Damfschoenmakers
Smal steegje in Split
Split, gelegen op een schiereiland, is de grootste stad van de regio Dalmatië. Het gehele oude stadscentrum is een waar monument en staat op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. De oude smalle straatjes en steegjes tussen de vele historische gebouwen vormen een waar doolhof en een genot om er doorheen te lopen, ook erg spannend want wat kom je tegen aan het einde van de steeg ? Hier ben je in het echte Kroatië, haast alle steegjes komen uit bij het Paleis van Diocletianus, dit paleis is zo immens en een groot deel van de oude stad bevindt zich binnen de oude paleismuren.
Pissig
Deze 'dame' was duidelijk niet blij met de toenaderings pogingen van een mannetje. Nu kan een paringsritueel er 'vurig' aan toe gaan, maar zoveel venijn had ik niet verwacht.
Samen delen
Om het iets gemakkelijker te maken om ook eens een kolibrie op de plaat te zetten zijn er diverse voederplaatsen in deze tuin opgehangen. Dat niet alleen kolibries daar op af komen bewijst deze foto. Maar de vogel doet niet moeilijk, er is meer dan genoeg.
Druktemaker
Het was in de namiddag toen we een roedel leeuwen zagen. Het was behoorlijk groot en ze hadden verschillende welpen. We stopten natuurlijk de jeep om naar ze te kijken. Plotseling sprong deze welp op kwam naar ons toe en begon op zijn manier ons te imponeren, Ik vond het prachtig zo klein en al zo n druktemaker
Cosy and Colorful
While her mother shops in the market she sits in the painted rickshaw warm and colorful in her suit. A feast for the eyes on a misty cold morning in northern Bangladesh.
Nog even een gaatje..
Tijdens een van de stops bij een dorpje lans de Canal des Pangalanes stuitte ik op dit mannetje. Ijverig, zich niet van de wijs laten brengen door die vreemde snoeshanen die door het dorp liepen, was hij druk bezig het visnet te herstellen. Met kunst en vliegwerk werden de grote gatren weer kleiner geknoopt en wwerd het weer gereed gemaakt voor de volgende visvangst. Ik hoop dat zijn arbeid beloond wordt met een goede vangst.
Krater op Lanzarote
Een vrij "jonge" krater op het eiland Lanzarote. Omdat het niet zo'n oude krater is, is er ook nog weinig begroeiing op en in de krater. Tussen 1730 en 1736 en in 1824 heeft een reeks vulkaanuitbarstingen plaatsgevonden waarbij elf dorpen verzwolgen zijn. Een groot deel van het eiland is bedekt met lava en ziet eruit als een maanlandschap omdat er bijna geen begroeiing is.
Wachten op de volgend
Het vissersdorp Tanji ligt aan de Altantische Oceaan. Tanji is veruit de belangrijkste vissersplaats van Gambia. In de, voor ons, chaotische drukte brengen de mannen de vis op het droge, de vrouwens transporteren deze in kruiwagens en manden naar "overdekte halletjes" waarna het bieden kan beginnen. Een prachtig schouwspel dat je kunt ruiken, voelen, zien én proeven.
Kleurig parkeren
Donderdag scheen de zon de hele dag, tussen de middag even een reisje maken naar de parkeergarage vlakbij mij in de buurt. De architect heeft er alles aan gedaan om parkeren een kleurige aangelegenheid te maken. De parkeergarage op het tweede dek is dan bijna helemaal leeg in Lelystad. Mogelijk komt dat omdat er ook zoveel winkelpanden sluiten. Dat is bijzaak voor de fotograaf. Ik word van deze kleurenpracht en schaduwen alleen maar vrolijk met een kritische noot naar de politiek en de investeerders van het steeds maar leger wordende winkelcentrum. Vandaag zijn, met de snelheid van dit licht weer twee winkelpanden van hun schappen ontdaan. Een sportzaak en een brillenwinkel. Sporten is goed 't is maar net door welke bril je kijkt. Ik kan het niet rozer maken. Wel kleuriger.
Cheetah met jongen I
Dit is nog een foto van de moeder cheetah die met haar jongen de rivier overstak. De jongen zijn ong. 4 weken oud. Het was een ongelooflijke ontmoeting en te zien hoe behoedzaam ze met haar jongen de rivier overstak ze keek naar alle kanten of het wel veilig was en toen ja toen waagde ze de oversteek
Deadvlei awakenings
Snel doorrijden na de zonsopkomst bij Dune 45, om 15 kilometer verderop aan te komen bij de toegang tot de Sossusvlei. Hoge zandduinen met daartussen kleigrond, door drooggevallen rivier. De Deadvlei is eem kom tussen de hoge duinen waar door die droogte honderden jaren geleden de Acacia bomen zijn uitgedroogd en verstild tot skeletten. Het geeft een prachtig surrealistisch en fotogeniek beeld, dat zo uit de schilderijen van Dalí kan komen. Als je een 4WD hebt, hoef je niet te parkeren aan het einde van de toegangsweg en een taxibusje te nemen, je kunt dan lekker door het woestijnzand doorrijden tot in de Sossusvlei. Scheelt een horde toeristen op de foto's ;-) Maar je moet wel avontuurlijk zijn ingesteld, want je kunt vast komen te zitten in het mulle zand...
Rust
In Hue werd er in de eerste tempel die ik bezocht overrompelt door de sfeer. Het was er zo rustig en ik genoot van de klanken die er werden gemaakt. Mijn camera was ik totaal vergeten, bij het verlaten van de tempel zag ik dit plaatje.
Cambodja • Angkor en Siem Reap
Cambodja • Angkor en Siem Reap
Bayon Angkor Thom
De plaats Siem Reap ligt in het noordwesten van Cambodja en is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Angkor. Angkor is een groot gebied met Khmertempels uit de periode 802-1431 na Chr. d Het bekendste tempelcomplex is Angkor Wat. Er zijn echter veel andere complexen die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Eén van de mooiste complexen is Angkor Thom. Dit complex alleen al is een vierkant van 3 bij 3 kilometer. Angkor Thom is vooral bekend door de lachende gezichten op de stadspporten en op de torens van de Bayon. De Bayontempel is het centrale complex in Angkor Thom. De omgeving van deze tempel is weelderig groen. De tempel is voor een groot deel gerestaureerd en aan het oerwoud onyttrokken. Waar de ,voor Angkor Thom zo kenmerkende, lachende gezichten op slaan die op de torens van de Bayon zijn afgebeeld is nog steeds een mysterie. Dat neemt niet weg dat het prachtig is om te zien en je weg kan dromen in vervlogen tijden.
Lotus Tempel
Van recente datum (1986) en in een zeer moderne bouwstijl is de 40 meter hoge Lotus Tempel in New Delhi. Zo genoemd omdat het gebouw de vorm heeft van een gigantische lotusbloem. De 27 "bloembladeren" van deze prachtige tempel zijn van wit marmer en zijn gerangschikt in groepen van drie, zodat er negen zijden ontstaan. De Lotus heeft in het hindoeïsme (en het boeddhisme) een symbolische betekenis. De lotus wordt genoemd " het kind van het universum, dat de gelijkenis van de moeder in haar schoot draagt" en staat symbool voor goddelijke geboorte, puurheid en schoonheid. Indische goden worden dan ook vaak afgebeeld met een lotusbloem in de hand. Om het gebouw liggen 9 vijvers die de bladeren symboliseren waar een lotus op drijft. Het is een tempel van de bahäi- geloofsgemeenschap, die vindt dat alle wereldgodsdiensten zich moeten verenigen. Daarom mag ook iedereen de Lotus Tempel betreden, ongeacht de godsdienst die men heeft. Het is de Moeder-tempel van het Indische subcontinent en 1 van de 8 tempels wereldwijd (de tempel voor Europa ligt in Frankfurt). Elk jaar bezoeken meer dan vier miljoen bezoekers de tempel; gemiddeld ruim 13.000 per dag!
Kolibrie
Er zijn zoveel soorten kolibries, dat ik de naam van deze helaas niet weet. Kolibries komen met name in tropische gebieden met een overvloedig aanbod aan insecten en in mindere mate bloemen voor. De meeste soorten zijn kleiner dan een Winterkoning. De vleugels, in de vorm van een roeispaan, hebben tien handpennen en enkele korte armpennen. De vlucht bestaat vrijwel altijd uit een onafgebroken serie vleugelslagen van zeer hoge frequentie, tot wel 80 slagen per seconde voor de kleinste soorten. De vleugelslagen worden door het menselijk oog waargenomen als een onduidelijke veeg. Kolibries kunnen enorm snel vliegen maar kunnen ook in de lucht stilstaan; dankzij hun vibrerende vleugelslagen en rechtopstaande houding zijn het de enige vogels ter wereld die achteruit kunnen vliegen (info: Soortenbank.nl).
Costa Rica • Centraal Costa Rica (hoogland)
Costa Rica • Centraal Costa Rica (hoogland)
Silver-Throated...Tan
Het is goed dat we het boek Birds of Costa Rica hebben gekocht want deze Silver-Throated Tanagers had ik gewoon kanaries genoemd. Grappig om te zien dat het linker vogeltje duidelijk iets tegen de rechter zei misschien wel over het weer het regende namelijk behoorlijk toen.
Duitsland • Sleeswijk-Holstein
Duitsland • Sleeswijk-Holstein
Uitkijkend
Dit jonge grijze zeehondje is nog maar een paar daagjes oud en kijkt al uit naar een hoopvol en gelukkig leven dat hij of zij hopelijk tegemoetgaat.
Gelukkig niet giftig
Met een lokale gids zijn wij het regenwoud ingegaan. Aan het begin van de wandeling zag de gids een slang in een palmboom zitten. Met een lange stok heeft hij hem eruit gehaald zodat wij de slang van dichtbij konden bekijken. Hij was het hier duidelijk niet mee eens, want dit toch wel behoorlijk piitige dier liet geen moment onbetuigd om een aanval te doen naar alles dat naar zijn mening te dichtbij kwam. Gelukkig heeft hij zijn vlijmscherpte tandjes nergens in kunnen zetten. Giftig is de slang niet, maar een beet met zulke tandjes lijkt me geen pretje :-)