Elinedg
Monument van de liefd
Een bezoek aan de Taj Mahal is een must voor iedereen die naar India reist.De beste tijd om de Taj Mahal te bezoeken is vroeg (erg vroeg) in de ochtend. De temperaturen zijn dan nog aangenaam en het is er nog niet druk.De Taj Mahal wordt ook wel eens het grootste monument voor de liefde genoemd. Het is namelijk een mausoleum dat Sjah Jehan voor zijn overleden vrouw Mumtaz liet bouwen. Zij stierf in het kraambed tijdens de bevalling van haar 14e kind. De bouw duurde maar liefst 17 jaar.Deze dame kwam ik daar tegen ..verlegen deed zei haar ogen dicht met een glimlach om haar mond.
Olifanten in vrijheid
Het allermooiste wat je hier ziet, zijn olifanten die genieten. Het was een waar schouwspel om te zien hoe het baby-olifantje het won van de groten, om als eerste wat weg te kapen en hierna vrolijk weg te huppelen. In vrijheid. Dit tweede bezoek aan het Elephant Nature Park was een geweldig weerzien, na vorig jaar hier ook te hebben overnacht. Een excursie kan je het wel noemen; het park is gigantisch groot en de dag is gevuld met informatie over de olifanten, hun gedrag en achtergrond, het eten geven, observeren en het badderen van de olifanten. En nee, geen olifanten rijden. Never! Dit park is heilig grond voor deze kwetsbare dieren, die gered zijn uit voornamelijk de toeristen- en houtkapindustrie. Voorafgaand aan het berijden of het 'elephantpainting' worden ze zwaar (de verschrikkelijke videobeelden staan nog op het netvlies) mishandeld, tot bloedens aan toe. Om mensen te vermaken die denken dat de olifanten het leuk vinden omdat ze netjes gehoorzamen en niet weten dat de stoeltjes waar ze op zitten, zo ongeveer niet te tillen zijn en voor zware rugletsels zorgen. Lek is de oprichtster van dit park en tevens 'moeder' van deze zichtbaar dankbare olifanten. Zij zet zich op alle manieren in om voor de dieren op te komen en hen te redden, ondanks vele bedreigingen. Veel olifanten zijn blind: of doordat ze niet gehoorzaam waren en hun vorige eigenaren als straf de ogen beschadigden (ik bespaar je de details) of door fototoestellen: olifanten kunnen niet tegen flitsers en kunnen hier blind van worden. Iedere olifant heeft zijn of haar verhaal en dat is niet mis. Dankzij dit park en de bezoekers hiervan die entree en verblijf betalen ten bate van deze dieren, leven er olifanten in een hemel op aarde. Mishandeling, stokken met ijzeren haken, geen spoor is hiervan te vinden. In de gigantische ruimte die ze hebben, kunnen ze gaan en staan waar ze willen. Bijkomen van een verleden vol tragedie. De rust, de geweldig mooie natuur en warme mensen met hart op de goede plaats; het voelt zo goed om hier te zijn. Dit is dé (verantwoorde) aanrader om dichtbij de olifanten te staan en tegelijk iets voor hen te betekenen!
Moerashert
Ziet er heel raar uit hoor een hert midden in het water, maar in de Ibera Wetlands kun je ze zien. Echt een mooie omgeving daar waar je kaaimannen, capibara's en dus herten kan spotten. Een leuke plek om te overnachten is Ibera Estero Salvaje. Heerlijk kleinschalig, de supergezellige eigenaren proberen een stuk grond veevrij te houden, waardoor de wilde dieren naar deze plek toekomen. Wij zagen er al wat herten en capibara's.
Je kan het dak op ...
Tuurlijk, je kunt een stadswandeling boeken en braaf met een groepsticker op je borst achter het vlaggetje aanlopen. Of, als je geen zin hebt om te lopen, met een fiets of Segway de stad verkennen. Maar wil je echt iets origineels en het mooie Stockholm van een unieke kant bekijken, zoek het dan hogerop en boek de uitdagende ‘rooftop-tour’. Het oude parlementsgebouw van Zweden op Riddarholmen is daarvoor ‘the place to be’. Op een hoogte van 43 meter heeft organisator Upplev Mer (Zweeds voor ‘ervaar meer’) een parcours uitgezet over smalle ijzeren looppaden van ongeveer 30 centimeter breed. Gezekerd aan een lijn naast de looppaden wandel je naar de verschillende uitkijkpunten en vertelt een gids je alle ins en outs van Stockholm. Het laatste stuk is het spectaculairst en niet geschikt voor mensen met hoogtevrees; hier loop je twintig meter over de nok van het dak. Zonder houvast (zowel links als rechts van je na een paar meter twee gapende gaten), maar wel met prachtige vergezichten! Tenminste … als je naar beneden durft te kijken natuurlijk! En ja, zoals wel vaker hangt ook hier helaas aan originaliteit een prijskaartje. Voor een dakwandeling van vijf kwartier betaal je ongeveer € 65,- per persoon. Een fikse kostenpost in deze toch al dure stad. Maar zie het meer als een investering, want deze bijzondere stadswandeling vergeet je de rest van je leven niet meer. Meer informatie: [url="http://www.upplevmer.se" target="_blank"]www.upplevmer.se[/url]
Zwitserse koe
De omgeving Grindelwald is fantastisch om te wandelen. Mede mogelijk gemaakt door het gerinkel van de koebellen. Hier bij de Bachsee waren de koeien ook vertegenwoordigt en zij maken het lopen zo nog een mooiere ervaring.
Winterkamperen bij de
Tent in de sneeuw met een nachtelijke hemel bij de berg Nallo, in Zweeds Lapland. Tijdens deze mooie avond klaarde het weer na een forse storm op en kregen we een aantal prachtige, zonnige en koude dagen. Deze foto is vlak voor de vorige uit deze serie genomen. Alleen daar stond mijn vriendin op, hetgeen niet is toegestaan op deze site. Vandaar dat ie nu is verwijderd.
De kliffen van...Horn
Soms moet je het water op om de pracht van het land goed te kunnen zien. Deze foto is genomen vanaf een bootje onderweg van Ísafjörður, zogezegd de "hoofdstad" van de prachtige Westfjorden, naar Hornstrandir, het ongerepte noordelijke deel van deze regio. Onderaan de kliffen, iets boven het water, zie je een horizontale lijn en afgravingen in de bergwand; dat is de kustweg van Ísafjörður naar Bolungarvík. Eén van de gevaarlijkste wegen in IJsland vanwege de vele steenverschuivingen vanaf de steile hellingen. Gelukkig is er nu een tunnel door de bergen gegraven. Voor meer informatie zie mijn tip "Dagtrip Hornstrandir, een prachtig IJslands avontuur".
Noorwegen • Trondheim en de Lofoten
Noorwegen • Trondheim en de Lofoten
Toppen bij Reine
Uitzicht op de toppen bij Reine. Aan de weg van Moskenes naar Reine is er een wandelpad die begint in de berm van de oude weg, deze loopt om de berg. (De Nooren snijden liefst alle wegen af, dus dan maar weer door een berg.) Eerst een stuk klimmen tussen de struiken en bomen, maar de moeite waard. En een uitzicht over Reine. Deze foto heb ik al eerder geplaatst, maar naar aanleiding van een paar tips van whelder( dank daarvoor) heb ik de foto iest aangepast. Ik hoop ook dat jullie een verbetering vinden? Ik zelf wel in ieder geval.