Een reisreporter is een reisreporter, daar zitten geen verschillen tussen. Nou vooruit, een kleintje dan: er zijn reisreporters en er zijn reisreporters van het eerste uur. Deze laatste reisreporters,... Lees meer
Ejfovermaat
Te Vroeg?
Het is nog vroeg in de ochtend als we de leeuwen vinden. Deze leeuwin is duidelijk geen ochtend mens, ze liep wat chagrijnig rond en niet veel later had ze het met haar zusje aan de stok. Ik vermoed dat ze ook honger hadden, want later die dag vonden we ze weer, nadat ze een enorme Kudu te grazen hadden genomen.
Papoea Nieuw Guinea • Mount Hagen
Papoea Nieuw Guinea • Mount Hagen
Jiwaka festival Papua
Als enige toeristen waren we met onze 3 kinderen op het Jiwaka festival in Jiwaka Papua New Guinea(omgeving Mount Hagen). Rond de 25 stammen kwamen hier uit de bergen naar toe om zichzelf te showen op het festival. Vaak moeten de stammen dagen lopen om naar het festival te komen. Er zijn in Papua New Guinea nog circa 800 originele stammen ieder met zijn eigen taal. De festivals worden niet georganiseerd voor de toeristen(die zijn hier nauwelijks te vinden)maar voor de plaatselijke stammen uit de provincie om nader tot elkaar te komen. Regelmatig breken er op deze festivals onlusten uit omdat de stammen nog vaak oorlog hebben over vrouwen, land en varkens. Het is een enorme belevenis om deze stammen bij elkaar te zien, de toegang kost slechts 20 eurocent maar voor de meeste bewoners van Papua New Guinea toch nog onbetaalbaar. De enorme tooi van het opperhoofd van de Jiwaka stam bestond uit ca. 13 birds of Paradise vogels en een enorme hoeveelheid losse veren. De tooien worden zeer gekoesterd door de mensen en zijn veel geld waard.
Hawa Mahal Jaipur
Hoewel de naam anders doet vermoeden is de Hawa Mahal, gelegen in Jaipur, eigenlijk geen paleis. Het is eerder een gevel in de vorm van de kroon van de belangrijke Hindoegod “Krishna”, met 953 ramen. Achter deze ramen zijn gangen verborgen, verdeeld over 5 verdiepingen. Hier konden de haremvrouwen van de toenmalige Maharadja van Rajasthan toch het dagelijks leven bekijken zonder gezien te worden
Groenland • Zuidkust Groenland
Groenland • Zuidkust Groenland
Pirates of Maniitsoq
Op ruim 300 meter hoogte hebben we een fantastisch uitzicht over de baai. Het is net een piraten schuilplaats zoals de Rembrandt daar beneden voor anker ligt. Het voordeel van een schip is dat het hotel met je mee reist. Dat mag ook wel want er is niet veel in de buurt. Eigenlijk niks. Dit is Maniitsoq Island. Dat maakt het niet makkelijker want verder naar het noorden, boven Nuuk, ligt ook een Maniitsoq waar een vliegveld is. Maar dit heet ook zo. De nauwe ingang van de baai is niet in kaart gebracht. "Normaal" gesproken blijft het schip dan buiten wachten en gaan ze met Zodiacs naar binnen. De bemanning heeft nu eerst mbv 2 Zodiacs diepte peilingen gedaan. Er is toen pas besloten om langzaam naar binnen te varen. Prachtig gezicht tussen die rotswanden door. Je ziet de bemanning genieten. Gedreven en enthousiast. En dan, In-Out kaartje omdraaien. Rubberlaarzen aan voor de "wet landing". Rugzak, water en wandelschoenen mee. Zwemvest om, de Zodiac in en gaan. Op de wal de laarzen omwisselen voor schoenen en het zwemvest in de tas. Dit is om zeker te weten dat iedereen er weer is). We zijn met 27 mensen en er zijn 2 expeditie gidsen. Een snelle groep en een normale. Eigenlijk heet het snelle en langzame maar aangezien ik in de laatste zit vind ik dat niet terecht. Er zijn 14 Fransen en 4 Zwitsers aan boord. Ja, daaaag. daar kan ik niet tegen aanlopen. Wederom veel te warm aangekleed kom ik in een T-shirt boven. De rest zit aan de rugzak geknoopt. Maar eenmaal boven is het uitzicht waanzinnig. Je kunt nog wat mensen zien lopen halverwege (waren nog langzamer). Oei. Wel weer een beetje lang verhaal geworden
Verleiden - tokken
Deze foto is genomen in het Mkuze GR. Dit openbare park wordt samen met 6 andere parken in de provincie gerund door één management. Je mag in dit park zelf rondrijden, maar kan ook een game drive boeken. Het park heeft de big 5 sinds een aantal jaren. Vooral de witte neushoorn is hier goed te zien. Op de foto staan 2 zuidelijke geelsnaveltokken. De zuidelijke is wat kleurrijker dan de oostelijke soort en met zijn 55 cm ook iets groter. Ze hadden het nogal druk met elkaar. Hier probeert de een de ander te verleiden met voedsel. We hebben een tijdje staan kijken vanuit ons huurautootje, maar hebben niet gezien dat de verleidingskunsten tot een vervolg hebben geleid.
Prachtige Miao vrouwe
In Zuid Guizhou hebben we het 3 daagse Lusheng feest meegemaakt in drie verschillden dorpen. Het feest wordt gehouden als de oogst is binnengehaald. De Miao vrouwen en kinderen kleden zich op hun mooist en zien er prachtig uit met veel zilveren sieraden. De eerste dag is er een defilé en geeft een mooi beeld van alle klederdrachten die in de provincie worden gedragen. Wij waren hier in het dorpje Gulang. Het gebied waarop het festival zich afspeelt is een tweebaansweg onderaan het dorp. Rond het festivalterrein zijn eetstalletjes met vooral vlees en heel veel zoetigheid. Er wordt gedanst op de muziek van de Lusheng waar het festival naar genoemd is.
Caracal
De Caracal wordt ook wel woestijnlynx genoemd, vanwege de pluimpjes aan de oren. Ondanks dat deze middelgrote kat, in een groot deel van Afrika en Zuid-West Azië voorkomt, zie je hem maar zeldzaam. Het zijn schuwe dieren die vooral in de nacht actief zijn. Je kunt hem in het Kruger NP treffen, maar de kans is groter in de Kgalagadi. Deze is overigens gemaakt in een Private Game Park, aan de rand van het Kruger NP.
Jump
De ijsbeer is groot en krachtig. Mannetjes worden tot 2,6 meter lang en wegen tot 800 kg. De haren van de vacht zijn niet wit, maar doorzichtig en hol. De kleur van de vacht is, afhankelijk van de tijd van het jaar, lichtval en de hoeveelheid vuil in de vacht, gelig wit tot vuil grijs. Hij is waterafstotend en houdt de warmte van de zon vast. Daarnaast heeft de ijsbeer een dikke onderhuidse vetlaag, waarmee hij warmte vasthoudt. De ijsbeer heeft vliezen tussen zijn tenen, waardoor hij beter kan zwemmen. Zijn achterpoten gebruikt hij als een soort roer om mee te sturen. IJsberen hebben een kleine staart, ongeveer acht tot tien centimeter lang. (Wiki)
Rod Fai Market
Hier kun je urenlang rondslenteren zonder verveeld te raken. Hier vind je de meest uiteenlopende vintagespullen, waarvan je je soms afvraagt hoe het ooit in Thailand terecht is gekomen. Daarnaast zijn er veel kraampjes met kleding en natuurlijk eten en drinken. Het terrein telt een aantal leuke barretjes waar het prima zitten is en zo de menigte aan je voorbij te zien schuivelen. Aangezien deze markt ver van de toeristische gebieden ligt, kom je hier hoofdzakelijk locals tegen. En een verdwaalde buitenlander zoals ik! Echt een aanrader als je in Bangkok bent! Waar: Srinakarin Soi 51, achter winkelcentrum Seacon Square Geopend: Vrijdag tot en met zondag van 18.00 – 24.00 uur.
Japanse kraanvogel in
Een absoluut hoogtepunt van mijn trip door Japan afgelopen februari was ‘een bezoek’ aan de ‘Red-crowned Cranes’ (Japanse kraanvogels) op het noordelijke eiland Hokkaido. Het is een lust voor het oog tientallen van deze gracieuze vogels te observeren in een winters sprookjesachtig landschap. Er lag al een dik pak sneeuw en het sneeuwde nog steeds bij temperaturen ver onder nul. De Japanse kraanvogel is niet zomaar een vogel. De ‘Tancho’, zoals hij in Japan wordt genoemd, is al eeuwen lang een heilige vogel die geluk en een lang leven brengt. Je ziet hem op veel oude prenten afgebeeld. De traditie zegt dat als iemand 1.000 origami-kraanvogels vouwt, zijn wens tot gezondheid in vervulling zal gaan. Toch is er een tijd geweest dat men dacht dat de tancho was uitgestorven. In de achttiende eeuw was het jagen op de kraanvogel voorbehouden aan de keizers van Japan. De illegale jacht op deze ‘kostbare’ vogel leidde ertoe dat de populatie in een snel tempo afnam. Dit werd nog eens versterkt door de intensivering van de landbouw, waardoor er voedselschaarste voor de vogels ontstond. Aan het einde van de negentiende eeuw werd er geen kraanvogel meer gesignaleerd. Hij leek hetzelfde lot als de dodo te hebben ondergaan … Totdat in 1924 enkele boeren een kolonie van nog geen twintig kraanvogels ‘ontdekten’ in de niet bevolkte Kushiro gras- en moeraslanden. Vanaf dat moment werd alles in het werk gesteld om het voortbestaan van de uitgestorven gewaande kraanvogel veilig te stellen. Dat is Japan goed gelukt! Momenteel zijn er ongeveer 1.300 exemplaren. Je vindt ze in de omgeving van het plaatsje Tsurui. Het is een fantastisch gezicht deze sierlijke vogels te zien ‘landen en opstijgen’. Nog mooier wordt het als ze in de winter op een synchronische wijze paringsdansen uitvoeren. De foto hierboven mag je wel een gelukstreffer noemen. Het is me maar een keer gelukt een kraanvogel geheel ‘vrijstaand’ in de sneeuw vast te leggen. In alle andere situaties zie je een vaak storende achtergrond (bomen, struiken, hekken). Dat de tancho nog een lang en gelukkig leven beschoren mag zijn!
Plein van het Volk
Wanneer ik bij Pincio (een prachtige plek om de zon te zien ondergaan boven Rome) van bovenaf uitkijk over Piazza del Popolo, valt mijn oog op twee rennende meisjes. Ze spelen tikkertje, handjeklap en lachen zo hard dat ik ze hoog boven het plein nog kan horen. Ik vond het een ontwapenend beeld. Ik dacht terug aan mijn eigen jeugd, hoe ik na het avondeten altijd nog even buiten mocht spelen in het late zonlicht. Deze meisjes spelen gewoon onbezonnen en zijn zich vast niet bewust hoe bijzonder het plein is waar ze zich op bevinden. Ze lijken alle drukte en mensen om zich heen niet eens waar te nemen. Daarom wachtte ik voor het maken van deze foto totdat er niemand anders in beeld was. Alleen zij tweeën en het plein. En het prachtige late voorjaarslicht dat door het rokje van één van de meisjes schijnt. Piazza del Popolo betekent in het Italiaans ‘plein van het volk’ en het maakt zijn naam waar.
Monnik met parasol
Birma of zoals het ook wordt genoemd Myanmar,is sinds enkele jaren ontsloten en het is toeristisch geworden. Toch zijn er ook in Mandalay nog plekken waar het rustig is en hele mooie oude kloosters zijn. Wij namen een taxi voor de gehele dag en lieten ons rondrijden. De taxichauffeur was onze gids en hij liet ons de mooie plekken zien.Zo ook een prachtig oud klooster waar we deze monnik tegen kwamen.
De eksters van daar
Deze Glansspreeuw kom je ook overal tegen, vooral op plekken waar je kan picknicken. Omdat deze Glansspreeuw zo ongelofelijk glimt valt ie ook nog eens goed op, extra kans om dit vogeltje te spotten!! Door deze foto van boven te nemen glimt ie net wat meer en is dit beestje ook eens van de andere kant te bewonderen!
Meeuw Etretat
De meeuwen langs de kust in Normandië zijn af en toe echte modellen. Zo ook deze, op de rotsen bij Étretat. Nooit geweten dat ze zo'n bijzondere kleur ogen hebben en die kleur paste toevallig ook nog eens mooi bij de bloemen waar hij voor ging zitten.