Bartjroth
Een kleurrijke ruiter
Een jonge ruiter, gehuld in traditionele kleurrijke kleding, passeerde ons terwijl we bij een meer kampeerden zonder enige aandacht aan ons te besteden. Dat is weer eens wat anders. Meestal blijven de nieuwsgierige Mongolen wel even een half uurtje plakken om die vreemde westerlingen eens goed te bekijken.
Wachten op je beurt.
Deze worstelaars wachten op hun beurt tijdens het Nadaam-festival in Mörön. Ze zijn vast erg gespannen ook al zie je dat er niet van af. Wie verliest ligt eruit en dit is het toernooi waar ze ongetwijfeld het hele jaar naartoe leven.
Worstelaars tijdens..
Het worsteltoernooi is een afvalrace waarbij de winnaars doorgaan naar de volgende ronde. Soms is het een oeverloos gehang en getrek. Dat zijn meestal de verdedigende types die wachten op een fout van de tegenstander Als het aanvallende worstelaars zijn, is het gevecht meestal binnen een minuut of twee afgelopen. De laatste soort worstelaars zijn degene waar je je camera op scherp wilt stellen. Hier valt de zwaarste van de twee achterover, en is daarmee uitgeschakeld. Bij "gewoon" worstelen moeten de schouders tegen de grond worden gedrukt. Bij de Mongoolse variant geldt dat degene die het eerst valt, verliest.
Op de tribune bij het
Het is hier begin juli, de maand waarin overal in Mongolië het Nadaam-festival wordt gehouden. We waren even gestopt in een klein plaatsje een paar uur ten noorden van Ulaanbaatar om wat van deze zeer locale editie mee te pikken. Het publiek is in volle verwachtingen van de schermutselingen van de worstelaars.
Kamelen bij...zonsond
De steppe in zuidelijk Mongolië is desolaat en uitgestrekt. Oneindige graspollen met op de achtergrond vaak bergen. Hier en daar staat er een ger of een groepje kamelen. Meestal keren de kamelen s'nachts zelf weer naar hun eigenaar terug. Maar of deze kamelen dat ook van plan zijn? Het is hier al na zonsondergang.
Kazachstaanse leegte
Kazachastan is een leeg en uitgestrekt land. Maar leeg en uitgestrekt kan ook heel mooi zijn. Vooral als er een groepje wilde paarden (of soms ook kamelen) ten tonele verschijnt.
Op de top van de...Öt
Vanuit zuiden vanuit Osh op weg naar Bishkek passeer je de Ötmök pass. Het kan voorkomen dat de weg tot en met mei onbegaanbaar is vanwege de sneeuw. In dit geval was de weg echter volledig sneeuwvrij. Maar op de top, rond de 3500 meter hoog, was het landschap nog altijd volkomen wit . Hooguit twintig minuten later reden weer op een soort plateau door uitgestrekte groene vlaktes met hier en daar wat yurts.
Een kleine bakkerij i
Een klein bakkerijtje in Sighnaghi. Hier kun je voor een paar euro een (veel te groot) zéér vers brood (het mijne was te heet om vast te houden) en een vol glas zelfgemaakte wijn krijgen. Het voorste vrouwtje maakt het deeg en kneedt het tot bolletjes en de achterste vrouw plakt ze tegen de stenen wand van een ronde "oven". De oven is meer een soort waterput met op de bodem gloeiendhete kolen.
Turkije • Zwarte Zee kustgebied
Turkije • Zwarte Zee kustgebied
Het Sümela-klooster..
Het Sümela-klooster, niet ver van Macka (ten zuiden van Trabzon), was een onverwacht hoogtepunt van mijn bezoek aan deze regio. Ik had niet verwacht dat dit zo'n spectaculair gezicht zou zijn. Het klooster is op grote hoogte uit een steile rotswand gehouwen en dateert van de 4e eeuw n. Chr.
Kazbegi in de sneeuw
Teruglopend van het beroemde kerkje vlakbij Kazbegi (de Tsminda Sameba kerk), het is een dik uur lopen vanuit het dorpje, kwam dit spectaculaire uitzicht op Kazbegi achter de bomen tevoorschijn. Dan moét je wel even afdrukken..
Fatih Moskee in...Ist
De Fatih-moskee wordt veel minder bezocht door toeristen dan de Aya Sofia en de Blauwe Moskee. Toch is hij wat mij betreft even imposant. Op het moment dat ik deze foto nam waren wij de enige twee westerlingen terwijl we even later in een lange rij moesten aansluiten om de Blauwe Moskee van binnen te kunnen zien.
Yerebatan Cisterne,..
De Yerebatan Cisterne is een onderaardse wateropslag met allure, in de 7e eeuw aangelegd door de Byzantijnse keizer Justinianus. In de stad kun je ook nog de resten zien van het aquaduct zien dat het water hierheen leidde. De vele pilaren zijn afkomstig uit diverse uithoeken van het Romeinse rijk.
Een buitenwijk van...
Het centrum van Sofia is gezellig en relaxt. Niet wat we verwacht hadden toen we in het noordwesten Bulgarije binnenreden. De armoede daar staat in groot contrast met Sofia "down town". In deze buitenwijk van Sofia is ook weinig armoede te bespeuren. Wel ademt het hier en daar nog de sfeer van een oude oostblokstad.
Bulgarije • Noordwest Bulgarije
Bulgarije • Noordwest Bulgarije
Ogosta meer, Montana,
Ongepland kwamen we eind maart (2013) langs het meer Ogosta in Bulgarije, bij de plaats Montana. Vanwege sneeuwval hadden we de route aangepast. Een spectaculair landschap, in een onbekende uithoek van Bulgarije. Als je ten noorden van Montana komt, zul je versteld staan van de armoede en haveloosheid van deze streek. Nooit gedacht dit in Europa nog aan te kunnen treffen. Maar daar is hier natuurlijk niets van de zien. Evenmin is te zien dat er een harde, koude wind waait op het moment van de foto, die het niet aantrekkelijk maakte hier uitgebreid te gaan wandelen.
Sfeerbeeld van de...b
De Dom van Keulen is, zoals wel bekend, één van de indrukwekkendste ter wereld. Met 157 meter zo'n 45 meter hoger dan de Utrechtse Dom. Het schip van de Gotische kathedraal is gigantisch en ziet er, vooral van binnen, schitterend uit. Niet al zo protserig als veel Romaanse kathedralen, maar met voldoende beelden, ornamenten etc. om het een grootse uitstraling te geven. Op deze foto is daar een detail van zichtbaar. In combinatie met de achtergrond probeer ik de sfeer en de ruimtelijkheid van de kathedraal in beeld te brengen.
De meest algemene...s
De meest algemene vogel in Tanzania is waarschijnlijk de "superb starling". En superb is-ie: het is werkelijk een schitterende vogel. Toch kijkt vrijwel niemand ernaar om, de meeste toeristen niet en de locals al helemaal niet, omdat deze vogel in Tanzania nog algemener is dan zijn neef, de gewone spreeuw, bij ons in Nederland. Er is nog een veel zeldzamere versie die er erg op lijkt: de "Hildebrands starling". Deze is iets kleiner, heeft wat bruinige ogen en mist de witte band op de borst. Dat laatste is het meest onderscheidende kenmerk. Als je het leuk vindt om zeldzame vogels te spotten en je bent in de regio, check dan dus of het beestje een witte band op de borst heeft. Zo niet, dan is ie behalve mooi ook nog vrij zeldzaam!
Leeuwin trekt zich...
Op weg naar de rivier om wat te drinken, trekt deze leeuwin zich even niks aan van alle impala's om haar heen. De impala's hebben wel door dat ze even niet zo geïnteresseerd is, maar houden toch een veiligheidsmarge aan van zo'n 100 meter. Het was mooi om te zien hoe die hele kudde uit elkaar waaierde om de "koningin" even te laten passeren.
Leeuwinnen op jacht.
Waarschijnlijk waren deze leeuwinnen niet op jacht, zoals het lijkt, maar waren ze onderweg naar de toen vrijwel drooggevallen Ruaha river. Dat laatste is zorgwekkend want het is de levensader voor de dieren in het park. Elk jaar wordt de rivier echter blijkbaar kleiner en in september valt hij bijna droog. Laten we hopen dat dit niet doorzet: het park zit vol met prachtige beesten zoals deze dames, voor wie je wel even een stapje aan de kant doet!
Een leeuw relaxt in..
Een imposante leeuw in Ruaha National Parc. Hier hebben de leeuwen vaak wat kortere manen dan die in bijvoorbeeld Serengeti. Het doet aan de intimiderende verschijning van het beest echter niks af. Het mooie van Ruaha is dat je vaak alleen bent tijdens het observeren van wildlife, zelfs bij leeuwen. Dat is in Serengeti wel anders! We moesten er vanuit Arusha wel even twee dagen voor in de auto zitten..