Kijk. Als je geld nodig hebt, dan pin je. Zo simpel is het. Dat vinden wij heel gewoon, daar zien we het wonder allang niet meer van in. Toch was er een dag dat ik dansend op straat stond, compleet me... Lees meer
Edwinaverdingh
Woestijnvolk maakt he
Met een Jeep of op een kameel de zonsondergang in de zandduinen van de Thar woestijn doorkruisen is leuk. Nog leuker is het als je daarna aanschuift bij een heerlijke diner onder de sterrenhemel in een tentenkamp. En als je dan tijdens je tocht door de woestijn deze vrolijke mensen bent tegengekomen is het feestje compleet.
Luipaard in de...spot
Het zien van een luipaard blijft bijzonder. In Sabi Sands dat een open verbinding heeft met het Krugerpark zijn je kansen wellicht het best. De luipaard dichtheid is groot, de dieren zijn gewend aan toeristen en de auto's van de lodges mogen van de paden af. Bijkomend voordeel is dat je nooit met meer dan 3 auto's op een sighting bent en dus altijd eerste rang staat. In Sabi Sands mag je, in tegenstelling tot het Krugerpark, niet zelf rondrijden. Je gaat met andere gasten van de lodge. Hoewel het overdag was, was het licht niet geweldig toen we dit vrouwtje zagen. Daarom werd toch de spotlight op haar gericht. Hierdoor kwam ze veel beter tot haar recht op de foto.
Met stip
De Cheeta staat hoog in mijn top 10, favoriete dieren. Vind het een prachtig straaltje evolutie. Alles aan deze kat is gericht op snelheid, zijn slanke bouw, zijn hoge poten, zijn niet intrekbare nagels (spikes), zijn staart (om mee te sturen), het lijntje onder zijn ogen etc etc. Het is en blijft ook een feestje om deze katten te zien en vast te kunnen leggen. Deze foto is genomen in Private Game Park aan de rand van het Kruger NP. Omdat de cheeta's hier gewend zijn aan mensen, mochten we onder het toeziend oog van de een ranger de jeep verlaten om, gewapend met een groothoeklens, mooie plaatjes te maken.
In de tempel
Zoek je een redelijk rustig plekje in Mumbai dan is een bezoek aan de Sri Radha Gopinath Temple zeker een bezoek waard. De tempel is van buiten mooi bewekt met fraaie details. Het is een van de schoonste tempels van het en bevat op sommige plekken zelfs ac. Hij is erg in trek bij de lokale bevolking zelf. Binnen vind je ook mooie bewerkte panelen. Tijdens mijn bezoek geen andere toerist gezien. Wel een aantal mannen die samen aan filosoferen waren over... ja zeg het maar.
De wandelaars in...Ke
IJsland Juni 2016, dit maal hadden we een route via de Westfjorden naar F35 de Kjölur Highland route naar het zuiden uitgekozen. Langs deze route naar het zuiden kom je een afslag naar de F347 tegen welke je naar het prachtige en betoverende gebied brengt dat Kerlingarfjöll heet. Hier kan je als fotograaf helemaal los gaan. We hadden voor deze plek speciaal 1 dag uitgetrokken om hiervan te kunnen genieten. Gelukkig werkte het weer mee en zag het er allemaal prachtig uit. De rit er naar toe is ook geweldig mooi. Wel met een 4x4 want anders red je het echt niet en het is ook verboden om met een 2 wiel aangedreven auto over F wegen te rijden. In dit gebied heb je veel modderbronnen en toen wij er waren lag er nog hier en daar sneeuw. Aan het begin van dit gebied heb je ook een soort van basiskamp waar je wat kan eten en ook nog kan overnachten in leuk punt huisjes. Voor deze foto gekozen omdat dat wandelaars zo mooi aangeven hoe je in dit gebied staat als mens. Klein dus.
Stomend strand op...D
Een vaste stop op de terugweg van Antarctica is voor de meeste reizen Deception Island. Het is een van de meest veilige natuurlijke havens van Antarctica. Ontstaan door het instorten van de actieve vulkaan na een uitbarsting. De hoge wanden van de ring staan nog overeind met een inkeping zodat schepen tot het binnenste kunnen varen, veilig van de woeste Antarctische zee. In vroegere jaren bevond zich naast een onderzoekscentrum ook een walvis verwerkingsstation. Natuurlijk niet meer in gebruik maar de grote bruine stalen constructies vormen nu aparte vormen op de gitzwarte vulkanische stranden. Een sterk contrast tussen natuurlijk en de invloed van de mens. Her en der vindt je walvisbotten en overblijfselen. Er staan ook nog enkele houten gebouwen die als onderzoekscentra dien(d)en. Er zijn enkele paden naar de top van de rand toe waar je wordt getrakteerd op een stevige ijzige wind en prachtige vergezichten. Nog een laatste keer genieten van deze prachtige winterwereld. Maar een echte beleving is toch om een duik in het water te nemen. Over het strand hangt een eeuwige warme mist doordat de grond nog steeds wordt opgewarmd door de vulkaan eronder. Het water is relatief aangenaam tenzij je iets te ver zwemt (lees een meter of 10 van het strand) en de ijzige kou je tegemoet komt. Een heel bijzondere plek om een dip te wagen. Op het strand wordt je begroet door enkele pinguins die het aandachtig gadeslaan. Geopend komt het beeld veel beter over
Mistige morgen op Inl
Myanmar of het voormalige Birma staat bekend om hun erg vriendelijke mensen. De prachtige tempelstad Bagan en de bekende U-Bein bridge foto's. Ook de 'traditionele' vissers op Inle Lake worden regelmatig op de kijker gezet. Of ze ook nog eens echt vissen binnenhalen is een tweede. Ze hengelen in ieder geval wel handig geld van toeristen binnen. De foto's zijn meestal wel prachtig. maar om de echte vissers te zien is vroeg opstaan om een boottocht te maken over het meer een aanrader. En vroeg betekent als het donker is vertrekken. Met de ochtendgloren zie je de bedrijvigheid al op het water. Wij hadden geluk met het weer en het licht. Op afstand heb ik deze vissers kunnen fotograferen. Vooral de leegte en sfeer spreken me aan. Uitvergroot komt deze foto echt tot zijn recht.
Leuke local
Je komt ze tijdens elke reis wel tegen; leuke locals. En sommige behoren tot de buiten categorie, dat zijn hele leuke locals die je nooit meer vergeet. Zo ook deze aardige Birmees. Hij moest en zou zijn sigaar aansteken voor de foto. Zijn ondeugende blik maakt het geheel compleet.
Verdronken bos
Op zoek naar een bestemming, die nog nauwelijks ontdekt is door toeristen en waar je uren alleen kunt wandelen in de meest prachtige Nationale Parken en natuurreservaten? Kies dan voor een rondreis door Kazachstan, en dan in het bijzonder de provincie van Almaty, in het uiterste zuidoosten van het land. Eén van die unieke plekjes hier is het Kaindy-meer in het Kolsaiskie Lakes National Park. In 1911 stond een enorme aardverschuiving aan de basis van het ontstaan van dit meer. Het leverde uiteindelijk een even bijzonder als bizar natuurverschijnsel op. Het dennenbos verdronk daarbij in smaragdgroen gletsjerwater. De kale boomtoppen die boven het water uitsteken zijn nu nog slechts de stille getuigen van deze speling van moeder natuur. Het bijzondere is dat ónder water de takken gewoon nog intact zijn. Je kunt hier duikexcursies maken, waardoor je letterlijk door een bos kunt duiken. Overigens moet je hiervoor wel een goede wetsuit aan. In de zomer, als de watertemperatuur op z'n 'warmst' is, wordt maar net de 5 graden celsius aangetikt.
Australië • Great Barrier Reef
Australië • Great Barrier Reef
Dansende walvissen
Het Great Barrier Reef is met name bekend om haar geweldige riffen waartussen je prachtig kunt snorkelen en duiken. Op deze manier kan je heel dichtbij het bruisende onderwater leven komen. Dit was ook het doel waarvoor ik naar deze plek kwam maar uiteindelijk niet hetgeen wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt. Mijn avontuur om het Great Barrier Reef te beleven begon in Cairns. Vanuit daar een 2-daagse boottocht genomen om meerdere keren en op verschillende plekken te kunnen gaan duiken en snorkelen. Ik had niet gekozen voor de meest drukke boten maar ook zeker niet de kleinste. Ik vond deze middenweg perfect. We hadden goed contact met de locals die de tour begeleiden. Het leukste aan de Australiërs is dat ze zorgen dat je je direct op je gemak voelt en het lijkt alsof je samen met hun een team bent. Ik wist dat het Great Barrier Reef meer te bieden had dan haar prachtige riffen. Er leeft zoveel in de omgeving en er zou ook een kans zijn op het spotten van walvissen. Onderweg van het ene rif naar het andere stond ik dan ook boven op het dek van de boot op de uitkijk. En ik had geluk, in de verte zagen we 2 walvissen zwemmen. De crew haalden toeters tevoorschijn en eerst dacht ik dat ze de walvissen weg wilden jagen. Maar ze vertelden dat walvissen van lawaai houden en inderdaad ons gejuich en getoeter trok de aandacht en ze kwamen steeds dichterbij. De 2 hadden er zin in en begonnen mooie sprongen uit het water te maken. Hoe harder wij klapten en juichen, hoe hoger de sprongen werden. Na een show van ongeveer 20 minuten maakten ze nog een aantal buigingen met hun staart voordat ze wegzwommen en ons in extase achterlieten. Het zijn echt onvoorspelbaar mooie en intelligente dieren. Hoe mooi ze synchroon zwommen en sprongen en echt contact met ons leken te maken was fenomenaal. Ik ben heel blij dat ik ook deze kant van het Great Barrier Reef heb mogen ontdekken.
Paaswake
We waren in Ethiopie tijdens de paasviering daar, op een andere datum dan bij ons. Ethiopië hanteert de Juliaanse kalender, wij de Gregoriaanse. Dat was een onverwachte verrassing. We konden in Gondar, heilige stad, een paaswake bij een kerk bijwonen aan de vooravond van Pasen. In de kerk zongen en dansten 12 priesters, onzichtbaar voor het publiek in een afgeschermde heilige ruimte middenin de kerk(tempel). De kerk zat en stond stampvol gelovigen. Buiten zaten en lagen mensen die er niet meer in konden, gescheiden in een mannen- en een vrouwengedeelte. De dienst duurde van ´s avonds 9 tot ´s nachts 3 uur. Veel vrouwen hadden zich in hun omslagdoek gerold en lagen te slapen. Heel bijzonder om hier een paar uur deel van te mogen zijn, als enige toeristen.
Net even anders
Het is vaak best een hele kluif om een bekend gebeuren, net even anders vast te leggen. Het beroemde scheepswrak is het meest gefotografeerde object van Zakynthos, er worden honderden, zo niet duizenden foto's per dag van gemaakt. Ik heb een beetje meer voorgrond gebruikt, om hem net even anders te maken. S.v.p. openen.
Badgast -...roodschou
Nog geen 10 kilometer ten noorden van het plaatsje Mkuze ligt het Zimanga GR. Dit park is nog volop in ontwikkeling. Je kunt er game drives maken met een auto van het park met chauffeur gids en je kunt er in speciale kijkhutten fotograferen. Verblijven is er verder niet mogelijk. Er is geen lodge restaurant, bar of wat dan ook. Deze foto van een badderende roodschouderglansspreeuw is genomen vanuit één van de kijkhutten. Je komt dicht bij de vogels en je hebt een mooi laag standpunt. Ook hier geldt dat het wildlife is en er niets op bestelling langs komt. Hoewel de soorten die wij zagen niet altijd even spectaculair waren vond ik het toch apart om zo te kunnen fotograferen.
Mistig maar kleurrijk
Landmannalaugar, wat zoveel betekent als 'hete bronnen in het land van de mensen uit het gebied Land' is één van de bekendste natuuromgevingen in IJsland en eens er geweest, begrijp je meteen waarom. Het wordt gekenmerkt door zijn gekleurde ryolietbergen die het landschap geel, rood, bruin en zelfs groen kleuren. Een klein beetje zon is voldoende om de bergen als het ware te doen oplichten uit het landschap. Zoals je kan zien, is het zelfs bij mistige omstandigheden erg de moeite om te bezoeken. Door de mist hangt er een mysterieus sfeertje dat sterk typerend is voor IJsland. Deze foto is getrokken vanaf de hike naar de Brennisteinsalda, één van de gekleurde bergen in het midden van Landmannalaugar. Deze wandeling, waarbij de 855m hoge Brennisteinsalda wordt beklommen, is een 6,5km round-trip met start aan het visitor center. Door de sterke wind was het boven op de berg wel uitkijken en moesten we ons aan elkaar vasthouden om niet weg te waaien. Maar wat een ervaring! Een tip: kijk eens naar de gekleurde mensenrij onderaan de foto om een idee te krijgen van de uitgestrektheid van het landschap. Daarnaast is Landmannalaugar het begin- of eindpunt van een populaire trekkingroute van IJsland, Laugavegur genaamd. Deze loopt over Þórsmörk in het zuiden en vandaar via de bergpas Fimmvörðuháls verder naar de Skógafoss waterval. De meeste mensen lopen deze tocht in 3 tot 4 dagen. Voor actieve hikers een must! We hadden die namiddag typisch IJslands weer: regen... duidelijk merkbaar aan de druppeltjes... #nofilter ;)
Verbaasde blik
in een klein dorp waar weinig toeristen komen zie je bij de kleine kinderen meestal een toch wel ietsje verbaasde blik als je een foto van hen maakt
Bamboe snijden.
Van deze bamboe maakt hij manden en afrastering, zoals achter hem te zien is. Knap handwerk. Voordat hij dit vlechtwerk maakt moet hij eerst de bamboe in reepjes snijden en dat is waar hij op dit moment mee bezig is. Ik ben hier in Ahmendabad. De stad,is gelegen aan de oever van de rivier de Sabarmati, en was ooit de hoofdstad van Gujarat van 1960 tot 1970. Ahmedabad blijft de grootste stad in Gujarat heeft zijn geschiedenis en heeft een schat aan historische bezienswaardigheden. Hier kan je een Heritage route volgen, bijna op loopafstand of je kan een autoriksja huren.
Rod Fai Market
Hier kun je urenlang rondslenteren zonder verveeld te raken. Hier vind je de meest uiteenlopende vintagespullen, waarvan je je soms afvraagt hoe het ooit in Thailand terecht is gekomen. Daarnaast zijn er veel kraampjes met kleding en natuurlijk eten en drinken. Het terrein telt een aantal leuke barretjes waar het prima zitten is en zo de menigte aan je voorbij te zien schuivelen. Aangezien deze markt ver van de toeristische gebieden ligt, kom je hier hoofdzakelijk locals tegen. En een verdwaalde buitenlander zoals ik! Echt een aanrader als je in Bangkok bent! Waar: Srinakarin Soi 51, achter winkelcentrum Seacon Square Geopend: Vrijdag tot en met zondag van 18.00 – 24.00 uur.
'The Door to Hell'
Midden in de Karakum woestijn in Turkmenistan bevindt zich de al vierenveertig jaar brandende Derweze gaskrater, in de volksmond ’The Door to Hell’ genaamd. En ‘hels’ is het er! Alleen al om er te komen, moet je vanuit de hoofdstad Ashgabat zo’n 270 km noordwaarts de woestijn in rijden. Eenzelfde afstand leg je af als vanuit de noordelijke plaats Dashoguz vertrekt. Gelukkig is dit een geasfalteerde weg, maar daarmee ben je er nog niet. Alleen een ervaren chauffeur (met een 4x4) weet waar hij de weg af moet om vervolgens nog een kleine twintig km door de rulle woestijn te rijden. Aangekomen bij de krater zul je een tegen gevaarlijke gassen beschutte plek moeten vinden om je tentje op te zetten. Er is in de wijde omgeving geen enkele vorm van toeristische infrastructuur. De temperaturen in de zomer reiken in de woestijn tot boven de vijftig graden. Hoe dichter je bij de krater komt, des te navenanter stijgt de temperatuur. Vanuit je tentje heb je ’s nachts een prachtig zicht op de vlammen en de oranje gloed die de hemel verlicht. Hoe is deze bijzondere gaskrater ontstaan? In 1971 waren Russische geologen op zoek naar olie in dit gebied. Er werd een kamp opgezet vanwaaruit boringen naar het zwarte goud werden verricht. Tot hun verbazing constateerden de geologen dat er geen olie in de bodem zat, maar gas. Dat gas lag opgeslagen in een grote holte en als gevolg van de boringen, zakte een groot deel van het woestijnoppervlak, inclusief het kamp, naar beneden. Er ontstond een gat van circa zeventig meter in doorsnee en een diepte van dertig meter. De giftige gassen die hierdoor vrijkwamen, vormde een bedreiging voor de omgeving. Daarop werd besloten het gas aan te steken in de veronderstelling dat het na enkele weken vanzelf gedoofd zou zijn. Nu, vierenveertig jaar later brandt de krater dus nog steeds! Heb je plannen om Turkmenistan eens te bezoeken, sla dan ‘The Door to Hell’ niet over
Ik kreeg de vraag om suggesties te geven voor een 6 weekse reis Zuid Afrika, Namibie en/of Botswana met een gewone auto. Kruger 10 dagen, St. Lucia en ook nog Kaapstad. En het is niet de eerste keer n... Lees meer
We zijn in de Sossusvlei aangekomen. We slapen in het park in de enige lodge die binnen de omheining is, de Sossus dune lodge. We willen namelijk morgenochtend voor zonsopgang in de deadvlei zijn. De... Lees meer
Zo, nu ik ook de andere helft van de foto's van Madagaskar heb kunnen bekijken op mijn laptop kan ik ook weer verder met het reisschema... Hier is deel 2. Vr Na een lekker ontbijt maken we ons wee... Lees meer
Waar het mee begon: Dit jaar besluiten we ons Zuid Afrika verblijf in te korten en te verruilen voor drie weken Madagaskar. Vanuit Johannesburg naar Madagaskar met Madagaskar Airlines omdat dat toch... Lees meer
Bij mijn voorbereidingen voor de reis naar Madagaskar begon ik me te realiseren hoe groot dit 8e continent eigenlijk is. Hoe ga ik dit eiland verkennen? Hoeveel weken ga ik er voor uittrekken? Wat wil... Lees meer