werd destijds de "bridge to nowhere" genoemd omdat er tijdens de bouw nog geen geld was om de weg aan de overkant verder aan te leggen...
Tuintje?
Het lijkt wel een aangelegde tuin met een pas gemaaid gazon. Maar er is geen mensenhand aan te pas gekomen, hier in het Carson National Forest. Dit ligt in een weinig bezochte hoek in het noordwesten van de staat New Mexico. Je bent hier in de Rockies en ongemerkt zit je hier vrij hoog. Tussen de bomen door zie je nog de laatste sneeuwresten die wegsmelten voor de lentezon (begin mei). Wat een heerlijke lunchplek!
Verroest!
Onderweg door de prachtige lege Westfjorden kom je eigenlijk meer overblijfselen van beschaving tegen, dan werkelijke beschaving. Verlaten boerderijen, schuren en landerijen. Maar ook dit verlaten schip. Ooit aan de grond gelopen aan het einde van een fjord en achtergebleven als herinnering aan de harde omstandigheden in dit prachtige gebied.
Nieuw-Zeeland • Zuid West Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland • Zuid West Nieuw-Zeeland
Haast Pass
Vandaag is een heerlijke dag. Het regent en het stormt en de zee beukt op de kust in de buurt van het dorpje Haast. Gehaast volg ik SH6 langs de Haast River het binnenland in. Als ik de bergen in rijd zijn de toppen verscholen in laaghangende wolken. De smalle Haast Pass is prachtig. Ondanks de regen waag ik een langere fotostop. In word er zeiknat van, maar wat een heerlijkheid hier!
Kronkelend
Landmannalaugar, in het binnenland van IJsland, is een ultieme wandelbestemming. Je bent midden in een vulkanisch gebied, wat betekent dat je door hele fascinerende landschappen loopt met wilde vormen en ongewone kleuren. En tussen dat alles door kronkelen kleine stroompjes die letterlijk ijskoud zijn, omdat ze meestal van smeltwater zijn.
Nieuw-Zeeland • Northland, Bay of Islands
Nieuw-Zeeland • Northland, Bay of Islands
Bubbels, maar dan...a
Architect-kunstenaar Hundertwasser heeft nog meer gekke dingen gebouwd behalve zijn beroemde Hunderwasser-huis in Wenen. Zo kun je in Kawakawa in het noorden van Nieuw-Zeeland compleet in stijl relaxen in de Hundertwasser Toilets. Ook hier zijn de muren voorzien van allerlei kunstobjecten, zoals luchtbellen die in een blok glas zijn gevangen.
Klassieker
Paarden en IJsland zijn een klassieke combinatie. Het waren de Vikingen die ca. 1000 jaar geleden paarden meenamen naar IJsland vanuit Scandinavië. Daarna zijn er slechts op beperkte schaal nog paarden ingevoerd, waardoor de huidige IJslanders een nagenoeg bloedzuiver ras zijn.
Botswana • Chobe National Park
Botswana • Chobe National Park
Groepsfoto
Chobe N.P. in Botswana staat bekend om zijn badende olifanten. 's Avonds komen ze met hele families tegelijk naar de rivier om het stof van de dag van zich af te spoelen. Vanaf een bootje op de rivier (natuurlijk liefst met een drankje erbij!) kun je van dichtij genieten van deze vertoning.
Buitenaards
Nee hoor, dit is niet op een andere planeet. En nee, hier is niet aan gefotoshopt. Het is juni 2011, en ik ben bij de White Sands in het zuiden van New Mexico, USA. Niet ver weg, in de aangrenzende staat Arizona, woeden al dagenlang de grootste bosbranden die er sinds lange tijd zijn geweest. De rookwolken ervan hangen laag in de lucht en versluieren de horizon. Overdag leidt dit tot doffe, egale luchten. 's Avonds, als de zon ondergaat achter de San Andres Mountains, verstrooien ze de laatste zonnestralen waardoor er een prachtig kleurenpalet in de lucht ontstaat. Met de White Sands op de voorgrond levert dat een buitenaards aandoend beeld op.
Pilaren van Eeuwighei
Uren- en urenlang door de woestijn rijden, alleen om een grot te zien? Ah, maar het is niet zomaar een grot! De ondergrondse wereld van de Carlsbad Caverns is werkelijk één van de mooiste en indrukwekkendste dingen die ik ooit heb gezien. De grotten liggen héél ver in het zuiden van New Mexico. Grappig genoeg ligt de toegang boven op een berg. Met een lift daal je 230 meter (!) af en kun je op eigen gelegenheid de Big Room bezoeken. En die naam is niet overdreven. Met een afmeting van 1219 x 190 meter en een maximale hoogte van 107 meter is dit de op 1 na grootste ondergrondse rotskamer ter wereld. De formaties die je er tegenkomt zijn werkelijk fenomenaal. Metersdikke pilaren, fragiele pegels en oeroude stenen "gordijnen" zijn maar een paar voorbeelden. Ik heb al best wat grotten gezien, maar de schoonheid van de Carlsbad Caverns is onvergelijkbaar.
Stroopwafelfabriek
Geertruidenberg. De torens die je ziet als je er langs rijdt, behoren op 1 na (de kerktoren!) aan de Amercentrale. De foeilelijke energiecentrale is een enorm litteken in de skyline van het historische Brabantse stadje, dat vroeger overigens bij Holland hoorde. Overal zie je hem, zelfs vanaf de historische markt in het centrum. Ik begreep dat hij vroeger in huize GG de "stroopwafelfabriek" werd genoemd. Tja, met stroopwafelstroop kun je nu eenmaal alles verheerlijken... ;o)
D'Onvermoeide
De Onvermoeide in Geertruidenberg. Een mooie stellingmolen annex kinderboerderij die midden in een woonwijk staat. Een mooie plek en een rustpunt in het stadje, zeker op een zonnige lentedag.
Habitat
De papegaaiduiker heeft zijn habitat op hoge kliffen aan de kust in het Noord-Atlantisch gebied. Op IJsland bevinden zich de grootste kolonies ter wereld, met name aan de zuidkust en in de westelijke fjorden. Hoog op de steile grazige rotsen graven ze hun nestgangen, soms tot wel 2 meter diep. Aan het einde van zo'n gang maken ze hun nest in een kuiltje en vullen dit met plantmateriaal en veren. Meestal leggen ze maar 1 ei, dat ongeveer 6 centimeter groot is.