Fvanholstein
Wegversperring!!!
Op dit punt zie je hoe de gletjser op de rohtangpas de weg verspert voor het verkeer, links en rechts staan de auto's til 3 maanden per jaar is de pas open, maar moet constant open gehouden worden door zware machines, Je ziet de grootsheid van het landschap: mensen kijken mieren! De Rohtangpas, soms ook wel Rohtang La genoemd is een bergpas in de Indiase Himalaya, in de deelstaat Himachal Pradesh. De pas verbindt de Kulluvallei met Lahaul. De naam Rohtang betekent "lijkenstapel", vanwege de gevaarlijke stukken waar de weg boven afgronden loopt. Omdat de zuidkant van de pasweg aan de loefzijde van de Grote Himalaya ligt, valt er vaak regen en sneeuw, wat de conditie van de pasweg kan verslechteren. Dit maakt de Rohtangpas gevaarlijker dan de veel hogere paswegen verder noordelijk in de Himalaya. Een andere reden waarom de pas gevaarlijk is is de grote hoeveelheid verkeer in vergelijking met andere passen over de Himalaya.
Exotisch
Deze bijeneter hebben we gespot in het Krugerpark. De naam bijeneter is afkomstig van zijn voornaamste voedselbron. Daarnaast eet hij wespen en andere insecten. De bijeneter is immuun voor bijen- en wespensteken. Om steken te voorkomen weet hij ze van hun angels te ontdoen door deze tegen een tak af te wrijven. De vogel is herkenbaar door zijn exotische kleuren en door zijn luide ‘kwilp’-roep . Hij leeft in groepsverband en broedt dan ook in kolonies in holen in wanden van oevers en bergen, soms ook in de grond. Ze komen relatief weinig voor in Noordwest-Europa, hoewel met de voortgang van het broeikaseffect de vogel steeds vaker in onze contreien is te zien. Zuidelijk Afrika is een favoriete overwinteringsplaats van deze vogel
Happy
Dit meisje kwamen we tegen bij het Drepung klooster. Weliswaar niet in traditionele kledij, maar toch kleurrijk. Bovendien is ze volgens het opschrift op haar broek ook nog eens happy.
Lichtspel...
Wat hadden we een prachtig weer voor foto's. De ruige landschappen werden prachtig belicht door de zon, die door de soms zware zwarte wolken scheen....
Storm op komst
Deze ger heeft het al behoorlijk te verduren gehad. In het regenseizoen kan het flink stormen in deze regio. Dit jaar gebeurde dat nog meer getuige de canvas buitenlaag van deze ger. Stormen steken vaak aan het einde van de dag de kop op. Hèt moment om te fotograferen met mooi contrasterend licht. Het vee in de verte moet zichzelf redden...
Marokko • Zuid Sahara en oases
Marokko • Zuid Sahara en oases
Woestijn ontwaakt
Vorig jaar werd een wens voor mij werkelijkheid: de woestijn bezoeken. Tijdens de rondreis door marokko verbleven we natuurlijk ook in de Erg Chebbi. Na de nacht doorgebracht te hebben onder de prachtige sterrenhemel in de woestijn (vond het niet koud trouwens) klommen we ron 4.30 uur naar de hoogste zandduin voor een onvergetelijke zonsopkomst. Superzwaar trouwens met een lege maag door het mulle zand. Deze opname is op het moment dat de zon net opkomt. In de verte zie het gedeelte waar het vlakker wordt en uiteindelijk de rand van de woestijn opdoemt in het zachte ochtendlicht.
Blauwbalaap
De Vervet of Blauwaap is een merkwaardige savanne-bewoner. Je kunt hem herkennen aan z'n kleine zwarte kop, omringd door piekerige grijzen haren. Misschien wel nog opvallender zijn de blauwkleurige ballen van de Vervet die binnen de groep de status aangeven. Ze leven in grote groepen en zijn de meest voorkomende apensoort in Zuid-Afrika. Op het menu staan bloemen, bladeren en fruit, maar ook hagedisjes! Deze foto maakten we in St. Lucia Wetlands National Park in het oosten van Zuid-Afrika.
Fluffies
De Hardangervidda is een uitgestrekt, beschermd, natuurgebied. Het is er ruig en onbedorven. Op veel plaatsen is de grond vochtig door smeltwater en zelfs ontdooiende ondergrond. Dit is een goede voedingsbodem voor het Veenpluis of het Eenjarig Wollegras. Het plantje groeit in groepjes bij elkaar en zo'n veld vol met die witte bolletjes ziet er dan ook prachtig uit. Voor deze foto moest ik wel heel een heel laag standpunt innemen om de plantjes prominent in hun natuurlijke omgeving weer te geven.
Weids
Dit is een typisch beeld voor het weidse landschap van Ladakh, een eenzame vrachtwagen in een desolaat landschap omringd door bergwoestijn en witte toppen. Af en toe wordt het groen waar een nederzetting is waar de grond bewerkt wordt. Prachtige wolkenluchten op een hoogte die schommelt tussen de 3600 en 5500 meter!
Slaapkop
Deze witte leeuwenwelp was erg ver weg in dromenland. We konden erg dichtbij komen wat natuurlijk een geweldige ervaring was. De witte leeuw is een bedreigde diersoort welke momenteel wordt gefokt om zo de populatie witte leeuwen voor uitsterven te behoeden. Niet tot nauwelijks (ik begreep dat er nog ongeveer 30 in het wild te spotten zijn) in het wild te vinden dus deze rakkers, maar gelukkig nog wel te zien. Hopenlijk kunnen de generaties na ons door dit initiatief deze prachtige leeuwensoort straks gewoon weer in het wild vinden....dat zou toch een mooie droom zijn..niet dan?
Antarctica • Antarctica schiereiland en Weddell zee
Antarctica • Antarctica schiereiland en Weddell zee
Bark Europa at Neko..
Van 13 dec 2008 tot 2 jan 2009 heb ik op de Bark Europa (het schip op deze foto) een tocht gemaakt naar Antartica. In Neko Harbour heb ik voor het eerst voet gezet op het 7e continent. De pinguin op de foto zat zich in de Antarctische zomerzon heerlijk uitgebreid te verzorgen