EdwinS
Eerste.
No blood, a lot of sweat, and tears comming to my eyes when I finished the sucker.... Mijn eerste artwork in Azië is een feit! The langkawi eagle has landed. And I'm proud of my first one! Ik hoop dat er nog vele mogen volgen....de vooruitzichten zijn goed...duimen dus...
Street food
Zo, dat is lang geleden dat ik hier wat heb geplaatst. Maar dat komt omdat ik super druk was met de voorbereidingen voor onze emigratie plannen. Mijn hemel, wat komt er dan wat op je af... Ik heb mijn profiel aangepast. Daar staan nu twee links naar onze website en Facebook. Kom gerust eens kijken. Deze foto is gemaakt in één van mijn favoriete landen, Taiwan. Wat hoop ik dat ik hier in de toekomst nog eens voor langere tijd aan het werk kan.
Bob Dylan wint...Nobe
Na de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan Arafat en Peres ben ik erg gaan twijfelen aan de criteria waaraan je moet voldoen om zo'n medaille te krijgen. Een mening die na vandaag - ik denk - door meer mensen gedeeld gaat worden. Ik daarentegen vond het nieuws vandaag wel grappig! Bob Dylan was er vaak bij. Op kloten momenten, maar ook op momenten dat ik dacht dat het niet veel gelukkiger kan. Mongolie 2008 was zo'n moment van geluk. Waar nummers als "Nobody C'ept You" en "Masters of War" in Tibet een keer zoveel meer leken 'binnen te komen', Is "Forever Young" een nummer waar ik niet meer naar kan luisteren zonder aan Mongolië te denken. Als je die tekst kent, dan zul je begrijpen dat de keus om deze foto vandaag te plaatsen snel gemaakt was.. :-)
Hoeveel Bounty wil je
Ik ga overstag en we boeken een "Cruise" met een stuk of twintig andere toeristen van Coron naar El Nido. Overdag snorkelen we bij oude scheepswrakken en prachtige koraalriffen. 's Avonds meren we aan op dit soort plekjes. Het keukenpersoneel is al de hele dag bezig om het varkentje aan het spit gaar en de drank koel te krijgen, iets waar ze heel bedreven in blijken te zijn. De groene partytenten zijn de slaapkamers. Tafel eronder, matras erop, klamboe in de nok, en klaar is Clara! Voor we slapen gaan maken we ons eigen vuurwerk door hard in de zee te rennen en ons te omringen met triljoenen lichtgevend plankton...waanzin...!! De reisleider slaat de spijker op de kop als we aanmeren, en spreekt de gedachten van velen van ons hardop uit.....Welcome to paradise guys.....
Er is meer..!
Cambodja is zoveel meer dan alleen de prachtige tempels bij Angkor en de Killing Fields nabij Phnom Penh. Ook in plaatsen als Kratie, Kampong Cham of Ban Lung is genoeg moois te zien en te beleven. Persoonlijk pak ik het liefst een brommer en ga ik op pad. Maar ook in de kleine plaatsjes kun je leuke georganiseerde dagtrips boeken. "Go off the beaten track" in Cambodja! Foto is genomen tijdens de boottocht van Siem Reap naar Battambang. Een aanrader!
Het licht gezien.
Nog zwaar nagenietend omdat ik zojuist "De Schepping van Adam" van mijn "To See" lijst heb kunnen strepen lopen we aan het eind van de middag richting de uitgang van het Vaticaans Museum. Voordat we buiten staan dalen we eerst de beroemde wenteltrap nog af. Eenmaal beneden, en naar boven kijkend, heb je een mooi gezicht op het glazen dak erboven. Rome, de hele stad lijkt wel een museum! Een lang weekend is eigenlijk te kort om al het moois van deze stad te bekijken. Dus tja,......moeten we nog maar een keer.......
Pray to the televisio
Als je in Azië bent geweest, dan is het je misschien wel opgevallen dat de TV daar een Goddelijke status heeft. Overal lijkt dat ding aan te staan. Vaak is het een soap serie wat het beeldscherm vult en met open mond wordt gevolgd door de plaatselijke bevolking. Als je nu begrijpt wat ik bedoel, dan weet je ook dat overacting een woord is dat niet bestaat in Azië Het is me regelmatig overkomen dat ik chagrijnig werd aangekeken omdat ik stoorde in de serie. " Sorry, but I realy need a ticket.....the bus is leaving in two minutes..."
Euhh...schat..!?
"We gaan toch naar Palawan?" "Ja." "Met de veerboot toch?" "Ja." "Maar dat is toch bijna een dag varen vanaf Mindoro?" "Klopt." "Er zitten geen eilanden tussen toch?" "Volgens mij niet." "Ja maar ik bedoel, dat we links, recht, voor en achter geen land meer zien toch?" "Weet ik het.., maar waarom vraag je dit allemaal" "Hè?...Euhh, nee niks...zomaar.....
Skywalk
Een naderende bui zorgt voor een dramatisch licht boven de stad wanneer we de skywalk op Metropol Parasol lopen. Een waar meesterwerk van de Duitse architect Jurgen Mayer. Sevilla vond ik verrassend mooi. Een absolute tip voor een stedentrip wat mij betreft.
Ff poseren.
Het viel me op dat, elke keer wanneer we een groepje oryxen tegenkwamen, en zij snel wegliepen als ze merkten dat we stopten, er altijd wel een moment kwam dat ze nog even stopten. Alsof ze afgesproken hadden nog ff te poseren voor die toerist. Bij zo'n beleefd gebaar pak je natuurlijk even je camera.....thanks guys..!!
Lichtgevend.
De Nederlandse ontwerper/kunstenaar Daan Roosegaarde - bekend van o.a. het Van Gogh fietspad in Eindhoven en "Rainbow Station", een regenboog die iedere avond na zonsondergang enkele minuten te zien was op één van de stationskappen van station Amsterdam Centraal - haalt veel van zijn inspiratie uit de zee tijdens het duiken. Bioluminescentie is het uitstralen van licht door organismen. Bij de diepzeebewoners zoals vissen en ongewervelden kan het verschillende functies hebben zoals: camouflage, aantrekking, afstoting en communicatie. Ook sommige landdieren gebruiken bioluminescentie. De bekendste is het vuurvliegje.
Tip !
Het is heel gemakkelijk om een aantal dagen in een Township in Zuid Afrika te verblijven. Er zijn namelijk gewoon guesthouses en ze staan in de bekende reisgidsen. Een plek vol verrassende verhalen. En je komt op plekken die de Township Tours niet aandoen en die je voor een groot deel heel anders naar Townships zullen doen laten kijken.
Zie jij het ook?
Dat dit een krab is, dat moge duidelijk zijn. Maar als je je fantasie een beetje laat werken, en je beeld je in dat de roze ogen horens zijn....zie jij hem ook?
Catch the Light
Elke keer na de salto keek deze jongen even onze kant op om te checken of we het wel gezien hadden. Toen ik mijn camera pakte en hem duidelijk maakte dat ik er wel een foto van wilde maken, zag je hem groeien.
Klaproos
Dat er heroïne van een bepaalde soort klaproos wordt gemaakt, dat wist ik nog wel. Maar dat het sap van deze bloem vroeger werd gebruikt om de Edammer kazen mee te kleuren dat wist ik niet ( Wikipedia ) Hoe dan ook..., ze bloeien weer. En ze blijven mooi...!
Geboren!
Ik lees net op het www dat er op de Galapagos eilanden jonge reuzenschilpadden zijn geboren in het wild. Voor het eerst sinds 100 jaar zijn op het eiland Pinzon de dieren gespot.
Wat een duik !
Ik zweef wat rond op ongveer 5 meter diepte voor de safety stop, zodat mijn lichaam weer langzaam aan het drukverschil kan wennen. Ik zweef letterlijk en figuurlijk, want ik heb zojuist de hamerhaai van mijn lijstje kunnen strepen. Zwaar nagenietend staar ik in het oneindige. Plotseling schiet er wat door mijn gezichtsveld van links naar rechts. In een reflex gaat mijn hoofd met het dier mee, want ik heb direct in de gaten dat we bezoek hebben van een zeehond. Maar mijn hoofd staat nog niet dwars op mijn lijf of hij schiet van rechts naar links. Af en toe minderd hij wat vaart om ons te bekijken. Ik grijp mijn camera en probeer hem te pakken te krijgen. Eenmaal terug op de boot skipp ik door de tientallen foto's. 1 !! 1 foto is gelukt! Ik staar weer in het oneindige, maar nu met een grote glimlach op mijn gezicht......zwaar nagenietend !!
Tritle Peak.
'Tritle Peak', vlakbij 'Roosevelt Point' aan de 'North Rim' van de Grand Canyon is een top dat bij de Kaibab Limestone hoort, een geologische formatie in het zuidwesten van de Verenigde Staten. De Kaibab Limestone bestaat grotendeels uit zandige kalksteen, maar op sommige plekken komen in de bovenste delen lagen zandsteen of schalie voor. In de formatie komen veel fossielen van ongewervelde zeedieren voor, zoals brachiopoden, crinoïden, koraal, mollusken, wormen en haaientanden.
'Jaws'
Voor de paar lezers die deze film nog niet gezien hebben: het is een verfilming van het boek De Zomer van de Witte Haai van Peter Benchley. Het is een van die spreekwoordelijke uitzonderingen waarbij de film beter is dan het boek. Naast de film zelf werd ook de muziek van John Williams klassiek. Metname de scene waar de nietsvermoedende zwemmers van onderwater worden gefilmd staat op menig netvlies gegrift. Het bekende aanzwellende thema dat het naderen van de haai aankondigt, is min of meer synoniem geworden voor ‘gevaar’.
Verenigde Staten • San Francisco
Verenigde Staten • San Francisco
'1984'
Niemand ontkomt aan Big Brother in de film '1984' over een totalitaire staat. De verfilming van het boek van George Orwell is verrassend actueel. Een waarschuwing tegen te veel camera's en databanken. Minstens één personage heeft George Orwell (1903-1950) ons nagelaten dat hemzelf en zelfs het jaar van zijn toekomstroman '1984' ruimschoots heeft overleefd: Big Brother, tegenwoordig merknaam voor allerlei exhibitionistische tv-programma's, maar daarnaast nog altijd het symbool van de totalitaire staat die ons dag in dag uit begluurt.
Delicate Arch
Delicate Arch Trail Lengte: 4,8 kilometer (heen en terug) Hoogteverschil: 146 meter Duur: 2 tot 3 uur Delicate Arch, bijna 14 meter hoog en ruim 10 meter breed, is de bekendste boog in Arches N.P. De wandeling naar deze boog kan bij warm weer erg zwaar zijn omdat er onderweg geen schaduw is, en omdat je moet rekenen op flink wat hoogteverschil. In het begin ga je via een houten hangbrug het riviertje Salt Wash over, de trail is hier goed aangegeven. Daarna kom je in meer rotsachtig gebied, en wordt de trail aangeduid met kleine stapeltjes losse stenen. Je moet flink omhoog, en loopt aan het einde over een bijna 200 meter lange smalle richel. Pas aan het einde daarvan krijg je Delicate Arch te zien, samen met een van de mooiste uitzichten van het hele park. Als je de Delicate Arch Trail te zwaar vindt, maar de beroemde boog toch wilt zien, dan moet je de zijweg voorbij Wolfe Ranch tot het einde volgen. Daar kan je dan een korte wandeling maken naar het Delicate Arch Viewpoint. Je ziet de boog dan op vrij grote afstand staan.
Komodovaraan
De komodovaraan is een van de bekendste hagedissen vanwege de aanzienlijke lengte; tot wel 3 meter lang. Het is dan ook de grootste hagedis ter wereld. De varaan is dankzij de publieke belangstelling populair in dierentuinen en duikt op in documentaires door zijn afwijkende levenswijze ten opzichte van andere hagedissen. Deze varaan is door het kleine verspreidingsgebied een erg kwetsbare diersoort en is daardoor van bescherming afhankelijk. De komodovaraan komt voor in het zuidoostelijke deel van Indonesië en leeft op het eiland Komodo alsook in enkele reservaten op het grotere eiland Flores en enkele kleinere omliggende eilanden. De varaan is pas in 1910 door biologen ontdekt en beschreven. Er is veel onderzoek gedaan naar de komodovaraan en vooral in het Nationaal Park Komodo. Daardoor is er veel bekend over de biologie, de levenswijze en de voortplanting van deze hagedis. Regelmatig worden nieuwe ontdekkingen gedaan, zo bleek pas in 2009 dat de komodovaraan goed ontwikkelde gifklieren bezit, die een complex gif produceren. Lange tijd werd gedacht dat de giftige beet te wijten was aan de bacteriën in de bek. ( Bron Wikipedia )
Otter
Ik zie net in het nieuws dat de otter in Nederland een uitgestorven diersoort schijnt te worden. Metname het voorbij razend verkeer is de oorzaak. Daar had dit exemplaar uit Laos geen last van. Het was muisstil op de plek waar we onze lunch aten.