Dapau
Road to Masca
De Canarische eilanden (zo niet heel Spanje) ligt natuurlijk vol met mooie slingerweggetjes door bergen en dalen. Lekker in de huurseat al dan niet met baby aan boord kun je je heerlijk laten verdwalen. Zo ook op Tenerife waar deze pas gerenoveerde weg spectaculaire uitzichten biedt richting het prachtige dorpje Masca.
Grazen
Op de flanken van de uitlopers van het Altaj gebergte groeit in de regentijd gras. Nomadenfamilies strijken alleen in dit seizoen hier neer om hun vee te laten grazen. Buiten de zomer is het hier met temperaturen tot 50 graden onder nul niet goed toeven.
Vogelrijk
Texel is in oktober blijkbaar een goede plek voor vogelspotters. Overal op het eiland stonden kuddes vogelaars en vogelfotograven naar dit soort plekken te turen. We zijn er maar es tussen gaan staan, maar kwamen met 200mm niet verder dan dit. Toch wel mooi..
Surrogaat
Dit is geen plaatje uit Mongolië (zoals jullie wellicht van ons verwachten) maar een plaatje van een plek waar je wat sneller met een 6 weken oude baby naartoe gaat. Om de honger naar Mongolië te stillen zijn we afgelopen weekend maar es in een Texelse Yurt gaan zitten. Texel is een prima surrogaat! En met een sterrenhemeltje erboven waan je je toch snel in het Mongoolse..
Lunchtime
Tijd voor de lunch in een tot kinderdagverblijf omgetoverde ger tent. Twintig kinderen tussen 2 en 6 jaar uit de nabije omgeving kunnen hier de dag doorbrengen met spelletjes doen, kleuren en zingen. De ger is een initiatief van Unicef, zodat kinderen die niet naar school kunnen, in dit geval vanwege de enorme afstanden, toch een vorm van scholing krijgen. De lunch bestaat uit een boterham en een schaaltje verse zoute melkthee.
Tussen hemel en aarde
In de enorme ruimte op de overgang van steppe naar woestijn ligt een hoopje stenen (ovoo). Het is de bedoeling dat je er 3 maal met de klok mee omheen loopt en er stenen of andere kleine offers bij gooit. Een driver is gestopt om dit ritueel uit te voeren om zo een 'goede reis' af te dwingen bij de goden. Op deze plek die strak staat van de oerkracht en spiritualiteit is het als een grenspost tussen hemel en aarde.
Poolen
Als je door het oosten van Mongolië rijdt kan het uren duren eer je iemand tegen komt. Als dat dan vervolgens twee poolende Mongolen zijn met een hond sta je wel even te kijken
Pretty Face
Dit mooie grietje deed ook mee aan de paardenrace tijdens Nadaam. 10 kilometer in galop op een 2 jarig paardje. Een paar 100 meter voor de finish hield het paardje het voor gezien en rende linea recta naar huis, 50 meter links van de route, met een huilend grietje op z'n rug. Later wist ze toch nog deze smile eruit te persen.
Milking at Sunset
De oudste zoon des huizes heeft de koeien op de juiste plek gebracht. De moeders binnen de omheining en de kalfjes en stieren erbuiten. Nu is het aan de dochters om te gaan melken tot het donker wordt.
Markant
Tijdens het Nadaam Festival dat plaats vindt door het hele land word je niet alleen getrakteerd op paardenraces, bogschietwedstrijden en worstelpartijtjes, ook markante koppen komen uit alle hoeken tevoorschijn.
Mongolië • Ulaanbaatar omgeving
Mongolië • Ulaanbaatar omgeving
En de hemel ging open
Alsof iemand daarboven de luiken even had open gezet kwam er een enorme bak met water naar beneden. Mongolië is op dat soort momenten het land bij uitstek om het vast te leggen. Genoeg ruimte om de lucht te zien...
Cowboy
Een cowboy op de Mongoolse steppe. Traditiegetrouw haalt en brengt de oudste zoon des huizes (of gers) de dieren van en naar hun graasland, te paard in de oneindige ruimte..
Levenslicht
Een levenspad op weg naar het licht ... paden die elkaar kruisen ... associaties die we kregen bij het terugzien van deze foto. We hebben 'm gebruikt bij het geboortekaartje van onze dochter Silke die op 26 augustus 2010 het levenslicht zag. Iedereen enorm bedankt voor de mooie woorden en gelukwensen!
Tevreden Roker
Een jaar lang heeft hij zijn paarden en kinderen voorbereid op de grote races die plaatsvinden tijdens Nadaam. Vlak voor de start rookt hij nog een sigaretje in de wetenschap dat het wel goed zit.
In Gedachten
We raakten met deze vrouw in gesprek (via de gids) over een gevoelig onderwerp voor veel Mongolen. Steeds meer mensen verruilen het harde nomaden-bestaan op de steppe voor een leven in de stad. Het contrast is zo groot dat veel mensen daar ook niet gelukkig worden. Families worden uit elkaar gedreven op zoek naar betere omstandigheden. Zij vertelde over haar broer die z'n kudde dieren heeft verkocht en nu in de stad woont, werkeloos en ongelukkig. Er is vaak geen weg terug en dat doet pijn.
Erdene Zuu Khid
Het eerste boeddhistische klooster van Mongolië is opgericht door Altai Khaan in 1586. Op het hoogtepunt stonden er binnen de muren van het klooster tussen de 60 en 100 tempels, ongeveer 300 gers en woonden er 1.000 monniken! In 1937 tijdens de Stalinistische onderdrukking werd het klooster compleet platgelegd en voor een groot deel verwoest. Slechts drie tempels bleven overeind en een onbekend aantal monniken kwam om of werd verscheept naar Siberië om nooit meer iets van te vernemen.Sinds de val van het communisme in 1990 is het klooster weer volop in gebruik en hoewel het veel van de oude glorie aan het terugwinnen is is het slechts een schaduw van wat het ooit was.
Vietnam • Zuid en Centraal Hoogland Vietnam
Vietnam • Zuid en Centraal Hoogland Vietnam
Ander Vietnam
Een foto uit ons analoge tijdperk. In 2004 reden we met een gehuurde Russische jeep door het centraal hoogland, weg van de kustweg 'Highway Nr 1'. Een beetje weggestopt wonen daar ook zgn minority people. Ze worden niet gezien als 'authentiek Vietnamees' en hebben daardoor minder rechten. Ze wonen afgelegen en krijgen weinig bezoek van westerlingen. Het prachtige gebied en de mensen maakte indruk.
Stads
Ver van de echte bewoonde wereld sliepen we bij een nomadenfamilie waar ons dit meisje opviel. Bij navragen bleek dat zij ook op bezoek was, bij haar familie. Ze is geboren en getogen in UB (Ulaanbatar) en verschilt met haar perfecte huidje en roze kleren toch behoorlijk van haar nomadische leeftijdgenootjes. Niettemin een mooie meid vonden wij.
Del
Del is de naam voor de lange traditioneel Mongoolse jas. De del is meestal gemaakt van wol en wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen. In de winter draagt men varianten waarbij de mouwen langer zijn om de handen extra te beschermen tegen de extreme kou. Een zijden sjaal om het middel verhoogt het draagcomfort en is meestal oranje, maar soms ook geel, groen of blauw. Iedereen die er een heeft draagt 'm altijd tijdens bijzondere aangelegenheden zoals hier op een Nadaam festival.
Opzadelen
Deze paardentrainer legt nog even de laatste hand aan het finetunen van een houten zadel. Mongoolse ruiters 'staan' altijd in de beugels en in tegenstelling tot westerlingen krijgen ze daarom nooit een houten kont. Wij wel..
Binnen de lijntjes
Na een halve dag hobbelen zonder iets of iemand tegen te komen doemt daar ineens een ger op. Het blijkt een kinderdagverblijf voor 20 kinderen uit de omgeving (straal van 25 km) Daar zat dit meisje heel geconcentreerd een door Unicef gesponsorde kleurplaat in te kleuren.
Who thinks What?
Verscholen in een ger achter een ketel melkthee kon ik dit zestal ongegeneerd gadeslaan. Hun gedachten zijn waarschijnlijk bij de grote wedstrijd, 10 km sprint op 2 jaar jonge paardjes voor kids, die dadelijk gaat beginnen. De drie meisjes zijn deelnemers, de man in de rode jas is hun trainer, de man in het spijker jasje is een vroegere winnaar en de hond... geen idee.