Biancaabma
Wadi Rum: het thuis..
Als je het over de woestijn hebt, denk je vaak aan een dor, droog en vrijwel verlaten landschap. Wadi Rum is alles behalve dat. In deze woestijn leven vele diersoorten. Grootte en kleine. Eén daarvan is de libelle. Met een beetje geluk kun je ze zien bij bijvoorbeeld Lawrence Spring en in Abu Khashaba canyon. Deze foto maakte ik vorig jaar toen ik een wandeling door Abu Khashaba maakte. Het was de eerste keer dat ik in Wadi Rum een libelle zag. En wat voor één! Eentje met een geweldige kleurenpracht. Gelukkig wilde deze libelle ook nog fotomodel zijn en dus kan ik nu deze foto met jullie delen.
Zandverhalen
Het landschap van Wadi Rum is adembenemend mooi. Wie wat langer in Wadi Rum is krijgt ook oog voor andere dingen. Zo is het heel leuk om een wat meer naar de grond te kijken. Daar kun je de verhalen lezen van het weer. Heeft het hard gewaaid dan zie je de prachtige ribbels in het zand ontstaan. Heeft het geregeld dan zie je of druppels of zelf hele stromen in het zand. Ook kun je de verhalen van de inwoners van de woestijn in het zand zien. Zij laten hun sporen na en jij mag raden waar ze vandaan kwamen, waar ze heen zijn gegaan en wat ze gingen doen. En soms, soms ontmoet je deze schitterende bewoners in levende lijve. Op deze foto zie je de sporen van een kever en een woestijnvos.
Betoverende...zonsond
Wadi Rum kent weinig volledig bewolkte dagen. Daardoor maakt je hier grote kans op een prachtige zonsondergang. Na een zomer vol strakblauwe luchten kun je in het najaar genieten van zonsondergangen met bewolking. Dat levert vaak betoverend mooie kleuren en bewolkingspatronen op. Dus ben je van plan om in het najaar naar Jordanië af te reizen, zorg er dan voor dat je minimaal 1 dag en 1 nacht in Wadi Rum bent om van dit fenomenale gebied en de betoverende zonsondergang te genieten. Deze foto maakte ik vorig jaar september in khor el ajram nabij de zandduin.
Vers bereide...Bedoeï
Voor iedereen die interesse heeft in het uitproberen van lokaal eten is Wadi Rum een ideale plek. Niet alleen tijdens het diner kun je van exotisch eten genieten. Maar ook tijdens de lunch. Een heerlijke klassieker is Galayet Bandora. Zoals wel vaker zijn er verschillende versies. In Wadi Rum bestaat het gerecht vaak uit gebakken ui en knoflook waar tomaten en diverse soorten bonen aan toe worden gevoegd. Even lekker laten koken en je hebt een overheerlijk pruttelpotje. Lekker met onder andere brood, feta en tonijn. Op deze foto zie je Galayet in wording. Uiteraard koken echt Bedoeïenen niet op gas maar op een houtvuurtje.
Kleurenfeest in Wadi.
Zonsondergangen in Wadi Rum zijn een waar kleurenfeest. De kleuren verschillen van dag tot dag verschillen. Toch hebben alle seizoenen ook zo hun specifieke kleuringen. Dit is een zonsondergang in het najaar (oktober). Deze foto is gemaakt in de zuidwestelijke punt van Um Fruth. Eén van mijn favoriete plekken omdat je zo prachtig uitkijkt over de vallei en bergen.
Heerlijk traditioneel
Bedoeïenen hebben een hele reeks traditionele gerechten die ze nog altijd met grote regelmatig eten. De meeste gerechten zijn verrukkelijke eenpansgerechten vol verse, onbewerkte ingrediënten. Een van deze gerechten is Saniyat. Voor dit gerecht wordt kip samen met aardappelen, tomaat, courgette, ui en diverse kruiden in een lage, platte, metalen schaal op het vuur (gas of hout vuur) gegaard. Eet smakelijk!
Bloemenpracht in Wadi
Je zou verwachten dat in de woestijn weinig 'groen' te zien is. Laat staan uitbundig bloeiende planten. In Wadi Rum is niets minder waar. Zoveel in het najaar als het voorjaar kleurt de woestijn groen en bloeien veel planten. Na de eerste regenval in het najaar komt, kun je op veel plaatsen deze prachtige bloemen zien.
Regen in de Wadi Rum.
Regen... veel Nederlanders wensen er minder van te hebben. Water is er dan ook in overvloed in ons groene kikkerland. In Jordanië is dat wel anders. Geen overvloedige regen en weinig rivieren die water aanvoeren. Jordanië is een van de droogste landen ter wereld. Hier is water niet overal een vanzelfsprekendheid. Het meeste water wat uit kranen stroomt, komt uit aquifers en is dus eindig. In de Wadi Rum woestijn verdampt jaarlijks meer vocht dan dat er aan neerslag valt. Gemiddeld zijn er maar zo'n 15 dagen per jaar dat er neerslag valt. Soms zijn het gigantische buien die de woestijn tot een gevaarlijk gebied maken vanwege de vele rivieren die ontstaan. Soms bereiken slechts enkele druppels de grond. Omdat het zo weinig regent, wordt regen met open armen verwelkomd. Als de eerste najaarsregens komen gaan mensen zelf naar buiten om van de regen te genieten. Daar kunnen wij Nederlanders ons maar weinig bij voorstellen. Op de foto zie schitterende, dikke, donkere wolken die hun regen loslaten boven de gortdroge woestijn.
Nachtelijk bezoek in.
Voor velen staat woestijn synoniem aan leeg en doods. Toch barst het van het leven in de woestijn. Kijk maar eens goed naar het zand. Daar zie je de stille getuigen van alle dieren die hier zijn geweest. Overdag zie je soms vogels voorbij vliegen, een hagedis wegschieten of kevers die door het zand ploegen. Na zonsondergang komen weer andere dieren tevoorschijn. Denk dan aan bijvoorbeeld vossen, woestijnratten, muizen en ook egels. De egel heeft een typisch geluid als het rond schuifelt wat goed hoorbaar is in de stilte van de nacht. Hoor je het geluid dan is de egel meestal dichtbij en eenvoudig te vinden. Als je op bivouac tour gaat heb je grotere kans om de nachtelijke dieren te zien. Met name omdat je dan meestal ver weg van de kampen en mensen ergens buiten slaapt.
Zarb, het beroemde...
De keuken van de Bedoeïenen kent veel klassiekers als Galayet Bandora, Kabsa, Maglouba en Saniyat. Deze gerechten worden nog steeds dagelijks gegeten. Daarnaast zijn er gerechten als Mansaf en Zarb. Deze worden bij speciale gelegenheden gemaakt. Zarb is een combinatie van vlees, groenten, aardappels en soms ook rijst dat wordt gemaakt in een ondergrondse barbecue. Er wordt gestart met het bereiden van de ingrediënten. Daarna wordt er een groot vuur in het gat in de grond gemaakt. Als de vlammen zijn gedoofd wordt het rek met het eten in het gat geplaatst. Daarna wordt het gat met een deksel, kleed en een grote berg zand afgedekt. Na 1,5 tot 2,5 uur (afhankelijk van het soort vlees) is het eten klaar. Uiteraard worden de gasten uitgenodigd om te zien hoe het eten uit de grond wordt gehaald. Zarb wordt meestal met vers bereide salades en soms ook humus en mutabal geserveerd. Eet smakelijk!
Wadi Rum: bibliotheek
De Wadi Rum woestijn wordt al sinds de prehistorie bewoonde door mensen van verschillende culturen. Hun rotstekeningen en inscripties kunnen overal in de woestijn worden gevonden. De meeste zijn op rotswanden, grote rotsen en keien gemaakt. Ze illustreren de 12.000 jaar van menselijke bewoning in de Wadi Rum woestijn. Ze vertellen ons verhalen over de geschiedenis en de evolutie van de menselijke activiteiten op het Arabische schiereiland. De 25.000 rotstekeningen en 20.000 inscripties van voornamelijk Thamudische origine maken Wadi Rum een unieke plek op aarde. Op de foto een rotsblok met rotstekeningen en inscripties die je kunt vinden in Wadi Um Ishrin.
Wadi Rum: overwin je.
Wadi Rum: overwin je hoogtevrees op Um Fruth rock bridge Um Fruth rock bridge is één van de meest gefotografeerde plek in Wadi Rum. Eén blik op de foto en dat lijkt me begrijpelijk. Maar de rotsbrug is niet alleen fotogeniek. Het is ook de ultieme plek voor mensen met hoogtevrees om de uitdaging aan te gaan. Menig keer heb ik mensen met hoogtevrees toch naar boven zien gaan. Hoe mooi is dat, een geweldige dag beleven in een buitenaards ogend gebied en dan ook nog je angsten overwinnen en op deze rotsbrug gaan staan. Ik kan daar ervan van genieten. Het beklimmen van deze rotsbrug is overigens vrij eenvoudig en binnen 5 minuten sta je erop.
Wadi Rum: stevige win
In Wadi Rum staat staat vaak behoorlijk wat wind. Deze winden zijn mede verantwoordelijk voor de prachtige rotsformaties. Persoonlijk vind ik het super als er stevige winden zijn. Die waaien plaatselijk zand op en geven het toch al zo mooie landschap extra magie. Deze foto is genomen tijdens een late namiddag wandeling van Rum village naar Khazali canyon.
Zonsondergang in Wadi
Zonsondergang, misschien wel het mooiste moment in Wadi Rum desert. De warmte van de dag maakt plaats voor de koelte van de nacht terwijl een kleurenfeest over het adembenemende landschap trekt. Het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit of het heiig, gedeeltelijk bewolkt of onbewolkt is. De zonsondergang is altijd fantastisch. Op deze foto een zonsondergang om een bewolkte dag in maart in het zuidelijke puntje van Um Sabatah, ook wel bekend als de 'sunset place'.
De magie van de Wadi.
De Wadi Rum woestijn is een betoverend mooie woestijn. Je kunt je hier met gemak dagen vermaken. Hier met de lokale Bedoeïenen rondtoeren en overnachten is het ultieme cadeautje aan jezelf tijdens een toch al mooie reis. Overdag schitterende plekken bezoeken, lekker actief zijn en genieten van het adembenemende landschap. Na zonsondergang genieten van een traditionele Bedoeïenen maaltijd naast het knapperende houtvuur. Daarna meer te weten komen over de bijzondere leefwijze en traditionele cultuur van de Bedoeïenen en je vergapen aan de schitterende sterrenhemel. En daarna slapen onder de sterren. Niet in een tent maar gewoon buiten. Absoluut onvergetelijk.