Carlverschuren
Reuzenanaconda in de.
Geen spectaculaire foto, maar zeker een spectaculaire belevenis. Op een van onze kajakvaarten op de Kabaleborivier in zuidwest Suriname zagen we op drie meter van onze kajak een reuzenanaconda op de oever liggen te zonnen. Dit die was het dier waarnaar de Nederlandse avonturier enkele dagen tevoren naar op zoek was geweest, vertelde onze gids van Kabalebolodge. Hij was alweer terug gegaan naar Paramaribo, toen de gids hem terugriep omdat hij de enorme slang weer ontdekt had, Een paar dagen later liet de glimmende reuzenanaconda zich door ons bewonderen.
Landing van een...bus
Vlak voor de landing van een Blue Wing bushvliegtuigje, een Cessna voor 4 personen, een kijkje op de airstrip van het Marrondorpje Kajana aan de Gran Rio in het Surinaamse Amazoneregenwoud.
De eigenaar van...Kos
Jangjanman, de Saramakkaanse eigenaar van Kosindo, is blij dat hij weer gasten uit Paramaribo krijgt hier diep in het Amazone regenwoud. In zijn zes schone en comfortabel hutjes kan hij twaalf gasten herbergen.
Drie kookplaatsen van
Kosindo River Lodge heeft 3 kleine kookplaatsen: een om brood te bakken, een om rijst te koken en vlees of vis te stoven op langzaam brandend hout, en een om de gerechten voor de gasten op te scheppen.
Korjaal nadert Kosind
Het meest zuidelijke dorp aan de Gran Rio, een rivier die in de Boven-Surinamerivier uitmondt, heet Kajana / Cajana. Kosindo River Lodge is een kleine, intieme jungle lodge in het Amazone regenwoud die als enige van de lodges aan de Boven-Surinamerivier niet op een eilandje in de rivier ligt maar op de oever, direct in het dorpje Kajana. Daarom worden de toeristen daar niet verre gehouden van de plaatselijke Marron bevolking.
Waarom zijn de banane
Waarom zijn de bananen krom? Deel 3. Nee de bananen zijn niet van kleur verschoten. Dit is een "indianenbakove". Daarnaast heeft Suriname nog suikerbakoves, bakabana's en bananenbakoves te bieden. De laatste zijn een smakelijke versie van onze Chiquita. De indianenbakove is mijn favoriet: zoet met een lichte houtsmaak. Een nadeel van een Surinamereis is dat die Chiquita in Nederland je steeds zal herinneren aan een banaan mét smaak, rijp van de boom.
Waarom zijn de banane
Waarom zijn de bananen krom? Deel 2. Tijdens het rijpingsproces strekt de top van het banaantje zich ten hemel, maar tegelijkertijd wordt het steeds dikker, zwaarder en steviger. Het lukt hem niet zijn hele bananenlijf in verticale stand op te richten. Het kopje wel, maar het zware torso en stijve achterlijf niet.
Waarom zijn de banane
Het antwoord op de vraag "waarom zijn de bananen krom?" Sorry, 'bakoves' natuurlijk. Deel 1. Wanneer de 'bananenbloesem' begint zich te openen, ziet hij eruit als een maïskolf en hangt met de punt naar beneden. Rij voor rij komen de jonge banaantjes tevoorschijn: hun topjes wijzen naar de grond. Maar wat groeit in een plant, wil naar de zon. Dus langzaam begint de punt van de dunne banaan zich in de richting van het licht te buigen. Eerst verticaal naar beneden, dan horizontaal.
Onze kajak werd op ee
Van de Kabaleborivier bracht een korjaal ons naar een kreek, waar ara's en een een harpijarend zagen die ons voor korte tijd in hun territorium duldden.Een harpijarend te zien zitten op een ontbladerde tak boven de kreek waarop we voeren, en nog wel tijdens ons eerste verblijf in de Kabalebo-regio was een klein wonder.
Tapir op de oever van
Tijdens ons tweede verblijf in de regio aan de Kabaleborivier hebben we drie dagen door het Amazoneregenwoud gekajakt. Deze tapir liet ons even van een ontmoeting in zijn territorium genieten.
Tijdens onze...kayakt
Bij Kabalebo werd onze kajak ver stroomopwaarts op een zijrivier van de Kabaleborivier gebracht. In een sula stapten we uit de korjaal over in onze kajak. Dit zou onze mooiste middag worden in Suriname. Helemaal alleen in de Amazonejungle. En toen dook een grote tapir op vóór onze kajak. we hadden het geluk dat de oever zo vol grote boomstronken lag dat we minuten lang van deze regenwoudontmoeting konden genieten.
Schooluniform aan de.
Ook midden in het regenwoud van Suriname dragen de kinderen het bekende groen-witte schooluniform. Niet het blauw-witte voor de mulo, want die is er niet in dit kleine Marrondorpje Kajana. Op de achtergrond, hoog oprijzend boven de lokale hutjes, zie je een kankantrie. Zonder bladeren! De kankantrie is een van de weinige bomen in het regenwoud die in een bepaald seizoen zijn loof verliest. De naam "kankantrie" voor de grootste woudreus van Suriname is afgeleid van "gran-gran-tree", een multinationaal woord uit de Saramakkaanse taal, die door de gevluchte slaven van de vermaledijde Nederlandse plantages gesproken werd en vele Spaanse, Portugese, Franse, Engelse en Nederlandse woorden overnam. Maar sommige Saramakkanen spreken de r niet uit. En hier de stemloze keelklank k in plaats van de stemhebbende g.
Assistent...luchtverk
Loop even het kantoor van de luchtverkeersleiding op Kajana Airport binnen om met de assistent luchtverkeersleider te babbelen. Ze zal je zeker wijzen op de kleurige awarra's die achter het gebouwtje aan een reusachtige awarrapalm hangen.
Luchthaven Kajana,...
De airstrip van Kajana / Cajana in Sipaliwini heeft een gezellige airport terminal. De passagiers van de kleine Cessna die er nu en dan landt babbelen in de schaduw met de luchtverkeersleider.
Overtocht per korjaal
Anneti roeide ons bij ons eerste bezoek van de airstrip van Kajana naar het dorp. Later zouden zij en haar kleindochter onze vrienden worden. We hebben vele culinaire gegevens uitgewisseld.